Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li je neko skoro popio kafu koja ga je oduševila? Mislim naravno na single origin kafe. Ja već godinama nisam u BG popio ništa takvo. Ne mislim samo kod kuće nego i po kafeterijama sa ozbiljnim mašinama. U inostranstvu je sasvim druga priča. Budimpešta na primer. U jednoj pekari imaju San Remo Racer na kome prave čudo od kafe. Bio sam u šoku. Ozbiljne kafeterije da ne pominjem. Sve je svetlosnim godinama bolje od bilo koje kafe koja se ovde prodaje. Recite mi da neko ima drugačije iskustvo.

Kafeterija Mlin u Zemunu u Bežanijskoj, mene tu kafa svaki put oduševi.
 
Vidi, ako imas mogucnost da ti neko donese iz inostranstva. Ja sam svoju Lelit Anita masinu pre par meseci platio 460e u Nemackoj. Lelit Anna je bila nekih 410e, mislim da je i sada ta cena.
Anna je preko 600 a bambino plus 430 kod Maxa na KP. Doduse, mozda mu nije updateovana cena jer vidim da je i Anita skoro ista cena... Provericu i probacu neku opciju od preko...
Hvala!
 
Da li je neko skoro popio kafu koja ga je oduševila? Mislim naravno na single origin kafe. Ja već godinama nisam u BG popio ništa takvo. Ne mislim samo kod kuće nego i po kafeterijama sa ozbiljnim mašinama. U inostranstvu je sasvim druga priča. Budimpešta na primer. U jednoj pekari imaju San Remo Racer na kome prave čudo od kafe. Bio sam u šoku. Ozbiljne kafeterije da ne pominjem. Sve je svetlosnim godinama bolje od bilo koje kafe koja se ovde prodaje. Recite mi da neko ima drugačije iskustvo.

Molim te daj mi predloge za Budimpeštu, ja sam tamo tri dana od sutra, prošli put nisam ništa probao da mi valja. Čak sam i uzeo u jednoj radnji kafu, platio 20 evra, posle skapirao da su mi dali falično pakovanje, bukvalno je sve vreme bilo otvoreno, a kafa izložena vazduhu. Nisam stigao da odem da zamenim jer sam imao voz uskoro.
Sve v60 kafe koje probam u kafićima su mi prosek, niti očajne niti odlične. Kapiram da je pipava stvar ubosti dobar recept za dobru kafu ali kao, niko me nije oduševio. Jedino sam u Bgu u Artistu pio baš dobar cold brew, ostalo meh.
Što se espresa tiče tu već lakše nađem bolje spremljenu kafu, manje mogućnosti za ljudsku grešku ako mašina radi dobar posao, sveža je kafa i dobar mlin. I ako barista ima makar malo znanja o dužini ekstrakcije :)
 
Kolega sa foruma i ja smo pre nekog vremena pili neku preskupu Etiopiju iz Koppa coffe i oduševili se. Posle nedelju dana ode on da kupi još i dobije nešto što apsolutno nema nikakve veze sa prethodnom turom. Tako da nije u pitanju sirovina nego neznanje ili nemar pržioničara. Izgleda da ovde niko nema znanje da ispeče kafu kako treba.
Ovde sam popio najlepši kapućino u poslednjih 5 godina. U putanju je Tibidabo bezglutenska pekara u Budimpešti u blizini čuvene Dohany sinagoge. Spremaju neke devojke koje pojma nemaju o kafi ali svaki put naprave savršenu kafu.
 

Prilozi

  • IMG_1177.jpeg
    IMG_1177.jpeg
    482.8 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Hvala ti, probaću sigurno :D Smešno je što sam prošli put bio u smeštaju koji je bukvalno bio na minut od te sinagoge, čim izađem iz te zgrade, mogao sam da vidim onaj zid nekadašnjeg Jevrejskog geta. Divan grad zaista. Nadam se da ću ovog puta imati više sreće s kafom :D
 
Ova kafa je bila. Ako je ima obavezno probaj. Nisam uspeo da nađem to zrno nigde osim na internetu.
 

