Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^ Gluposti 🙂 Ova generacija ce trajati bar kao i prosla, hardver je vec nekoliko godina udario tako dobro u zid da nema gde, i za 5 godina ce PS4 biti potpuno aktuelan, konzole nemaju nikakvu konkurenciju, da ne kazem PS4 nema nikakvu konkurenciju, PC je svoje najbolje vreme odavno video, moze samo da bude sve gore...

Poslednja izmena:
Za igrice da :d A kolko bese imate godina, pa i dalje stiskate X i gledate interaktivne scene? 🙂 Ako to nije 'sve gore' onda ne znam sta je. Cak i da sam u full hajpu za prelazenje igrica, opet ne bi imao snage za ovo bezmozgasenje. Drzi pucanje bez recoila, piu piu piu!? Izvinjavam se al ne mogu da iskuliram ovakve postove.. I to od coveka koji samo tako bane i baci mudrolije a ne znam da li je jednu igru presao na PS3 🙂

Poslednja izmena:
S obzirom da su i jedni i drugi najavili da ce ovaj ciklus konzola trajati krace nego prethodni razlike u hardveru nisu kriticne kao ranije (Sony rece 4-5 godina, Microsoft ce verovatno izbaciti novu konzolu cim sklope dobar hardverski dil sa nekim). Naravno, ovakvi komentari izazivaju bes kod ljudi naviklih da nista ne menjaju godinama, samo da kupuju igre. To tako vise nece biti, jer vise nema perioda potrebnog da se hardver isplati jer je taj period poceo od kako je izbacena konzola. Sony a ni Microsoft nemaju interes da prodaju isti hardver sedam godina iz vise razloga:

• vec pomenuta cena kostanja konzole u proizvodnji koja je manja od prodajne cene
  • u pitanju je provereni PC hardver koji je manje sklon kvarovima od specijalnog koji je razvijan par godina za svaku generaciju ponaosob, sto znaci da nece biti RRODa i YLOD koji su bili sjajan izvor prihoda za obe kompanije
  • hardver u danasnjim konzolama ce verovatno zastariti brze nego li prethodni, ako ih ne prestigne PC ili neka druga PC bazirana konzola onda ce ih zgaziti neko sa mobilnog trzista (Apple na primer)
  • propratna tehnologija se brze menja nego ikada, 1080p televizori ce u penziju mnogo brze nego li prethodni masovni standardi, 4K je iza coska i jedan od predvodnika te trke je sam Sony, oni nece dozvoliti sebi da prodaju konzolu koja ne moze da adekvatno iskoristi njihove televizore koji ce se do te 2018. godine vec uveliko omasoviti u Japanu
  • usled konkurencije (citaj Valve), i Sony i Microsoft su morali i morace da cine ustupke kako izdavacima igara tako i kupcima, u prevodu njihov masivni kolac od cene svake kopije se topi jer nisu uspeli da profuraju digitalnu distribuciju na nacin koji maksimizuje profit, tako da ce smanjenu prodaju od softvera morati nadoknaditi na hardveru a to je najlakse uciniti skracenjem ciklusa
  • najzastupljenije igre su indie tipa, pravi AAA naslovi kostaju mnogo, do mere da se cesto i ne isplate, a posto se recikliraju stari serijali (nastupila kriza kreativnosti kao u Holivudu) ne isplati se da u istom ciklusu izadju dve igre iz istog serijala jer se time direktno steti prodaja sledece konzole (posto ciklus izrade AAA igre skace na 4 godine u proseku za nov IP i 2 godine za nastavke koji nisu cista kozmetika Kolodjuti tipa)

Ko ima problem sa ovim gore, moze da se zatvori u sobu sa vlasnicima Nokija od 350 evra koje su bile vrhunski modeli i bile aktuelne dve godine. Jer danas mobilni traje 6 meseci i kosta 600 evra, a Sony je narocito ozloglasen po tome pitanju.

Sve i da se skrati životni vek (a Sony drži svoje konzole i posle izbacivanja nove, nije kao da prestaje razvoj igara za stare), pa šta? Mislim, konzola je u startu 400 evra, što je jeftinije i od većine vrhunskih tableta, i vrhunskih telefona. To je praktično 50% niže (čak u Playstation slučaju i više) od prethodne generacije.

Oko omasovljivanja podrške pod novim rezolucijama i tehnologijama, videli smo i kako je to bilo sa prethodnom generacijom, jer su trebale da prođu godine i godine i da se žestoko omasovi 1080p da bi se izdale 1080p konzole. Prošla su ta vremena kada je Sony bio predvodnik u mnogim tehnologijama i gurao ih po cenu da gubi novac. Sada se to neće dešavati i neće niko da izbacuje 4k konzolu samo zato što postoje 4k televizori dok 4k televizori ne budu mogli da se nabave za 600-700 evra. Sasvim sigurno oni tu itekako imaju proračune u smislu kolika treba da bude pokrivenost tržišta da bi se baktali sa novom tehnologijom.

Ovo oko konkurencije i ustupaka mi uopšte nije jasno i liči mi na tvoje želje. To možda jeste tako, možda nije. Ja ne vidim da izdavači igara okreću leđa Soniju i Mikromekanom, već se tuku i biju ko će pre da dođe na njihovu platformu. Takođe, digitalna distribucija regularno funkcioniše, sa svim što ide uz nju, nije mi uopšte jasno gde će to biti manji profit proizvođačima konzola pa da moraju da nadoknađuju na hardveru.

BTW na hardveru se ne zarađuje novac u konzolama, posebno ne kada se uračunaju troškovi marketinga i slično. Tu je prosto stvar potpuno drugačija u odnosu na PC tržište, zarada je od softvera. Možda za Microsoft to nije slučaj, ali Sony itekako ima softverski lajnap koji drži stabilnim, raširenim na mnoštvo žanrova, i samo te igre da izlaze za platformu, bilo bi ohoho razloga da se kupi konzola. Da ne govorim o zaradi od softvera kad profunkcioniše Playstation Now.

I mnogo insistiraš na hardveru. Može Apple da ih zgazi sa snagom svog hardvera koliko hoće, na njemu će se uvek praviti glupe touchscreen igre. Zapravo ne bi me čudilo da se na tom tržištu već zarađuje kao na PCu ili konzolama, samo što to niko ne posmatra na isti način. Prosto, ne daju isti ljudi novac za takve igre i za ovakve igre koje mi igramo i smatramo pravim™ igrama. Verovatno je PS3 bio zgažen još pre nekoliko godina iPadom, a svakako Mac računarima, pa ne videh eksploziju maštovitih i kvalitetnih igara ovog našeg tipa.

ps4 moze da traje opusteno 7 godina a prica o zastarevanju tog hardvera u ps4 je besmislena. Stvar je u optimizaciji igara, na ps4 ces i za 10 godina moci da igras vrhunske igre sa vrhunskom grafikom a PC sa ovakvim komponentama kao sto su u ps4 do kraja ove godine mozes da bacis

Da razbijem malo ove vase kvalitetne postove i pitam nesto sto me stvarno muci...

Pitao sam vec, ali sad kad je proslo malo vremena i vise ljudi je isprobalo konzolu, interesuje mekako vam lezi DS4 sto se tice udobnosti?

Ja sam jedan od retkih kojima ergonomski izgleda i ne odgovara u potunosti. Kao "joypad" mi je savrsen i nemam ni jednu zamerku, ali posle nekog vremena mi se javaljaju neki cudni bolovi u rukama, kao da sam sve vreme drzao nesto "nezgodno" i neprirodno. Prvi put u zivotu, ni na jednom joypadu to nikad nisam osetio, a probao sam sve. Dovoljnog intenziteta da mi zasmeta dok igram i mislim o tome, ne mogu samo da uzmem kontroler i zaboravim ga.

Mislim da je problem u tome sto imam velike sake i to ne odgovara ovom obliku koji forsira da cvrsto drzis joypad, umesto da se samo oslanja na odredjene tacke kao DS3.

Iz tog polozaja u kome je sve fiksirano mi izgleda ne prija istezanje prstiju do triggera i prebacivanje na L1/R1 po potrebi. NEki cudni uglovi se stvore za moje prste i zglobove.

Pokusavam da opisem recima, a ne znam sta je problem. Znam da sam najmanja moguca manjina, ali nije da nisam video jos ljudi po intererntu da prica slicnu pricu (sve zivo postoji, naravno).

Ovo pocinje bas da me nervira i prosto mi kvari celo iskustvo kojim sam 100% zadovoljan ako se ovo izuzme.

Jel ima jos neko da mu je slicno? (znam da nema 😀). Nadam se nekom odgovoru "Samo ti nastavi da igras, navici ces se, i meni je bilo isto tako, a vise nije." 😀

Da razbijem malo ove vase kvalitetne postove i pitam nesto sto me stvarno muci...

Pitao sam vec, ali sad kad je proslo malo vremena i vise ljudi je isprobalo konzolu, interesuje mekako vam lezi DS4 sto se tice udobnosti?

Ja sam jedan od retkih kojima ergonomski izgleda i ne odgovara u potunosti. Kao "joypad" mi je savrsen i nemam ni jednu zamerku, ali posle nekog vremena mi se javaljaju neki cudni bolovi u rukama, kao da sam sve vreme drzao nesto "nezgodno" i neprirodno. Prvi put u zivotu, ni na jednom joypadu to nikad nisam osetio, a probao sam sve. Dovoljnog intenziteta da mi zasmeta dok igram i mislim o tome, ne mogu samo da uzmem kontroler i zaboravim ga.

Mislim da je problem u tome sto imam velike sake i to ne odgovara ovom obliku koji forsira da cvrsto drzis joypad, umesto da se samo oslanja na odredjene tacke kao DS3.

Iz tog polozaja u kome je sve fiksirano mi izgleda ne prija istezanje prstiju do triggera i prebacivanje na L1/R1 po potrebi. NEki cudni uglovi se stvore za moje prste i zglobove.

Pokusavam da opisem recima, a ne znam sta je problem. Znam da sam najmanja moguca manjina, ali nije da nisam video jos ljudi po intererntu da prica slicnu pricu (sve zivo postoji, naravno).

Ovo pocinje bas da me nervira i prosto mi kvari celo iskustvo kojim sam 100% zadovoljan ako se ovo izuzme.

Jel ima jos neko da mu je slicno? (znam da nema 😀). Nadam se nekom odgovoru "Samo ti nastavi da igras, navici ces se, i meni je bilo isto tako, a vise nije." 😀

Nećeš dugo čekati ona custom kućišta koja poboljšavaju filing. Meni lično odgovara savršeno. Toliko da sam u čekanju TloU-a obrnuo Mass Effect 1 sa DS4 na PS3 samo zato što me je uvek nervirala veličina Sixaxis-a. Isto velike šake. Ps3 kontroler mi je ko neka igračkica, milion puta lošiji od onog na X360.

Ocajno. Posle mesec-dva intenzivnog koriscenja javili su se bolovi u domalom prstu desne sake vec duze vreme zbog DS4 kontrolera. Najgori kontroler koji sam ikada koristio, u svakom pogledu, plavi cepovi za flase na izguljenim pecurkama svaki dan me podsecaju koliko je Sony katastrofalno fejlovao sa DS4.

U jednom momentu mi je palo na pamet da potpuno zamenim PS4 za XO samo zbog kontrolera.

DS3 je bio ok, mali i zbijen, ali sve na dohvat ruke dok bi Xbox 360 kontroler bio savrsen da nije D-pada.

Poslednja izmena:
Iskren da budem, totalno mi je out prozivanje Xboxa. Čim su predstavili konzolu znali smo da će biti sporija od PS4, koliko je sporija od PS4 dobili smo predstavu kada smo videli da izlaze igre u maltene duplo slabijem frejmrejtu u nižoj rezoluciji, i sasvim je logično da je 900p nekako postao standard za sporiju konzolu. Vest bi mi bila da neka igra radi u 1080p u detaljima podjednakim/sličnim kao na PS4. Takođe, nemamo nikakav console war u ovoj generaciji na forumu, jerbo gospodin Kutija nije razbijen pa da nas ubeđuju kako se radi o "mnogo boljoj konzoli" kao u prošloj generaciji. Stoga...svako neka uživa u onome što ima.

Pa nije totalno out kad je Plants vs. Zombies upravo najavljen za PS4 sa nešto više detalja, pa samim tim i detaljem o rezoluciji i framerate-u.
Naravno da je smešno kako jedna ekskluziva za One, odjednom više uopšte nije to a plus na konzoli za koju nije ni najavljena u startu radi bolje.

Ocajno. Posle mesec-dva intenzivnog koriscenja javili su se bolovi u domalom prstu desne sake vec duze vreme zbog DS4 kontrolera. Najgori kontroler koji sam ikada koristio, u svakom pogledu, plavi cepovi za flase na izguljenim pecurkama svaki dan me podsecaju koliko je Sony katastrofalno fejlovao sa DS4.

U jednom momentu mi je palo na pamet da potpuno zamenim PS4 za XO samo zbog kontrolera.

DS3 je bio ok, mali i zbijen, ali sve na dohvat ruke dok bi Xbox 360 kontroler bio savrsen da nije D-pada.

Eto, bar nisam jedini 🙂. Ali mi nije lakše, pošto mi se mnogo sviđa ps4.

Čak imam i Xbox one kontroler, nikakvih problema sa njim kad je ovo u pitanju. Baš nemam sreće, a najgore je to što je opšta priča da je to najbolji i najudobniji kontroler ikada, svi su oduševljeni, pa mogu samo da gledam sa strane i da se nerviram.

Čak ne verujem da će ovog puta biti nekog izbora kad su third party proizvođači u pitanju, ne deluje mi da će neko praviti nešto sa touchpad-om.

prvo moram disclaimer 🙂 nema se vise vremena kao nekad, da se zasedne i jedino ustajanje iz kreveta je kad se ide do wc-a. moje iskustvo je max 2, 3 sata dnevno i to ne (bas) redovno.

sto se tice udobnosti, na prvi pogled odgovara sjajno. posle 2 predjene igre, upalim ponovo ps3 i ne mogu da se sastavim sa ds3. cak mi je palo na pamet da kupim jedan ds4 samo sa ps3 (iako imam 3 ds3ke). jedine bolove koje znam da osetim su u ocima kad se zabuljim i zaboravim da trepcem 😀, ili u ledjima ako se iskrivim .. a znam i to mnogo dobro da uradim 🙂. ***, ti vasi bolovi, mozda su do oblika sake a mozda i stvarno ne odgovara za duze igranje.

kao sto rekoh, na prvi pogled je bio sjajan. vrlo brzo se ispostavilo da imam problem sa ds4 isti kao sa xbox-ovim kontrolerom: savrseno nalegnu kaziprsti na trigere. na ds3 je bilo to dobro reseno: kaziprsti na L1/R1 i kad treba L2/R2 tu sam koristio srednji prst. sa ovakvim oblikom, kad kaziprsti u startu padnu na trigere, L1 i R1 mogu da kliknem samo ako ih pomerim na gore. u situacijama, kad moram da stisnem istovremeno oba dugmeta (i 1 i 2) znaci da moram da nisanim/pucam srednjim prstom a kaziprstom radim L1/R1 akciju. to nema sanse nikad da uradim kako treba.

sa druge strane, secam se samo da mi je pecurkica bila mnogo bolja na ds3 nego na xb360, dok sad posle ds4 ne mogu da se sastavim na ds3-kinom. o trigerima mislim da nema potreba da se prica 🙂

da sumiram, u svemu bih dao prednost ds4-ci, osim u polozaju prstiju i trajanju baterije koja je katastrofalna.

Tu se 100% slažem, ni Xbox 1, ni PS4 kontroleri kao da uopšte nisu pravljeni za određene žanrove. Kao da su samo za fps ili bilo šta gde se koriste samo trigeri, a ostalo eventualno nekad klikne po potrebi.

Mnogi su pljuvali dualshock dizajn ranije, ali meni je on genijalan u svojoj jednostavnosti. Možeš da ga držiš kako hoćeš, pritiskaš raznorazne kombinacije tastera kako ti odgovara.

U igrama kao fifa npr, gde se koriste kombinacije R1/R2 i L1/L2 u isto vreme.

Samo držanje kontrolera garantuje potpunu stabilnost, a prstima si mogao "šta hoćeš ".

I ventilacija je bila mnogo bolja zbog načina držanja i veličine, kod xbox-a i ds4 mi se usijaju ruke vrlo brzo, nema protoka vazduha.

A stickovi i trigeri su i meni sad neuporedivo bolji na ds4, tu nema priče. Nema nazad po tom pitanju što se osećaja i preciznosti tiče.

I d-pad mi je odličan.

Poslednja izmena:
Samo se nadam da neces imati upale i da ti nece preci u hronicno kao kod mene.

Touchpad je potpuno neiskoriscen i sluzi kao jedno ogromno dugme.

Touchpad je potpuno neiskoriscen i sluzi kao jedno ogromno dugme.

ah, mozgovi.. ne mogu da se setim gde sam video da se touchpad koristi kao .. pa touchpad na laptopu 🙂. tu se odusevim, udjem u browser, koji je do tad (mislim na ps3) bio neupotrebljiv zbog kursora, kad ono, i ovde isto: touchpad nicemu ne sluzi a kursor se opet kontrolise stick-ovima

Za touchpad se slažem u potpunosti! Kako *** do sada da nisu ubacili podršku za browser?

Zvuci kao no-brainer ali verovatno im je tamo negde deseta rupa na svirali. Kad smo vec kod toga, mogli bi da dodaju i podrsku za mis i tastaturu u browseru, HTML5/flash support, favourites, tabove i slicno. Ovakav browser samo sluzi da se klikne na stranicu proizvodjaca igre i procita manual npr.

Korisnici imaju puno zelja i prohteva, dodavace funkcije vremenom, verovatno ce kroz par godina biti all-round zver.

Ne zelim puno da se mesam, ali zar nije i Xbox360 bio slabiji u odnosu na PS3 ?? Triple vs Six core ako me pamcenje dobro sluzi ?? A opet, Xbox je imao bolju grafiku na cross platform igrama (naravno ekskluzive su druga prica), tako da ne verujem da ce se nesto bitnije promeniti i sada (ipak se najvise igraju cross platform igre zar, ne ??). I sami znati da ovo 1080p/60fps ili 900p/60fps se nije ni gledalo kod proslih konzola, a sada malo malo izadje neka igra i obavezno ta informacija (nemam nista protiv nje cak je korisna, ali sto toga nije bilo na proslim konzolama ??), i svi znate da je to Sony potencirao, i iskoristili da se rugaju XOne-u u svom marketingu (kao sto se napadaju Samsung i Apple npr), ali dobro ovo je samo moje misljenje... I imam misljenje da je MS stavio slabiji hardver zbog cene, jer je isao Kinect u paketu, mada opet ko zna koji je pravi razlog stavljanja slabijih komponenti...

Ne, X360 je bio veoma slican PS3-u. Razlika je bila u tome sto je pravljenje igara na X360 bilo drasticno lakse, a konzola je i imala dosta bolju graficku.

PS3 je imao losiju graficku, ali je imao 6 jako brzih ko-procesora koje su developeri [teskom mukom] na kraju naucili da koriste, pa je PS3 poceo na samom kraju svog zivota da daje minimalno bolje rezultate [nekoliko 1st party igara je izvuko primetno vise, cisto zato jer je tih 6koprocesora preuzelo dosta poslova koje bi GPU trebao da radi].

