Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Sličnu situaciju imam samo što je kuća u dve etaže u pitanju i evo kako sam ja to rešio uz investiciju od oko 16.000 dinara.
Provajderov ruter ugašen Wi-Fi opcija, na njega lan kablom spojeni Honor ruter 3 još jedan Honor ruter 3 na spratu. Još po jedan Honor ruter 3 u prizemlju i na spratu bežično spojeni na ove što spojeni kablom. U prizemlju i na spratu je wifi sa istim imenom i šifrom samo što su kanalima odvojeni jako deleko.
Dva Honor rutera rade mesh u prizemlju jer su kompatibilni, takodje i dva na spratu rade u mesh-u i sve to radi savršeno i bez puno ulaganja i zezanja. Uredjaji šetaju sa jednog na drugi wifi signal da i ne osetim.
Jedina mana ovog podešavanja je što u ovom objašnjenju imaš dve lan mreže koje se ne vide medjusobno, ali ako ti je bitno da se vide i to sw može rešiti protokolima za rutiranje ali koliko sam shvatio tebi je bitno sa imaš net.
Na net se kače 4 tv-a, 3 lap topa, tablet, Play Station, 2 prečišćivača, 4 pametne utičnice i 6 telefona, plus kada dolaze drugari broj se povećava.

Poslednja izmena:
Odlicne sprave. Mnogo ljudi me pita za njih u poslednje vreme i niko se nije pokajao.

Kod mene u firmi "preteklo" stotinjak Cisco air-ap3802e-e-k9, neotpakovani i sad gledam da prebacim jedan u Mobility Express AP mode i testiram uz par Ubiquiti modela.

Korisnik sam Ubee router/modema. Kupio sam Archer AX55 od Tp-linka.
Zanima me spajanje…procitao sam vecinu foruma ali ovo mi ostalo nejasno***
Ok za ovo: Ubee utp1ili2 u wlanArcher.
Neko je pisao na forumu da su Ubee utp mesta 3 i 4 za eon box.
***Ako sam spojio ubee i tplink (i na tp linka prebacio dosadašnje lan veze za uredjaje u stanu),
-da li su tada prazni tj.oslobodjeni portovi na Ubee “upotrebljivi višak” ili sav lan signal selim na tp linka (i na njemu moram da “otkinem” jedno lan port mesto za eon box) ?
Tj. da li su Ubee lan portovi i dalje u funkciji pa na njih spojim eon box ili nesto sl.? Hvala unapred.

Treba mi za home office varijantu pristojan wifi ruter sa stabilnim signalom koji će zameniti sbb ubee sa kojim se već nekoliko meseci mučim (pregrevanje, slab signal, često resetovanje, itd.)
Stan ima 60-ak kvadrata, sbb ruter se nalazi u dnevnoj sobi dok je radna u odnosu na dnevnu udaljena nekih 6 metara i nalazi se iza 2 zida od pune cigle. Trenutno ne postoje mogućnosti montaže na plafon uređaja proizvođača kao što su Ubiquiti ili Grandstream koji se preporučuju na prethodnim stranama. Provlačenje lan kabla do radne sobe takođe u ovom trenutku nije opcija tako da jedino dolazi u obzir klasičan ruter koji će od sbb ubee preuzeti ulogu wifi rutera.

Pokušao bih trenutni problem da rešim kupovinom jednog rutera (sa spoljnim antenama koliko god ružno to izgledalo :D) a ne nabavkom gotovih mesh sistema pa me interesuje da li su TP-Link Archer C80, AX23, AX55 i eventualno AX73 i dalje korektna rešenja? Ako jesu, koji od ovih pomenutih bi bio neka najbolja preporuka, a ako nisu, koje su mi druge opcije? Asus? Nešto treće?

Treba mi za home office varijantu pristojan wifi ruter sa stabilnim signalom koji će zameniti sbb ubee sa kojim se već nekoliko meseci mučim (pregrevanje, slab signal, često resetovanje, itd.)
Stan ima 60-ak kvadrata, sbb ruter se nalazi u dnevnoj sobi dok je radna u odnosu na dnevnu udaljena nekih 6 metara i nalazi se iza 2 zida od pune cigle. Trenutno ne postoje mogućnosti montaže na plafon uređaja proizvođača kao što su Ubiquiti ili Grandstream koji se preporučuju na prethodnim stranama. Provlačenje lan kabla do radne sobe takođe u ovom trenutku nije opcija tako da jedino dolazi u obzir klasičan ruter koji će od sbb ubee preuzeti ulogu wifi rutera.

Pokušao bih trenutni problem da rešim kupovinom jednog rutera (sa spoljnim antenama koliko god ružno to izgledalo :D) a ne nabavkom gotovih mesh sistema pa me interesuje da li su TP-Link Archer C80, AX23, AX55 i eventualno AX73 i dalje korektna rešenja? Ako jesu, koji od ovih pomenutih bi bio neka najbolja preporuka, a ako nisu, koje su mi druge opcije? Asus? Nešto treće?
Nisu svi Grandstream i Ubiquiti uređaji samo za plafon. Grandstream ima GWN7664 za spoljnu upotrebu koji možeš montirati na zid. Kod nas se može naći za 200 eura. Takođe imaš nešto jeftiniji WiFi 5 Ubiquiti UK Ultra za 150 eura koji ide na zid ili ako ti baš treba WiFi 6 onda imaš Ubiquiti U6 Mesh sa mnogo većom cenom od 300 eura. Iako će uređaji koje je naveo BozicBata raditi, home office ipak zaslužuje nešto bolju opremu.

Kakav problem?
Mozda za male pare ali se isprsite za malo ozbiljiniju WiFi opremu i mirni ste duze vreme.
Koji WiFi uredjaj preporucujes da pokrijem ceo sprat (~ 100 m2) vezujuci ga na kablovski ruter (Technicolor TC7210) koji sam dobio od operatera?
Sprat, naravno, ima zidove, zbog soba koje se nalaze na istom.

@alex303 koji Ubiquiti model?

Koji WiFi uredjaj preporucujes da pokrijem ceo sprat (~ 100 m2) vezujuci ga na kablovski ruter (Technicolor TC7210) koji sam dobio od operatera?
Sprat, naravno, ima zidove, zbog soba koje se nalaze na istom.

@alex303 koji Ubiquiti model?
Pogledaj prethodne postove.

Slušajte alex-a ljudi, vidi se da čovek ima znanje u ovoj oblasti. A i nije uvek sve u hardveru, to svi znamo.

Slušamo, samo primjećuje se omraženost prema Asus mrežnoj opremi. 😃 Zbog čega? Da i mi znamo šta je to loše.

Ovaj tp link gore iznad nema wifi6 preko 2.4ghz ako je nekome bitno.

Meni je ovo 4ti Asus, svaki je radio odlicno kao i ovaj sad, stvarno ne znam sta je to toliko bolje na tp linku (isti cjenovni rang).

Zar nije Asus poznat po dobrom firmware-u?!

Slušamo, samo primjećuje se omraženost prema Asus mrežnoj opremi. 😃 Zbog čega? Da i mi znamo šta je to loše.
Ne bih rekao da je prema Asusu, bilo je više vendora tu. Ali ja sam to razumeo kao favorizovanje onih vendora i modela koji su napravili kompletnije uredjaje, što valjda svako i traži. Da uzme što bolji uredjaj.

favorizovanje onih vendora i modela koji su napravili kompletnije uredjaje, što valjda svako i traži.
Naravno. I ja sam ga poslušao u dva navrata. Bez greške 👌🏻
Onako generalno pitam šta ne valja kod Asusa jer sam stvarno mislio da su OK uređaji.

Ja sam prevagnuo na Asus zbog redovnije i duze sw podrske. Kupio Asus AX52, isti kao AX53U samo sto nema USB i par sitnica. Radi fino. Po hardveru su slicni.
Ta podrška ništa ne znači na low end modelima koji jako brzo dostignu EOL. A da ne spominjem bezobrazluk u vidu veštačkog ograničavanja funkcija kroz firmware. RT-N12 nema VPN client podršku, ali ako se uflešuje Merlin firmware, WireGuard client funkcija postaje dostupna i radi sasvim pristojno ako se uzme u obzir jako slab hardware.
Svi Asus mrežni uređaji imaju spyware u firmware-u koji uopšte ne kriju. I ne samo što taj spyware nije sakriven, nego ga Asus koristi kako bi vas ucenjivao. Ukoliko želite da koristite QoS/Bandwidth limiter ili AntiVirus, morate da prihvatite da Asus analizira kompletan saobraćaj, inače vam ne dozvoljava korišćenje ovih funkcija. Asus vam na sve ovo jasno skreće pažnju u obaveštenju koje izbacuje kada pokušate da aktivirate neku od ovih funkcija. Ako ništa, barem su iskreni. Podaci o saobraćaju i DNS requestovima idu Asus-u i TrendMicro-u. Utvrđeno WireShark packet capture-om.

Asus se takođe hvali time da im je router/firmware otvoren i da se može koristiti neki drugi firmware kao što je OpenWRT, DD-WRT ili Merlin. Ali ono što Asus ne spominje je činjenica da je WiFi drajver i dalje proprietary i zatvoren. Što znači da full performance imate samo sa original Asus firmware-om ili sa modifikovanim firmware-om baziranom na AsusWRT-u kao što je Merlin.

Ukoliko instalirate OpenWRT, rešavate se spyware-a, dobijate napredne funkcije ali nema ništa od WiFi 6 mogućnosti što je apsolutno neprihvatljivo.

Ništa od navedenog ucenjivanja i špijuniranja ne postoji na TP-Link uređajima. Kako ja to znam? Packet capture. Firmware na svim TP-Link uređajima je modifikovani OpenWRT koji je maksimalno uprošćen. Za neke Xiaomi i TP-Link routere postoji opensource WiFi drajver koji je u potpunosti funkcionalan i u kombinaciji sa OpenWRT firmwareom šiša Asus u svakom pogledu.

Sve ovo pričam iz ličnog iskustva. Ne prepričavam postove sa stranih foruma niti vam prepričavam razne youtube snimke. Asus hardware i software poznajem vrlo dobro. Čak sam napisao solidno uputstvo za konfigurisanje i popravku koje se nalazi ovde. Svako ko kupuje Asus mrežnu opremu bukvalno baca pare da ga nasamare. Pogotovo ako kupujete modele koji koštaju 200+ eura.
Ovaj tp link gore iznad nema wifi6 preko 2.4ghz ako je nekome bitno.

Meni je ovo 4ti Asus, svaki je radio odlicno kao i ovaj sad, stvarno ne znam sta je to toliko bolje na tp linku (isti cjenovni rang).

Zar nije Asus poznat po dobrom firmware-u?!
Asus je danas poznat samo po solidnim matičnim pločama, ali koliko vidim, i to polako ide u propast. Firmware na Asus-u je bukvalno nešto najgore što sam u životu video. Gore nema.
Ne bih rekao da je prema Asusu, bilo je više vendora tu. Ali ja sam to razumeo kao favorizovanje onih vendora i modela koji su napravili kompletnije uredjaje, što valjda svako i traži. Da uzme što bolji uredjaj.
Cudy i Tenda su isto katastrofa. Jeftiniji Xiaomi sa MediaTek čipsetom, ista priča. Jeftini Ubiquiti WiFi 6 access pointovi sa MediaTek čipsetom su takođe loši, ali je procenat kvarova i problema manji jer je ipak renomirani proizvođač u pitanju. Naravno firmware i software na Ubiquiti su fantastični tako da jedno poništava drugo.

Kada se dvoumite između WiFi uređaja, jurite onaj koji ima Qualcomm čipset i solidan software. Ukoliko vam je uređaj sa Qualcomm čipsetom preskup, gledajte da uzmete uređaj koji barem ima normalan software. A u tom nižem cenvonom rangu, TP-Link je jedini proizvođač koji ima solidan software na jeftinim plastikanderima.

Evo još jednog primera.

Xiaomi AX3600 je odličan u kombinaciji sa OpenWRT firmware-om jer ga pogoni Qualcomm IPQ8071A.
Xiaomi AX6000 je smeće jer ima MediaTek MT7976GN.

Lepo je pročitati ovakve dobre postove gde nema ponavljanja i davljenja sa istim pitanjima i odgovorima, a i već si načeo jako dobru podršku.
Šta kažeš za Huawei i Honor rutere? Uzeo sam ih iz razloga što mi je skoro sve u kući Huawei ili Honor(supruga) , moj službeni i lični telefon je Huawei, laptopovi i tablet takodje Huawei.
Iskreno ja bolje iskustvo u korišćenju WiFi-ja nisam iskusio dok nisam uzeo njihovu mrežnu opremu, kontam da je zbog toga što su da kažem jedno sa drugim kompatibilni.

Šta kažeš za Huawei i Honor rutere?
Nemam iskustva. Posle Asusa sam izašao iz consumer segmenta.
Uzeo sam ih iz razloga što mi je skoro sve u kući Huawei ili Honor(supruga) , moj službeni i lični telefon je Huawei, laptopovi i tablet takodje Huawei.
Iskreno ja bolje iskustvo u korišćenju WiFi-ja nisam iskusio dok nisam uzeo njihovu mrežnu opremu, kontam da je zbog toga što su da kažem jedno sa drugim kompatibilni.
To što ti sve lepo radi najviše zavisi od sredine u kojoj se nalaziš, a najmanje od toga u kom si eco sistemu.

gde si bio kada sam uzimao ASUS RT-AC86U pre par godina :)

Nazad
Vrh Dno