Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Za ekipu sto pita dje da popije ok kafu kod nas... dakle odete do recimo C&F kod hrama (manji ne veci) pitate jel menadzer tu, ako jeste jel mozete da mi skuvate single ili dupli shot od necega po vasem izboru... i prilicno sam siguran da cete biti pozitivno iznenadjeni...

Side pitanje za ove sa malo jacim budzetom:
Koji bi ste mlin uzeli kao drugi mlin -> budzet nekih 1200e single dosing ?
Koristim uglavnom Eureka Mignion single dose ali za speciality kafe (koje rijetko konzumiram, zelim drugi mlin jer mi je ovaj lako uigran za zrna koja najcesce pijem)
Moj glas ide na Mazzer Philos

Jedna od najluđih kafa koje sam pio, još nisam testirao espreso na njoj (nekako mi bude žao da bacam grame dok ubodem dobru ekstrakciju), ali za V60 i Aeropress - dušu dalo! Plašilo me kad videh da je roast date još od juna, ali kao ajd svetlo pečene kafe i bolje sazre posle nekoliko nedelja. Vrlo aromatično i funky.
Sad, videh pre par meseci da su neka Coffee Pirates zrna bila dostupna kod nas u određenoj kafeteriji ali zaboravih skroz, te ne znam da li se može nabaviti, ali ko svrati do Beča, nek uzme ovo ako se nađe!

edit: našao sam gde imaju pirate! Ne vidim na slici imaju li ovu ali trebalo bi. Ko izvidi nek javi cenu :D

@diviner_golden u razmatranju je ali imam neki Mazzer Jolly koji planiram da konvertujem na doserless pa nisam siguran... Hvala na predlogu svakako.
Ako planiraš mod koji se uglavnom ugrađuje kod nas (čitaj Stevan), imaj na umu da on zadržava dosta kafe između ciklusa. Rekao bih između 3-4 grama. Pokušavao sam i sa hopperom, nije vredelo. Ako piješ dve kafe dnevno, čeka te bajata neka četvrtina doze.

Je l koristi neko neki mini usisivac za kafu i da moze da preporuci. Cesto mi se desava da kada meljem kafu ili pravim napravim nered oko sebe sa mlevenom kafom pa me mrzi svaki put da palim veliki usisivac.

Imam ja onaj mali Mi, dobar je, ali radije koristim vlažnu kuhinjsku mikrofiber krpu. Kod mene u principu nema nekog nereda, tako sam uštimao proces, a i kad ga ima, sve radim iznad druge krpice koja mi služi samo da iznad nje sipam kafu i na njoj tamperujem, tako da i ako se prospe istrese se.

Dobićeš ovaj odgovor verovatno
Iz toga ne izlazi espresso nego znoj od crnca, nešto kao sa benzinske pumpe, izmedjju nes kafe i 2 u 1.
Druga stvar, to je jako komplikovan mehanizam koji melje kafu, presuje, filtrira i odbacuje soc i jos puno elektronike...i to sve od plastike, malo malo pa zaglavi, zaprlja se, procuri...
Ako imas srece pri kupovini radi nesto duze, ako ne znas da popravljas preskoci(ne bacaju to dzabe nemci u kantu kad ga izakaju, a onda nesi sunarodnici pokupe pa posalju rodjacima umesto da im daju pare za izdrzavanje).
Kupi moku i skupljaj pare za nesto ozbiljnije, jer ko kupuje jeftino kupuje dva puta.

Za te pare imaš dve opcije, ako hoćeš low-end espreso aparat koji će raditi OK posao (uz dodatna ulaganja u modifikacije tipa tamper, korpe mlin itd) onda Delonghi Dedica deluje da je u tom budžetu adekvatna mašina.
Druga opcija, za te pare isto možeš da kupiš Timemore C2 mlin i onda shodno tome da li želiš nešto kraće i jače - uzmeš moka pot, ili ako hoćeš filter kafu - uzmeš Aeropress ili French press. Ja sam neko vreme imao sve, od V60, french pressa, moka pota, Hario Switcha, i žudeo sam za espresom, dok na kraju nisam nabavio mašinu i skapirao - ehh, okej i dalje mi je draža filter kafa.

Za sada ne planiram da dajem jednu prosecnu platu ili krace letovanje na aparat za kafu, nisam toliko zaludjen. Zanimalo me je samo da li ovo moze da vrsi posao koliko toliko i zameni tursku ponekad, ali hvala svakako.
Da me ne shvatiš pogrešno i ja sam dobio isti odgovor pre desetek dana kada sam postavio pitanje ovde za neki aparat na fazon ovog iz Lidla. Hteo sam da odgovorim isto što si ti meni pa sam odustao.

Da me ne shvatiš pogrešno i ja sam dobio isti odgovor pre desetek dana kada sam postavio pitanje ovde za neki aparat na fazon ovog iz Lidla. Hteo sam da odgovorim isto što si ti meni pa sam odustao.
Jasno, moj odgovor je i bio upućen komentaru koji si citirao, znam da nije tvoj. Da li si ti uzeo možda taj neki aparat na fazon Lidla? Ako jesi, koji tačno i kako si zadovoljan?

