Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

Pa, recimo, to što nisam znao za "degradation" Intelovih procesora i da izazivaju ovakve uvrnute probleme. I verujem da nisam jedini.
Na primer, da je neko ovde na forumu postavio pitanje sa ovim što se dešava, kao ovome na videu što je poslao Džeju, smem desnu ruku da dam da bi 99,9% odgovora bilo u stilu: neispravna ploča, napajanje, RAM, itd i da, verovatno, nikome ne bi pala na pamet degradacija procesora. Eto, ja sam tek danas čuo za to, na ovom videu, uglavnom zato što sa Intelovim procesorima imam dodira samo na laptopovima na poslu.
I moj post nema nikakvu poentu osim da možda nekome zatreba da, kao i ja, sazna nešto novo.

Nije ovo nista novo pa mi zato nije bila jasna poenta.

Genralno kada se kaci ovako duzi video bilo bi dobro da se napise neka rac zasto je postavljen video, na sta treba da se obrati pazanje.

Stigao 14600KF, ubačen zadnji bios sa 0x12B microcodom (još nije izašao sa najnovijom 0x12F ispravkom), 3 god Ipon a Intelov sajt pokazije 5 godina garancije (bilo bi dobro da se može ostvariti direktno ako zatreba).

IMC je dosta bolji nego na 12600KF sa kojim nisam mogao da poteram ni XMP 3600C16 sa 4X8 (iako je terao 4000C15 sa 2x8) - ovaj gura 3600C14 bez problema sa default VCCSA...
AsRock je u kasnijim biosima na B660 bedno ukinuo podešavanje VCCSA na K procesorima osim za 14. generaciju - možda bi to pomoglo na starom procesoru.

Za divno čudo ID SE-914-XT dovoljan tokom igranja, tokom CB 86c max temperatura tako da će poslužiti (bar neko vreme)

Mnogo dobra serija 13 I 14 od intela...Dobro hladjenje I samo rokas...13700k kod mene razbija...
Daleko je od dobrog. Ima samo gaming perfomanse, ali prozivod kao prozvod nikad gori procesori nisu proizvedeni. Novi biosi i MC resili su problem pregrevanja sto ce mozda resiti problem potencijalne degradacije samo to vise nisu te performanse sa kojima su ti procesori reklamirani kada su se pojavili.
Dobri su samo za korisnike koji od samog starta znaju kako da ih podese, pa cak ni tada ne moze bas iz svakog primerka da se izvuku adekvatne performanse uz prihvatljivu temepraturu pri full loadu.

Pa, recimo, to što nisam znao za "degradation" Intelovih procesora i da izazivaju ovakve uvrnute probleme. I verujem da nisam jedini.
Na primer, da je neko ovde na forumu postavio pitanje sa ovim što se dešava, kao ovome na videu što je poslao Džeju, smem desnu ruku da dam da bi 99,9% odgovora bilo u stilu: neispravna ploča, napajanje, RAM, itd i da, verovatno, nikome ne bi pala na pamet degradacija procesora. Eto, ja sam tek danas čuo za to, na ovom videu, uglavnom zato što sa Intelovim procesorima imam dodira samo na laptopovima na poslu.
I moj post nema nikakvu poentu osim da možda nekome zatreba da, kao i ja, sazna nešto novo.
nije to nista novo..prica se vec 2 god..cini mi se da si malo prespavo..🤣

Kod mog 14600KF mislio da zurim sa zamenom hladjenja jer ono dostizao je po meni visoke temperature sa hladnjakom iz potpisa i plus je 212 bas bio bucan, ali sam ga spustio na 1.19v i fixed voltage i sada u idle proc je na nekih 40 stepeni (pre oko 50-55) i kuler maltene necujan, a u gejmingu ide do nekih 65, uz manju buku.

A pre undervolta tukao na fazon 1.35v jer je bilo na auto i sva jezgra 5.3ghz kuler se vrteo na max i opet je dostizao 80 stepeni, ali eto sada vise i ne razmisljam u kratkom roku da zamenim hladjenje, sada se skupljaju parice za nesto krsteno da kupim u nekom trenutku 😁

nije to nista novo..prica se vec 2 god..cini mi se da si malo prespavo..🤣
Već godinama imam Ryzen procesore, tako da Intel pratim samo površno. Čuo sam i čitao o degradaciji, uglavnom ovde na forumu (opet ponavljam - površno), ali nisam znao da to "simulira" probleme koje izazivaju druge komponente i zato sam postavio taj video. Da ako se nekome desi kvar koji "liči" da je problem u memoriji ili napajanju da ima i to na pameti. Ništa više.

Već godinama imam Ryzen procesore, tako da Intel pratim samo površno. Čuo sam i čitao o degradaciji, uglavnom ovde na forumu (opet ponavljam - površno), ali nisam znao da to "simulira" probleme koje izazivaju druge komponente i zato sam postavio taj video. Da ako se nekome desi kvar koji "liči" da je problem u memoriji ili napajanju da ima i to na pameti. Ništa više.
Samo si trebao to da napises i svima bude jasno sta si hteo da kazes, jer video nije kratak a vec je sve vidjeno.

Ne "simulira" ništa, sve controle kao memorija, PCi, PCIe linije, input/output uključujući i neke USB portove se kontrolišu preko procesora. Ukratko, bez procesora ništa ne radi pa ako se nešto pokvari u njemu onda se to odrazi i na druge delove.

Da, ali ne kvari se sve to odjednom pa da ukapiraš da je do "degradacije" procesora, jer kad je procesor neispravan imaš sasvim drugačije "simptome".
Na Džejevom videu kada je uključio kompjuter mogao bih da se zakunem da je problem u RAM memoriji. A potom da je problem i u napajanju. Svako bi to pomislio, jer kad procesor ne radi onda ne dobijaš ni post, a kamoli nešto drugo. Da nisam video ovaj video ne bi mi ni u ludilu pala na pamet degradacija procesora. Procesor ili radi ili ne, a ovo je prvi put da vidim da se kompjuter uopšte podiže sa krljavim procesorom.

лепоте биг-литл х86 арКитектуре ...

Da, ali ne kvari se sve to odjednom pa da ukapiraš da je do "degradacije" procesora, jer kad je procesor neispravan imaš sasvim drugačije "simptome".
Na Džejevom videu kada je uključio kompjuter mogao bih da se zakunem da je problem u RAM memoriji. A potom da je problem i u napajanju. Svako bi to pomislio, jer kad procesor ne radi onda ne dobijaš ni post, a kamoli nešto drugo. Da nisam video ovaj video ne bi mi ni u ludilu pala na pamet degradacija procesora. Procesor ili radi ili ne, a ovo je prvi put da vidim da se kompjuter uopšte podiže sa krljavim procesorom.
zato sto se nikada ranije nije desilo da se procosri degradiraju na fabrickim postavkama. Dosao mi je jedan 5950x koji niije hteo sistem da podigne uvek random greska kao da je ram, VIdeo sam razne intele(4770k, 9900ks) sa crknutim HT om kada iskljucis HT cpu radi sasvim normlano do duse ti intelovi su pre toga bili u xtremenom OC na tecnom azotu, drugaru iz grcke vrv los monitor ubio PCI ex u proceosru i zaglavio CPU na x4 mod pci sto god radio i sve radi bez greske samo sa smanjenim perfomansama.

Može li se nešto očekivati o 14 generaciji za lap topove? Nisam u toku.

Pa imas meteor lake, lunar lake i sad se radi na nova lake za laptopove i oni odlicni prolaze na trzistu jer su itekako dobri (cak mozemo reci da prvo izlaze mobile new tech/gen mobile pa tek onda desktop)

Imam potencijalni problem, danas sam stavio novo hladjenje na 14600KF, vodeno Corsair Nautilus rs 240, i postavim sve, i povezem sa plocom medjutim svetli mi crvena lampica na ploci za VGA i naravno ne baca sliku, pokusao da resetujem bios vadjenjem baterije, vadio grafiku pa vracao nazad i idalje sve isto, konfa je iz potpisa osim drugog hladjenja, jutros dok je bio stari CM sve normalno radilo medjutim sada nista..

I da ne svetle fanovi koji su ARGB, povezani kako treba medjutim ne svetle kao ni pumpa, pa mi je svaka pomoc dobrodosla, ostao sam bez ideja :/

Proveri da li si prejako zategao blok na procesoru, ume nekad previse pritiska da prouzrokuje takve probleme

Šuška se o novim lga1700 procesorima samo sa P jezgrima

Izgleda da mi je problem bio sa RAM memorijama, nemam bas svakodnevnu kombinaciju pa me zna zezati ponekad.. No sada sve radi, medjutim nekako je pumpa preglasna vrti na 2300 rpm, stavio sam u BIOS na silent kao predefinisan, ali nekako je i dalje bucna, pa jel imate neku preporuku za fan curve i ne radi ARGB tj nista ne svetli, a sve je povezano u plocu, probao RGB Fusion ali kao da ne detektuje nista i samim tim nista se ne desava pa je svaki savet dobrodosao

ne mozemo mi ovako preko foruma da vidimo kako si sve povezao

Pumpu sam povezao na SYSFAN3 Pump kako je u manual-u za moju maticnu, a fanove sam na SYSFAN1, a ARGB 3pin na DLED sto je na mojoj maticnoj ARGB konektor na jedan sam nakacio pumpu, a na drugi fanove..
ne mozemo mi ovako preko foruma da vidimo kako si sve povezao

posto je to cpu kuler sada, fanove na cpufan, pump ako ima pumpfan, ako nema na bilo koji, a onda sa programom Fan Control namestaj krive ili brzine kako zelis. ja sam pump namestio da okrece na 49% (2100rpm, necujno za moje usi) dok ne ne zagreje cpu bas, onda vrti 100% full speed sto ne nekih 3200rpm za ovu u EK AIO

sto se tice argb, to ne koritsim, ali ako je povezano na ploci morao bi da je softver vidi, probao si i corsairov softver? icue link?

I kolika je razlika u temperaturi kada pumpa radi na 50% i na 100%?

posto je to cpu kuler sada, fanove na cpufan, pump ako ima pumpfan, ako nema na bilo koji, a onda sa programom Fan Control namestaj krive ili brzine kako zelis. ja sam pump namestio da okrece na 49% (2100rpm, necujno za moje usi) dok ne ne zagreje cpu bas, onda vrti 100% full speed sto ne nekih 3200rpm za ovu u EK AIO

sto se tice argb, to ne koritsim, ali ako je povezano na ploci morao bi da je softver vidi, probao si i corsairov softver? icue link?
Da da icue ga ne detektuje jer ovo hladjenje radi nezavisno od njihovog softvera, probacu Signal RGB, da vidim dal ce ih pronaci jer preko GB control center se nista ne desava, ali sam tu krivu sredio, fazon tek kada predje 60 stepeni da dize obrtaje, do tada da bude maks tiho, nego mi krivo zbog ARGB, nije da mi treba sa ovim kucistem, ali kada budem promenio da ono malo lepse izgleda..

@Gulftown samo cu ti reci da u igrama na ovoj vrucini ne prelazi 60 stepeni, sa CM 212 isao lagano preko 70 i vise stepeni, bice sigurno jos bolje temperature kada uzmem kuciste gde mogu da stavim intake fanove, sada je situacija takva da svi samo izbacuju, a niko ne ubacuje 😅

sama ima 2 naprijed i 1 nazad...stavi aio intake..

Pumpu ne smeš da mnogo usporiš samo da bi bila tiša ali možeš da namestiš da je maksimum negde oko 5-10c pre dozvoljene temperature procesora. Što se ARGB tiče, neće samod sebe. Moraš da skineš program od proizvođača ploče (RGB_Sync_Control_25.04.22.01) ili neku od univerzalnih.

@Pauk sto se pumpe tice tako sam krivu namestio da do 50 stepeni radi na nekih 30-ak posto i to je na nekih 2000rpm, i proc je u tim granicama u idle i nema greske, a fanove sam skroz opustio i isto do 50-ak stepeni ne prelaze 1000rpm i sada je konacno kako treba, ako pumpa treba da bude ma vecim obrtajima iskorigovacu.

A sto se ARGB tice instalirao sam signal RGB, medjutim nista se ne desava, odaberem maticnu, i on kao detektuje header 1 i header 2, kliknem pulse da kao bude osvetljeno medjutim nista ne svetli, a ja sam mislio ono bocnes u maticnu i roka neko default osvetljenje dok u softveru to ne promenis, al ocigledno ja ne znam sta radim i izvinjavam se na spamu i smorio sam se zesce, ono sada je vise princip 😁

sama ima 2 naprijed i 1 nazad...stavi aio intake..
Mislis na radijatoru da promenim smer ventilatora tj da ih stavim u poziciju za intake i onda kroz radijator da uvlaci vazduh tj izbacuje al pozadi ka zadnjem ventu?

Mada svakako planiram kroz neki mesec da promenim kuciste i uzmem neko sa boljim airflow..

Mnogo pitanja sa moje strane, ali prvi put sam stavljao AiO i ARGB komponente i onda dok sve savete upijem

Nazad
Vrh Dno