Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupio dolare u menjacnici, karticom platio iznos u dolarima na americkom sajtu, poruka stigla placeno toliko dolara, sa racuna mi skinuli evre. Ni dinare ni dolare nego uzeli evre. U cemu je fora?

Uvek se skidaju evri i tad MasterCard odradi konverziju (evro->dolar). U tvom slučaju mislim da je bilo (dolar->dinar->dolar).

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Kako mislis dolar->dinar->dolar, meni su i dalje dolari koje sam kupio tu.. nije bilo nikakve konverzije, jednostavnu su mi skinuli evre od sume koju sam imao u evrima.. a to ne zelim.
I zasto se uvek skidaju evri? sto ne dinari, ako recimo nemam evre, siguran sam da se tada skidaju dinari. Znaci bolje je da nemam evre na racunu, jer bi se onda desilo isto kao da sam ja kupio dolare pa platio u dolarima. Ovako ne znam ni po kom kursu ni sta se u sta pretvara.

Poslednja izmena:
Pošto su mu skinuli EUR, u njegovom slučaju je bilo EUR -> USD.

Elem, poenta je da EUR uvek imaju prioritet za plaćanja koja nisu dinarska. Nebitno da li imaš tu stranu valutu na računu ili ne. Samo da nisi imao EUR na računu onda bi ti MasterCard zadužio USD račun.

Ako transakcija još uvek nije proknjižena, možeš podići sve EUR sa računa, pa će na dan knjiženja banka morati uzeti te USD koje imaš na računu sada :)

Hvala na odgovoru, koja je poenta onda vise valutnog racuna ako moram da drzim samo dinare na njemu da bi platio u pravoj valuti. Gluposti...
"Srecom" treba im 10 dana da proknjize transakcije.. ali opet ne mogu da podignem sve evre, npr 121.22 pa ce jos veci haos biti u transakcijama jer ovde se ne zna sta je proslo sta nije, sta je rezervisano u kojoj valuti, sta je stvarno rezervisano a sta stornirano dok se ne clear-uje sve.. ja trenutno ne mogu ni da znam koliko zaista tacno imam evra.

Poslednja izmena:
Umesto podizanja evra, možeš ih prebaciti na devizni štedni račun (po viđenju). Tako postaju nedostupni za plaćanje/podizanje, a manje cimanje nego samo podizanje na bankomatu. Onog trenutka kad ti zatrebaju, samo ih vratiš nazad.

Znaci mogu da ih drzim na stednom, i samo kad hocu nesto u evrima da platim onda prebacim toliko evra iz stednog? A kad hocu da podignem na bankomatu evre isto prebacim iz stednog koliko mi treba?
Da li kada imam samo dinare na racunu i hocu da platim u dolarima, jel onda ide dinar > evro > dolar ili dinar > dolar?

Poslednja izmena:
Pre mesec-dva su uradili jednu promenu u sistemu koja mi se nikako ne sviđa. Pošto na tekućem računu držim samo dinare, iako nešto platim u USD/EUR, obaveštenja o transakcijama su mi stizala izražena u RSD. Tako sam tačno znao po kom kursu mi je obračunata strana valuta. Nakon te njihove promene, obavešrenja i stavke u listi transakcija su izraženi u USD/EUR tj. u valuti koju je prodavac tražio.

@ZoranRad: upravo tako. Na taj način smanjuješ mogućnost zloupotrebe novca sa deviznog računa.

Znaci mogu da ih drzim na stednom, i samo kad hocu nesto u evrima da platim onda prebacim toliko evra iz stednog? A kad hocu da podignem na bankomatu evre isto prebacim iz stednog koliko mi treba?
Da li kada imam samo dinare na racunu i hocu da platim u dolarima, jel onda ide dinar > evro > dolar ili dinar > dolar?

Ne isplati ti se cimati svaki put kada nešto plaćaš u USD da kupuješ USD od banke, bolje na računu drži samo RSD i EUR i plaćaju dinare dinarima, a sve ostalo i EUR.

Mislim da ne možeš pristupati sa bankomata štednom računu, tako da prethodno moraš prebaciti dinarska ili devizna sredstva na tekući, ako ih želiš podizati (RSD i EUR).

