Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

TP-LINK Archer AXE75 i imaš WiFi 6E
Mnogo je to para... 200 i kusur €.
A realno mi je za sada Wi-Fi6 sasvim dovoljan jer većina uređaja po kući (telefoni) su mi AX6 ili AC tako da mislim da će i ovaj Archer AX55 sasvim lepo odrađivati posao.

Mnogo je to para... 200 i kusur €.
A realno mi je za sada Wi-Fi6 sasvim dovoljan jer većina uređaja po kući (telefoni) su mi AX6 ili AC tako da mislim da će i ovaj Archer AX55 sasvim lepo odrađivati posao.
Pametno.

Treba mi brza preporuka izmedju 4 rutera koja su mi trenutno dostupna za kupovinu u Nišu, na zalost nijedan TP-Link nije dostupan iako je @alex303 lepo objasnio zasto treba izbegavati Asus:

1. ASUS TUF Gaming AX6000 Ruter
26.699 din

2. ASUS RT-AX82U Wi-Fi ruter
28.499 - 22.499 din

3. XIAOMI Mi Ruter AX9000
34.999 - 19.999 dn

4. ASUS RT-AX59U AiMesh ( na ovaj izgleda ne ide Merlin?)
16.999 din

Trenutno bi se koristio kao extender za Huawei HG8245W5-6T da bi mi prosirio internet u drugi deo kuce a kasnije bi bio i glavni ruter, mozda cak i odmah glavni ako mu je range znatno bolji od Huawei-a.
Instaliranje custom firmwera dolazi u obzir u slucaju da se znatno dobija na mogucnostima i performansama. Vidim da oba Asus mogu da se prebace na Merln (https://www.asuswrt-merlin.net/about) ali ne znam koji je bolji od ova 2 i zasto?
Prema Xiaomi-u imam podeljenja misljenja ali bih voleo da cujem neka iskustva ako je bolji od ova 2 asus rutera?

Poslednja izmena:
@Zulu 92
Pisao sam ja u temi za TP-LINK Archer AXE75 Wi-Fi 6E:

https://forum.benchmark.rs/threads/koji-wi-fi-ruter-uzeti.279151/post-7017760
https://forum.benchmark.rs/threads/koji-wi-fi-ruter-uzeti.279151/post-7019112

U mom slučaju je rešilo problem interneta po celom stanu i bez dodatne kupovine još nekog uređaja - OneMesh

Što ne znači da i neki jeftiniji uređaj koji nije Wi-Fi 6E ne bi rešio problem :)
Lako je za stan sa jednim routerom sve pokriti, ali moja kuća gde su zidovi puna cigla 40cm teško da i dva routera rešavaju problem! ;)

Inače i ja nisam pristalica OneMesh uređaja, jer kako se u narodu kaže "ne pravi se pita od g...na nikada" jer u princimu OneMesh uređaj samo prosleđuje onakav bežični signal kakav prima...

E sada nije da nešto hvalim TP-Link ali EasyMesh je super i drugačija stvar, jer do svakog satelita dolazi LAN kab (meni odgovara i već imam instalaciju) i veza je samim tim stabilnija (ista stvar kao AP samo što glavi Router sam setuje kanale i upravlja svim satelitima)

Veruj mi da nije lako pokriti ni veći stan sa jeftinim ruterima, pogotovo najudaljenije delove koji su iza par zidova ;)
Ne bih ni kupovao "skuplji" ruter da su ova prethodna 2 vršila posao ...

Imate mesh sisteme od dlinka i tende vec za 50-60eur (verovatno i drugi jeftinij brendovi), ne kostaju nista vise od obicnih rutera i odlicno pokrivaju

verovatno da nisu po alexovim kriterijuma za rutere,
ali sa pokrivenoscu nece biti problema, a i ako bude neka rupa dokupite jednu kocku i pokrijete

Ne bih ni kupovao "skuplji" ruter da su ova prethodna 2 vršila posao ...
Da se razumemo Archer AXE73 odličan router i merkao sam ga odavno :), ali pre godinu i nešto dana kada sam kupovao ruter nije ga nigde bilo i uzmem Archer AX73, pa bi mi sada baš bilo glupo da bacam pare jer mi treba samo da radi kao satelit Router u EasyMesh i da ima Wi-Fi 6.

A i Wi-Fi 7 je tu... pa možda vredi malo i sačekati! ;)

verovatno da nisu po alexovim kriterijuma za rutere,
Nisu. Ali nisam ja jedini na ovom forumu. Ja ne garantujem ni za ono što ja preporučujem jer je cela WiFi priča jako nezahvalna jer zavisi od milion faktora. To što meni nešto radi, ne znači da će i vama. Zato kad neko dođe u ovu temu i napiše "ja imam uređaj X, radi mi savršeno već X godina" sve to uzmite sa velikom dozom rezerve.

Sve je to normalno, razlicite su potrebe korisnika, zato i postoje razliciti uredjaji i svaki cenovni rang je pokriven.

Bitno je da radi i pokriva kako treba, da ne zabada ili se resetuje...to je katastrofa.
Na kraju najskuplja stvar na svakom hardveru bude sam softver, a kada kupujemo najvise gledamo hardver.

Od software-a najviše zavisi stabilnost, ali to niko ne gleda. I još jedna stvar koja je gora od jurenja trendova tipa WiFi 7, je rangiranje uređaja po jačini signala. A da ne spominjem katastrofalnu WiFi primopredaju u klijentima kao što su mobilni telefoni, tableti, televizori i razni iOT uređaji. Niko ne razmišlja u fazonu "možda je problem do mog telefona, TV-a..". Ne. Uvek je glavni krivac WiFi AP/Router.

Sta uze ba kraju?
Meni treba za stan od 60tak kvadrata neato, al mi treba i da ima mogcnost da se torrent klijenta.
Imao sam nekad davno Asus RT, crkao na kraju od rmbacenja
Torrent klijent na plastikander routerima je samo selling gimmick koji ubrzava neizbežno crkavanje. Imao si Asus router, i lično si se uverio u to. Za to što tebi treba, ne postoji jeftino a pouzdano all in one rešenje. Imaš 3 opcije:

Kupi opet Asus-a, i vozi dok ne crkne. To radiš na sopstvenu odgovornost.
Kupi neki NAS/MiniPC na koji ćeš setupovati Qbittorrent u docker containeru, a onda nabavi neki normalan TP-Link koji će ti služiti za WiFi.
Spusti kriterijume i instaliraj torrent aplikaciju na samom klijentu.

Neki preporucuju i ovaj router kao dobu kupovinu

To je GLI. Oni isto koriste OpenWRT za svoj software. I da. Odlični su za te pare.

Torrent klijent na plastikander routerima je samo selling gimmick koji ubrzava neizbežno crkavanje. Imao si Asus router, i lično si se uverio u to. Za to što tebi treba, ne postoji jeftino a pouzdano all in one rešenje. Imaš 3 opcije:

Kupi opet Asus-a, i vozi dok ne crkne. To radiš na sopstvenu odgovornost.
Kupi neki NAS/MiniPC na koji ćeš setupovati Qbittorrent u docker containeru, a onda nabavi neki normalan TP-Link koji će ti služiti za WiFi.
Spusti kriterijume i instaliraj torrent aplikaciju na samom klijentu.
Znaci takva je situacija… Ma meni vise trebalo samo bodove 10 fajlova da skuplja, ne zaista da ga seeduje. Razmislicu onda o ovom xiaomi

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno