Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Ljudi oko mene se malo aktivirali sa 3D štampom pa sam i ja poludeo jer mi se vraća želja za raznim projektima. Kao da imam viška vremena. Hvala im.
Vreme je da se ponovo vratim na FDM. Bio zagrejan za bambu, ali kako su počeli da prave gluposti, odustao sam. I dalje je verovatno najbolji u klasi, ali ne mogu da se igram i da strepim šta će biti za par meseci sa firmverima. K2 plus je preskup za creality. Na kraju sam se zagrejao za anycubic kobra s1. Trenutno je u preorderu i čekam samo da nešto lepo iskoči i da ga kupim. Verovatno posle kineske nove godine kupujem iako će biti skuplji nego sada, ali šta da se radi.
A Sovol SV08? Ko nece da pravi Voron, dobije sve spakovano. :)

Video sam da se pominje svuda, ali za slične pare nema AMS i nije u komori...

A mozda si bas ti bambu placenik :ROFLMAO:
Da budem 100% iskren, nisam detaljno pratio celu pricu, video sam nekolicinu objava na tu temu i par klipova. Tiho i netransparentno su menjali objave i uslove. Ostavlja utisak da pokusavaju da provuku nesto. Ako su na nasoj strani, zasto muftaju?
Totalno sam neinvestiran u ovom trenutku tako da mogu da budem objektivan. Kao sto rekoh, verujem da su i dalje best buy, mada gube javnu podrsku korisnika.

Inace, i cena je faktor za mene i anycubic je daleko jeftiniji.

Ako su na nasoj strani, zasto muftaju?
Svaka kompanija je na strani profita. Kinezi samo to malo lošije skrivaju 😂

Ja bih opet uzeo Bambu zbog cene i kvaliteta štampe koji nudi. Možda bih razmislio da radim baš neki svemirski dizajn, ali ove sitnice koje izmodelujem za pola sata. Samo nek kradu i dizajn i treniraju AI ili šta već možda rade.

Da ne otvaram temu, ko ima smart watch, moze mu biti zanimljivo, za sada preko 20 modela, danas printam za T-Rex 3.

1739363381399.png

Ima za sve mainstream satove dedicated nosaca, u principu. Ja sam printao za 4ku i 5icu Samsungovu. Samo vidite da vam baza bude dovoljno teska da bi bilo stabilno kada se stavi sat. Tipa matice se ubace u dno i sl., zavisno od modela. :)

A cime oblazete donji deo... ono da bude meko na stolu? plutu neku? neku tkaninu? ja preskacem jer me mrzi, a realno me najvise to nervira kad je neki print "za sto"

Samolepljiva guma, ima ih u raznim oblicima i velicinama.

Imam ploču mks DLC 32, kupio sam preko alija neke nema 17 motore oznake 17hd-3003-22b. Kada probam motor kao da ide napred nazad i čuje se čudan zvuk. Ako koristim nema 17 motor sa endera sve radi normalno?

Nije dobar pinout na konektoru. Nađi spec sheet i vidi kako su povezani namotaji, pa preveži.

Npr.1000063546.jpg

Malo šmirglanja i to je to.

1000021943.jpg

Dobronameran savet: Ako su ti podešavanja štampača dobra, osuši filament pa ponovi štampu. Ako ga preslajsuješ i prebaciš šav na manje vidljivo mesto, rezultat će onda biti još bolji.

Slazem se sa Corax-om, ovako su moji prvi Ender ABS printovi izgledali, recimo. Ovde imas i problem sa eksturzijom, vidi se po promenama u obliku printa.
:)

Ja treba da raspakujem svoj A1 mini koji sam uzeo i počnem sa štampom… znaci bez iskustva totalnog.
Ali mi ovaj gore print užasno izgleda… prolete mi kroz glavu da i ne počinjem sa štampom.
Šta treba popraviti, podesiti pre započinjanja štampe da do ovakvih stvari ne bi došlo ?

Kreni da gledaš/čitaš tutoriale u vezi sa 3D štampom i Bambu slajserom. Nemam preporuku za konkretne tutoriale, jer sam se ja učio još na Enderu. Ovo danas sa Bambu je laganica. :)

Kreni da gledaš/čitaš tutoriale u vezi sa 3D štampom i Bambu slajserom. Nemam preporuku za konkretne tutoriale, jer sam se ja učio još na Enderu. Ovo danas sa Bambu je laganica. :)
Naravno. Zato sam se ovde i raspitao,gledao recenzije, citao iskustva i odlucio se za Bambu Lab A1 mini. Da nije tako, verovatno bi kupio neki Ender i sl, verovatno i neki stari model koji kod nas gleda da se isturi po dobroj ceni, na kome bi izgubio živce i sve batalio… 😁
U principu tako za skore sve, prvo se raspitam kod ljudi koji su iskusni u nečemu, pa tek onda odlučim…

Ja ne znam, mene Eder 3 S1 za placenih 250 evra pre par godina super sluzi, zadovoljan sam sa rezultatima sa njim i Cura slajserom.

