Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Ja bih samo napomenuo da TP-Link u novijim verzijima firmware-a svojih consumer uređaja aktivno gura "TP-Link ID", tj TP-Link Cloud Service. Svaki put kad se ulogujem na ruter on se javi mothershipu sa linkom ovog formata (uz nag-screen da registrujem account na njihovom cloudu):
1725686222076.png

Čini mi se da to može da se isključi samo instalacijom custom firmware-a.

Isto gde i ti. Plakao sam ispred mojih RT-AC68U i RT-AX56U koji su isto Broadcom smeće kao i taj tvoj.
Pa pazi, za osnovnu kucnu upotrebu, zavrsava mi posao... WiFi odlican, cak baca signal u podrum gde mi je wifi kamera...

skoro sam za 2k-3k dinara nabavio nov archer ax55, koji sam stavio na vikendicu... nisam ga testirao kod kuce, da vidim kakav mu je wifi, na zalost...
mozda bih mogao jos nekog archera da uzmem

Pa pazi, za osnovnu kucnu upotrebu, zavrsava mi posao...
Што је на крају и најбитније. Мени се тренутни Асус показао боље од ТП-Линк, оре свега јер су неке опције за управо кућно коришћење употребљивије (smart connect, family).

Ja bih samo napomenuo da TP-Link u novijim verzijima firmware-a svojih consumer uređaja aktivno gura "TP-Link ID", tj TP-Link Cloud Service. Svaki put kad se ulogujem na ruter on se javi mothershipu sa linkom ovog formata (uz nag-screen da registrujem account na njihovom cloudu):
Pogledajte prilog 456972
Isto radi i moj Grandstream, samo što se moj kači na 2 različita servera. Proverava vreme i datum na NTP serveru i cloud status na gwn.cloud.
Čini mi se da to može da se isključi samo instalacijom custom firmware-a.
Cistom firmware ili totalnom blokadom interneta samom access pointu kao što sam ja uradio. Ti koristiš MikroTik, kontam da ti nije nikakav problem da blokiraš CIDR blok 54.76.0.0/15 na kojem se nalazi taj tplinkcloud ili uradi sinkhole tplinkcloud.com na 0.0.0.0.
Pa pazi, za osnovnu kucnu upotrebu, zavrsava mi posao... WiFi odlican, cak baca signal u podrum gde mi je wifi kamera...
Ti routeri rade. To što ih ja pljuem konstantno, ne znači da su oni neupotrebljivi. Običnom korisniku završava posao i to je to. Ovo što ja pišem je za većinu ljudi smaračina. Tako da neću više.

Isto radi i moj Grandstream, samo što se moj kači na 2 različita servera. Proverava vreme i datum na NTP serveru i cloud status na gwn.cloud.

Na TP-Linku sam podesio NTP servere kako obično i setujem druge mrežne uređaje koji podržavaju samo 2 upstream adrese: 0.rs.pool.ntp.org koji se hostuje na ETF-u i europe.pool.ntp.org kao bekap.

Cistom firmware ili totalnom blokadom interneta samom access pointu kao što sam ja uradio. Ti koristiš MikroTik, kontam da ti nije nikakav problem da blokiraš CIDR blok 54.76.0.0/15 na kojem se nalazi taj tplinkcloud ili uradi sinkhole tplinkcloud.com na 0.0.0.0.

Kući imam AdGuard (nekada sam koristio PiHole), ali se i dalje dvoumim da li da blokiram ove domene obzirom da ih TP-Link koristi i za proveru i download nove verzije firmware-a. NTP sinhronizacija mi ne bi puno nedostajala, ali generalno volim da imam tačan sat na svim uređajima ako mi zatreba da pogledam neki log obzirom da me mrzelo da podešavam centralizovani logging za sve kućne uređaje.

Ti routeri rade. To što ih ja pljuem konstantno, ne znači da su oni neupotrebljivi. Običnom korisniku završava posao i to je to. Ovo što ja pišem je za većinu ljudi smaračina. Tako da neću više.
ne, ne, pisi slobodno... ja nisam imao pojma za spayware na asusu, i to uopste nije za zanemarivanje... Verovatno ce leteti vrlo brzo iz kuce, samo da nadjem neki slican archer... Vrlo bitno mi je da moze wifi signal kroz 2 ploce da baci u podrum...

Na TP-Linku sam podesio NTP servere kako obično i setujem druge mrežne uređaje koji podržavaju samo 2 upstream adrese: 0.rs.pool.ntp.org koji se hostuje na ETF-u i europe.pool.ntp.org kao bekap.
Nebih da te učim. Sigurno poznaješ MikroTik bolje od mene, ali zašto ga ne podesiš da ti bude lokalni NTP relay server ?
Kući imam AdGuard (nekada sam koristio PiHole), ali se i dalje dvoumim da li da blokiram ove domene obzirom da ih TP-Link koristi i za proveru i download nove verzije firmware-a. NTP sinhronizacija mi ne bi puno nedostajala, ali generalno volim da imam tačan sat na svim uređajima ako mi zatreba da pogledam neki log obzirom da me mrzelo da podešavam centralizovani logging za sve kućne uređaje.
Znaš i sam da firmware možeš i ručno da overiš na sajtu. Svakako ne treba žuriti sa updateom ako nije critical. Pogotovo kada se rade ti sumnjivi update-i koji ubacuju cloud "features" i telemetriju kao što se tebi desilo. Ja ne verujem vendorima i zbog toga ni jedan access point kod mene nema izlaz na net.
ne, ne, pisi slobodno... ja nisam imao pojma za spayware na asusu, i to uopste nije za zanemarivanje... Verovatno ce leteti vrlo brzo iz kuce, samo da nadjem neki slican archer... Vrlo bitno mi je da moze wifi signal kroz 2 ploce da baci u podrum...
Besmisleno je jer većina ljudi nema problem sa time. Kontam da je taj "baš me briga" mentalitet ljudima usađen preko smart telefona gde je to danas prihvaćeno kao normalno. I besmisleno je razmišljati u spyware-u u routeru ako ne postoji ista zabrinutost za telefon ili operativni sistem.

Nebih da te učim. Sigurno poznaješ MikroTik bolje od mene, ali zašto ga ne podesiš da ti bude lokalni NTP relay server ?

Smatram da ne dobijam ništa kvalitativno ni sigurnosno ako koristim MikroTik gateway kao NTP server, osim potencijalnih problema. NTP je redak slučaj prokola gde je jedan izvor antipattern.

Neki generalni best practice je koristiti bar tri različita NTP izvora. Na ovim TP-Link consumer kantama podesio sam 2 source-a jer toliko podržavaju.

Besmisleno je jer većina ljudi nema problem sa time. Kontam da je taj "baš me briga" mentalitet ljudima usađen preko smart telefona gde je to danas prihvaćeno kao normalno. I besmisleno je razmišljati u spyware-u u routeru ako ne postoji ista zabrinutost za telefon ili operativni sistem.
Zapravo i nije, stvari koje napises i objasnis mogu da budu vrlo znacajne nama koji se ne razumemo u tematiku i pomognu da ne napravimo ozbiljne greske koje bi posle bile ozbiljna glavobolja za ispraviti. Tako da samo nastavi, iako se ne javimo u diskusiji cesto usvojimo savet 😀. Mogu da govorim u svoje ime ali siguran sam da ima jos primera.
Zahvaljujuci tvojim komentarima nije dosao ASUS na poslu i bice vrv dobra prica na kraju...

...

Cudy i Tenda su isto katastrofa. Jeftiniji Xiaomi sa MediaTek čipsetom, ista priča. Jeftini Ubiquiti WiFi 6 access pointovi sa MediaTek čipsetom su takođe loši, ali je procenat kvarova i problema manji jer je ipak renomirani proizvođač u pitanju. Naravno firmware i software na Ubiquiti su fantastični tako da jedno poništava drugo.

Kada se dvoumite između WiFi uređaja, jurite onaj koji ima Qualcomm čipset i solidan software. Ukoliko vam je uređaj sa Qualcomm čipsetom preskup, gledajte da uzmete uređaj koji barem ima normalan software. A u tom nižem cenvonom rangu, TP-Link je jedini proizvođač koji ima solidan software na jeftinim plastikanderima.

Evo još jednog primera.

Xiaomi AX3600 je odličan u kombinaciji sa OpenWRT firmware-om jer ga pogoni Qualcomm IPQ8071A.
Xiaomi AX6000 je smeće jer ima MediaTek MT7976GN.
Sto je U6 sa mediatek smece?
Ja imam recimo 2x U6 LR i rade top, bez greske

Sto je U6 sa mediatek smece?
Ja imam recimo 2x U6 LR i rade top, bez greske
Nisam rekao da je Ubiquiti smeće. Problematični su modeli sa MediaTek čipsetom. U odnosu na Qualcomm modele, imaju veće zagrevanje. Ako je temperatura ambijenta velika, to zagrevanje uzrokuje nestabilan signal, pad brzine, gubitak paketa zbog throtlovanja, i na kraju, prerano crkavanje. Za ovo nije kriv MediaTek. Kriv je Ubiquiti, jer kućište nije dobro dizajnirano za taj čipset. Još veću grešku su napravili sa novom U7 serijom u koju su morali da stave ventilator da se nebi zapalio a unutra je Qualcomm čipset.

Primera radi, Grandstream i EnGenius imaju access pointove sa MediaTek čipsetom, ali ti uređaji nemaju nikakve probleme jer su kućišta veća, sa većim otvorima i metalnom zadnjom stranom koja naleže na plafon. Nemojte me pogrešno shvatiti. Ubiquiti je odličan. Samo su poneki modeli problematični u specifičnim uslovima.

Evo par tabela koje mogu da pomognu prilikom kupovine.

WiFi 5 modeli.

1.jpg

WiFi 6 modeli.

2.jpg

WiFi 6E i WiFi 7 modeli.

3.jpg

Modeli za uzidnu ugradnju.

4.jpg

Nisam rekao da je Ubiquiti smeće. Problematični su modeli sa MediaTek čipsetom. U odnosu na Qualcomm modele, imaju veće zagrevanje. Ako je temperatura ambijenta velika, to zagrevanje uzrokuje nestabilan signal, pad brzine, gubitak paketa zbog throtlovanja, i na kraju, prerano crkavanje. Za ovo nije kriv MediaTek. Kriv je Ubiquiti, jer kućište nije dobro dizajnirano za taj čipset. Još veću grešku su napravili sa novom U7 serijom u koju su morali da stave ventilator da se nebi zapalio a unutra je Qualcomm čipset.

Primera radi, Grandstream i EnGenius imaju access pointove sa MediaTek čipsetom, ali ti uređaji nemaju nikakve probleme jer su kućišta veća, sa većim otvorima i metalnom zadnjom stranom koja naleže na plafon. Nemojte me pogrešno shvatiti. Ubiquiti je odličan. Samo su poneki modeli problematični u specifičnim uslovima.
Nisam ja ni reko da si ti reko da je ubiquiti smece. Da je napravljen LR model sa Kvalkomom, verovatno bih uzeo taj. Modeli koji imaju kvalkoma, imaju i manji domet, a za kucnu upotrebu (gde ne treba 500 klijenta da se kaci) delovalo mi je kao bolja varijanta LR model. Moja poenta je da nakon par godina rabljenja, U6 LR i dalje radi odlicno. Da li se greje? O, da. Dal ce crci? Videcemo

Nisam ja ni reko da si ti reko da je ubiquiti smece. Da je napravljen LR model sa Kvalkomom, verovatno bih uzeo taj. Modeli koji imaju kvalkoma, imaju i manji domet, a za kucnu upotrebu (gde ne treba 500 klijenta da se kaci) delovalo mi je kao bolja varijanta LR model.
Bolje da si uzeo 2 obična modela umesto jednog LR.
Moja poenta je da nakon par godina rabljenja, U6 LR i dalje radi odlicno. Da li se greje? O, da. Dal ce crci? Videcemo
Ako ti nije crko posle par godina, neće ni sada.

Negdje sam naletio na podatak da i Grandstream 7660 ima Qualcomm IPQ6000
Da.

7660 je Qualcomm, 7615 je MediaTek. I modeli sa MediaTek čipsetom su poprilično veći. Čak je i kit za montažu drugačiji.

Da li ići na WiFi7, generalno ostvarujem u stanu odlične brzine, puni kapacitet linka (1Gbps/250Mbps) na Asusu RT-AX86U Pro + Ubiquiti U6-LR ali bih želio bolji ping/latenciju a i da izbjegnem interferencije. Kapiram da na 6GHz dugo neće biti nikog oko mene a pozicija za AP mi je na nekoliko metara od računara i PS5 tako da bih imao max performanse. Znam da i WiFI6E donosi 6GHz ali kad već mijenjam opremu da idem na aktuelni standard + bi u teoriji WiFi7 trebalo da donese nižu latenciju.

Po meni nema smisla menjati opremu sam zbog wifi7 kad ni wifi 6 nije potpuno rasprostranjen, ali ako ti se moze i volis tehniku samo napred.
Tačno tako.

Još ako nemaš uređaje koji podržavaju MLO, slaba vajda. A ima access pointova koji su navodno WiFi 7, kao što je Ubiquiti U7, ali i dalje nisu implementirali MLO. Čeka se firmware već godinu dana. Da ne spominjemo veću potrošnju, zagrevanje, ventilatori i ostale gluposti. Ni sam WiFi 7 standard nije finaliziran, ali se ljudi zaleći u kupuju jer je broj 7 veći od 6.

Trenutno imam optiku kod Oriona sa ruterom Huawei HG8245Q2 koji je poceo da smara kako je sve vise wifi uredjaja u kuci. Uzeo bi neki wifi 6 uredjaj koji bi koristio za stabilniju wifi vezu od trenutnog. Sta biste preporucili do nekih 80-100e?

Hvala, porucio sam. Javljam utiske.

Ta podrška ništa ne znači na low end modelima koji jako brzo dostignu EOL. A da ne spominjem bezobrazluk u vidu veštačkog ograničavanja funkcija kroz firmware. RT-N12 nema VPN client podršku, ali ako se uflešuje Merlin firmware, WireGuard client funkcija postaje dostupna i radi sasvim pristojno ako se uzme u obzir jako slab hardware.

Svi Asus mrežni uređaji imaju spyware u firmware-u koji uopšte ne kriju. I ne samo što taj spyware nije sakriven, nego ga Asus koristi kako bi vas ucenjivao. Ukoliko želite da koristite QoS/Bandwidth limiter ili AntiVirus, morate da prihvatite da Asus analizira kompletan saobraćaj, inače vam ne dozvoljava korišćenje ovih funkcija. Asus vam na sve ovo jasno skreće pažnju u obaveštenju koje izbacuje kada pokušate da aktivirate neku od ovih funkcija. Ako ništa, barem su iskreni. Podaci o saobraćaju i DNS requestovima idu Asus-u i TrendMicro-u. Utvrđeno WireShark packet capture-om.

Asus se takođe hvali time da im je router/firmware otvoren i da se može koristiti neki drugi firmware kao što je OpenWRT, DD-WRT ili Merlin. Ali ono što Asus ne spominje je činjenica da je WiFi drajver i dalje proprietary i zatvoren. Što znači da full performance imate samo sa original Asus firmware-om ili sa modifikovanim firmware-om baziranom na AsusWRT-u kao što je Merlin.

Ukoliko instalirate OpenWRT, rešavate se spyware-a, dobijate napredne funkcije ali nema ništa od WiFi 6 mogućnosti što je apsolutno neprihvatljivo.

Ništa od navedenog ucenjivanja i špijuniranja ne postoji na TP-Link uređajima. Kako ja to znam? Packet capture. Firmware na svim TP-Link uređajima je modifikovani OpenWRT koji je maksimalno uprošćen. Za neke Xiaomi i TP-Link routere postoji opensource WiFi drajver koji je u potpunosti funkcionalan i u kombinaciji sa OpenWRT firmwareom šiša Asus u svakom pogledu.

Sve ovo pričam iz ličnog iskustva. Ne prepričavam postove sa stranih foruma niti vam prepričavam razne youtube snimke. Asus hardware i software poznajem vrlo dobro. Čak sam napisao solidno uputstvo za konfigurisanje i popravku koje se nalazi ovde. Svako ko kupuje Asus mrežnu opremu bukvalno baca pare da ga nasamare. Pogotovo ako kupujete modele koji koštaju 200+ eura.

Asus je danas poznat samo po solidnim matičnim pločama, ali koliko vidim, i to polako ide u propast. Firmware na Asus-u je bukvalno nešto najgore što sam u životu video. Gore nema.

Cudy i Tenda su isto katastrofa. Jeftiniji Xiaomi sa MediaTek čipsetom, ista priča. Jeftini Ubiquiti WiFi 6 access pointovi sa MediaTek čipsetom su takođe loši, ali je procenat kvarova i problema manji jer je ipak renomirani proizvođač u pitanju. Naravno firmware i software na Ubiquiti su fantastični tako da jedno poništava drugo.

Kada se dvoumite između WiFi uređaja, jurite onaj koji ima Qualcomm čipset i solidan software. Ukoliko vam je uređaj sa Qualcomm čipsetom preskup, gledajte da uzmete uređaj koji barem ima normalan software. A u tom nižem cenvonom rangu, TP-Link je jedini proizvođač koji ima solidan software na jeftinim plastikanderima.

Evo još jednog primera.

Xiaomi AX3600 je odličan u kombinaciji sa OpenWRT firmware-om jer ga pogoni Qualcomm IPQ8071A.
Xiaomi AX6000 je smeće jer ima MediaTek MT7976GN.
neko iskustvo sa netgear? nisi ih spomenuo :)

Nema greške sa Qualcomm based routerima.
I ja se dvoumim za ovaj AX55 i zapao mi je za oko, jer bih ga koristio kao drugi AP tj. preko LAN kabla kao satelit router u EasyMesh mreži, a kao glavni router imam Archer AX73 pa bi taman svuda po kući imao stabilan Wi-Fi6.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno