Dugo sam razmišljao da li uzeti Lelit Bjanku koja je skoro pa savršen E61 aparat, ali srce mi je naginjalo ka aparatima sa ručkom. Profitec Pro 800 je značajno skuplji, kao i Londinium mašine, a osim vibracione pumpe nisam nalazio mane Stregi i konačno presekao i kupio. Namerno sam uzeo i Mignon XL, nisam hteo da idem na single dose varijante (DF64 ili 83v, čak mi je i Mazzer Philos bio u opticaju). Portafilter u mlin, čak trenutno ne radim ni WDT jer nemam funnel niti distributor a ni pravi tamper (koristim bedni plastični koji je došao uz aparat, dok mi ne stigne naručeni).
Ja sam oduševljen, sam osećaj povlačenja ručke i curkanja kafe posle podizanja je fantastičan. Skoro pa je nemoguće napraviti lošu kafu, čak i kad je pogrešno samlevena pa ide prebrzo, rezultat je dobar. Na Barista Express spremanje mleka je trajalo 40ak sekundi, ovde iznova učim jer sve traje ukupno 10 sekundi i nema vremena za cinculiranje
🙂 Jedna od prednosti aparata je i brzo zagrevanje pošto ima aktivno grejanje (cartridge heaters) tako da je spreman za upotrebu posle 15 minuta (Profitec Pro 800 traži 35-40 min). I na kraju mi se sviđa i jednostavnost, koristi pressurestat (nisam siguran da li je presostat ispravan prevod?) i nema kompjutera tako da se nadam da je jednostavna za servisiranje. Mnogi su radili PID mod ali opadajući temperaturni profil koji postoji mislim da je dovoljan i da je glavna prednost lever mašina.