Ja sam prevagnuo na Asus zbog redovnije i duze sw podrske. Kupio Asus AX52, isti kao AX53U samo sto nema USB i par sitnica. Radi fino. Po hardveru su slicni.
Ta podrška ništa ne znači na low end modelima koji jako brzo dostignu EOL. A da ne spominjem bezobrazluk u vidu veštačkog ograničavanja funkcija kroz firmware. RT-N12 nema VPN client podršku, ali ako se uflešuje Merlin firmware, WireGuard client funkcija postaje dostupna i radi sasvim pristojno ako se uzme u obzir jako slab hardware.
Slušamo, samo primjećuje se omraženost prema Asus mrežnoj opremi. 😃 Zbog čega? Da i mi znamo šta je to loše.
Svi Asus mrežni uređaji imaju spyware u firmware-u koji uopšte ne kriju. I ne samo što taj spyware nije sakriven, nego ga Asus koristi kako bi vas ucenjivao. Ukoliko želite da koristite QoS/Bandwidth limiter ili AntiVirus, morate da prihvatite da Asus analizira kompletan saobraćaj, inače vam ne dozvoljava korišćenje ovih funkcija. Asus vam na sve ovo jasno skreće pažnju u obaveštenju koje izbacuje kada pokušate da aktivirate neku od ovih funkcija. Ako ništa, barem su iskreni. Podaci o saobraćaju i DNS requestovima idu Asus-u i TrendMicro-u. Utvrđeno WireShark packet capture-om.
Asus se takođe hvali time da im je router/firmware otvoren i da se može koristiti neki drugi firmware kao što je OpenWRT, DD-WRT ili Merlin. Ali ono što Asus ne spominje je činjenica da je WiFi drajver i dalje proprietary i zatvoren. Što znači da full performance imate samo sa original Asus firmware-om ili sa modifikovanim firmware-om baziranom na AsusWRT-u kao što je Merlin.
Ukoliko instalirate OpenWRT, rešavate se spyware-a, dobijate napredne funkcije ali nema ništa od WiFi 6 mogućnosti što je apsolutno neprihvatljivo.
Ništa od navedenog ucenjivanja i špijuniranja ne postoji na TP-Link uređajima. Kako ja to znam? Packet capture. Firmware na svim TP-Link uređajima je modifikovani OpenWRT koji je maksimalno uprošćen. Za neke Xiaomi i TP-Link routere postoji opensource WiFi drajver koji je u potpunosti funkcionalan i u kombinaciji sa OpenWRT firmwareom šiša Asus u svakom pogledu.
Sve ovo pričam iz ličnog iskustva. Ne prepričavam postove sa stranih foruma niti vam prepričavam razne youtube snimke. Asus hardware i software poznajem vrlo dobro. Čak sam napisao solidno uputstvo za konfigurisanje i popravku koje se nalazi
ovde. Svako ko kupuje Asus mrežnu opremu bukvalno baca pare da ga nasamare. Pogotovo ako kupujete modele koji koštaju 200+ eura.
Ovaj tp link gore iznad nema wifi6 preko 2.4ghz ako je nekome bitno.
Meni je ovo 4ti Asus, svaki je radio odlicno kao i ovaj sad, stvarno ne znam sta je to toliko bolje na tp linku (isti cjenovni rang).
Zar nije Asus poznat po dobrom firmware-u?!
Asus je danas poznat samo po solidnim matičnim pločama, ali koliko vidim, i to polako ide u propast. Firmware na Asus-u je bukvalno nešto najgore što sam u životu video. Gore nema.
Ne bih rekao da je prema Asusu, bilo je više vendora tu. Ali ja sam to razumeo kao favorizovanje onih vendora i modela koji su napravili kompletnije uredjaje, što valjda svako i traži. Da uzme što bolji uredjaj.
Cudy i Tenda su isto katastrofa. Jeftiniji Xiaomi sa MediaTek čipsetom, ista priča. Jeftini Ubiquiti WiFi 6 access pointovi sa MediaTek čipsetom su takođe loši, ali je procenat kvarova i problema manji jer je ipak renomirani proizvođač u pitanju. Naravno firmware i software na Ubiquiti su fantastični tako da jedno poništava drugo.
Kada se dvoumite između WiFi uređaja, jurite onaj koji ima Qualcomm čipset i solidan software. Ukoliko vam je uređaj sa Qualcomm čipsetom preskup, gledajte da uzmete uređaj koji barem ima normalan software. A u tom nižem cenvonom rangu, TP-Link je jedini proizvođač koji ima solidan software na jeftinim plastikanderima.
Evo još jednog primera.
Xiaomi AX3600 je odličan u kombinaciji sa OpenWRT firmware-om jer ga pogoni Qualcomm IPQ8071A.
Xiaomi AX6000 je smeće jer ima MediaTek MT7976GN.