Ako hoćeš da naučiš da plivaš moraš da uđeš u vodu.
Za svaki aparat koji neko preporuči, mogu da mu nađem bolji i skuplji. Uvek postoji aparat za koj će neko da nađe manu.
Tako sam presekao. Rekao sam "imam X para, šta ima da se sada kupi za to?" Pola sata gledao po internet prodavnicama šta imaju na lageru i poručio da mi stigne sutra. I eto, sad pijem kafu kakvu god mogu da napravim na svom aparatu. I pravo da ti kađem, nije loše. Nije najbolje, ali nije ni loše :)
Da nisam presekao još uvek bi pio 3u1 i DolceGusto kapsule ;)

Za sada ne planiram da dajem jednu prosecnu platu ili krace letovanje na aparat za kafu, nisam toliko zaludjen. Zanimalo me je samo da li ovo moze da vrsi posao koliko toliko i zameni tursku ponekad, ali hvala svakako.
Ne treba ti ni celih 200 EUR, za sve. Jedino za kafu mora da se da jedno 3 crvene po kg, pa naviše. Računaj oko 60-70 kinti za dupli šotić trošak. Viva je 100 i sitno, timemore c3 50 60e. Galanterija, vagica, 10-20e.

Kod Vive malo smara jer nema povratni ventil i malo štrokavi, ali to je sve ok. Naša se slegla posle više hiljada kafa i sad ih baš sa lakoćom pravi.

Kod kuće sam malo investirao, ali i to je sve daleko ispod prosečne plate, ja ne znam o čemu pišeš. Ne treba puno para za dobru espreso kafu, treba da voliš da je spremaš i piješ, i da shvatiš proces. Za neke specifične kafe koje traže poseban vid spremanja treba i poseban aparat, ali to je već nešto drugo. I takav sladokusac će uvek voleti da popije dobar dupli šot iz sveže kafe, koju spremi neko ko zna na jeftinom aparatu i mlinu.

Slazem se, ne treba uopste puno para, ja sam poceo sa polovnim manuelnim Krupsom koji sam platio 30-40e, ne secam se, kupovao mlevenu kafu ili su mi mleli u przionici. I sasvim je okej kafu pravio. Cak i sto se kafe tice sve zavisi sta ce ti odgovarati, ja i dalje pijem i ove komercijalne kafe koje kupujem na pijaci za 1500-2000din/kg, a uzmem i neke malo skuplje pa kad mi se sta pije. E za to ce ti trebati mlin kasnije, pa bilo rucni ili neki pravi. Ja sam kasnije presao na automatski pa sam se posle vratio na Baristu Express Pro, i mislim da necu nista menjati skorije, jer ono sto ja pijem i volim to sve mogu da napravim na njemu. Naravno ako ti kasnije ni to ne bude dovoljno, nebo je granica :D
U svakom slucaju kreni sa necim jeftinijim pa ces videti kasnije i sam sta ti odgovara i sta ti sve treba.

Pritom, ok kafa je velika subjektivna kategorija, tako da - go for it, samo je potrebno biti svestan da je izuzetno koliko para, toliko muzike.

Po meni, bolje uzeti proveren aparat (koji koristi veći broj članova na ovoj temi, uključujući i mene), recimo Gaggia Viva ili DeLonghi Dedica, jer znaš šta dobijaš. Ovaj Lidl aparat je možda skroz ok, a možda i nije. Ako možeš da ga probaš i bude ti dobar, super, ali ako ne možeš da probaš, možeš potrošiti i para i vremena i da ne budeš zadovoljan, pa da opet ideš na neku proverenu varijantu.

Ja imam gorepomenuti combo, Viva + Timemore C3, skroz ok kafu pravim. Oko 150-160e treba, i kafa mora biti kvalitetna i sveža.

@daxyco Jel ovo Gaggia o kojoj pričaš? Izlaze nekoliko modela na KP.
2859.png
2860.png

To je taj, odnosno svi su unutra isti, samo se spolja razlikuju. Ja sam kupio pre par meseci nov u radnji (sa računom i garancijom) za 12.000. Mora imati negde za slične pare, sad na brzinu nađoh da ima za 14.000 ali možda da sačekaš malo pa nađeš za koju hiljadu ispod toga.

Ne nalazim za 14000 u radnjama ili si mislio na KP? Mlin koji si naveo je 10000 na KP.

Da li vredi nešto od ovoga sa screenshota?
2862.png

To je taj, odnosno svi su unutra isti, samo se spolja razlikuju. Ja sam kupio pre par meseci nov u radnji (sa računom i garancijom) za 12.000. Mora imati negde za slične pare, sad na brzinu nađoh da ima za 14.000 ali možda da sačekaš malo pa nađeš za koju hiljadu ispod toga.
Izvini, samo da proverim da li sam te dobro razumeo, iz ovih skrinsotova koje je Zarkusi okacio - osim dizajna spolja, nema razlike izmedju prestige, de luxe ili ovog nekog chic? Bacio sam sad pogled i ja na KP, vidim da ih ima od 118 pa sve do 170 eura u razlicitim bojama, a tu 50 eura vec i nije bas mala razlika.

Nazad
Vrh Dno