Ako imaš smo RSD, konverzija bi išla iz RSD u EUR u USD.
Prvo po kursu banke (za koji smo u ovakvim scenarijima utvrdili da je viši od kursa koji bi imao da ručno kroz banku promeniš dinare u evre), a druga konverzija iz EUR u USD bi bila po kursu MasterCarda.

Hvala na odgovoru, koja je poenta onda vise valutnog racuna ako moram da drzim samo dinare na njemu da bi platio u pravoj valuti.

Neko te je zbunio. Kada se plaća u din idu prvi dinari, pa EUR i ona ostaje valute.
Kada se plaća u stranoj valuti, idu prvo EUR, pa strana efektiva, pa dinari.

Viševalutni račun je zgodan zbog činjenice da imaš samo jedan račun na koji može leći više valuta.

Dakle, drži EUR i dinare na računu i ne brini o konverzijama, smo gledaj da ne ćopaju jedni od drugih :)

Pre mesec-dva su uradili jednu promenu u sistemu koja mi se nikako ne sviđa. Pošto na tekućem računu držim samo dinare, iako nešto platim u USD/EUR, obaveštenja o transakcijama su mi stizala izražena u RSD. Tako sam tačno znao po kom kursu mi je obračunata strana valuta. Nakon te njihove promene, obavešrenja i stavke u listi transakcija su izraženi u USD/EUR tj. u valuti koju je prodavac tražio.
Nisam te razumeo.
Notifikacije iz njihove app su ti stizale sa odlivom izraženim u dinarima, iako si nešto platio u stranoj valuti?

Pokušavam se setiti, mislim da su meni oduvek stizale izražene u valuti koju je prodavac zatražio.

Jedino kada mi stigne priliv onda se prikaže ukupno stanje u dinarima.

Kada se ulogujete iz browser-a, dočeka vas crveni krug, "trenutno dugovanje", stanje u minusu, rezervisana sredstva u minusu -- kosa vam se podigne na glavi -- a sve je u redu, o čemu smo pričali. Sigurno da bi trebalo da postoji bolji način za prikaz!

aqlIC7M.png

Rezervisana sredstva u minusu su od uplate na bankomatu koja nije proknjižena:

piE5fh9.png

Kad već imaš spremne slike, prosledi im. Možda isprave. Sledeći put kad uplatiš veći iznos, može da se desi da kosa opadne :D

Ne isplati ti se cimati svaki put kada nešto plaćaš u USD da kupuješ USD od banke, bolje na računu drži samo RSD i EUR i plaćaju dinare dinarima, a sve ostalo i EUR.

Mislim da ne možeš pristupati sa bankomata štednom računu, tako da prethodno moraš prebaciti dinarska ili devizna sredstva na tekući, ako ih želiš podizati (RSD i EUR).

Ako imaš smo RSD, konverzija bi išla iz RSD u EUR u USD.
Prvo po kursu banke (za koji smo u ovakvim scenarijima utvrdili da je viši od kursa koji bi imao da ručno kroz banku promeniš dinare u evre), a druga konverzija iz EUR u USD bi bila po kursu MasterCarda.

Neko te je zbunio. Kada se plaća u din idu prvi dinari, pa EUR i ona ostaje valute.
Kada se plaća u stranoj valuti, idu prvo EUR, pa strana efektiva, pa dinari.

Viševalutni račun je zgodan zbog činjenice da imaš samo jedan račun na koji može leći više valuta.

Dakle, drži EUR i dinare na računu i ne brini o konverzijama, smo gledaj da ne ćopaju jedni od drugih :)

Nije mi problem da se cimam, i ovako me cimaju. Zbunili su me u poslovnici kada sam ih pitao za placanje u dolarima a nisam znao za taj redosled niti su mi rekli. Probacu ovo sa stednim da sklonim evre pa jednu po jednu transakciju pa se nadam da ce biti ok. Hvala svima

Kada se ulogujete iz browser-a, dočeka vas crveni krug, "trenutno dugovanje", stanje u minusu, rezervisana sredstva u minusu -- kosa vam se podigne na glavi -- a sve je u redu, o čemu smo pričali. Sigurno da bi trebalo da postoji bolji način za prikaz!
aqlIC7M.png

Rezervisana sredstva u minusu su od uplate na bankomatu koja nije proknjižena:
piE5fh9.png
Ovo je skroz u redu. Trenutno stanje jeste u minusu, ali RASPOLOZIVO stanje nije.
Rezervisana sredstva takodje jesu u minusu, jer tako se oznacava kada uplacujes ili dobijas refund.