Prilozi

  • IMG_1178.jpeg
    IMG_1178.jpeg
    81 KB · Pregleda: 80
Kolega sa foruma i ja smo pre nekog vremena pili neku preskupu Etiopiju iz Koppa coffe i oduševili se. Posle nedelju dana ode on da kupi još i dobije nešto što apsolutno nema nikakve veze sa prethodnom turom. Tako da nije u pitanju sirovina nego neznanje ili nemar pržioničara. Izgleda da ovde niko nema znanje da ispeče kafu kako treba.
Slažem se da ima i do toga što ti kažeš do znanja da se isprži. Međutim verovatno je kolega posle nedelju dana došao da kupi istu tu kafu ali nije bio isti lot, upravo ono što ja kažem. Ne mogu naši pilićari da uhvate sigurnu nabavku uvek iste sirovine, pa prodaju m.da za bubrege
 
Pozdrav kafedžije.
Šta mu dođe neki best buy za polovan aparat za espreso kafu sa mlinom do 150€ ako je moguće? Aparat bi kuvao desetak kafa nedeljno.

Ovo je recimo 150€ na KP generalno servisiran. Valja li nešto.
1000005414.png
 
Pozdrav kafedžije.
Šta mu dođe neki best buy za polovan aparat za espreso kafu sa mlinom do 150€ ako je moguće? Aparat bi kuvao desetak kafa nedeljno.

Ovo je recimo 150€ na KP generalno servisiran. Valja li nešto.
Pogledajte prilog 451957
Iz toga ne izlazi espresso nego znoj od crnca, nešto kao sa benzinske pumpe, izmedjju nes kafe i 2 u 1.
Druga stvar, to je jako komplikovan mehanizam koji melje kafu, presuje, filtrira i odbacuje soc i jos puno elektronike...i to sve od plastike, malo malo pa zaglavi, zaprlja se, procuri...
Ako imas srece pri kupovini radi nesto duze, ako ne znas da popravljas preskoci(ne bacaju to dzabe nemci u kantu kad ga izakaju, a onda nesi sunarodnici pokupe pa posalju rodjacima umesto da im daju pare za izdrzavanje).
Kupi moku i skupljaj pare za nesto ozbiljnije, jer ko kupuje jeftino kupuje dva puta.
 
...
 
Poslednja izmena:
Molim te daj mi predloge za Budimpeštu, ja sam tamo tri dana od sutra, prošli put nisam ništa probao da mi valja. Čak sam i uzeo u jednoj radnji kafu, platio 20 evra, posle skapirao da su mi dali falično pakovanje, bukvalno je sve vreme bilo otvoreno, a kafa izložena vazduhu. Nisam stigao da odem da zamenim jer sam imao voz uskoro.
Sve v60 kafe koje probam u kafićima su mi prosek, niti očajne niti odlične. Kapiram da je pipava stvar ubosti dobar recept za dobru kafu ali kao, niko me nije oduševio. Jedino sam u Bgu u Artistu pio baš dobar cold brew, ostalo meh.
Što se espresa tiče tu već lakše nađem bolje spremljenu kafu, manje mogućnosti za ljudsku grešku ako mašina radi dobar posao, sveža je kafa i dobar mlin. I ako barista ima makar malo znanja o dužini ekstrakcije :)
 
Dajte savet gde da kupim sredstvo za dekalcifikaciju za Gaggia Classic 2015 (alu bojler - promenjen jer sam prethodni unostio sredstvima na kojima pise da nije za aluminijum)? Tražim na googlu originalno sredstvo, niko ga nema na stanju.
 
