Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Sve što je Gedora reko je tačno.
dodatak je vezan za moje lično iskustvo sa Bambu Lab P1S štampačem.

nekih mesec dana je bio smešten u sobi u koji radim- provodim vreme veći deo dana.
sve što sam štampao je bilo od standardne PLA plastike, iako je ista deklairsana kao ne-toksična i sl. i što je sam štampač enclosed i ima filtere, jedan deo tih čestica neće biti filttriran i pronaćiće svoje mesto u sobi gde je štampač.
Kao neko ko ima problema sa alergijama i Astmom, ja nisam mogao da budem duže od sat vremena u istoj prostoriji gde se štampa sa PLA. osećaj otežanog disanja i sl. da nen nabrajam.
Pritom treba isto uzetu u obzir i buku, jer koliko god da je štampačtih, to nije zvuk koji želiš da slušaš 3+ sati u toku dana/noći 🙂

Buka i želja-potreba za korišćenjem drugih materijal me je naterala da štampač premestim u zasebnu i filtriranu prostoriju- radionicu.

Ima ljudi kojima PLA- PETG nesmetaju, ali ja iskreno nepreporučujem boravak u prostoriji ikome na duže vreme.

ASA / ABS I sl. je dokazano toksično tako da bez maske (pogotovo u mom slučaju) netreba biti u tim prostorijama dok traje štampa i nakon završetka fino treba izventilirati prostoriju.
Uff ovo su one stvari koje su me brinule.I sam imam alergije ali sam najvise brinuo zbog dece i zbog toga nisam nikad uzeo stampac za kucnu varijantu. Definitivno dobar podatak, imas li mozda neki preciscivac vazduha kao sto ikac2000 koristi da znas kakva je tacno situacija.

Nadovezao bih se sa podacima. Imam merač zagađenja na 1m od dva printera i 2m od trećeg (rezin). Kačim vrednosti u tekućoj godini. Takođe, imam i prečišćivač vazduha koji jedino pri dugom printanju ASA bez filtracije u printeru detektuje da se nešto događa. Od kada koristim aktivni ugalj u sistemu filtriranja iz printera, nije se bunio nijednom. U proseku je uvek u zelenom (nemam data sa njega, jpeg).

Alergičan sam na polen i ambroziju, meni isparenja od FDM-a ne smetaju uz adekvatno ventiliranje i izmenu vazduha u prostoriji. PLA i PETG svakako me ne iritiraju, ASA zavisi od brenda, nisu svi isti. Isto važi i za druge engineering filamenete, u principu. Dete ima svoju sobu, odvojenu od ove.

Svakako je moja namera, evo već godinu dana, da prebacim printere u prizemlje kuće i potpuno ih izolujem od životnog prostora, što ću uskoro i uraditi. S' druge strane, ako se ne drži print farm i uz povremeno printanje PLA, PETG svakako mislim da nema mesta tolikoj skepsi. Kao što pomenuh, zagađenje okoline okolo nas, van kuće i naročito u većim gradovima, je nešto što mene mnogo više lično brine od 3D printera, nažalost.

Prilozi

• Screenshot_20251120_221620_SmartLife.jpg
    Screenshot_20251120_221620_SmartLife.jpg
    44.5 KB · Pregleda: 37
Htela bih da kupim 3d printer svidja mi se ideja da štampam razne proizvode... Sta preporučujete da je dobar pouzdan a da nije preskup... Da mogu da štampam sigurno kvalitetno i sta treba da naučim da bih rukovala 3d štampačem?

Htela bih da kupim 3d printer svidja mi se ideja da štampam razne proizvode... Sta preporučujete da je dobar pouzdan a da nije preskup... Da mogu da štampam sigurno kvalitetno i sta treba da naučim da bih rukovala 3d štampačem?
Bambu Lab A1 Mini ili A1 ako želiš standardnu veličinu.

