Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Sve što je Gedora reko je tačno.
dodatak je vezan za moje lično iskustvo sa Bambu Lab P1S štampačem.

nekih mesec dana je bio smešten u sobi u koji radim- provodim vreme veći deo dana.
sve što sam štampao je bilo od standardne PLA plastike, iako je ista deklairsana kao ne-toksična i sl. i što je sam štampač enclosed i ima filtere, jedan deo tih čestica neće biti filttriran i pronaćiće svoje mesto u sobi gde je štampač.
Kao neko ko ima problema sa alergijama i Astmom, ja nisam mogao da budem duže od sat vremena u istoj prostoriji gde se štampa sa PLA. osećaj otežanog disanja i sl. da nen nabrajam.
Pritom treba isto uzetu u obzir i buku, jer koliko god da je štampačtih, to nije zvuk koji želiš da slušaš 3+ sati u toku dana/noći :)

Buka i želja-potreba za korišćenjem drugih materijal me je naterala da štampač premestim u zasebnu i filtriranu prostoriju- radionicu.

Ima ljudi kojima PLA- PETG nesmetaju, ali ja iskreno nepreporučujem boravak u prostoriji ikome na duže vreme.

ASA / ABS I sl. je dokazano toksično tako da bez maske (pogotovo u mom slučaju) netreba biti u tim prostorijama dok traje štampa i nakon završetka fino treba izventilirati prostoriju.
Uff ovo su one stvari koje su me brinule.I sam imam alergije ali sam najvise brinuo zbog dece i zbog toga nisam nikad uzeo stampac za kucnu varijantu. Definitivno dobar podatak, imas li mozda neki preciscivac vazduha kao sto ikac2000 koristi da znas kakva je tacno situacija.

Nadovezao bih se sa podacima. Imam merač zagađenja na 1m od dva printera i 2m od trećeg (rezin). Kačim vrednosti u tekućoj godini. Takođe, imam i prečišćivač vazduha koji jedino pri dugom printanju ASA bez filtracije u printeru detektuje da se nešto događa. Od kada koristim aktivni ugalj u sistemu filtriranja iz printera, nije se bunio nijednom. U proseku je uvek u zelenom (nemam data sa njega, jpeg).

Alergičan sam na polen i ambroziju, meni isparenja od FDM-a ne smetaju uz adekvatno ventiliranje i izmenu vazduha u prostoriji. PLA i PETG svakako me ne iritiraju, ASA zavisi od brenda, nisu svi isti. Isto važi i za druge engineering filamenete, u principu. Dete ima svoju sobu, odvojenu od ove.

Svakako je moja namera, evo već godinu dana, da prebacim printere u prizemlje kuće i potpuno ih izolujem od životnog prostora, što ću uskoro i uraditi. S' druge strane, ako se ne drži print farm i uz povremeno printanje PLA, PETG svakako mislim da nema mesta tolikoj skepsi. Kao što pomenuh, zagađenje okoline okolo nas, van kuće i naročito u većim gradovima, je nešto što mene mnogo više lično brine od 3D printera, nažalost.

Prilozi

• Screenshot_20251120_221620_SmartLife.jpg
    Screenshot_20251120_221620_SmartLife.jpg
    44.5 KB · Pregleda: 11
Vrh Dno