Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ne sviđa mi se ni Guatemala iz Cafe & Factory (No. 5). Ili je do mene i aparata 🙂 Tamo ne vredi da probam jer neće sigurno biti isto kod kuće.
Ako hoces cokoladu probaj Illy Guatemalu, to ne mozes da omanes. Mada ja pijem Guatemalu od Malaje, isto cokoladna, samo medium pecena.

Imam i ja xiaomi aparat, nije taj steamer toliko los, mislim da ni Gagia nema bolji 🙂
Kada se uzme 4% sveze mleko iz Lidla i sa malo skila moze da se napravi brutalna mikro pena.

BTW uz taj xiaomi sam uzeo mlin hibrew G5, bottomless filter preko sajta NEOUZA, preko Temu magnetni levak, wdt i puck screen.
To sve kosta 250e i uz dobro zrno dobije se prilicno dobar espresso. Po meni za level iznad mora da se ulozi bar + 1000E
Apsolutno. Ja sam downgrade-ovao kompletan setup sa Silvie+ Timemore 64s upravo na taj Xiaomi i Shardor 64mm mlin. Preko 25 god pravim espresso, u kucnim uslovima i jedina primetna razlika, u soljici, bude kada koristim dobra vs losa zrna. Sve ostalo je opravdavanje novca ulozenog u setup.

Ako hoces cokoladu probaj Illy Guatemalu, to ne mozes da omanes. Mada ja pijem Guatemalu od Malaje, isto cokoladna, samo medium pecena.

Skup mi taj Illy u regularnoj prodaji, nisam našao alternativni izvor.

Kod mene beše 850 ili 900.

Stigli mi dodaci, sa Temu-a, ostalo jos bottomless da stigne, i to je to.
Od kafa u zrnu, uzeo sam Illy Guatemala, Julius Meinl president, Alba blend, Malaja Italia blend i Malaja blend.
Za sada mi najvise lezi Italia blend.
Sa illy guatemala nikako da ubodem dobru kafu.
Alba blend mi je kiselkast, znao sam da ce takav biti.
Mogu da ga pijem, ali vise volim gorce i jace kafe.

Za illy moraš spustiti temperaturu, pošto je tamno pečeno, ne znam koji aparat imaš.

Za albu ako ti je kiselkasto podigni temperaturu.

Ako ostavljaš iste temperature onda se igraj sa dozom napitka. Da dobiješ gorce nemoj ići na 1:2, nego idi 1:2.5 ili čak 1:3.

Naravno igra na sve to i krupnoća mlevenja i da li ti je normalan flow 1:2 da ti izadje u 30 sekundi.

P.S. Ne postoji "jača" kafa, postoji kisela -- gorka.

Kraći yield iliti napitak kisela (naravno pod uslovom da si ispunio sve ono 1:2 30 sec) kafa, duži yield gorča.

Aparat je Dedica.
Videcu, ovo je sada igranje, i drzi me.
Verovatno cu naci kafu, koja mi odgovara, sa kojom uspevam da spremim pristojan espreso, i tu cu ostati.

Apsolutno. Ja sam downgrade-ovao kompletan setup sa Silvie+ Timemore 64s upravo na taj Xiaomi i Shardor 64mm mlin. Preko 25 god pravim espresso, u kucnim uslovima i jedina primetna razlika, u soljici, bude kada koristim dobra vs losa zrna. Sve ostalo je opravdavanje novca ulozenog u setup.
Pa i nije bas neki downgrade, silvija nije neka cvecka a i taj kineski mlin je xiao mi ga giura, tu su negde u klasi.

Probao sam danas Melö-ov Cordillera del Fuego - Costa Rica kao batch brew u ca.ca.fe-u i nerealno je dobar – bukvalno ima ukus kao medenjak (pored karakteristično kafa ukusa i gorčine). Šteta što služe njihovu kafu samo danas, bio je kao neki događaj gde su ovi iz Meloa preuzeli ca.ca.fe na dan... A Melo kafa se ne služi po kafićima, koliko ja znam. Mada ono, kupujem ovu kafu sigurno kada potrošim šta trenutno imam, pa pravim na keramičkom Origamiju kući.

Nazad
Vrh Dno