Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Zna li neko da li u Kruševcu postoji serviser za Nesspresso aparate? Konkretno - Nespresso Inisia.

Dugo sam razmišljao da li uzeti Lelit Bjanku koja je skoro pa savršen E61 aparat, ali srce mi je naginjalo ka aparatima sa ručkom. Profitec Pro 800 je značajno skuplji, kao i Londinium mašine, a osim vibracione pumpe nisam nalazio mane Stregi i konačno presekao i kupio. Namerno sam uzeo i Mignon XL, nisam hteo da idem na single dose varijante (DF64 ili 83v, čak mi je i Mazzer Philos bio u opticaju). Portafilter u mlin, čak trenutno ne radim ni WDT jer nemam funnel niti distributor a ni pravi tamper (koristim bedni plastični koji je došao uz aparat, dok mi ne stigne naručeni).

Ja sam oduševljen, sam osećaj povlačenja ručke i curkanja kafe posle podizanja je fantastičan. Skoro pa je nemoguće napraviti lošu kafu, čak i kad je pogrešno samlevena pa ide prebrzo, rezultat je dobar. Na Barista Express spremanje mleka je trajalo 40ak sekundi, ovde iznova učim jer sve traje ukupno 10 sekundi i nema vremena za cinculiranje :) Jedna od prednosti aparata je i brzo zagrevanje pošto ima aktivno grejanje (cartridge heaters) tako da je spreman za upotrebu posle 15 minuta (Profitec Pro 800 traži 35-40 min). I na kraju mi se sviđa i jednostavnost, koristi pressurestat (nisam siguran da li je presostat ispravan prevod?) i nema kompjutera tako da se nadam da je jednostavna za servisiranje. Mnogi su radili PID mod ali opadajući temperaturni profil koji postoji mislim da je dovoljan i da je glavna prednost lever mašina.

odakle si dobavljao opremu?
vidim da si razmatrao i mazzer philos. opet pitanje odakle?

Iz Austrije, tamo imam rodbinu.

Flair Pro 2 je imao 45.5mm basket, 15-20g (dubok) bila super kafa koju je izbacivao :)
Stigla mi nova Bezzera Strega i Eureka Mignon XL. Prelazim sa Sage Barista Express aparata i ispunjena su mi sva očekivanja. Smanjena je neprijatna kiselost, više slatkoće se oseća. Poluga je veoma zabavna za korišćenje, posle podizanja prestaje da radi pumpa (vibraciona ali nije strašan zvuk) i čuje se samo curkanje kafe. Namerno nisam išao na single dose mlin, želim da pojednostavim proces.

Mane:
  • dobija se plastični tamper 57mm - bruka. Dok mi ne stigne novi sa Alija, moram da se mučim
  • korpe su 10g za single i 20g za double, to mi deluje preveliko, i ne dobija se "goli" portafilter
Imate li preporuke za bottomless portafilter i korpe?
Imam ja od ECM Sinhronike njihov 58mm, ako ti znaci pozajmicu ti dok ti ne stigne tvoj.

U lidlu precizna vagica do 200 g za 900 dinara, baterije uključene u cenu.

Flair Pro 2 je imao 45.5mm basket, 15-20g (dubok) bila super kafa koju je izbacivao :)

Imam ja od ECM Sinhronike njihov 58mm, ako ti znaci pozajmicu ti dok ti ne stigne tvoj.
Hvala, divan si, ali stiže mi za koji dan motta 58.4mm competition.

Pokazuje malu razliku u odnosu na one najjeftinije sa kp ili alija a kvalitet izrade je bolji.

Hvala. To je dobro za znati. Ja imam Lidl kuhinjsku vagu, nije naglaseno da je precizna, i poprilicno je neprecizna i nervira me, pa sam imao rezervu prema njihovoj preciznoj vagi.

Jel neko isprobao ovu vagu? Valja li?
Ja sam kupio u Lidlu, prosle godine, slicnu vagicu. Vise ne radi, touch je otkazao, nakon 100ak merenja. Radi i dalje, samo sto ne mogu da koristim "tare" funkciju, niti bilo koju drugu, osim direktnog merenja.

Mi smo kupili najjeftiniju sa AliE za Vivu na šljaci, imam kod kuće jednu skuplju i još jednu tu najjeftiniju, kolega kod kuće najjeftiniju, sve rade i sve potpuno isto pokazuju, u deseti deo grama.

Pozdrav,

razmatram kupovinu novog seta mlin-aparat (do sada sam imao bosch automatika i neke backup entry level semi) pa sam izbor suzio na Eureka Mignon Silenzio preko KP ali me muci izbor aparata. Bio sam ubedjen da cu uzeti Gaggia Classic Evo dok nisam video skorasnji boilergate problem. Iz Baga su mi rekli da ne znaju za problem i da nije bilo nekih reklamacija, pa mi to ne uliva neko poverenje (mozda je i istina, ali nije me ubedio u razgovoru). Svakako, trebalo bi da znaju za problem sve i da nisu imali reklamacija za sada.

Kao alternativu razmatram Bambino Plus (isto KP) sto bi mozda bilo i bolje resenje s obzirom da sa godinama sve manje volje imam da otvaram uredjaje i da modujem, ali je tu problem servisna podrska i dugotrajnost uredjaja, koju vidim da dosta spominju. Uredjaje pazim, pricamo o 4-5 kafa dnevno, ali opet kapiram da je dobro imati neki pouzdan servis...

Postoji li nesto slicno da mi je promaklo u tom cenovnom rangu, i ima li neko iskustva sa problemom coatinga na GC (u Srbiji :) ). To sto Gaggia salje zamenske bojlere po svetu kapiram da nas slabo dotice :)
Hvala unapred.