Jel možete nešto više o njemu da mi kažete, kvalitet štampe, brzinu, šta koristi za rad koji materijal, da li bih mogla na njemu da štampam kutijice za nakit profesionalni veličine 100x100x20mm, koje su cene materijala i tog štampača i da li je teško na njemu štampati pošto ja samo imam volju i želju a nisam nikad ni videla niti radila a volela bih.

Detalje o njima možeš pogledati ovde:
https://bambulab.com/en/a1

Ukratko razlika između njih je u veličini prostora za štampu(Build plate - Volume)
A1 ima zampreminu štampe od 256*256*256 mm . u praksi možeš otpirlike da odštampaš kocku sa stranicama od 25cm
A1 mini ima manu zapreminu štampe od 180*180*180 mm , oduzmeš koji milimetar sa svake ose i to ti dođe 170-175 mm po stranici (osi)

Što se kvaliteta izrade, štampe i lakoće iste, tu je Bambu lab odličan.

Sam kvalitet štampe i brzina iste, zavise od dosta faktora. Većina štampača ovog formata i cenovne klase imaju slične karakteristike, ono što najviše utiče na samu štampu (kvalitet , brzina, uspešnost , i sl) jeste izbor-dizajn modela koji se štampa, izbor i stanje materijala, i sama podešavanja (fine tuning) u slicer programu.

Dobra stvar je što je tehnologija dosta napredovala, tako da je velika većina štampača- proizvođača isporučuje plug and play koncept.
kupovinom npr A1 modela (ili sličnog od drugih proizvođača) / treba oko 30 min da se otpakuje i odradi inicijalni setup (step by step preko apliakcije na telefonu)
i pronalaženjem nekog modela sa jednog od sajtova (npr. https://makerworld.com/en, ili direktno preko aplikacije), bukvalno te jedan klik deli nakog odabira model od početka štampe.
Naravno za bilo koji custom dizajn i sl, će ti biti potreban kompjuter i odgovarajući softver. u suprotnom ako neželiš da se bakćeš sa time, onda je dovoljno da imaš telefon i pokrećeš štampu izabranih modela preko same aplikacije.

Material koji se u najvećem broju slučajeva koriste su PLA i PETG. realno je da PLA obuhvata 90% štampe, neka moja slobodna procena.
cene materijala zavise od tipa i podtipa istog (boja, mat, glosy, metalic, sa ugljničnim vlaknima i sl...) i naravno od proizvođača istog.
recimo da cene idu od nekih 1500 rsd za standardni PLA , 2000 za PETG pa nagore.

Što se tiče cene ova dva modela, vidim da još važe akcija kod domaćih distributera, pa je npr A1 mini oko 200 dok je A1 oko 300 eur.

Svaka čast na tekstu @Berserk ... Dakle za 300e ja bih mogla da sama sve radim, čitam negde da je malo komplikovano podesiti štampač nešto oko nivelacije, da li ovaj štampač a1 ima dobar softver i te neke finese koje mogu da prave razliku i da ih ne lako podesiti? Gde mogu da pogledam ponudu ovih štampača I kako izgleda njihov rad u praksi?
,isto me i zanima koji je sledeći bolji od ovog a1 i šta to može da ima taj bolji od ovog a1 jer me zanima šta to pravi razliku u ceni?
Hvala

Pozdrav, i ja sam pocetnik u ovome. Treba mi jedna preporuka da li da uzmem A1 combo za pocetak, ili da odmah uzmem P2S combo set. Imam nesto u planu da radim pa gledam za duzi period koji je vise isplativiji?

Idemo redom,
@Nevenabg
- velika većina novijih štampača (npr od 2023 pa nadalje) ima automatsku nivelaciju po defaultu, i još dosta drugih dodataka (softwear i hardware) koji ih dovode u stanje da su skoro plug and play, jedina nazovi zezancija je raspakovati sam štampač i proći sve korake kako bi isti vezao za nalog, net aplikaciju itd.. - svi ti koraci zahtevaju znanje upotrebe šrafcigera i mobilnog telefona 🙂. Šalu na stranu uvek pre kupovine treba proveriti karakteristike štampači i same utiske korisnika, ali generalno samo puštanje u rad i štampanje modela na novijim uređajima je dosta uprošćeno u odnosu na period od pre 5 god npr.

- Što se tiče BambuLab štampača(A1 , A1 mini i sl..)- recimo da su nezvanično patentirali lakoću korišćenja i štampe, ostali proizvođači su krenuli da ih kopiraju, tj da ulažu više u svoje proizvode, i zato sada imamo tržište gde se podrazumeva da štampač radi nakon inicijalnog setupa 🙂
- Razlike između samih modela su uglavnom vezane za kapacitet štampe, da li su zatvorenog ili otvorenog tipa, da li poseduju heated chmber, koje su im max temperature štampe, da li poseduju više od jednog nozzle, itd.
- Sam proces kupovine štampača je obrnutog tipa, tj kupuješ isti na osnovu potrebe, za šta ćeš da ga korstiš (šta ćeš da štampaš) i na to se nadovezuje sam materijal.
drugim rečima ako neplaniraš da štampaš ništa van PLA / PETG / TPU (i varijante istih), ne treba bacati pare na neke veće, i skuplje mašine, bambu LAb A1 ili Creality HI će da rade posao, realno te mašine mogi dosta drugih nazovi tehničkih materijal da izguraju. upgrade bi bio npr. BambuLab P2S, Creality K1C , K2 i sl. ako treba veći build volume onda K1 max ili K2 MAX ili bambu varijanta H2S. ima još dosta drugih proizvođača ali nisam siguran da li ih ima kod nas, i koliko su povoljni.
Za sam ulazak u 3d svet su super opcija, lako je posle dokupiti neki drugi model, jer relano mali broj ljudi ostane na jednom štampaču😀

za Babu LAb, Creality i PRUSA, postoje ovlašćeni prodavci i distributeri kod nas, cene su uglavnom ok, pogotovo sada sa ovim novogodišnjim poustima.
/ 3d republika, Aldor, 3d market, verovatno ima još po koja radnja. što se tiče nekog showroom-a tu već nemam iskustva, jer ne znam da li neko od njih poseduje, tj. dal imaju adekvatan izložbeni prostor.

- mogučnosti koje dobijaš korišćenjme nekog slicer software i pokretanjem štampe sa računara su ogoromne, tu već možeš da radiš fin tuning svega i svačega kaoko bi štampa ispala što optimizovanija, brža, itd. - ovo sam baš banalizovao. generalno ima dovoljno tutorijala na youtube gde se objšnjava rad u slicer programima.

@maksim93
sve zavisi od tvog plana, ako nećeš koristiti abs, asa pc i slične materijale A1 će ti raditi posao,
sa druge strane P2S sa AMS-om je odlična mašina, ako ti finansije dozvoljavaju nećeš pogrešiti ako je uzmeš.
što se tiče isplativosti, tu već ima više faktora, da li planiraš da imaš direktnu zaradu od toga, ili ti treba kao dodatak za već postojeći biznis, i ls.

u mom konkretnom slučaju, zbog izdašnog hobija, side biznisa i kuće/domaćinsta, štampač mi se već uveliko isplatio (p1s)- produktivno, dok finansijski je bilo potrebno malo više vremena (nije bio primarni cilj, direktna zarada od istog / nije ni sad).

Hvala na odgovoru. Ipak sam se odlucio za a1 combo. I vec razmisljam da kupim jos jedan. Koliko je ovo dobra stvar.
Da li je bezbedno ostaviti stampac da radi nocu?

Zasto je dobar Ai combo, mozes da podeliš neka iskustva i da posaljes video neki i gde si kupio, volela bih da uzmem ali razmišljam koji

Da ne bih otvarao novu temu. Potrebna mala pomoc ukoliko je neko voljan i ima vremena.
https://www.printables.com/model/1290788-10-inch-rack-1u-2-x-35-inch-hdd-hot-swap/files
10inch_rack_dual_3.5HDD-v2
Kada se 3d odstampa, sirina je 222 milimetra. A koliko sam uspeo da izmerim 222 mm je i u softveru. Meni je razmak izmedju dva alu profila 220 mm pa mi ovih 2 milimetra smeta da 3.5 fioka ne moze da stane. Pokusao sam sa smirglanjem tog dela ali ne moze. Mora da se iskrene da bi progurao, a onda po dijagonali bude i vise od 222mm pa ne moze da se okrene.

