Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

twister je napisao(la):
posto mu treba support, izabrao sam da Bambu Studio slice-uje sa 'enable-ovanim' supportom, gde je fillament za PLA support izabran.

Mislim da si pod utiskom da za bilo koji support moraš da koristiš poseban PLA support filament - ovo je daleko od istine, koristan je u veoma specifičnim situacijama i oblastima gde bi bilo teško odvojiti support. Primer - štampaš recimo PETG model, pa pošto je PLA drugi tip materijala, neće se lepiti za njega, vrlo lako ćeš ga odvojiti od printa. Isto važi i obrnuto, kad štampaš PLA jednostavno koristiš običan PETG kao support material, mada ja ovo nikad nisam radio - uvek štampam support od istog materijala kao i glavni model, brže je, nema gubitaka i nikad nisam imao problema da odvojim support od modela.

twister je napisao(la):
ta kocka nastaje jer sloj plastike (posto je mali objekat u pitanju) ne uspe da se ohladi, pa printer stampa nesto sa strane dok 'ceka'.

Obično razumem kad neko ne poznaje materiju, i trudim se da pomognem ljudima kad su komplikovanije stvari u pitanju - ali opis "štampa nešto sa strane dok čeka" prvi put da čujem u životu :) Koliko je meseci prošlo od kupovine? Ovo je najosnovnija stvar i Prime Tower je nešto što naučiš u prvim danima štampanja - izuzetno je koristan i praktično obavezan ako želiš da izbegneš defekte kako bi imao čist print, pogotovo kad štampaš u više od jedne boje - ja ga koristim uvek zbog smooth timelapsa čak i kad je jedan filament u pitanju.

Savetujem ti da pre pre nastavka štampanja pročitaš prvo ceo BambuLab wiki, izuzetno je lepo napisan i ilustrovan, a počni sa Prime Tower artiklom https://wiki.bambulab.com/en/software/bambu-studio/parameter/prime-tower

twister je napisao(la):
A najgore od svega sto ih koristi i u podnozju kutije. Mislim meni je to totalno van pameti

Nije van pameti, nego samo samo ne razumeš koncept supporta kod otvora. Umesto da nozzle u vazduhu štampa taj sloj gde je taj otvor ili prorez, štampaće ga na supportu i samim tim će biti pravilnijeg oblika jer će imati tvrdu podlogu za sloj koji ide iznad tog otvora. Baci pogled na https://wiki.bambulab.com/en/software/bambu-studio/support

@miha Hvala na odgoovru.
Znam da support sluzi da bi rupe zadrzale oblik. Tj. svuda bi nesto 'visilo' u vasuhu tj. gde ne bi imalo na cemu da se 'nalije' slol prilikom stampanja.
Takodje znam (jer sam prvo slice-ovao bez ukljucenog supporta) da Prime Tower ne postoji kada se koristi isti filament.

Nevolja je u tome sto sam (secam se) pre skoro godinu dana stampao nesto gde sam ukljucio support. U pitanju je bio specifican taster za Logitech Z5500 kontrolnu jedinicu. I kada se odstampalo sa support-om od istog filamenta jedva sam ga odvojio od samog 'tela' tj. od onoga sto sam stampao.
Onda sam negde procitao (verujem na reddit-u) da, ako se stampa sa PETG da support bude PLA i sl. Ja trenutno koristim samo PLA i ovaj dodatni support filament koji je dosao uz stampac. Probao sam da (verujem logicki) za support stavim filament koji je tome i namenjen.

I kada sam opet dobio Prime Tower nije mi bilo dobro. Rekoh 'zar opet?'

A razlog lezi u sledecem (pogledaj sliku dole), iz ovog posta.

egUekEl.jpeg

^ stampao sam jedan M2.5 sraf. Nevezano za to sto nije ispao kako treba i da sam jedva skinuo support. Ali, pogledaj sliku.
I tu sam stampao sa support-om samo (u to vreme nisam znao kako da selektujem PLA support filament umesto da koristim isti PLA filament koji ce odstampati predmet.
Dobio sam odstampani predmet gde je printer koristio isti filament za support.
Da li je normalno baciti ovoliko filamenta jer stampac pravi ovoliko masivan (u odnosu na sraf) Prime Tower, kada stampas nesto ovako sitno.
To je ono sto me uzasno iritira. Znam da negde sigurno gresim, ili mi je mozda razmisljanje pogresno, ali zaista mislim da nije normalno

@Gizmo Hvala i tebi na odgovoru.
Za ovo oko kombinacije PETG/PLA ili (PLA/PETG) znam. Medjutim, iskreno mi nocas (kada sam stampao) nije palo na pamet da iskoristim jedan neotvoreni kotur PETG-a koji imam. Razmisljao sam u pravcu toga da za support iskoristim onaj PLA support filament koji je i dosao kao 'poklon' uz stampac.

Medjutim, cudno mi je sto ti nisi imao problem da odvojis support od samog tela ako je za stampu koriscen isti filament (ili isti materijal, bilo PLA ili PETG).
Ja sam, ovako neiskusan kao sto sam i sada, za prvo koriscenje opcije support-a upravo koristio isti materijal za support, i to se jedva skida i odvaja od samog tela. Kod 'pipavih' i tankih stvari (kao sto je bilo stampanje tastera od Logitech Z5500 controlne jedinice) postojala je (pre)velika sansa da se sam taster 'otkine' kada sam pokusavao da uklonim support sa njega, a koji je bio od istog materijala. (ipak sam nekako uspeo 'seckajuci' ziletom support, ali je jako pipavo bilo). Evo na slici kako taj taster izgleda.
O6D3yDf.jpeg

^ Iz straha da cu tesko odvojiti support od tela ako je u pitanju isti materijal za telo i za support, sada vise ne pokusavam da to cinim.

Obično razumem kad neko ne poznaje materiju, i trudim se da pomognem ljudima kad su komplikovanije stvari u pitanju - ali opis "štampa nešto sa strane dok čeka" prvi put da čujem u životu :) Koliko je meseci prošlo od kupovine? Ovo je najosnovnija stvar i Prime Tower je nešto što naučiš u prvim danima štampanja - izuzetno je koristan i praktično obavezan ako želiš da izbegneš defekte kako bi imao čist print, pogotovo kad štampaš u više od jedne boje - ja ga koristim uvek zbog smooth timelapsa čak i kad je jedan filament u pitanju.

Ok, prihvatam kritiku.
Medjtim, moje (ne)razumevanje je moguce bilo zasnovano na odgovoru koji sam dobio nakon ovog posta, gde je jedan clan odgovorio sa:

Mislim da je kvadar dodat zbog minimum layer time. Slojevi na tom srafu su ti vrlo mali i brzo se odstampaju. Plastika ne stigne da se ohladi i stvrdne kad dodje sledeci sloj i na kraju se dobije grumen plastike. Ovako sa kvadrom, odstampa se sloj srafa i dok se on hladi stampac stampa sloj kod kvadra.
^ Ova poslednja recenica. Verovatno sam ja to pogresno razumeo, pa sam zato i napisao "stampa nesto sa strane dok ceka", u smislu 'zamajava se nekom dodatnom radnjom, dok ne prodje potrebno vreme da nastavi sa sledecim slojem stampanja'.

Koliko je meseci prošlo od kupovine? Ovo je najosnovnija stvar i Prime Tower je nešto što naučiš u prvim danima štampanja - izuzetno je koristan i praktično obavezan ako želiš da izbegneš defekte kako bi imao čist print, pogotovo kad štampaš u više od jedne boje - ja ga koristim uvek zbog smooth timelapsa čak i kad je jedan filament u pitanju.
U redu, pogledacu link koji si ostavio. Medjutim, iako je tvoje pitanje opravdano, ('koliko je meseci proslo od kupovine') jer zaista jeste proslo oko 9 meseci, ipak zbog nedostatka vremena nisam se preterano 'razbio' od stampanja. Uglavnom sam 'zarobljen' u Fusion-u, dok pokusavam da naucim kako se dizjanira i kako (i zasto) mora dodatno da se misli o nekim stvarima koje mi ovako kao laiku ne bi pale na pamet iz 'prve'. Tako da nisam mnogo stampao (tj. gotovo uopste).

Nije van pameti, nego samo samo ne razumeš koncept supporta kod otvora. Umesto da nozzle u vazduhu štampa taj sloj gde je taj otvor ili prorez, štampaće ga na supportu i samim tim će biti pravilnijeg oblika jer će imati tvrdu podlogu za sloj koji ide iznad tog otvora. Baci pogled na https://wiki.bambulab.com/en/software/bambu-studio/support
Ovo razumem. Medjutim, pogledaj slike iz mog prethodnost posta tj. obrati paznju na crvene strelice.
U potpunosti mi je jasno zasto se sam 'otvor' prilikom stamapnja sa supportom 'zatvara' sa support filamentom. Tj. naravno da stampac treba na necemu da 'nalije' sledeci sloj 'koji visi u vazduhu'. A da ne bi visio u vazduhu (jer ne moze na 'nicemu' da nalije sloj), naravno da ce se koristiti support u samom otvoru.

Ono sto mi nije jasno je sta ce support u unutrasnjosti same kutije (pogledaj sliku iz prethodnog posta)? A jos ludje mi je cinjenica da slicer predvidja support i na dnu kutije (ispod otvora na kutiji) gde su ivice kutije zaobljene (pogledaj sliku iz prethodnog posta). Ok, i to utice na support da bude sve 'stabilnije' ali to ima logike kod zidanja zgrade. Nema mi logike kod 3D stampe da tu stavi support jer u momentu dok stigne do otvora, plastika se dovoljno 'stvrdnula' da stvarno ne znam zasto bi postojao support na samom prvom leyer-u stampe (ispod otvora).

Prilozi

• SC1.jpeg
    SC1.jpeg
    113.5 KB · Pregleda: 15
  • Screenshot_3.jpg
    Screenshot_3.jpg
    77.8 KB · Pregleda: 12
Poslednja izmena:
Je l možeš da staviš da drugi materijal bude samo interface layer? U zavisnosti od modela biće manje otpada.

'Izslajsovao' sam par kombinacija:
Kada je support samo ukljucen a support base i support interface stoje na defaultu, ukupna protrosnja filamenta je 19.95g (koristi se isti PLA filament za telo i support)
Kada se pod support interface-om izabere PLA support filament, ukupna potrosnja je 28.42g
Kada se 'support interface' vrati na default a stavi PLA support filament za 'support base' potrosnja je 40.72g
A kada se koristi PLA support filament za 'support base' i 'support interface' ukupna potrosnja filamenta je 42.46g

Ocigledno je da je u situaciji kada se samo pod 'support interface' izabere 'PLA support' filament, da je potrosnja najmanja tj. 28.42g.
Osim, naravno, kada 'support base' i 'support interface' stoje na default-u, tj. kada se koristi isti filament kojim se stampa predme kao i support za njega.
Medjutim, bar u mom iskustvu, moze biti problem odvojiti support od predmeta ako je filament izradjen od istog materijala.

Jos jedno pitanje, ako neko moze da mi kaze sta radim pogresno...

Da li neko zna zasto se desava da npr. kada pokusavam da odstampam (test) primerke za neku kutijicu, 3 ivice (koje cine dno kutije) su 'ok', ali jedna je uvek nekako izdignuta za 1-1.5mm, i nekako su layeri 'naguzvani' na tom 'uglu'. Kao da je 'nesto' privuklo plastiku 'na gore'. Ne znam kako drugacije da objasnim.

Evo, prva slika je samo ugao koji je los od jedne test kutije.
PGWWF6Q.jpeg

Evo kod osnove od druge kutije gde je prva slika jednog 'ok' ugla (kao i kod ostala 2 ugla), ali jedan ugao (cetvrti) je obavezno... 'izdignut' od povrsine stola na kome 'lezi'. Tj. u ovom slucaju 'taj ugao' zapravo 'ne lezi' na povrsini, dok ostala 3 leze.

Takodje lejeri na tom (problematicnom) uglu su odstampani kao da su 'zaguzvani'.
zhvQ1cA.jpeg
eNscuep.jpeg

Zna li neko zasto se ovo desava i kako da to resim?

Hvala

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    89.2 KB · Pregleda: 8
  • 4.jpg
    4.jpg
    85.9 KB · Pregleda: 5
  • 5.jpg
    5.jpg
    77.3 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
@twister

Filament settings>Cooling>Auxilary part cooling fan>0%>Save current fillament>daj mu drugo ime. Ovo uradi za sve tipove filamenta koje imaš.

Others>Bed adhesion>Brim Type>Outer brim only.

Zahvali mi kasnije.

@TwistedMind Hvala na odgovoru, Pogledao sam link sa informacijom o warping-u kao i dodatno o Rafts, Skirts i Brims.

@Gizmo Takodje, hvala na odgovoru i na detaljnim smernicama gde se odredjeno podesavanje nalazi.

Nakon sto sam izmenio to sto si predlozio, print je mnogo bolji. Bas primetno bolji. Povrsine su 'glatke' na dodir.

Medjutim, tu je nastao jedan dodatni 'problemcic'. Tj. radi se upravo o brim-u.
Kada sam ga skidao ostavio je ruzan 'zacepljen' trag na mestu gde sam ga odvojio od plastike.
Malo sam izguglao i zavrsio na reddit-u. Jedan korisnik je rekao da on koristi i dodatno podesavanje pod:
Others > Bed adhesion > Brim-object Gap

^ napisao je da za PLA filamente tu koristi od 0.16-0.2 mm (ali da on uglavnom stavlja 0.17 umesto 0.1 koliko je po defaultu),
dok za PETG koristi 0.3 mm.

Probao sam sa 0.17 i brim se malo lakse skinuo i nije ostavio bas onoliko ruznu ivicu na mestu gde sam ga 'otkinuo' od 3D printa.

Zatim sam procitao da je neko 'resio' problem sa 0.2 mm, pa sam i to isprobao. Mnogo je lakse bilo skinuti ga i mnogo je manji trag 'iskrzavosti' na toj ivici.
Medjutim taj trag i dalje stoji tu.

Neki kazu da ivice gde se brim odvojio smirglaju. Neki koriste 'utiliy knife' (skalpel). A neki 'deburring tool'.
Ovo poslednje nemam. A prva dva sam na kratko isprobao.

Hmm, mozda ce neko reci da sam lenj, ali...nekako ne postizem nista sa ^ ovim. Sa skalpelom samo zasecam ivice, koje ne 'izvlacim' pravo, pa se vidi 'krivudanje' ako neko zagleda. Sa smirglom samo glatkoca plastike izgubi sjaj, a i treba dosta smirglati. Sto znaci da bih posle morao da koristim sprej. Na kraju sve se svede na to da za prostu sitnicu koju zelis da odstampas, a koja ne moze da se odstampa kako treba bez upotrebe brima-a, na kraju potrosis prilicno vise vremena da bi doveo taj print na normalu zbog 'peglanja' ivica koje nastaju od uklanjanja brim-a.

Da nevolja bude veca, ja sam sve ivice dizajnirao sa 'Fillet-om'. Pa kada uklonis brim, i pogledas predmet (kutijicu) iz profila, nekako je taj 'Fillet' polu-nestao, jer postoji onaj deo gde je brim uklonjen od samog tela (od kutije) pa se izgubi onaj vizuelni osecaj 'zaobljenosti' ivice.

Da li bi 'deburring tool' pomogla da bolje uklonim i ispeglam ivicu 3D printa, u poredjenju sa smirglanjem ili 'seckanjem' skalpelom?

Kako ti 'peglas' ivicu?

Jos jednom hvala na odgovoru, jer mi je sad bas zadovoljstvo videti glatku ivicu plastike na bocnoj strani nakon stampe.

btw. Razmisljao sam... mozda bi print bio bolji ako bih kupio drugi plate, koji bi bio bas 'glatak' umesto ovog koji mi je dosao uz stampac? Pa da i osnova, bocne stranice, kao i 'poklopac' budu podjednako 'glatki' poput bocnih stranica? Moze neki savet u vezi ovoga?

Ne pratim bas mnogo vesti u vezi 3D printa. Jel' to izgleda regularna pojava kod Anycubic stampaca?
Vidim na reddit linku koji si ostavio da jedan od komentara kaze da se to desava kod svih brand-ova ukljucujuci Prusa i BambuLab.

Sad' me zanima...jel' imao neko slicne (zapaljive) situacije kod bilo kog modala Bambu stampaca?
Jer, ako stampanje traje dugo (kao sto je ovo od preko 24 sata)...covek prosto mora da spava i ostavi stampac bez nadzora.

Ovo je sledeće za printanje pa air brush. Gledam neke Bambu printere sad. Ima 49 delova, ne žurim.

1000023056.jpg

Gde ste Bambu evangelisti? Meni je ovaj H2D totalno razocarenje... Prvo, realan print Volume je svega 300mm po X osi zbog dve glave.
Svaka ima svoj prostor koji ne moze da dohvati. Za punu sirinu mora da se ima 2x isti filament u dve glave a to lako moze biti malo smor, treba da imas dva kotura + da menjas glavu kojom printas. Drugo sto me je bas razocaralo je da nema ni pomena da se koristi recimo 0.4 ili cak 0.6 dizna za infil i ono sto nije detalnjo a da se 0.2 dizna koristi za detalje. Recimo ko stampa neki 3D text na povrsini modela...

A drugo... laseri, sekaci, gluposti.... kome to treba i ko je to smislio, svaka mu cast! To se kaze, Jack of all trades, master od none!

Sacuvaj boze kakvu glupost su napravili a cena tek za plakanje. Bas sam cekao da vidim da li ce Bambu nesto pametno da izbaci.

K2 Plus na zalost nema 0.2 diznu a meni bas znaci 0.2 dizna i 350mm x 350mm a kako sada stvari stoje, nema leba od ove masine, barem za mene. Da se molimo da se dozovu pameti i da izbace neki P2S sa jednom glavom i pravih 350x350mm ali da zadrze grejanje komore... A lasere i sekace neka ostave za flagship!

Pa laseri i sekaci jesu flagship, oni idu u najskupljoj varijanti.
I naravno da je razocarenje kada consumer-i nisu ciljna grupa vec mala i srednja preduzeca.
Nisu napravili glupost vec su sve objedinili i moram reci vrlo dobro su odradili, mislim na sam koncept i resenja.
Vreme ce pokazati koliko je stvarno dobro u praksi, pogotovo tako kompleksna glava.

Ne bih bas rekao da su mala i srednja preduzeca ciljna grupa ali nikako.

Kao sto sam gore napisao, pre par stranica, imam CO2 laser 90x60, no name. Zatim, ono sto nisam napisao, imam i Creality Falcon 2 Pro 60W, diodni laaser, koji je fantastican ovako na prvu loptu, ali nit je tamo nit ovamo. Fenomenalan je za rezanje i graviranje, prodaju gluposti dokonih USA domacica na Etsy shopu, ali niti sece kako treba, niti gravira kako treba, iako ima posebnu glavu za graviranje.
Sta je mana diodnog lasera? Prosto nije to to. Nije profesionalnan kvalitet reza i uopste zavrsne obrade poput CO2 lasera.
Sa druge strane, moze covek da ga drzi u spajzu, ispod stola, na terasi, gde god. Mali je i kompaktan.
Na kraju, imam i no name fiber laser 50w, 110mm socivo. E to je zver i radi savrseno ono sto diodni samo pokusava. Svaki sitniji tekst graviran Falconom je smesan u odnosu na to sto gravira Fiber!
E sad, zasto sve ovo pisem? Dok nisam krenuo da secem laserom, nisam mogao da verujem koliko tu ima svih vrsti otpada u vidu dima, smole, garezi itd.

Napravio sam u 3D stampi "trokraki ventil" sa ozbiljnim kompresorom, koj je povezan na svaki laser i sproveo u odzak da ide taj dim. Kad krenem da radim sa recimo fiberom, stavim klapnu na dva slota za CO2 i Falcona da blokiram kretanje vazduha a na fiberu nema nicega i tu vazduh tece nesmetano. I pored svega toga, mora svaki dan da se cisti staklo a za Fiber sam napravio ozbiljan enclosure, posto su se na plafonu iznad fibera pojavile tacke posle par dana rada, iako od prvog dana ima cevku 100mm koja poput aspiratora usisava ono sto gori.

A kod lasera je mehanizam za kretanje u ravni sa glavom, dok je ovde situacija mnogo gora. Svi segmenti kretanja 3D printera, sve ose su na putu isparenja i tu ce posle samo jednog dana da krenu da zapinju lezajevi od natalozenog materijala. Kako ce to da rese, nemam pojma.
Korisnici ce tesko da brisu i podmazuju elemente za kretanje svaki dan!
Jos na X osi onaj linearni lezaj i vodjica, kada se tu zalepi sve i svasta... bice veselo!
Ono sto ima Bambu laser a sto drugi nemaju je laserski auto fokus, koji bi u teoriji trebao da omoguci graviranje na 3D predmetima, tipa patike i sl. E sada, kako ce da mapira 2D vector na 3D objekat... nemam pojma. Ako bude ortogonalna projekcija, to ce onda samo iz jedne ose izgledati kako treba.

Gledao sam jos par testova danas i ono sto ga vadi, izgleda da je 3D stampa vrhunska. Bolja od Prusa XL neuporedivo. Neki delovi odstampani od Bambu ABS-a sa staklenim vlaknima (GF) zaista izgledaju fantasticno.
Nisam pametan sta reci...
Ko je bas fan Bambusa, mislim da ce za Black Friday u Novembru, kad popuste sa cenom maksimalno biti korektna kupovina... Ako do tada K2 Plus ne bude duplo jeftiniji, pa bude 2 za jedan... Ali dati sada 2500€, koliko ce kod nas da bude preko svercera stampac i AMS, mislim da je suludo, sem ko printa inzenjerske materijale, pa bas moze da iskoristi grejanje komore i tih dodatnih 44mm sirine po X osi u odnosu na P1S.

...a moze i da napravi Voron i Boxturtle, sa jos vecim bed-om i ustedi 1000 i kusur evropskih. :)

Ne bih bas rekao da su mala i srednja preduzeca ciljna grupa ali nikako
Onda bi trebalo da posetis neke firme koje koriste takve tehnologije i procese.
Cim delis epitete imenima brendova tvoj stav je jasan i niko te nece uzeti za ozbiljno.
Ovo je savrsena masina za mnoge branse jer su objedinili i maksimalno ubrzali procese, najbitnije stavke za firme.
Npr ne bih se iznenadio da Gedora uzme osnovnu varijantu jer bi on itekako mogao imati koristi od double material sistema zbog stvari koje stampa, dok meni ne predstavlja nikakvu prednost jer nisam vezan za vreme i broj komada stampe.

Skupo, kume. :) Mada deluje dosta interesantno. Srecom, imam posla i peglanja sa postojecim arsenalom, taman dok 'stvari dodju na svoje', koliko je moguce.

Pozdrav drugari, da li imate neke preporuke oko nabavke filamenata za bambulab a1 ili a1 mini stampace? Ovi sto su recimo na 3D Republika sajtu su poprilicno skupi. Ne znam u ostalom koji su jos filamenti komaptibilni sa bambu lab stampacima i gde se mogu naci?

Mozes bilo koje proizvodjace. Ako nista mozes da uzmes dva, tri razlicita da probas pa ces videti sta ti odgovara sa cenom i kvalitetom. Mozes da pogledas na 3dmarketu, imaju i cesto nekih akcija na filamente.

Odgledao sam par recenzija H2D. Gasi svetlo, zatvaraj radnju, nema potrebe gledati bilo šta drugo. Bolja i jeftinija verzija Sermoon D3 Pro,

Mada mislim da laser i sekač nisu velika stvar, ali može biti korisno ljudima kojima treba povremeno, a nemaju mesta za zasebne mašine. U svakom slučaju ne izgleda mi kao da je dizajn trpeo zbog toga, ili da su pravljeni neki kompromisi, pa je samo dodatak. Ko hoće, nek uzme, ko neće ne mora. Ali štamač je pun pogodak. Zbog cene više za hobi korisnike, ali za proizvodnju je ozbiljan alat. Ovo mi je neverovatno

Clough42 je redak YouTuber koji zaista zna sta radi i stampa korisne stvari. Njegovi printovi, konkretno komanda kutija - tabla za njegovu famoznu konverziju brusilice u digitalnu, vodjenu servo motorima, koju je stampao na H2D od Bambu ABS GF-a izgleda zaista fenomenalno.
No,,, sada sam se vratio sa istoka, igrao sam se malo tim stampacem, odstampao par svojih delova sa mog Bambu naloga od Bambu PLA i po meni, ne moze vodu da nosi malom A1 Mini! Takodje ni mnogi drugi printovi raznih YouTubera me nisu odusevili.
U cemu je fora, ne znam. Da li ostali ne znaju sta stampaju ili Clough42 bas zna, ali ja verujem sebi i onome sto sam video svojim ocima. Da li je Bambu crenuo Creality stopama da izbacuje nepodesene stampace, nemam pojma. Ali je kvalitet stampe mojih licnih modela, koje sam ja licno stampao dosta losiji nego na mojim A1 mini.

Da se i ja malo pohvalim...
Nisam ga jos otpakovao.. nadam se da hocu.
Ultra 4 12K sam prodao neotpakovanog posle 6 meseci provedenih u kutiji...

Ovo sam uzeo prvenstveno eto.. jer sam tako u mogucnosti. Ima 16K screen, najmanji moguci "pixel" - vertex? i grejanje tacne uz sada vec cuveno odlepljivanje eksponiranog sloja od podloge naginjanjem tacne servo motorom.
Grejanje tacne je fenomenalno za nas koji ovo drzimo po suterenima.

Cekam Elegoo Wash & Go (cure) 3.0 pa cu ga valjda otpakovati...

Ako neko ima savet za resin slicer, slusam. Instalirao sam onaj Elegoo SateLite i deluje mi fino za nekoga ko nema veze sa resinom.

Zanima me samo stampa ABS like materijala i to belih. Sve ostalo me ne zanima za sada. Bambus A1 Mini sa 0.2 diznom mi je zavrsio sve za sta sam mislio da ce mi trebati resin.

Prilozi

• 1000019367.jpg
    1000019367.jpg
    342.7 KB · Pregleda: 12
  • 1000019369.jpg
    1000019369.jpg
    134.8 KB · Pregleda: 12
Da se i ja malo pohvalim...
Nisam ga jos otpakovao.. nadam se da hocu.
Ultra 4 12K sam prodao neotpakovanog posle 6 meseci provedenih u kutiji...

Ovo sam uzeo prvenstveno eto.. jer sam tako u mogucnosti. Ima 16K screen, najmanji moguci "pixel" - vertex? i grejanje tacne uz sada vec cuveno odlepljivanje eksponiranog sloja od podloge naginjanjem tacne servo motorom.
Grejanje tacne je fenomenalno za nas koji ovo drzimo po suterenima.

Cekam Elegoo Wash & Go (cure) 3.0 pa cu ga valjda otpakovati...

Ako neko ima savet za resin slicer, slusam. Instalirao sam onaj Elegoo SateLite i deluje mi fino za nekoga ko nema veze sa resinom.

Zanima me samo stampa ABS like materijala i to belih. Sve ostalo me ne zanima za sada. Bambus A1 Mini sa 0.2 diznom mi je zavrsio sve za sta sam mislio da ce mi trebati resin.
Nek te lepo sluzi.
Ja koristim narodnu verziju chitubox pro.
Tu je i lyche, mada mi chitubox malo vise lezi.
Ranije je vazilo neko pravilo da prusa slicer najbolje radi minimizaciju visecih delova, odnosno najbolje automatsko pozicioniranje za najmane supportova.
Moj flow je bio prusa (za pozicioniranje) > chitubox (za supportove, mozda hollow i ako ima jos nesto) > UV tools (on pronalazi greske poput izolovanih ostrva i resin pool) > anycubic za finalni slice jer navodno ima najbolja podesavanja (u pitanju su anycubic masine)
Sada koristim samo chitubox pro jer ima sve te alate i rezultati su zadovoljavajuci.

Nazad
Vrh Dno