Znam samo da ce mi sledeci stampac biti u Encloseru, jer mi ne trba za velike delove, a prasina i DIY kucista mi dojadili :cool:

Šta koristite za čuvanje filamenta? Neke obične kutije sa poklopcem sa nekim isusivacem vlage npr Stopkondenz tableta? Koliko je dovoljno da stoji u kutiji sa absorberom vlage da bi bio spreman za štampu?
Šta izabrati za AzureFilm filament? Posto ga nema u predefinisanim izboru u BambuLab studiu? Konkretno je u pitanju PLA Mattle HS?

Šta koristite za čuvanje filamenta? Neke obične kutije sa poklopcem sa nekim isusivacem vlage npr Stopkondenz tableta? Koliko je dovoljno da stoji u kutiji sa absorberom vlage da bi bio spreman za štampu?
Šta izabrati za AzureFilm filament? Posto ga nema u predefinisanim izboru u BambuLab studiu? Konkretno je u pitanju PLA Mattle HS?
Meni su rekli da koristim generic podešavanja za A1. Imaju profile za preuzimanje na sajtu za druge štampače, ali ne i za A1 seriju.
IMG_3547.jpeg

Treba mi pomoc.
Pokusavam da dizajniram kutiju za RPi 3A+ (znam da verovatno ima negde da se skine model, ali to nije poenta).
Kako 'napredujem' tako pozelim da odstampam deo kutije tj. 'presecen' tako da nema poklopac.
Napravio sam proreze i ...posto mu treba support, izabrao sam da Bambu Studio slice-uje sa 'enable-ovanim' supportom, gde je fillament za PLA support izabran.
Desava se vise stvari koje me nerviraju, jer sam pocetnik i ne razumem gde gresim.

1. Kada nije izabran 'support' filament, slicer predvidja 31 min stampe. Kada je izabran filament za suport, stampanje traje preko 5 sati.
2. Ono sto me bas iritira to je 'bacanje' filamenta za neku dodatnu 'kocku' koja se stampa pored. To je isti problem koji se moze videti na slici u ovom postu.

Kako sam shvatio (ako uposte jesam), ta kocka nastaje jer sloj plastike (posto je mali objekat u pitanju) ne uspe da se ohladi, pa printer stampa nesto sa strane dok 'ceka'.
I trebalo bi da smanjim brzinu stampe kako bih stampacu dao dovoljno vremena. Medjutim, oborio sam sve brzine stampe, i opet nista. Ta dodatna kocka sa strane se i dalje pojavljuje (iako sam stravicno smanjio briznu, cisto da vidim sta ce slicer da ispise). A slicer ispisuje da stampa traje preko 6 sati, sa tom dodatnom kockom koja mi sam 'traci' filament ni za sta. Moze li neko da mi objasni sta radim pogresno, i da mi navede neke brzine kako da podesim slicer.

3. Iako (kabriolet) kutija za RPi 3A+ ima 4 'prozorcica' (proreza), tj. 3 sa jedne i 1 sa bocne strane, gde sam pretpostavio da ce samo na njima da bude 'support' koricen, slicer ih koristi i 'unutar' kutije. A najgore od svega sto ih koristi i u podnozju kutije. Mislim meni je to totalno van pameti, ali ja sam laik, i sigurno ima nesto sto ne kapiram.
Pa ako neko moze da mi razjasni gde gresim.

Evo slike da bolje prikaze sta se desava:
ibxc6Lp.jpeg
aFVf9kH.jpeg

Takodje okacio sam i *.zip fajl koji sadrzi *.3mf fajl, pa ako neko zeli moze ga ucitati u Bambu slicer i pogledati. I eventualno mi reci kako pravilno podesiti.
Sama 'kutija' za RPi nije 'gotova' i malo mi je bez veze da mi stampa nesto 6 sati. Zelim da samo 'proverim' da li sam i koliko dobro odradio proreze tj. da li 'pasuju'.

Hvala!

Prilozi

• Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    223.1 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    208.1 KB · Pregleda: 6
  • Case_test.zip
    136.1 KB · Pregleda: 1
Kocka sluzi sa fillament purge. Stavi da je support od istog materijala i nećeš imati “kocku”.
Može i da se isključi, ali ne bih preporučio u slučaju 2 materijala…

Support ti u rupama sluzi da zadrze oblik… ja bi ih ga zadržao ;)

Nazad
Vrh Dno