@mods, izgleda da treba kopirati FAQ iz PayPal, Platne kartice i AliExpress teme u sve teme vezane za banke i Online kupovine :)
Kako se ne smorite da pricate isto svakome ko pita isto osnovno pitanje ;)

Ovo je skroz u redu. Trenutno stanje jeste u minusu, ali RASPOLOZIVO stanje nije.
Rezervisana sredstva takodje jesu u minusu, jer tako se oznacava kada uplacujes ili dobijas refund.

Kad se uplaćuje novac na šalteru na svoj račun, ili u ovom slučaju na bankomatu, online banka, to treba odmah da ide na račun. Kakve rezervacije...

И не може прилив на рачун(било које врсте) бити с предзнаком минус,коси се с здравим разумом.

Sad sam obratio pažnju na stanje koje se nalazi u notifikaciju. U dinarima je.

Setio sam se kojim sam im povodom posao svojevremeno. Bilo bi super kada bi se pored lokalne valute potrošena suma izrazila i u EUR, jer ta vrednost ionako piše kada se otvara banka.
2cafa48a5422b2f88201742cffd37a1b.jpg

Kad se uplaćuje novac na šalteru na svoj račun, ili u ovom slučaju na bankomatu, online banka, to treba odmah da ide na račun. Kakve rezervacije...

И не може прилив на рачун(било које врсте) бити с предзнаком минус,коси се с здравим разумом.

Ovo jeste normalno :) Mozda zvuci cudno, ali nije.
Uplate na salteru se "odmah" knjize (dovoljno brzo da korisnik fizicki ne moze da primeti), medjutim knjizenja sa ATMa, uplate iz druge banke na kartice, kao i refundacije na kartice (ako se vide uopste kao rezervacije) stoje sa minusom. Jer vama se u rezervacijama prikazuje koliko vi dugujete - a ako je minus, znaci da se vama duguje. Potpuno je ispravno.

Pare jesu dotupne na racunu tada, samo je pitanje knjizenja. Intesa je ranije i refunds prikazivala i bile su dostupne za koriscenje, medjutim od pre koje godine tek kada prime i proknjize isti, odmah ga prikazu na kartici, bez rezervacija.

@Voyager, Intesa je jedno vreme prikazivala Raspolozivo stanje i u EUR i u RSD, sto i ima smisla za multi-currency kartice. Ali i oni su prestali u SMSovima da to prikazuju, dugo vec, nisam siguran zasto, mislim da je u pitanju neki interni dogovor sa NBS.
Ajde za Telenor doduse, to je neki kvazi multi-currency, dok AIK Flexi i Intesa MC su bas EUR limit kartice (kao i Amex). Znaci, dinari nemaju ni smisla da se prikazuju :(

Ovo jeste normalno Mozda zvuci cudno, ali nije.
Uplate na salteru se "odmah" knjize (dovoljno brzo da korisnik fizicki ne moze da primeti), medjutim knjizenja sa ATMa, uplate iz druge banke na kartice, kao i refundacije na kartice (ako se vide uopste kao rezervacije) stoje sa minusom. Jer vama se u rezervacijama prikazuje koliko vi dugujete - a ako je minus, znaci da se vama duguje. Potpuno je ispravno.
То је нормално исто као и прелазак улице на црвено.Све што је на корисниковом налогу у црвеној боји,није добро.Банка ако нешто дугује,уплату у резервисаним средствима,требало би да пише словима.Не може моја потрошња да буде у минусу или означена црвениом бојом а исто тако и банчина дуговања(резервација)Ваљда не рачунају камату на то.Ако неко провјерено зна нек нам каже,а жив се човјек на све навикне,само не знам што им је толико тешко исправити нешто што корисницима смета(па и укупно стање у текућем периоду)

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Meni se čini da alfa malo po malo počinje da brani telenor. ;)

Ovo nije normalno i . Vidiš da se ljudima, diže kosa kad udju u ebank. Nego oni ovo da isprave, da kad se uplati ne ide se u minus, već sve odmah da stoji kako treba, i one zelene strelice i crvene :wave:

Meni se čini da alfa malo po malo počinje da brani telenor.
Не би он то да нису око њега поставили пар банкомата.:D

Mito i dedukcija :)

Nigde ne pise "raspoloživo stanje" na mom screenshot-u, iako sam u plusu , već sroji TRENUTNO DUGOVANJE. Duga nema.

