Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja uzeh dvije Hairer Pearl Premium za sobe.
Ovo Premium daje mogućnost da klima grije i do - 25 (obična Pearl je do - 15).

Sa obzirom da kod mene nije ispod - 10 nikad osigurao sam se.

U dnevni boravak i kuhinju će ići teška artiljerija Daikin Perfera 18 tica. Ukoliko ove dvije u sobe omanu, ova valjda neće.

Najviše me nervira što ću imati dvije app.
Sta bi sa Daikin Parapetna? Ili je ona u drugu kucu/stan :)
Znam da rece 35m2

Poslednja izmena:
Tačan odnos jeftine-skupe je 3.2 puta u zelenoj, 3.42 u plavoj i 3.67 u crvenoj tarifi. Nije 4 puta.
Nisam mislio da baš moram biti toliko precizan.
Papir trpi sve. Ne mora da znaci da je to sto je napisano tacno, pokazalo se ovdje vise puta.

Bez obzira sto je fabrika ista, ne mora sve biti isto, takodje i potrosnja varira, ali ne samo od klime, vec i od prostora.

Da li znas kakav se prostor grije? Mozda on grije 40 kvadrata, a ti 15? Izolacija ta dva objekta, da li je kuca ili stan? To sto ces podijeliti potrosnju za 24h ne znaci nista, jer ona varira.

Net ili AI? U svakom slucaju ne mora biti tacno. Mozda moze i ispod 130W. Licno vise vjerujem korisnicima koji je koriste. Ne zelim da kazem da nema lazi i perevare, ali kada vecina potvrdi nesto, zasto ne bih vjerovao?
Papir trpi sve ali obično sa gorim a ne boljim vrednostima od onih koje fabrika izbaci.
Ko je rekao da potrošnja ne varira usled većeg prostora?

Može on da greje i 5m3 ta klima ima najmanju modulaciju od 290w zato se i vodi ogromna rasprava po forumima zašto je bolje da klima ima nisku modulaciju pogotovu ako su manji prostori jer se na večim to i ne oseti. Zato midea primera radi na 18ticama nema manju modulaciju od 500w jer realno niko neće baciti 18 u sobu od 16m2 itd.

Ja kada tražim info na netu idem na stranicu brenda i tražim tehnički list za određeni model. Rekla kazala pričama ne verujem ni malo.

Koji deo rečenice ne stoji? Taj screenshoot jednostavno nema smisla po svemu što je izbacio. Ne kažem da je autor nešto tu lažirao već da ta app ne radi kako treba.
Prvo taj frozzni ne modulira toliko nisko ni po fabričkim karakteristikama.
Drugo tu klimu pravi TCL kao i venting i teslu i na tesli sam merio digitalnim meracem i cosf ide izmedju 0.9 i 1 i nikako nije na 0.6 a potrosnja izmedju 0.5 i 0.7 kw
Treće ako podeliš ukupnu dnevnu potrošnju sa screenshoota sa 24h dodješ na sličnu vrednost koju sam ja merio na tesli.
Tako da pre bih rekao da je taj screenshoot uhvaćen u nekom momentu kada kompresor klime nije ni radio ili je app zabrljavila.
Na netu sam nasao da TCL modulira od nekih 290 300w pa na više. I to je super ali sigurno ne ide na 130w.

Mislim da to do danas nisi ni znao za aktivnu i reaktivnu energiju, već samo guglaš, pitaš ai i onda ovde daješ odgovore.

Evo da ti pomognem, reaktivna energija se vraća izvoru.

Mislim da to do danas nisi ni znao za aktivnu i reaktivnu energiju, već samo guglaš, pitaš ai i onda ovde daješ odgovore.

Evo da ti pomognem, reaktivna energija se vraća izvoru.
Vidiš tu ima ona jedna izreka koja kaže da je "predpostavka majka svih ,,," tako da ti možeš da predpostavljaš do mile volje ne branim ti.
Reaktivna energija može i da se ne vrati u mrežu ali pošto ja ne znam neću ni da se trudim da ti objasnim.
Da ja zamisli "guglam" pogotovu kad nešto ne znam, a pričam samo o onome što znam.
Ta prozivka sa AI je glupa jer to automatski izbacuje (bar meni) na početku pre svih linkova, inače upit je bio "top 3 chinese AC brand" tako da nisam pitao direktno AI kao što ti misliš.
Ujedno sve ovo što si napisao je rezultat tvoje pogrešne pretpostavke a ništa vezano za moje tvrdnje po pitanju tog screenshoota.

Ja kada tražim info na netu idem na stranicu brenda i tražim tehnički list za određeni model. Rekla kazala pričama ne verujem ni malo.
Taj tehnicki list nece ti pokazati kako se klima ponasa na minusu, DF itd. Nego ljude koje koriste takav brend/klimu... I zato sluzi ovaj Forum!
Na tom papiru moze da pise da spusta i do 100w, a u praksi ne ide ispod 400-500w!

Taj tehnicki list nece ti pokazati kako se klima ponasa na minusu, DF itd. Nego ljude koje koriste takav brend/klimu... I zato sluzi ovaj Forum!
Na tom papiru moze da pise da spusta i do 100w, a u praksi ne ide ispod 400-500w!
Pobogu to sam upravo i rekao da ne može da bude bolje od toga što tu piše već samo gore. Ti si bacio screenshoot gde stoji da je bolje od tehničkog lista iste klime!

Vidiš tu ima ona jedna izreka koja kaže da je "predpostavka majka svih ,,," tako da ti možeš da predpostavljaš do mile volje ne branim ti.
Reaktivna energija može i da se ne vrati u mrežu ali pošto ja ne znam neću ni da se trudim da ti objasnim.
Da ja zamisli "guglam" pogotovu kad nešto ne znam, a pričam samo o onome što znam.
Ta prozivka sa AI je glupa jer to automatski izbacuje (bar meni) na početku pre svih linkova, inače upit je bio "top 3 chinese AC brand" tako da nisam pitao direktno AI kao što ti misliš.
Ujedno sve ovo što si napisao je rezultat tvoje pogrešne pretpostavke a ništa vezano za moje tvrdnje po pitanju tog screenshoota.
Ja nisam komentarisao screenshot...

Sto sam coveku samo napisao da ide bolje na TCL znaci da obmanjujem ljude sto sam to video/citao ovde na forumu?
Ti rece da neces da gubis vreme sa nama?
Screenshot_20250525-131755~2.png
Zbog tebe ode cela tema u raspravu!

Dopunim, ne ispravim.
Naravno da može, ali klima je vraća skoro u potpunosti.

Sto sam coveku samo napisao da ide bolje na TCL znaci da obmanjujem ljude sto sam to video/citao ovde na forumu?
Ti rece da neces da gubis vreme sa nama?
Pogledajte prilog 493382
Zbog tebe ode cela tema u raspravu!
Zanimljivo je da osim što preporučuješ klime koje ne koristiš na osnovu rekla kazala priča pored toga i uhodiš članove po forumu.
Tema je opšta diskusija i diskutujem normalno a mnogo manje imam napisanih postova u ovoj temi od tebe da bi to uticalo na kompletnu temu.
Rekao sam da ne moram da gubim vreme sa vama a ne da neću, mada kad bolje razmislim verovatno i neću jer sam sebe demantuješ u više navrata tako da ne moram više ni da ti odgovaram.
Nisam u originalu upotrebio tu reč već drugu koja se ovde smatra da je neprimerena a ti baš ti inače i to radiš kada preporučuješ nešto sa čim nisi imao dodira uopšte.
Dopunim, ne ispravim.
Naravno da može, ali klima je vraća skoro u potpunosti.
Šta vraća klima u potpunosti?

Papir trpi sve ali obično sa gorim a ne boljim vrednostima od onih koje fabrika izbaci.
Od kada neko izbaca gore podatke, da bi prodao neki proizvod?
Može on da greje i 5m3 ta klima ima najmanju modulaciju od 290w zato se i vodi ogromna rasprava po forumima zašto je bolje da klima ima nisku modulaciju pogotovu ako su manji prostori jer se na večim to i ne oseti. Zato midea primera radi na 18ticama nema manju modulaciju od 500w jer realno niko neće baciti 18 u sobu od 16m2 itd.
Ti mislis da je manja modulacija bolja samo radi prostora/kvadrature? Zasto Fujitsu onda ima nisku modulaciju na 18-ticama i njima takodje nije tehnicki list ispravan?
Opet glupe pretpostavke, da koristim tačnije 3 on off klime i 4 inverter ako te baš zanima. Iza sebe imam par stotina ugrađenih klima da ti olakšam vizuelizaciju i kreiranje moje LK.
Da li mozes reci koja su to cetiri invertera koje koristis, opisati malo rad istih i prostore u kojima se nalaze. Naravno ne moras pisati, vec me samo interesuje, kao sto si prije opisao kombinaciju TA peci i klime.
.

Od kada neko izbaca gore podatke, da bi prodao neki proizvod?

Ti mislis da je manja modulacija bolja samo radi prostora/kvadrature? Zasto Fujitsu onda ima nisku modulaciju na 18-ticama i njima takodje nije tehnicki list ispravan?

Da li mozes reci koja su to cetiri invertera koje koristis, opisati malo rad istih i prostore u kojima se nalaze. Naravno ne moras pisati, vec me samo interesuje, kao sto si prije opisao kombinaciju TA peci i klime.
.
Čitate random pa se gubite u tome šta je ko i zašto rekao. Drugi članovi pišu kako TCL Frozzini modulira na 120 130w gde sam ja rekao da to nije tačno jer sam proizvođač u TL piše da radi od 290. Onda je usledilo da se ne veruje TL koje fabrika izbaci već ljudima koji pišu i tu sam odgovorio se naravno ne treba verovati fabrici jer su uglavnom rezultati gori od tih navedenih ali je lik izbacio screenshoot gde prikazuje niže rezultate od fabričkih što sigurno nije tačno. Da jeste fabrika bi ih napisala podebljanim slovima. Znači tehničkom listu se treba verovati!

Manja modulacija nije bolja samo zbog prostora i to nisam ni rekao.
Rekao sam da je manja modulacija bitna za mali prostor a ne i za veliki prostor. Odavanje toplote u velikom prostoru tipa 60+m2 je toliko da klima da bi to nadopunila jednostavno mora da troši odredjenu količinu energije da bi održavala zadatu temperaturu a to sigurno neće da uradi sa 130w snage već sa 500+. Msm može kad su male razlike između spoljne i unutrašnje temperature a tada ne mora klima ni da radi.
Može izolacija biti ne znam koja ali odavanje temperature ne može biti 0 a i ako neko vodi računa o zdravlju mora imati i ventilaciju ili provetravanje tako da nije realno očekivati da će se grejati na 130w.
Kod malih prostora je situacija takva da ljudi obično nabace 12ticu u nekih 15 20 30m2 i onda još ako je to full izolovano dobijemo situaciju da klima to brzo ohladi ili zagreje ali primera radi ne može da spusti rad na 120w kako bi to održavala već vrti na 300w što je više nego potrebno i tako dalje.

Od onoff ima 2 midea po 15-20 godina stare i jedan galanz od invertera imam mideu hisense tesla i bergen. Generalno sa svima sam zadovoljan a različite sam uzeo upravo da bih upoređivao njihov rad a i ugrađujem klime tako da volim da mogu ljudima da preporučim solidnu klimu nakon što se i sam uverim kako radi.
Bergen je interesantno dobra klima tako da od svega po meni je najbitnije mesto postavljanja klime nego sam model klime ali očigledno da se ovde ne može normalno diskutovati jer eto posle svega što sam napisao pojedinci me nabeđuju da trolujem i osuli su rafalnu paljbu po meni ko da sam ubio nekog tako da dosta je od mene, jači su i odustajem.

Aktuelne cene struje u Srbiji
2025
Zelena V12.8
Zelena N3.99
Plava V18.68
Plava N5.46
Crvena V36.31
Crvena N9.87

Cena u dinarima - zelena 2,2773 naspram 9,1092 je tačno 4 puta, plava 3,4160 naspram 13,6638 je 3,99 puta...
Ili nam cena struje po kWh nije ista ? :unsure:
Nisi računao dve naknade na svaki kilovat od 0,816 dinara, onda akcizu na to 7,5% i onda na sve to porez 20%. Ovo se plaća za svaki utrošeni kilovat. Posebno se plaća obračunska snaga, trošak javnog snabdevača i tv pretplata, to nisam uračunao. Ako potrošiš 1kw platićeš ga 3,99 dinara plus ove tri stavke koje su fiksne, neće biti 2.27.
Nisam mislio da baš moram biti toliko precizan.
Ne moraš ali 3 puta i 4 puta pravi veliku razliku, 3,2 je više 3 nego 4, pošto svi pišu da je 4.

Aktuelne cene struje u Srbiji
2025
Zelena V12.8
Zelena N3.99
Plava V18.68
Plava N5.46
Crvena V36.31
Crvena N9.87

Nisi računao dve naknade na svaki kilovat od 0,816 dinara, onda akcizu na to 7,5% i onda na sve to porez 20%. Ovo se plaća za svaki utrošeni kilovat. Posebno se plaća obračunska snaga, trošak javnog snabdevača i tv pretplata, to nisam uračunao. Ako potrošiš 1kw platićeš ga 3,99 dinara plus ove tri stavke koje su fiksne, neće biti 2.27.

Ne moraš ali 3 puta i 4 puta pravi veliku razliku, 3,2 je više 3 nego 4, pošto svi pišu da je 4.
Zadnji put kad sam gledao bilo je oko 4 a to je bilo baš davno pa sam shodno tome tako i napisao.
Te fiksne stavke imas svakako i jeste razlika od 3 na 4 puta solidna, mada opet nisam baš uzeo račun da to proverim trenutno, ali poenta je da je opet da dok je ta tarifa to iskoristiš da napuniš TA peć a ne da mučiš klimu koja će na tim nekim noćnim temperaturama i sama imati mnogo manju iskorišćenost i odnos uloženo dobijeno neće biti x3 i x4 kako se to očekuje.

Aj malo i ja da zacinim ovu corbu koja se kuva, glupo da stojim po strani. Kombinovanje TA peci i klima ima logike ako TA punis samo nocu na 4 puta jeftiniju struju, a kad se isprazni palis klimu, pa nocu opet ukljucujes TA da akumulira. Ne treba smetnuti sa uma da uvece u 22h kad palis TA da se puni, ne mozes da ugasis klimu, jer je TA pecka hladna, onda nema sta da greje, nego klima nastavlja da radi a TA pec se puni. Tamo oko 02h moze da se ugasi klima jer se TA pec dovoljno napunila da isijava toplotu i dovoljno greje i bez klime. Naravno ovo sve pije vodu ako ne prebacujes 1600kwh mesecno. Na ovaj nacin kombinujes neefikasnost TA peci po mnogo jeftinijoj struji i efikasnost klime po skupljoj struji. Postoji jos jedan momenat koji valja napomenuti. Gasenjem klime nocu kada je hladnije, donekle produzavamo radni vek samoj klimi, jer je preko dana daleko rasterecenija zbog vise temperature. Ovo vazi za slabije i jeftinije klime. Ko ima kvalitetne i jake klime ovo bas i ne vazi, ali one kostaju po 2 do 3 puta vise od ovih prvih. Zato kazem, puno je ovde cinilaca koji uticu na to sta je bolje i jeftinije, ne mogu se generalizovati stvari.

Neće TA da se ohladi ako ti radi klima u tome je poenta. TA bi se ohladila ako recimo nemas klimu jer sam probao da je ne palim i da cepam samo sa TA. Tada mi se dešavalo da padne temperatura na 18-20c.
Ovako sa klimom ona dogreje preko dana i ne dozvoli ni da se TA ohladi kao inače i može klima i ranije da se gasi. Ja je gasim čim udari osetni minus.
Ovakvom kombinacijom nikad mi ne padne temp ispod 23 i manje mi izađe na parama račun. U kilovatima to svakako nije i to će sve da pije vodu dok nešto oko tarifa ne izmene.
I da dodam TA se nikako ne izduvava, termostat i ventilatore sam raskačio.

Znaci tebi radi klima 24h, zajedno sa TA!
Ja ne palim klimu pre 17-18h, dok se TA ne ohladi, tek onda palim klimu, a TA ukljucujem da puni u 22h kad krece jeftina struja.

Znaci tebi radi klima 24h, zajedno sa TA!
Ja ne palim klimu pre 17-18h, dok se TA ne ohladi, tek onda palim klimu, a TA ukljucujem da puni u 22h kad krece jeftina struja.
Ne, TA se pali na automatski na sklopku isključivo na jeftinoj tarifi i radi od 23 do 07. Klimu palim kad primetim da treba oko 12h i radi do 21 22h plafon.

Pa dobro, to je slicno kao kod mene. Ja TA punim od 22-06h posle samo isijava, a klimu palim tek posle 17h i ne gasim je do 00h otprilike, isti princip rada TA i klime imamo samo malo razlicita satnica kad sta radi.

Da ali ti je bolje da klimu startuješ u podne jer ti tada vrv najveća spoljna temperatura. Pogotovu što meni do sada bila on off klima. I bolje će da održi TA peć.

Da ali ti je bolje da klimu startuješ u podne jer ti tada vrv najveća spoljna temperatura. Pogotovu što meni do sada bila on off klima. I bolje će da održi TA peć.
Sve su to razni kompromisi izmedju komfora, ekonomije, funkcionalnosti i individualnih pretenzija, ali u globalu se razumemo 👍

Sve su to razni kompromisi izmedju komfora, ekonomije, funkcionalnosti i individualnih pretenzija, ali u globalu se razumemo 👍
sto bi zika rekao,sve su to kompromisi,pa i truli. nekom je bitno kako grije dok je drugima potrosnja. za mene je topao.jak izduv bitniji od toga kako modulira. razliciti smo! inace,do prije par godina,midea i tea pec se nisu razdvajale! ;)

Samo ću da napomenem da na mojoj 10 godina staroj TCL 18000 BTU stoji 500-2350W raspon "potrošnje" pri grejanju, a klima lagano ide ispod 300W i preko 2500W (i tako radi dok ne ode u DF ili se uslovi poprave/pokvare).

No dobro, sigurno da onaj koji gleda fotke online, zna bolje od samih vlasnika uređaja... 🤣

Svako malo se javi neki takav stručnjak da objasni zavere, a usput ispadne smešan i ništa više. "Hvala za dobro"👌👍 😂

Ko jos uvek nije shvatio i ne vidi gde zivi,neka se zamara glupostima.Pisano je i ovde bezbroj puta,a i sami vidimo da polako sve u Srbijici propada iz casa u cas.Tako,da i za klime vazi,to ti je sto ti je.Kupi,pa ces tek nakon ugradnje videti sta si kupio.Bolja je trgovina na buvljaku,nego li u sistemu drzave.Evo u kod mene pise na papiru da na grejanju ide do 300,a ona ne spusta ispod 450.Ajde sad.Kome da se zalim u ovom haosu.U drzavi gde vlada kriminal,nikada nije bilo i nece biti nista normalno.

Nazad
Vrh Dno