Sve što je Gedora reko je tačno.
dodatak je vezan za moje lično iskustvo sa Bambu Lab P1S štampačem.
nekih mesec dana je bio smešten u sobi u koji radim- provodim vreme veći deo dana.
sve što sam štampao je bilo od standardne PLA plastike, iako je ista deklairsana kao ne-toksična i sl. i što je sam štampač enclosed i ima filtere, jedan deo tih čestica neće biti filttriran i pronaćiće svoje mesto u sobi gde je štampač.
Kao neko ko ima problema sa alergijama i Astmom, ja nisam mogao da budem duže od sat vremena u istoj prostoriji gde se štampa sa PLA. osećaj otežanog disanja i sl. da nen nabrajam.
Pritom treba isto uzetu u obzir i buku, jer koliko god da je štampačtih, to nije zvuk koji želiš da slušaš 3+ sati u toku dana/noći
Buka i želja-potreba za korišćenjem drugih materijal me je naterala da štampač premestim u zasebnu i filtriranu prostoriju- radionicu.
Ima ljudi kojima PLA- PETG nesmetaju, ali ja iskreno nepreporučujem boravak u prostoriji ikome na duže vreme.
ASA / ABS I sl. je dokazano toksično tako da bez maske (pogotovo u mom slučaju) netreba biti u tim prostorijama dok traje štampa i nakon završetka fino treba izventilirati prostoriju.