A uplatio sam sebi novce na bankomatu. Nakon uplate sve se crveni.

Trenutno stanje ti jeste -1904.01, jer ti stvarno nemas novca na racunu nego si u "minusu".
Ali imas 2000 koji nisu proknjizena uplata, i zato su ti sa minusom kao Rezervisana sredstva.
Ako se ne varam ti si nesto platio 1904.01?

Ne knjiži se odmah uplata, već te zadužuje još, i to je naravno alfi u redu :D

Sve dok ne ides u minus i ne naplacuje se kamata, da :)

Mozda izgleda cudno, mozda i ima slucajeva gde je Tlnb zeznuo (ya think????), ali to oko minusa jeste normalna praksa.

BTW i dalje mi drze pare na cekanju :( Imam utisak da ce namerno da kazu da se od 28. vodi da je prijavljeno, jer sam tada 3. put prijavio, pa ce ispasti 5 radnih dana da je posle Bozica ;)

Pa "Nisu moje pare, pa ono svejedno"

Zato ću ja i nastaviti da uzimam onaj papir i proveriti mail kad legne, a ne kroz app...

Trenutno stanje ti jeste -1904.01, jer ti stvarno nemas novca na racunu nego si u "minusu".
Ali imas 2000 koji nisu proknjizena uplata, i zato su ti sa minusom kao Rezervisana sredstva.
Ako se ne varam ti si nesto platio 1904.01?
Sve si tačno napisao. ;)

Odgovor i Tarantuli: pošto se potrošnja knjiži na pozitivnim predznakom, priliv mora suprotno, sa negativnim, da bi se dobio tačan zbir. To razumem. Ali, tu je i caka: kada se gleda lista transakcija, nema ni jedne sa negativnim predznakom, da li je priliv ili potrošnja zavisi samo od ikonice pored (lično meni loše rešenje, vrlo nepregledno). Korisnik se onda navikne samo na pozitivni predznak. I onda se odjednom nepriknjižena uplata na bankomatu vidi kao isplata sa negativnim predznakom (sve dok se ne proknjiži) i to logično stvori zabunu.

Dodatno, ta zabuna potpuno promeni izgled početnog ekrana u "sve crveno", što sam pokazao screeshot-om, iako je sve u redu: ima novca, ima i uplatu, nije ni u kakvom dugu, nema minusa. Ne stoji kao inače "Ukupno raspoloživo stanje" već "Trenutno dugovanje" (a duga nema)!!! Da nije bio "dug" 95din, nego neki veći iznos, kako neko reče, sva kosa bi otpala! :) Navedeni iznos su stvarna raspoloživa sredstva, nikakav dug. Nama je to jasno. Međutim, kad nekoga dočeka "dugovanje" u velikom crvenom krugu, iz bilo kojeg razloga, nije prijatno.

* * *

Dva druga (bolja!) rešenja za prikaz transakcija:
- Intesa style: dve kolone (priliv/odliv), u obe sve sa pozitivnim predznakom.
- PŠ style: prikaz transakcija u redovima, isplate sa negativnim predznakom, uplate sa pozitivnim.
Sa ovakva dva sistema nema greške, sve jasno svakome.

pošto se potrošnja knjiži na pozitivnim predznakom, priliv mora suprotno, sa negativnim, da bi se dobio tačan zbir. To razumem.
Ја прво не схватам зашто се потрошња не означава минусом а приливи плусом или без њега?Зашто би било обрнуто?Нема везе,њихова нека логика. То о тренутном дугу нек ти Алфа одговори:)јер је избјегао прошли пут.Боља рјешења и идеје постоје,али су они изгледа стали с улагањем одавно.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno