Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kakve veze država ima sa tim? Pa identične klime se nude i u drugim državama i na zapadu pa iste mušice imaju. Jel stvarno misliš da, primera radi, Midea Breezeless E odavde nema isti rad kao ona što se prodaje u uređenoj Nemačkoj, za 1000€. Isti đavo gde god je kupio.

Kriva država jer mi klima ne modulira ispod 450W…. jer proizvođač nije ispoštovao ono što je napisao.

Nisam isao u Nemacku,da testiram kako rade klime kod njih i kako je uredjena.I ne interesuje me.Zivim u Srbiji i interesuje me stanje ovde.Ko je dozvolio da se posluje tako kod nas?Ko je dozvolio tom ,,biznismenu'' da tako posluje?Kako to da se cene savrseno odredjuju,a retko ko zna sta prodaje?Ko kontrolise sta je uvezeno i kakvog je kvaliteta?Vidi se da stize ono sto je poruceno.Znaju da je vecina kupaca totalno neinformisana i da ce lepa pricica,da proda proizvod.A ako se neko i buni,tu je bezbroj izgovora.Ne samo za klime,nego bilo koji vid tehnike.Na 100 sajta,na svakom razlicite specifikacije i slike uredjaja.Kao sto rekoh,tipicno za kriminalni biznis.Ne radi skoro niko ovde svoj posao kako treba,vec kako mora i kako mu je naredjeno.A tebi nista ne ostaje,osim da kupis ili ne,pa sta ti je to ti je.

Vox IMA12-UVCW

rec dve o klimi koja jos nije ugradjena

koliko sam video ima dupli isprivac, grejac u donjem delu, wifi, ok daljinac, nesto kao dupli senzor temperature u unutrasnjoj i wifi adaper. Filteri su klasika ispod poklopca.
Sama maska se skida bez srafcigera od gore sa leve i desne strane ima dve plastike koje se pomaknu i maska se oslobadja. Takodje i sa donje strane ima isti patent da se oslobodi poklopac radi pristupa recimo spojki cevi za ugradnju. Deluje onako masivno i teze od nekih sto sam ugradio do sada. Kazu 8,5 kg za unutrasnju i 24.5kg za spoljnu. Obe su vece od recimo Fujitsu 12LLCR. Plastika mi deluje tvrda na dodir tvrdja od LLCR. Krilca su sa rupicama verovatno u modu hladjenja, mozda soft dugme aktivira da se zatvori pa da pirka kroz rupice.
Cena i garancija vise nego dobra.
Mislim da ce lepo raditi u 18m2

Vox sajt kaze a meni bi bilo bitno:
Energetska klasa A+++ / A++ (ako je tacno SEER: 8,7 - SCOP: 4,7)
Kapacitet grejanja 4200 W
Temperaturni opseg (grejanje) -35 do +32°C
Temperaturni opseg (hlađenje) -15 do +53°C
iFeel Da
6-7 brzina ventilatora
Garancija5 godina

neki drugi nas sajt ima ove podatke :
Snaga hlađenja (kW): 0,87 (0,131,55)
Snaga grejanja (kW): 1,06 (0,231,3)

Ono cemu se nadam je tih rad unutrasnje bez nekih zujanja, vibracija i sl.
neki dobar minimum potrosnje u radu.
Javljam utiske.

Prilozi

• IMG_0740.jpg
    IMG_0740.jpg
    395.8 KB · Pregleda: 73
  • IMG_0741.jpg
    IMG_0741.jpg
    377.2 KB · Pregleda: 72
  • IMG_0743.jpg
    IMG_0743.jpg
    203.2 KB · Pregleda: 71
  • IMG_0744.jpg
    IMG_0744.jpg
    113.3 KB · Pregleda: 73
Vox IMA12-UVCW

rec dve o klimi koja jos nije ugradjena

koliko sam video ima dupli isprivac, grejac u donjem delu, wifi, ok daljinac, nesto kao dupli senzor temperature u unutrasnjoj i wifi adaper. Filteri su klasika ispod poklopca.
Sama maska se skida bez srafcigera od gore sa leve i desne strane ima dve plastike koje se pomaknu i maska se oslobadja. Takodje i sa donje strane ima isti patent da se oslobodi poklopac radi pristupa recimo spojki cevi za ugradnju. Deluje onako masivno i teze od nekih sto sam ugradio do sada. Kazu 8,5 kg za unutrasnju i 24.5kg za spoljnu. Obe su vece od recimo Fujitsu 12LLCR. Plastika mi deluje tvrda na dodir tvrdja od LLCR. Krilca su sa rupicama verovatno u modu hladjenja, mozda soft dugme aktivira da se zatvori pa da pirka kroz rupice.
Cena i garancija vise nego dobra.
Mislim da ce lepo raditi u 18m2

Vox sajt kaze a meni bi bilo bitno:
Energetska klasa A+++ / A++ (ako je tacno SEER: 8,7 - SCOP: 4,7)
Temperaturni opseg (grejanje) -35 do +32°C
Temperaturni opseg (hlađenje) -15 do +53°C
iFeel Da
6-7 brzina ventilatora
Garancija5 godina

neki drugi nas sajt ima ove podatke :
Snaga hlađenja (kW): 0,87 (0,131,55)
Snaga grejanja (kW): 1,06 (0,231,3)

Ono cemu se nadam je tih rad unutrasnje bez nekih zujanja, vibracija i sl.
neki dobar minimum potrosnje u radu.
Javljam utiske.
Koja je cena?

Ima i za 41.000 sto je veoma povoljno za ove karakteristike,xak i malo bolja od TCL IFS modela.

Za tu cenu izgleda super.To je neki AUX derivat.Retko idu ispod 450w.Nadam se da ce ta ici nize😉

Kopija Aux C-Smart modela ali sa izvesnim ustupcima. Prvo daljinac je sa starijih verzija Auxa, Aux ima noviji i bolji daljinac, a kakve su ostale komponente ko zna. Malo mi cudno da klima tog cenovnog ranga ima dupli isparivac na spoljnoj jedinici, ako je tako to pokazuje snagu i efikasnost klime ali ne i ugladjenost i preciznost u radu. U svakom slucaju dobra klima, bar na papiru. Za 18kvm sasvim dovoljna pa i vise od toga.

Upravo gledam tu Nordea 12BTU.Malo mi nije jasno,ako je tacno.UJ 8kg,SJ 27kg,a svega 450g R32 gasa.

TESLA TM36AG13-1232IHWT​

Jel ima neko ovaj model , da li vredi ovih para (60-62k)?​

Поздрав свима.

Да ли може мали савет...у климе се уопште не разумем.

Треба да загрејем/охладим собу од 25м2 у кући. Али ту не живим стално. Повремено будем по 20-aк дана.

Размишљам да узмем Gree GWH12AUCXB, Comfort Clivia Al Pro 12K, 12000Btu зa 60k. А има и Hisense Hi-Comfort 12K KE35MR0E за 50к.

10к ми је разлика анисам сигуран у чему је разлика?

Како вам се чини?

Ok video koji objasnjava na razumljiv nacin dilemu oko 3m cevi

Znači on - off treba 3 metra a inverter i ne mora ali ne škodi. Imam Daikin i piše samo da je poželjno da spoljna bude udaljena 3m od unutrašnje zbog eventualne buke. Inače mi je instalacija nešto preko 2 metra.

Znači on - off treba 3 metra a inverter i ne mora ali ne škodi. Imam Daikin i piše samo da je poželjno da spoljna bude udaljena 3m od unutrašnje zbog eventualne buke. Inače mi je instalacija nešto preko 2 metra.
Bas zbog buke koja moze nastati,se i stavlja 3m instalacije.Nisu kod svih nas iste kuce i od istih materijala,debljine zidova,izilacija,na istom mestu klima...isti monteri😉😃

Bas zbog buke koja moze nastati,se i stavlja 3m instalacije.Nisu kod svih nas iste kuce i od istih materijala,debljine zidova,izilacija,na istom mestu klima...isti monteri😉😃
Kako 3m bakarne cevi izoluje buku?

Ne izoluje je. Daikin preporučuje da udaljenost bude 3m zbog eventualne buke spoljne jedinice, ne kaže ništa za dužinu instalacije. Bukvalno samo ta jedna rečenica.
Suma sumarum, poželjno je 3m za sve ali nije obavezno, pogotovo za invertere više klase. Za on - off je obavezno.
Moj zaključak posle odgledanog videa.

Posle odgledanog videa i procitanih komentara na YT, mogu samo da ponovim da niko pojma nema tacno kako i zasto nesto treba i ne treba vezano za klime, ne mislim samo na 3m instalacije, nego generalno na tu temu. Jedan prica jedno, drugi drugo a 16-ti 18-to! Da li je moguce da se misljenja toliko razlikuju, da svi imaju svoju pricu i svoje pretpostavke, aman, kao da se radi F-22 Raptoru, a ne o obicnoj klimi kojoj je dodat varijabilni kompresor!

Posle odgledanog videa i procitanih komentara na YT, mogu samo da ponovim da niko pojma nema tacno kako i zasto nesto treba i ne treba vezano za klime, ne mislim samo na 3m instalacije, nego generalno na tu temu. Jedan prica jedno, drugi drugo a 16-ti 18-to! Da li je moguce da se misljenja toliko razlikuju, da svi imaju svoju pricu i svoje pretpostavke, aman, kao da se radi F-22 Raptoru, a ne o obicnoj klimi kojoj je dodat varijabilni kompresor!
Danas sam imao na ugradnji raspravu sa likom koji je pritom kao završio školu smera rashladni uređaji. Džabe sva moja obrazlaganja da ne treba da mu motam 3m cevi iza spoljne i da to čak i uputstvu ne piše. Njega su naplašili trgovci u svakoj radnji u kojoj je gledao klime i svi do jednog su mu rekli da nikako ne pristane da mu neko postavi manje od 3m cevi.
Šta reći, a da ne pričam koje se sve nebuloze mogu naći na internetu kao opravdanje za 3m cevi.
Svejedno baš me briga hoćeš 3m da ti smotam, nema problema izvolte!

Problem je u tome sto niko(skoro pa niko) ne zna zasto moze a i ne mora 3m cevi, i onda rokaj za svaki slucaj! Tako je i sa ostalim majstorima, lekarima..svi imaju vise ili manje povrsno znanje, dovoljno da se naplati rad, a sta klijent stvarno dobija za svoj novac niko ne zna!

Problem je u tome sto niko(skoro pa niko) ne zna zasto moze a i ne mora 3m cevi, i onda rokaj za svaki slucaj! Tako je i sa ostalim majstorima, lekarima..svi imaju vise ili manje povrsno znanje, dovoljno da se naplati rad, a sta klijent stvarno dobija za svoj novac niko ne zna!
Ne bih se složio sa time. Može jer je fabrika napisala da može do nekih tipa 12 15m. Ne mora ako ne piše u uputstvu a ako piše onda mora samo zbog garancije. Tehnički je bespotrebno totalno.
To što neki kažu da je zbog eventualnih vibracija i buke i to nije tačno jer su inverter kompresori mnogo mirniji u radu nego kod on off klima pa se ni kod on off nije stavljalo 3m da bi bili tiši.
Uglavnom prosečna instalacija bude tipa 1.5m što je opet dovoljno da se napravi koja krivina i da se eliminišu vibracije, a ako hoće baš da se smota i jedan krug zbog istih vibracija opet ne bude 3m već plafon 2.

Problem je u tome sto niko(skoro pa niko) ne zna zasto moze a i ne mora 3m cevi, i onda rokaj za svaki slucaj!
Sigurica, jel ako budu vibracije i zbog neceg drugog, ne mozes da ga cimas za duzinu instalacije. Realno, i ja bih tako da sam majstor.
Tako je i sa ostalim majstorima, lekarima..svi imaju vise ili manje povrsno znanje, dovoljno da se naplati rad, a sta klijent stvarno dobija za svoj novac niko ne zna!
Pre par godina neka gorusica me mucila, pogledam na netu, treba taj i taj lek, reko aj do doktora ( pre toga sam isao kad je ono bio sistematski, u osnovnoj ), ispricam mu ja, reko i na netu videh, kaze, daj i ja da vidim, otvara covek chrome, gleda, kaze pa u pravu si :) I sta ce mu onda 6 plus godina studiranja :)

Izvinjavam se za polu-off.

Ne zna onaj ko ne čita. Evo citata iz upustva za montažu i korišćenje Midea Breezeless E uređaja:
"Note on Pipe Length
The length of refrigerant piping will affect the performance and energy efficiency of the unit. Nominal efficiency is tested on units with a pipe length of 5 meters (16.5ft). A minimum pipe run of 3 metres is required to minimise vibration & excessive noise. Connection Instructions – Refrigerant Piping."
U prevodu - ako staviš manje 3 metra cevi - nemaš prava da se žališ na buku i vibracije. Pa ti sad pristani da ti naš "majstor" stavi manje od 3 metra i srećno sa reklamacijom kad klima počne da se "čudno čuje iz unutrašnje jedinice".
Pozdrav

Kupio sam i ja ovaj plavi džak, da li voda otiče kroz crevo ili se zapuši od prašine? Nekako mi deluje usko to crevo. Koje sredstvo preporučujete za odmascivanje rerbix je odličan za masnocu pa sam mislio njega da pospircam po izmenjivacu

Kupio sam i ja ovaj plavi džak, da li voda otiče kroz crevo ili se zapuši od prašine? Nekako mi deluje usko to crevo. Koje sredstvo preporučujete za odmascivanje rerbix je odličan za masnocu pa sam mislio njega da pospircam po izmenjivacu
Pogledaj temu za odrzavanje klima uredjaja, izmedju ostalog, opisao sam detaljno sve na zadnjoj strani ako se dobro secam. Tamo mozes videti svacija iskustva sa raznim sredstvima..
Ne zna onaj ko ne čita. Evo citata iz upustva za montažu i korišćenje Midea Breezeless E uređaja:
"Note on Pipe Length
The length of refrigerant piping will affect the performance and energy efficiency of the unit. Nominal efficiency is tested on units with a pipe length of 5 meters (16.5ft). A minimum pipe run of 3 metres is required to minimise vibration & excessive noise. Connection Instructions – Refrigerant Piping."
U prevodu - ako staviš manje 3 metra cevi - nemaš prava da se žališ na buku i vibracije. Pa ti sad pristani da ti naš "majstor" stavi manje od 3 metra i srećno sa reklamacijom kad klima počne da se "čudno čuje iz unutrašnje jedinice".
Pozdrav
Upravo tako! Stvar je da uvoznik odbija garanciju ukoliko uslov minimalne duzine cevi nije ispunjen. Doduse znaju i oni biti popustljivi pa progledaju kroz prste jer je cilj da mušterija nikad ne trpi i da bude uvek zadovoljna..

Да постоји било који разлог да се не стави три метра цеви па да разумем, али то заиста није никакав проблем за извести.

Nazad
Vrh Dno