Ukratko da li neko moze da prepravi model i skrati debljinu dva spoljna zida (na slici "d") za po 1mm.. Levo da se skine 1mm sa zida, i desno 1mm., Tako da ukupna sirina bude 220 mm.

Untitled.png

Da ne bih otvarao novu temu. Potrebna mala pomoc ukoliko je neko voljan i ima vremena.
https://www.printables.com/model/1290788-10-inch-rack-1u-2-x-35-inch-hdd-hot-swap/files
Kada se 3d odstampa, sirina je 222 milimetra. A koliko sam uspeo da izmerim 222 mm je i u softveru. Meni je razmak izmedju dva alu profila 220 mm pa mi ovih 2 milimetra smeta da 3.5 fioka ne moze da stane. Pokusao sam sa smirglanjem tog dela ali ne moze. Mora da se iskrene da bi progurao, a onda po dijagonali bude i vise od 222mm pa ne moze da se okrene.

Ukratko da li neko moze da prepravi model i skrati debljinu dva spoljna zida (na slici "d") za po 1mm.. Levo da se skine 1mm sa zida, i desno 1mm., Tako da ukupna sirina bude 220 mm.

Pogledajte prilog 518689
220mm

Pogledajte prilog 518689
Da li si probao skaliranje u slajseru?

Da li je dozvoljeno stampati i prodavati stvarcice sa Bambu studia?
Vidim da je skoro sve zasticeno.

Nije bez dozvole autora

Cackao sam svasta ali nisam uspeo.. Probacu i to.
Sad imam vremena pa da ti pokazem sta mozes na brzaka da odradis da bude priblizno po tvojoj meri.
Ubacis model u slicer i kliknes na njega gde ces dobiti opcije sta mozes da uradis i onda ides na skaliranje:

1766250192050.png
Kada otvoris skaliranje, iskljucis opciju Uniform scale i u ovom slucaju je X osa duzine 253mm a ti hoces da je skratis za 2mm = upises da X osa bude 251mm:

1766250390047.png

Da, neces dobiti idealnu meru u mikrone ali ce biti dovoljna priblizna za tvoje potrebe + je instant ispravka za razliku od modifikacija u CAD programima.

@DukeLander
ovo skaliranje odradjuje za ceo model, tj i predji deo koji je vidan ce se smanjiti za 2mm ?

Da, celu X osu smanjuje

Placa se, oko 2 bitcoina je...

Ovo nisam očekivao, dobro je znati.

Ti koristiš Orca slicer za Bambu štampač? Koje su prednostu u odnosu na njihov (znam da je fork orke)?
U principu već dobro poznato, ali je ovde dosta detaljno/na makro nivou objašnjeno. Može se posmatrati kao i npr. malter pomešan sa krečom, nikada nije isto čvrst i homogen kao onaj bez. 🙂

Ja koristim Orca-u za sve FDM printere koje imam (i Bambu i Klipper based). Prednost je da je sve na jednom mestu i jednom programu, ono što nije je Bambu restrikcija sa poslednjim update-ima FW gde ne funkcioniše remote konekcija slanja, što je jako nepraktično. Tako da držim poslednju funkcionalnu FW verziju na kojoj radi kroz Orca-u.

Gde kupujete Sunlu filamente i druge slicne budzet PLA varijante?

Dosta ljudi po forumima preporucuje njih kao opciju da dobijes 1kg filamenta za reda velicine 10eur a gde god sam pogledao za Srbiju na tu cenu ide jos xx eur postarine i ne isplati se uopste?

Nazad
Vrh Dno