Ako bi već dao 400e za GCP, dodaj 200 za Lelit Anna recimo. Imaš i PID povrh svega.

Hvala na predlogu. To je 50% increase, da li je i toliko kvalitetniji? PID ima i Bambino (doduse fiksnu).

Po meni taj Bambino najbolii za te novce.

Bambino plus, dobije se jako dobar portafilter, masivan, i pravi sam penu kad dođu gosti, koga ne zanima da eksperimentiše sam. :) Čudesno lak za upotrebu i uvek ispljune istu kafu.

Da, Bambino Plus je svakako opcija koja mi se dopada ali me tu brine broj pokvarenih uredjaja u prvih godinu dana (s obzirom da bih uzeo preko KP). Nekoliko godina bar je ok, tada bih isao na upgrade, ali vidim da riknjavaju i mnogo ranije a nisam siguran koliko se mogu servisirati u Srbiji (odatle pitanje da li je neko imao iskustva sa servisima za Sage).

Hvala na predlogu. To je 50% increase, da li je i toliko kvalitetniji? PID ima i Bambino (doduse fiksnu).
Lelit Anna i sage bambino su neuporedivi, prvi je inox sa bakarnim bojlerom i PID-om, bakarnim cevima, metalnim razvodnicima i solenoidima, toggle prekidacima i manometrom.Bambino je plastican sa teflonskim crevima i termo block umesto bojlera (spiralna cevcica integrisana u liveni blok sa grejacima-protocni bojler)
Lelit Anna je ozbiljniji aparat od gaggia classic i to prilicno, Gaggia classic je neuporedivo bolji aparat od bambina.

Ma naravno, nego je Bambino Plus u praksi preko svih očekivanja, posebno onom ko želi jako lako da sprema kafu, kakva u principu i treba da bude. Možeš uzastopce da napraviš 20 kafa, sve će biti potpuno iste, aparat je super. Nema veze što je jeftinko i blok. Neuporedivo je bolji od vive sa bojlerom, tako da nema to veze, bar meni nije bitno od čega se sastoji, ako su to uštimali kako treba, a jesu. Napravio sam hiljadu kafa recimo.

Ko želi više kontrole, više para, više truda, više održavanja, ima tu brdo boljih sprava. Nema kraja spisku.

Ma jasne su razlike, nego me vise zanimalo da li je neko imao iskustva sa servisiranjem Bambina, to je bilo inicijalno pitanje. I da li ima nesto za slicne novce (400) sto bi valjalo razmotriti.
Svakako mi ostaje da sacekam neko vreme dok GC u ponudi ne bude sigurno bez coatinga, to mi nekako deluje najblize trenutno...

Isuviše je nova mašina plus pitanje koliko ih ima u opticaju ovde uopšte. Ja sam Plus platio 330e na KP i za te pare bi bilo glupo ne rizikovati. Održava se redovno, jako ga pazim i valjda će sve biti ok. Ne uzdam se u garanciju.

Vidi, ako imas mogucnost da ti neko donese iz inostranstva. Ja sam svoju Lelit Anita masinu pre par meseci platio 460e u Nemackoj. Lelit Anna je bila nekih 410e, mislim da je i sada ta cena.

Svakako mi ostaje da sacekam neko vreme dok GC u ponudi ne bude sigurno bez coatinga, to mi nekako deluje najblize trenutno...
Poslednja GC (EVO mislim) je sa coatingom bojlera. Bojler je aluminijumski i dok to ne promene ništa se suštinski neće promeniti.
Moja nema coating i počele su da se pojavljuju "ljuspice" posle godinu gana. Ovaj sa oblogom su napravili da se to ne dešava pa se opet raspada sama obloga.
GC Apsolutno nije preporuka za kupovinu. Aluminijum nije dovoljno otporan za tako nešto. Ne trpi nikakvu kiselinu koja je opet neophodna radi descalinga...

Pretpostavljam da je problem u EU regulacijama i potrošnji struje. Kupujemo produkte koji ne rade i završavaju na đubretu.
GC bi bila dobra da košta npr. 30€ više sa inox bojlerom i nešto jačim grejačem.

Da li je neko skoro popio kafu koja ga je oduševila? Mislim naravno na single origin kafe. Ja već godinama nisam u BG popio ništa takvo. Ne mislim samo kod kuće nego i po kafeterijama sa ozbiljnim mašinama. U inostranstvu je sasvim druga priča. Budimpešta na primer. U jednoj pekari imaju San Remo Racer na kome prave čudo od kafe. Bio sam u šoku. Ozbiljne kafeterije da ne pominjem. Sve je svetlosnim godinama bolje od bilo koje kafe koja se ovde prodaje. Recite mi da neko ima drugačije iskustvo.

^ Kako se potrefi. Nekad možeš naići na dobru kafu ali za deset dana da dođeš u istu tu kafeteriju i naručiš isto to, dobićeš sasvim nešto drugo.
Poenta je da su te naše kafeterije sve pilićari koji po količini ne mogu da budu ozbiljni igrači u pogledu nabavke sirovine, tako da šta im se zadesi.
Zato sam i odustao od takve kafe kod nas i preorjentisao se na industrijsku. Bar znam šta dobijam

^^ Sto ljudi sto cudi, ja sam u junu bio nekoliko dana u Londonu, svako jutro sam pio prvu kafu u EL&N a potom jos 3-4 po gradu u raznim specijalnim kofi barovima, pio singl origine, njihove blendove... i Ilan kome je kafa sporedni proizvod mi je bio naj (a kafa im je rangu prosecnog italijanskog bara). Od ovih ostalih ne bih znao da nabrojim sve sto sam probao ali je svakako bilo svih kontinenata kao i Papua NG.

Nazad
Vrh Dno