Da li je neko skoro popio kafu koja ga je oduševila? Mislim naravno na single origin kafe. Ja već godinama nisam u BG popio ništa takvo. Ne mislim samo kod kuće nego i po kafeterijama sa ozbiljnim mašinama. U inostranstvu je sasvim druga priča. Budimpešta na primer. U jednoj pekari imaju San Remo Racer na kome prave čudo od kafe. Bio sam u šoku. Ozbiljne kafeterije da ne pominjem. Sve je svetlosnim godinama bolje od bilo koje kafe koja se ovde prodaje. Recite mi da neko ima drugačije iskustvo.
Nisam dobar reper jer nisam godinama testirao nove kafice po BG. Ali ovo leto sam blejao u Way Coffee, gore kad se spustas sa vrha bulevara ka gospodara vucica... Imali su Indonesia 96H anaerobic iz Indonesije od indiana.rs koju su mi (mozda na srecu) napravili tako da sam se odusevio. E, sad: sutra vec nije bila tako dobra soljica (sedeo sam svako jutro tamo), ali i dalje vrlo dobra. Znam dobro kafe iz Indonezije, i pravom je cudo da je do Srbije stigao dobar lot a nema ih mnogo.

Mislim da treba mnogo da se poklopi da bi dobio nesto sto ce bas da me odusevi (kao espresso), a dobar deo toga je i znanje, a i entuzijazam i zelja bariste da proba da izvuce najbolje iz kafe.
 
Pozdrav,

razmatram kupovinu novog seta mlin-aparat (do sada sam imao bosch automatika i neke backup entry level semi) pa sam izbor suzio na Eureka Mignon Silenzio preko KP ali me muci izbor aparata. Bio sam ubedjen da cu uzeti Gaggia Classic Evo dok nisam video skorasnji boilergate problem. Iz Baga su mi rekli da ne znaju za problem i da nije bilo nekih reklamacija, pa mi to ne uliva neko poverenje (mozda je i istina, ali nije me ubedio u razgovoru). Svakako, trebalo bi da znaju za problem sve i da nisu imali reklamacija za sada.

Kao alternativu razmatram Bambino Plus (isto KP) sto bi mozda bilo i bolje resenje s obzirom da sa godinama sve manje volje imam da otvaram uredjaje i da modujem, ali je tu problem servisna podrska i dugotrajnost uredjaja, koju vidim da dosta spominju. Uredjaje pazim, pricamo o 4-5 kafa dnevno, ali opet kapiram da je dobro imati neki pouzdan servis...

Postoji li nesto slicno da mi je promaklo u tom cenovnom rangu, i ima li neko iskustva sa problemom coatinga na GC (u Srbiji :) ). To sto Gaggia salje zamenske bojlere po svetu kapiram da nas slabo dotice :)
Hvala unapred.
Znaju za problem u Bago-u. Ja sam ih isto zvao pre 3-4 meseca i pitao za bojler, rekli su mi da mašina jedno vreme uopšte nije bilo na stanju.

Ja imam GCP 2019, skoro sam otvarao bojler prvi put od kad sam kupio aparat pre četiri godine. Ne izgleda idealno ali nije toliko ni loše. Ljuspice sam pre toga primetio par puta kad sam čistio kamenac, i to samo iz steam wand-a. Čak i ako ih ima, kroz group screen, i portafilter teško da će ući šoljicu kafe. Daleko od toga da je idealno, ali bar u mom slučaju nije strašno.

Klot GCP je okej mašina, ništa više od toga. Dobra stvar je što je dosta popularna, ako ne i najpopularnija "budget" mašina i ima veliku zajednicu. Sve možeš relativno lako sam da uradiš/popraviš, a ima i dosta modfikacija koje možeš da uradiš da unaprediš mašinu. Ja sam na moju montirao Gaggiuino. Ako si voljan time da se baviš za dodatnih ~200-250€ i par dana posla, dobijaš mašinu maltene u rangu mnogo, mnogo skupljih.
Možeš da kontrolišeš sve: temperaturu, pritisak, praviš različite profile, ugradiš vagu, sve što ti padne na pamet. Sve u svemu, odličan open source projekat, preporuka ako neko razmišlja!

Evo par linkova:
  • review: link
  • poređenje sa Decent mašinom od preko 3000€: link
  • održavanje temperature: link

Da li je ovo idealno rešenje za tebe, verovatno nije. :D Ja sam moju GCP koristio par godina klot pre nego što sam ovo ugradio. Takođe ima posla da se sve ugradi, i gubi se garancija naravno, ali se uz malo truda i za relativno male pare dobija odlična mašina.
 
