Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne zna onaj ko ne čita. Evo citata iz upustva za montažu i korišćenje Midea Breezeless E uređaja:
"Note on Pipe Length
The length of refrigerant piping will affect the performance and energy efficiency of the unit. Nominal efficiency is tested on units with a pipe length of 5 meters (16.5ft). A minimum pipe run of 3 metres is required to minimise vibration & excessive noise. Connection Instructions – Refrigerant Piping."
U prevodu - ako staviš manje 3 metra cevi - nemaš prava da se žališ na buku i vibracije. Pa ti sad pristani da ti naš "majstor" stavi manje od 3 metra i srećno sa reklamacijom kad klima počne da se "čudno čuje iz unutrašnje jedinice".
Pozdrav
Da ti si pricitao nesto sto je napisala Midea, i shvatio da ako stavis manje od 3 m dobices buku, a ako stavis preko 5 m nece biti efikasna, itd, ali i dalje ne znas zasto je to tako, ni ti ni bilo koji monter klima, vec stavi, ogradi se i teraj dalje. Ok, to je slucaj sa Mideom, a sta je sa ostalim proizvodjacima klima, ne stavljaju svi tu napomenu u uputstvu, kako sad postupiti kod njih? Da li Midea zna nesto sto drugi proizvodjaci ne znaju, pa ovi drugi ne navode min 3m? Ne bih rekao, pre je nesto drugo u pitanju sto mi obicni ili neobicni zaludjenici niti znamo niti imamo nacina da saznamo, osim da zavrsimo neku visu skolu frigomehanike pa onda da zajljucujemo i utvrdjujemo. Danas sam sreo montera klime koji radi 20 tak godina ovaj posao, montirao mi 3 klime, sve rade ok, pitao ga zasto mi se na Vox klimi cuje turbina kada je u kontrolnoj brzini na grejanju, dal reko otiso neki lezaj il sta li je, rekao mi da se prenose vibracije da spoljne jedinice?! Reko, SJ tada ne radi, ikljucena je, klima ceka da padne temperatura pa tek da se aktivira, a on ce, aaaaa..to je cudna stvar, mozda to tako treba itd..da ne duzim dalje..

Da bi raspravljao zašto Midea "traži" 3 metra a neki drugi proizvođač ne, treba malo da se upoznaš sa problematikom i da poznaješ osnove fizike.
Šta proizvodi buku i vibracije u spoljnoj jedinici? Postoje 2 stvari: ventilator i kompresor, pri čemu se ventilator (najčešće) može zanemariti u odnosu na kompresor. Vibracije i buka se prenose putem čvrste veze kompresora i cevi do unutrašnje jedinice. Midea je, verovatno empirijski, ustanovila da je oko 3m cevi dovoljno da buku i vibracije umanji na podnošljiv nivo, i to je ubacila u uputstvo, nadajući se da će smanjiti reklamacije po osnovu buke/vibracija.
Zašto drugi proizvođači ne pišu isto to? E, tu već postoji gomila mogućih razloga. Neki možda neće da napišu tako nešto, neki možda smatraju da nema potrebe, neki možda imaju SJ koja proizvodi manje buke - stavili malo drugačije vešanje kompresora ili malo drugačiju poziciju istog u kućištu, ili malo promenili konstrukciju kućišta i postigli dovoljan efekat na buku i vibracije. Ili nešto treće ili deseto...
Da li ja znam zašto treba 3 metra za Mideu? Ne znam niti treba da znam. Ono što znam je da monter treba da montira po uputstvu ako želi da bude plaćen za rad.
Pozdrav

То за 3 метра пише у упутству и за моје Панасоник, на крају потпуно небитно зашто, ако може да се испоштује, а малтене увек може не видим чему даља дискусија.

Da li kod japanskih proizvodjaca Daikin, Mitsubishi ili Fujitsu postoji model slican Midea Breezeless, sa ispustanjem vazduha kroz mikro rupice bez ikakvog duvanja?

Koliko sam ispratio, to kod japanaca ne postoji.
Ako grijesim, neka neko turi link, bas i mene zanima.

Danas sam imao na ugradnji raspravu sa likom koji je pritom kao završio školu smera rashladni uređaji. Džabe sva moja obrazlaganja da ne treba da mu motam 3m cevi iza spoljne i da to čak i uputstvu ne piše. Njega su naplašili trgovci u svakoj radnji u kojoj je gledao klime i svi do jednog su mu rekli da nikako ne pristane da mu neko postavi manje od 3m cevi.
Šta reći, a da ne pričam koje se sve nebuloze mogu naći na internetu kao opravdanje za 3m cevi.
Svejedno baš me briga hoćeš 3m da ti smotam, nema problema izvolte!
Zasto da ne postavis 3m instalacije, radi ustede 1.5-2m cijevi? Zasto mislis da ga trgovci naplasili, kad oni vecinom nista ne znaju ni o samoj klimi.
Da ti si pricitao nesto sto je napisala Midea, i shvatio da ako stavis manje od 3 m dobices buku, a ako stavis preko 5 m nece biti efikasna, itd, ali i dalje ne znas zasto je to tako, ni ti ni bilo koji monter klima, vec stavi, ogradi se i teraj dalje.
Sjecam se davno price na forumu za jednu Mideu, za koju je ovdje vecina bila ubijedjena da je neispravna, dok nije dosao majstor i stavio joj ne 3m, vec 4m instalacije, gdje je klima pocela normalno da radi. Ne znam je li je u ovoj ili u onoj zakljucanoj temi, ali potrazi, ako te zanima.
Ja vidim razliku u buci, jer imam dvije iste klime, jedna sa 1.5m i jedna sa 3m.

Ja sam uzeo midea breezeless e model koji je u sebi imao 3m instalacije

Zovnem majstora da mi očisti klimu svake druge godine, svaki put se potrefi drugi. Do sad su uvek samo prskali dezinfekciono sredstvo u unutrašnju jedinicu, međutim ovaj što je došao danas je skinuo kompletnu plastiku sa uređaja, stavio kao neku mušemu da skuplja vodu, pa isprao sve komplet, izašlo jedno trećina kante crne vode iz klime. :oops:

Zasto da ne postavis 3m instalacije, radi ustede 1.5-2m cijevi? Zasto mislis da ga trgovci naplasili, kad oni vecinom nista ne znaju ni o samoj klimi.
Mislim da ga naplašili jer mi to doslovce i rekao.
Što se tiče 3m instalacije meni nije nikakav problem da ih ugradim ali je po meni neefikasno i ružno da vidim kad to neko radi koji pritom i nije frigomehaničar već je video da ti ima novca pa samo rokaj i uzimaj lovu.
Da tu ima para ko blata, slažem se, ali trebaš imati neke osnove oko toga što radiš da bi sve to bilo OK i da ima smisla.
Trebao sam da slikam dve klime pored koje prolazim svako jutro što su stručnjaci namontirali pa da shvatite da nije tek samo bitno da se namotaju 3m cevi ili čak negde stoji i 5m u uputstvu.
Skoro svi monteri koje ja znam se da ne kažem šta za svaki dinar i da bi uštedeli 200din na nosače uvek uzmu najkraće moguće. Pa kad imaju idealnu situaciju kao kod tih klima o kojima pričam gde im nije trebalo ni 1m cevi i kad to sve smotaju lepo iza izmenjivača i zatvore ga sa zidom onda mogu misliti koliko je to bolje za samu klimu nego da ih nisu smotali. A takvih slučajeva ima mnogo.
Lično nijednu klimu nisam namontirao na kraći nosač od onog namenjenog za 18ticu tako da i kada mi neko izričito traži da mu smotam ta tri metra ja ne blokiram 50% izmenjivača.
Da ne bude da ja štedim na cevi, svaki metar koji postavim manje ja odbijem od cene instalacije. To isto nije neka para ali dovoljno da i ti kojima montiram ne misle da ih ubeđujem samo zbog uštede na cevima.

Druga stvar je sama prava potreba za 3m instalacije. Ne znam koliko je ko od vas obilazio evropu i svet generalno ali je činjenica da se klime osim na zgradama ne montiraju ovako kao kod nas.
Obično se postavljaju na neko postolje pored kuće ili objekta iz mnogo razloga pa je otuda i uvedeno kao neki standard taj minimum od 3m i punjenje freonom malo više nego inače. Svaki bolji frigomehaničar ili profesor termodinamike će vam reći da to tehnički ne može da utiče na rad klime.
Prošle godine sam sigurno na preko 50 invertera imao manju instalaciju od 1.5m i niko me nije zvao da se žali na bilo šta. Svakom kome ugrađujem pre ugradnje objasnim problematiku koju mislim da i vrapci na grani znaju i pitaju za famoznih 3m, i svakom kažem da ukoliko klima bude stradala zbog toga od mene dobija novu klimu a uz sve to može odmah da pogleda 4 klime koje sam isto kod sebe namontirao da kratkim instalacijama. Tako da dosta ljudi pristane na kraću instalaciju.
Naravno ima i koji ne žele i to isto poštujem i odradim sa 3m.

Možete to i sami, ja sam iz tog razloga uzeo s alija onu plavu mušemu, od brata pozajmio prskalicu za voce i u ponedeljak radna akcija

Prošle godine sam sigurno na preko 50 invertera imao manju instalaciju od 1.5m i niko me nije zvao da se žali na bilo šta. Svakom kome ugrađujem pre ugradnje objasnim problematiku koju mislim da i vrapci na grani znaju i pitaju za famoznih 3m, i svakom kažem da ukoliko klima bude stradala zbog toga od mene dobija novu klimu a uz sve to može odmah da pogleda 4 klime koje sam isto kod sebe namontirao da kratkim instalacijama. Tako da dosta ljudi pristane na kraću instalaciju.
Naravno ima i koji ne žele i to isto poštujem i odradim sa 3m.
Kvalitetno montirana sa 1.5m ce bolje (efikasnije i tise) raditi nego nevakuumirana montirana nogama sa 3m instalacije. A nijedna nece stradati (za razliku od zivaca ukucana).

Stigli usmerivači vazduha. Sad mirno čekam leto. Za grejanje mi nije smetalo kad mi malo duva u vrh glave. Ali kad je hladan vazduh, moram da se spustim u garnituri u dnevnom boravku. Problem rešen! Rešenje nije skupo a jednostavno je. 1200 dinara. I ništa se ne lepi, ne buši...namontirao sam za 3 minuta,podesio i okačio na klimu. Ma super! 😀IMG_20250529_130702.jpgIMG_20250529_130656.jpg
Sigurica, jel ako budu vibracije i zbog neceg drugog, ne mozes da ga cimas za duzinu instalacije. Realno, i ja bih tako da sam majstor.

Pre par godina neka gorusica me mucila, pogledam na netu, treba taj i taj lek, reko aj do doktora ( pre toga sam isao kad je ono bio sistematski, u osnovnoj ), ispricam mu ja, reko i na netu videh, kaze, daj i ja da vidim, otvara covek chrome, gleda, kaze pa u pravu si :) I sta ce mu onda 6 plus godina studiranja :)

Izvinjavam se za polu-off.
Moji pacijenti se ne bi baš složili s tobom. A vidiš ja se slažem, bar za taj slučaj 😀...e sad za nešto komplikovanije mislim da bi morao da se malo doškoluješ...6+4 možda +3 zavisno od subspecijalnosti... I tako, učiš ceo život. A onda ti dođe neko i kaže evo našao sam na netu, niste mi potrebni. Ja kažem ok, super ali kad nešto pogrešili zašto trčiš kod mene opet??? Svako treba da radi svoj posao.

Poslednja izmena:
Kvalitetno montirana sa 1.5m ce bolje (efikasnije i tise) raditi nego nevakuumirana montirana nogama sa 3m instalacije. A nijedna nece stradati (za razliku od zivaca ukucana).
Ja sam upravo ovde pisao da su ovde Masovno stradale Hisense klime koje su sticajem okolnosti imale instalaciju znatno kraću od propisanih 3m. Da li je to koincidencija ili pravi razlog, ne znamo..

Pozdrav svima. Treba mi preporuka za inverter klimu za prostor od 25 kvadrata. Zimi imamo grejanje na gas, znači samo u prelaznom periodu bi se koristila malo da dogreje, više nam treba za hlađenje.

Pošto imamo neku akciju, htela sam da vidim da li je neka od narednih klima dobra:
* Beko BEHPG 125/126

* SAMSUNG AR12TXHQASIXEU

* Midea
MSAFBU-12HRDNX-QRDOG W

* Electrolux
EACS/I-12HEL/N8 EEC

*Hisense
Hi-Comfort, KE35MR0E

Hvala na odgovoru.
Sve su ovo nejake klime. Za 25kvm će završiti posao svakako. Ja bih od ovde ponuđenih kupio Mideu. Hisens je na oko robustniji, ali minimum u grejanju je upitan. Midea će grejati lagano.

Ljudi mala pomoc ko je voljan da odgovori, vrtno se pisalo o tome ali nisam uspeo da nadjem. Imam Midea AG-18NXD0.WIK, radila super za grejanje do juče. Kupljena pre 2 nedelje. Podesim heat na max 30c i nikako da greje lepo, sve duva neki mlak a bogami skoro pa i hladan vazduh nista nije prijatnije.

Jel to inace normalno ponasanje za inverter ili sta je u pitanju?

Na 30 treba da ubiva..mada ne znam sta ce ti sad grejanje al ako je unutra 20 a namestis na 30 treba da bije vruce, da ne kazem vrelo

Na 30 treba da ubiva..mada ne znam sta ce ti sad grejanje al ako je unutra 20 a namestis na 30 treba da bije vruce, da ne kazem vrelo
Slazem se, vidi nemam termometre u kuci usleili smo se prosle nedelje moguće da je bilo hladnije i da je zato grejao lepo. Samo mi je čudno ako recimo je i mom prostoru 24c i stavim da greje na 30c, ocekujem od nje da ubija sto kazes ali se ništa ne desava. Cak i ako zelim da hladim i to sam čekao 20 min nista se ne dešava, slično je ponašanje.

Slazem se, vidi nemam termometre u kuci usleili smo se prosle nedelje moguće da je bilo hladnije i da je zato grejao lepo. Samo mi je čudno ako recimo je i mom prostoru 24c i stavim da greje na 30c, ocekujem od nje da ubija sto kazes ali se ništa ne desava. Cak i ako zelim da hladim i to sam čekao 20 min nista se ne dešava, slično je ponaša.
Ne razumem se nesto bas ali probaj da ukljucis hladjenje na minimum (16) ili koliko vec da vidis da li hladi. Tako da proveris dal je u opste ispravna. Treba da uzmes u obzir na neke klime greju samo do 23 stepena spoljne. Vidi pa javi.

Ne razumem se nesto bas ali probaj da ukljucis hladjenje na minimum (16) ili koliko vec da vidis da li hladi. Tako da proveris dal je u opste ispravna. Treba da uzmes u obzir na neke klime greju samo do 23 stepena spoljne. Vidi pa javi.
To sam dobio i od servisera savet. Isključi iz struje pusti da iskulira i probaj da upalis hlađenje. Ako radi hlađenje mora da radi i grejanje. I naravno ubijala je od hladnoce tako da vrtno je ispravna samo me bunio jutros i nocas nije htela da pokrene heat a realno napolju je bilo oko 17c. Prosto inverter izlgeda ne radi kao obicna klima on off greji dok ne crknes, nego pametuje mnogo i malo se pita vise nego čovek 😂

Inverter ne inverter, ako je razlika u temperaturi izmedju unutrasnje i zadate vise od 5 stepeni ona mora da greje skoro na max, nebitno sto je napolju 17 stepeni, ako stavis 30 a unutra je 23 mora da duva vruce, da ne kazem vrelo..

Vazno da je klima ispravna. Nemoj mnogo da razmisljas o njoj. Sto vise cackas i razmisljas cini ti se da gore radi. Sve je to kako valja.

Za mnoge će ovo biti budalasto pitanje ali sam prinuđen da ga uputim.
Klima je Hisense Expert Smart 12K.
Imam je par meseci i nedavno mi je zapalo za oko da ima funkciju samočišćenja. Kako to obično biva, nigde nema uputstva šta ikako. Na daljinskom nemam dugme za clean. Aplikacija takođe ništa.
Zna li neko šta i kako :))

Za mnoge će ovo biti budalasto pitanje ali sam prinuđen da ga uputim.
Klima je Hisense Expert Smart 12K.
Imam je par meseci i nedavno mi je zapalo za oko da ima funkciju samočišćenja. Kako to obično biva, nigde nema uputstva šta ikako. Na daljinskom nemam dugme za clean. Aplikacija takođe ništa.
Zna li neko šta i kako :))
Negde pise preko Quiet , a kod neka modela preko Smart dugme :unsure:

Prilozi

• Screenshot_20250531-210005~2.png
    Screenshot_20250531-210005~2.png
    84.9 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_20250531-204912~2.png
    Screenshot_20250531-204912~2.png
    124.1 KB · Pregleda: 21
Kada držim Smart 5 sek tad odlazi u Auto mod a kada pritisnem Quiet tad ide u hlađenje. Tako pokazuje aplikacija

Klima treba da ti bude u mod za hladjenje i ugasena, i onda probaj smart ili quiet po 5sek
Ima tu sigurno neka kombinacija kao kod Gree Mode i Fan dugme kod neka modela!

Nazad
Vrh Dno