Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

pa mogao si da napravis posebnu temu za to :)

da nisi iskljucio rgb u biosu? vidim na sajtu da pise da podrzavaju rgb fusion 2.0

Proradiloo, promasio sam daisy chane, sada sve radi kako treba i rgb na ventovima i na pumpi, i kontrolisem preko GB control centra, sta da vam kazem izvinjavam se na cimanju, i hvala svima koji su pokusali meni nesretnom slucaju da pomognu :D

@Marko1996 drago nam je da si sredio i da je gotovo sa off-topic. za podešavanje hlađenja (raspored ventilatora itd) i RGB postoji podforum

Pa pre nedelju dve bila "glasina" o tome dal na techpowerup-u ili negde slicno. Bartlett Lake 12p core procesor se spominje.
pricaju jos od januara..

cistokrvni i5 bi mogo imati 8 cores..

Intel-Bartlett-Lake-S-lineup-1200x471.jpg

Mislis na radijatoru da promenim smer ventilatora tj da ih stavim u poziciju za intake i onda kroz radijator da uvlaci vazduh tj izbacuje al pozadi ka zadnjem ventu?

Mada svakako planiram kroz neki mesec da promenim kuciste i uzmem neko sa boljim airflow..

Mnogo pitanja sa moje strane, ali prvi put sam stavljao AiO i ARGB komponente i onda dok sve savete upijem
da, stavi ih na intake.

uslikaj dje si ubo ventilatore..

@spavac22 ta priča oko ventilatora je završena u ovoj temi

pricaju jos od januara..

cistokrvni i5 bi mogo imati 8 cores..

Intel-Bartlett-Lake-S-lineup-1200x471.jpg

da, stavi ih na intake.

uslikaj dje si ubo ventilatore..
Zanima me samo koja tacno p jezgra planiraju da ubace, da li ce biti neka nova ili kopija RL ili mozda AL, kao i to da li ce imati HT.

Mnogo cudni procesori, uopste mi nije jasno kome bi bili namenjeni sem onima koji vec imaju LGA 1700. Po prvi put u istoriji da Intel ponudi neki OK upgrade path za ljude koji vec imaju odgovarajucu plocu. :D Svi ostali mogu pametnije potrositi novac.

Videh da se pominje 12c/24t, ali ko ce ga znati da li je to tacno.

Mnogo cudni procesori, uopste mi nije jasno kome bi bili namenjeni sem onima koji vec imaju LGA 1700. Po prvi put u istoriji da Intel ponudi neki OK upgrade path za ljude koji vec imaju odgovarajucu plocu. :D Svi ostali mogu pametnije potrositi novac.

Videh da se pominje 12c/24t, ali ko ce ga znati da li je to tacno.

Mislim da će oni biti dostupni samo u OEM mašinama.

Tek to mi nema smisla, da budem potpuno iskren :)

Pa nije, to je bila (ili trebalo da bude, ne znam da li ih je na kraju bilo u nekom drugom lancu) Microcenter ekskluziva, ali to je opet retail partner i prodaja "na komad". OEM je nesto drugo, primarno bi ti procesori isli u skloljene konfiguracije.

Pa nije, to je bila (ili trebalo da bude, ne znam da li ih je na kraju bilo u nekom drugom lancu) Microcenter ekskluziva, ali to je opet retail partner i prodaja "na komad". OEM je nesto drugo, primarno bi ti procesori isli u skloljene konfiguracije.
Jeste u pravu si, pogresno sam upamtio.

Kazem, retail bih jos i mogao da shvatim, ima dosta ljudi sa LGA1700 platformom, dobijaju ugrade path i ostaju na Intelu (ako ovo stvarno budu 12c/24t sa velikim jezgrima, a ne neki cudni hibrid). Da budu OEM exclusive nema apsolutno nikakvog smisla, iz 1001 razloga :).

A kako ce ovo Intel da "pegla" sa proizvodjacima ploca je posebno interesantno pitanje. Izbacuju procesor koji je moguci ubica Ultra serije (za igranje svakako bolje resenje) i ide u stare ploce.

MOgu da zamislim koji je kanal z890 ploce za vendore a odrali su guzicu da ih usteluju i da prorade kako treba

Kazem, retail bih jos i mogao da shvatim, ima dosta ljudi sa LGA1700 platformom, dobijaju ugrade path i ostaju na Intelu (ako ovo stvarno budu 12c/24t sa velikim jezgrima, a ne neki cudni hibrid). Da budu OEM exclusive nema apsolutno nikakvog smisla, iz 1001 razloga :).

A kako ce ovo Intel da "pegla" sa proizvodjacima ploca je posebno interesantno pitanje. Izbacuju procesor koji je moguci ubica Ultra serije (za igranje svakako bolje resenje) i ide u stare ploce.
Ima prostora da se optimizuje jos malo 13/14gen. Uz dodatnu optimizaciju procesor sa 12c koji roji radi na 5.8ghz bio bi odlicna prica za gaming. Svojevremno sam testirao 13900k bez HT i bez E core, u proseku imao sam bolje perfomanse u igrama 0~15% stim da je bilo par igara koje su nesto bolje radile kada dodam 4 E jezgra.
Sta god da urade ne verujem da ce porpaviti gejming perfomanse vise od ~15% u odnosu na 14900k. Mada kombinacija dobre cene i nesto boljih performansi mozda napravi neki pomak u porodaji.

Sta god da urade ne verujem da ce porpaviti gejming perfomanse vise od ~15% u odnosu na 14900k.
50% vise jezgara, ali ne znamo kakav ce biti proizvodni proces, frekvencije i IPC (odnosno sta su uzeli kao osnovu). Dok to ne saznamo, sve je gatanje.
Mada kombinacija dobre cene i nesto boljih performansi mozda napravi neki pomak u porodaji.
Mozda, ali se iskreno nadam da im nije cilj da oporavljaju kompaniju prodajuci procesore za platformu koja je umrla godinu dana ranije :)

Intel i dalje izbacuje biose da postojece procesore ne "spaljuju" ploce, gde ce nove procesore. Koliko budze trebace im 1GB bios cipovi :)

50% vise jezgara, ali ne znamo kakav ce biti proizvodni proces, frekvencije i IPC (odnosno sta su uzeli kao osnovu). Dok to ne saznamo, sve je gatanje.

Mozda, ali se iskreno nadam da im nije cilj da oporavljaju kompaniju prodajuci procesore za platformu koja je umrla godinu dana ranije :)
Sa procesorima poslednje generacije sto se tice igranja usrali su motku. 13/14gen koliko god da se pokazao bangavo (ne znam koje ocekivao da je 100c OK i da to nece kad tad doci ne naplatu) ipak je odlican CPU za igranje, a 3D kesom jos nosu ovladali. Sve ukazuje na to da ce se mozda pojaviti cpu na bazi 13/14gen procesora koji ce hardverski optimizovati za igrice.
Moj procesor kada se iskljuci HT i iskljuce E jezgra bez problema radi na 5.8ghz za igrice na svim jezgrima bez bosto kloka, fiksno, i tada ima bolje performanse 0~15%. 0 jer neke igre ne boduju klok procesora, 15% u igrama koje zapravo losije rada sa HT i sa E jezgrima, relano dobitak ne bi trebao da bude veci od 6% kod dobro optimizovanih igara. Sto znaci da uz dodatnu hardversku optimizaciju neki 12c CPU moze prijatno da nas iznenadi.

12 Core da bi radio kako treba mora da bude drugacija arhitektura od raptor lake -a 12 core na raptor lake arhitekturi ce da bude sappire rapids mrcina za Intel fanboyeve koji izumiru.

12 Core da bi radio kako treba mora da bude drugacija arhitektura od raptor lake -a 12 core na raptor lake arhitekturi ce da bude sappire rapids mrcina za Intel fanboyeve koji izumiru.
Pa ako izbacuju procesor u 2025. i to bude skart od nekih od Rapids-a tesko da ce bas 12-th gen Sapphire Rapids u Intel 7 proizvodnom procesu da nam serviraju. Pre ce da bude naslednik Emerald Rapids u mozda nekom drugom proizvodnom procesu od Intel 7(mada tesko da ce da menjaju proiz. proces) ili cak Granite Rapids u Intel 3.

Lose sam mozda napisao, nisam mislio da je to otpadak SR nego da ce bude usijana mrcina usiljena koja ne moze da se ohladi bez direct die. Svakako intel izmislja cip set i kaada treba i kada ne treba tako da vrv to biti neka novija aritektura koja je prepakovana za lga1700

Sve ukazuje na to da ce se mozda pojaviti cpu na bazi 13/14gen procesora koji ce hardverski optimizovati za igrice.
Sve i da si u pravu (recimo da cak verujem da jesi), zadrzavam pravo da ne verujem da je to pravi potez za njih u ovom trenutku.

Predstavljaju ga za platformu koju su "ubili" (kada se pojavi Bartlett vec ce biti pre vise od 12 meseci), prethodni put kada su primenili ovi brute force metodu i poceli da gomilaju jezgra potrosnja je otisla u nebesa (9900k -> 10900k), a ni AMD vise nije ono sto je bio pre 5 godina.

Koliko god da taj CPU bude dobar za igranje, trziste za njega je ograniceno na korisnike koji imaju odgovarajucu plocu i CPU koji ima najvise 6 jezgara.

Da ne zaboravimo da je 60% ploca na ddr4 i da to MORA da trosi ko ludo. I ne vidim da to ni na koji nacin moze da se meri sa amd parnjacima.

videocardz je objavio - Spotted in a marketing ad, the Core 5 120F is an entry-level processor designed for the LGA-1700 socket.

prvo budzet verzija, ako se pokaze dobro na testovima sigurno ce pucati na core 7 i core 9..

Moze ako malo kosta, mada ne moze ni tad sa ovih 4.5ghz. Sa oznakom K bi bi pravi hit kad se potera na 5.5~6ghz kao sto mogu vecina 14600k. Svakao 6c nije dovoljno za apsolutno sve igre.

Nazad
Vrh Dno