Има ли да неки добар ручни млин да се купи на овом новом сајту за поручивање што сви полудеше за њим?

За Будимпешту топла препорука за локал Sixletters, кафа можда и најбоља коју сам тамо пио, а за пар година сам обишао једно 30 кафетеријица код њих.
 
dobijaš mašinu maltene u rangu mnogo, mnogo skupljih.
uz svo dužno poštovanje, ja se ne bi složio sa tim.
da je to tako prosto, niko ne bi pravio ništa drugo do ovih entry level mašina i lepio kojekakve modifikacije.
meni ne smeta da ti misliš tako ali davati savete u tom smislu...
moj rocket star skoro 10 godina, u stanju mirovanja ima 27 kila za razliku od GCP koja ima 7. samo na kilo uporedi.
počev od bojlera, pumpe, presostata pa na kraju do izgleda sve je napravljeno da se arči i da traje.

ja nemam pozitivno mišljenje vezano za ovu elektroniku. odvlači pažnju na drugu stranu i forsira tu neku egzotiku (koja realno ne postoji) da bi isti proizvođači mašina naplaćivali mnogo više za iste ostale komponente.
daje ti kao izbor, a najveća nepoznanica ti je kvalitet kafe i način prženja. ove dve stvari utiču 95% posto na ukus, sve ostalo na 5%.

o ovim linkovima ne bi diskutovao, ne znam zašto je temperatura pare 150 stepeni kada treba bude oko 120.
 
od skora pijem espreso kafu, napravljenu u nekom jeftinijem aparatu, konkretno mlevenu lavazza qualita rossa, ona mi je super.
probao sam i neku zlatnu "oro" i ona mi je super, probao i "crema e gusto", ta mi malo vise vuce na tursku, samo ok...
sta predlazete jos da se proba, da isto nije skupo, da ima da se lako nabavi kod nas? nikakva ludila ne trazim, nisam mnogo zahtevan, nikakav entuzijasta, al eto, bar sam batalio nes 3u1, ovo mi je bolje, kapiram i zdravije od kesice sa emulgatorima.
 
po meni ako nisi profesionalac sve je to slično.
samo eto različiti ukusi od jačine prženja i samog zrna.
Uglavnom kupujem u lidlu u zrnu pa meljem.
evo dobio sam brazilsku kafu od 4-5000 za kg, po meni ništa ukusnije od neke iz lidla :)
 
uz svo dužno poštovanje, ja se ne bi složio sa tim.
da je to tako prosto, niko ne bi pravio ništa drugo do ovih entry level mašina i lepio kojekakve modifikacije.
meni ne smeta da ti misliš tako ali davati savete u tom smislu...
moj rocket star skoro 10 godina, u stanju mirovanja ima 27 kila za razliku od GCP koja ima 7. samo na kilo uporedi.
počev od bojlera, pumpe, presostata pa na kraju do izgleda sve je napravljeno da se arči i da traje.

ja nemam pozitivno mišljenje vezano za ovu elektroniku. odvlači pažnju na drugu stranu i forsira tu neku egzotiku (koja realno ne postoji) da bi isti proizvođači mašina naplaćivali mnogo više za iste ostale komponente.
daje ti kao izbor, a najveća nepoznanica ti je kvalitet kafe i način prženja. ove dve stvari utiču 95% posto na ukus, sve ostalo na 5%.

o ovim linkovima ne bi diskutovao, ne znam zašto je temperatura pare 150 stepeni kada treba bude oko 120.
Sve je tacno napisano, ne moze nikad Gaggia Classic sa bojlerom od 100ml da bude termostabilna kao sprave sa bojlerima od dve litre i E61 grupom ma koliko elektronike da ima,
 
uz svo dužno poštovanje, ja se ne bi složio sa tim.
da je to tako prosto, niko ne bi pravio ništa drugo do ovih entry level mašina i lepio kojekakve modifikacije.
meni ne smeta da ti misliš tako ali davati savete u tom smislu...
moj rocket star skoro 10 godina, u stanju mirovanja ima 27 kila za razliku od GCP koja ima 7. samo na kilo uporedi.
počev od bojlera, pumpe, presostata pa na kraju do izgleda sve je napravljeno da se arči i da traje.

ja nemam pozitivno mišljenje vezano za ovu elektroniku. odvlači pažnju na drugu stranu i forsira tu neku egzotiku (koja realno ne postoji) da bi isti proizvođači mašina naplaćivali mnogo više za iste ostale komponente.
daje ti kao izbor, a najveća nepoznanica ti je kvalitet kafe i način prženja. ove dve stvari utiču 95% posto na ukus, sve ostalo na 5%.

Ko je rekao da je prosto? Ovo je open-source projekat u koji su ljudi uložili dosta vremena. Sve je, samo ne prosto, počevši od razvoja projekta do ugradnje u aparat i definitivno nije za svakoga. U slučaju da neko ne zna, open-source projekat znači da je sve potpuno besplatno, plaćaju se samo fizički delovi koji se ugrađuju u aparat koje možete da poručite sa AliExpress-a.

Poenta moje priče je da za ~600€ i malo (više) truda, možeš da dobiješ dosta dobru mašinu za kućnu upotrebu, koja je maltene u rangu mnogo skupljih espreso mašina, takođe za kućnu upotrebu. Nadam se da je svima jasno da su aparati od po 2k-3k-4k evra verovatno bolji od Gaggiuino GCP, ali i da su po 4-5 puta skuplji. Ovde je reč o aparatima od oko 500€. Najjeftiniji Rocket je koliko vidim oko 1500€ tako da ne znam otkud on u ovoj priči i šta si hteo da kažeš.

o ovim linkovima ne bi diskutovao, ne znam zašto je temperatura pare 150 stepeni kada treba bude oko 120.
To je samo primer da iako je bojler mali, kao što si i sam napisao, zbog modifikacije može konstano da drži temperaturu jako dugo. Na klot GCP bi temperatura pala dosta brzo, kako temperatura pare, tako i vode prilikom pravljenja kafe. 150°C je samo primer, možeš da podesiš koju želiš - jer elektronika. 😜

I za kraj, da Gaggia proizvodi ovakav aparat u fabrici i prodaje ga, sigurno ne bi bio 600€, nego mnogo više.
 
pa on reče na čemu :)
To sam tebi odgovorio, da zavisi i na cemu od opreme pripremas kafu od 4-5000 i onu iz Linde, kazes da nema razlike ...
Sve je tacno napisano, ne moze nikad Gaggia Classic sa bojlerom od 100ml da bude termostabilna kao sprave sa bojlerima od dve litre i E61 grupom ma koliko elektronike da ima,
Samo E61 grupa ima 4.5 kg livenog mesinga i treba skoro pola sata da se termosifonski ugreje i onda tu nema temperaturnog odstupanja kao kod 200 grama gvozdja tik ispod alu bojlera od 1dl u kome su utopljeni grejaci od kilovat i kusur...
 
Poslednja izmena:
Koji biste automatski aparat preporučili do 400e? Trenutno imam DeLonghi E685, razmišljam se da uznen neki automatski da se ne bih stalno drndao sa mlevenjem kafe pošto je imam dosta u zrnu, a i verujem da bi pena bila dosta bolja sa automatskog aparata. Da li ima uopšte neki da valja za toliko para?
 
Za ekipu sto pita dje da popije ok kafu kod nas... dakle odete do recimo C&F kod hrama (manji ne veci) pitate jel menadzer tu, ako jeste jel mozete da mi skuvate single ili dupli shot od necega po vasem izboru... i prilicno sam siguran da cete biti pozitivno iznenadjeni...

Side pitanje za ove sa malo jacim budzetom:
Koji bi ste mlin uzeli kao drugi mlin -> budzet nekih 1200e single dosing ?
Koristim uglavnom Eureka Mignion single dose ali za speciality kafe (koje rijetko konzumiram, zelim drugi mlin jer mi je ovaj lako uigran za zrna koja najcesce pijem)
 
Nazad
Vrh Dno