@miha Hvala na odgoovru.
Znam da support sluzi da bi rupe zadrzale oblik. Tj. svuda bi nesto 'visilo' u vasuhu tj. gde ne bi imalo na cemu da se 'nalije' slol prilikom stampanja.
Takodje znam (jer sam prvo slice-ovao bez ukljucenog supporta) da Prime Tower ne postoji kada se koristi isti filament.
Nevolja je u tome sto sam (secam se) pre skoro godinu dana stampao nesto gde sam ukljucio support. U pitanju je bio specifican taster za Logitech Z5500 kontrolnu jedinicu. I kada se odstampalo sa support-om od istog filamenta jedva sam ga odvojio od samog 'tela' tj. od onoga sto sam stampao.
Onda sam negde procitao (verujem na reddit-u) da, ako se stampa sa PETG da support bude PLA i sl. Ja trenutno koristim samo PLA i ovaj dodatni support filament koji je dosao uz stampac. Probao sam da (verujem logicki) za support stavim filament koji je tome i namenjen.
I kada sam opet dobio Prime Tower nije mi bilo dobro. Rekoh 'zar opet?'
A razlog lezi u sledecem (pogledaj sliku dole), iz
ovog posta.
^ stampao sam jedan M2.5 sraf. Nevezano za to sto nije ispao kako treba i da sam jedva skinuo support. Ali, pogledaj sliku.
I tu sam stampao sa support-om samo (u to vreme nisam znao kako da selektujem PLA support filament umesto da koristim isti PLA filament koji ce odstampati predmet.
Dobio sam odstampani predmet gde je printer koristio isti filament za support.
Da li je normalno baciti ovoliko filamenta jer stampac pravi ovoliko masivan (u odnosu na sraf) Prime Tower, kada stampas nesto ovako sitno.
To je ono sto me uzasno iritira. Znam da negde sigurno gresim, ili mi je mozda razmisljanje pogresno, ali zaista mislim da nije normalno
@Gizmo Hvala i tebi na odgovoru.
Za ovo oko kombinacije PETG/PLA ili (PLA/PETG) znam. Medjutim, iskreno mi nocas (kada sam stampao) nije palo na pamet da iskoristim jedan neotvoreni kotur PETG-a koji imam. Razmisljao sam u pravcu toga da za support iskoristim onaj PLA support filament koji je i dosao kao 'poklon' uz stampac.
Medjutim, cudno mi je sto ti nisi imao problem da odvojis support od samog tela ako je za stampu koriscen isti filament (ili isti materijal, bilo PLA ili PETG).
Ja sam, ovako neiskusan kao sto sam i sada, za prvo koriscenje opcije support-a upravo koristio isti materijal za support, i to se jedva skida i odvaja od samog tela. Kod 'pipavih' i tankih stvari (kao sto je bilo stampanje tastera od Logitech Z5500 controlne jedinice) postojala je (pre)velika sansa da se sam taster 'otkine' kada sam pokusavao da uklonim support sa njega, a koji je bio od istog materijala. (ipak sam nekako uspeo 'seckajuci' ziletom support, ali je jako pipavo bilo). Evo na slici kako taj taster izgleda.
^ Iz straha da cu tesko odvojiti support od tela ako je u pitanju isti materijal za telo i za support, sada vise ne pokusavam da to cinim.
Obično razumem kad neko ne poznaje materiju, i trudim se da pomognem ljudima kad su komplikovanije stvari u pitanju - ali opis "štampa nešto sa strane dok čeka" prvi put da čujem u životu

Koliko je meseci prošlo od kupovine? Ovo je najosnovnija stvar i Prime Tower je nešto što naučiš u prvim danima štampanja - izuzetno je koristan i praktično obavezan ako želiš da izbegneš defekte kako bi imao čist print, pogotovo kad štampaš u više od jedne boje - ja ga koristim uvek zbog smooth timelapsa čak i kad je jedan filament u pitanju.
Ok, prihvatam kritiku.
Medjtim, moje (ne)razumevanje je moguce bilo zasnovano na odgovoru koji sam dobio nakon
ovog posta, gde je jedan clan odgovorio sa:
Mislim da je kvadar dodat zbog minimum layer time. Slojevi na tom srafu su ti vrlo mali i brzo se odstampaju. Plastika ne stigne da se ohladi i stvrdne kad dodje sledeci sloj i na kraju se dobije grumen plastike. Ovako sa kvadrom, odstampa se sloj srafa i dok se on hladi stampac stampa sloj kod kvadra.
^ Ova poslednja recenica. Verovatno sam ja to pogresno razumeo, pa sam zato i napisao "stampa nesto sa strane dok ceka", u smislu 'zamajava se nekom dodatnom radnjom, dok ne prodje potrebno vreme da nastavi sa sledecim slojem stampanja'.
Koliko je meseci prošlo od kupovine? Ovo je najosnovnija stvar i Prime Tower je nešto što naučiš u prvim danima štampanja - izuzetno je koristan i praktično obavezan ako želiš da izbegneš defekte kako bi imao čist print, pogotovo kad štampaš u više od jedne boje - ja ga koristim uvek zbog smooth timelapsa čak i kad je jedan filament u pitanju.
U redu, pogledacu link koji si ostavio. Medjutim, iako je tvoje pitanje opravdano, ('koliko je meseci proslo od kupovine') jer zaista jeste proslo oko 9 meseci, ipak zbog nedostatka vremena nisam se preterano 'razbio' od stampanja. Uglavnom sam 'zarobljen' u Fusion-u, dok pokusavam da naucim kako se dizjanira i kako (i zasto) mora dodatno da se misli o nekim stvarima koje mi ovako kao laiku ne bi pale na pamet iz 'prve'. Tako da nisam mnogo stampao (tj. gotovo uopste).
Nije van pameti, nego samo samo ne razumeš koncept supporta kod otvora. Umesto da nozzle u vazduhu štampa taj sloj gde je taj otvor ili prorez, štampaće ga na supportu i samim tim će biti pravilnijeg oblika jer će imati tvrdu podlogu za sloj koji ide iznad tog otvora. Baci pogled na
https://wiki.bambulab.com/en/software/bambu-studio/support
Ovo razumem. Medjutim, pogledaj slike iz mog prethodnost posta tj. obrati paznju na crvene strelice.
U potpunosti mi je jasno zasto se sam 'otvor' prilikom stamapnja sa supportom 'zatvara' sa support filamentom. Tj. naravno da stampac treba na necemu da 'nalije' sledeci sloj 'koji visi u vazduhu'. A da ne bi visio u vazduhu (jer ne moze na 'nicemu' da nalije sloj), naravno da ce se koristiti support u samom otvoru.
Ono sto mi nije jasno je sta ce support u unutrasnjosti same kutije (pogledaj sliku iz prethodnog posta)? A jos ludje mi je cinjenica da slicer predvidja support i na dnu kutije (ispod otvora na kutiji) gde su ivice kutije zaobljene (pogledaj sliku iz prethodnog posta). Ok, i to utice na support da bude sve 'stabilnije' ali to ima logike kod zidanja zgrade. Nema mi logike kod 3D stampe da tu stavi support jer u momentu dok stigne do otvora, plastika se dovoljno 'stvrdnula' da stvarno ne znam zasto bi postojao support na samom prvom leyer-u stampe (ispod otvora).