Sada sa PS4 vs Xbone, situacija je dosta druckija. Obe konzole imaju lake arhitekture za pravljenje igara [Xbone je imao problema sa alatima i OS servisima koji su uzimali dosta resurasa], ali jednostavno:
- PS4 ima 50% jacu graficku [12CU vs 18CU, skoro indenticna AMD arhitektura [Xbone GCN, Sony GCN2]]
- PS4 ima bolje organizovan DirectCompute segment graficke, developeri jos nisu ni krenuli da se fokusiraju na to
- Xbone ima ogranicen framebuffer na 32MB, a ostatak memorije je spor
- PS4 ima samo jedan brz memory pool

Jednostavno, ovde NEMA debate. Procesori su im indenticni, a OS uzima isti broj core-ova za sebe [2]. Zbog razlike u grafickama, PS4 uvek moze da izvuce jaci framerate, a zbog ogranicenog framebuffera neke [ne sve] Xbone igre moraju ili da obore framebuffer na nize rezolucije ili da smanje broj/kvalitet framebuffer layera [pojednostave rendering]. Nema debate ni oko API-ova, obe konzole imaju jednako dobre API-ove [Xbone custom DX11, PS4 custom OpenGL, also, obadvoje imaju svoj streamlineovan Shader Language], koji komuniciraju sa skoro indenticnim hardverskim arhitekturama.

Poslednja izmena:
Eto jednog kvalitetnog posta. Svaki dan nesto novo covek nauci. Hvala

Ne, X360 je bio veoma slican PS3-u. Razlika je bila u tome sto je pravljenje igara na X360 bilo drasticno lakse, a konzola je i imala dosta bolju graficku.

PS3 je imao losiju graficku, ali je imao 6 jako brzih ko-procesora koje su developeri [teskom mukom] na kraju naucili da koriste, pa je PS3 poceo na samom kraju svog zivota da daje minimalno bolje rezultate [nekoliko 1st party igara je izvuko primetno vise, cisto zato jer je tih 6koprocesora preuzelo dosta poslova koje bi GPU trebao da radi].

Sada sa PS4 vs Xbone, situacija je dosta druckija. Obe konzole imaju lake arhitekture za pravljenje igara [Xbone je imao problema sa alatima i OS servisima koji su uzimali dosta resurasa], ali jednostavno:
- PS4 ima 50% jacu graficku [12CU vs 18CU, skoro indenticna AMD arhitektura [Xbone GCN, Sony GCN2]]
- PS4 ima bolje organizovan DirectCompute segment graficke, developeri jos nisu ni krenuli da se fokusiraju na to

Jednostavno, ovde NEMA debate. Procesori su im indenticni, a OS uzima isti broj core-ova za sebe [2]. Zbog razlike u grafickama, PS4 uvek moze da izvuce jaci framerate, a zbog ogranicenog framebuffera neke [ne sve] Xbone igre moraju ili da obore framebuffer na nize rezolucije ili da smanje broj/kvalitet framebuffer layera [pojednostave rendering]. Nema debate ni oko API-ova, obe konzole imaju jednako dobre API-ove [Xbone custom DX11, PS4 custom OpenGL, also, obadvoje imaju svoj streamlineovan Shader Language], koji komuniciraju sa skoro indenticnim hardverskim arhitekturama.

Odlican odgovor, nesto od ovoga sam znao (da ovaj ima 12, a PS4 18 CU), ali dosta nisam 🙂 e sad meni glavno pitanje, zbog cega toliko sakacenje Xboxa, mnogo dobra konzola sa OS i servisima koji su dosta dobri, i dobrim kontrolerom, znaci ne znam sta bi MS-u, to mi stvarno nije jasno ?? Ako neko zna bar priblizan odgovor bio bih mu zahvalan 😀

Ne zelim puno da se mesam, ali zar nije i Xbox360 bio slabiji u odnosu na PS3 ?? Triple vs Six core ako me pamcenje dobro sluzi ?? A opet, Xbox je imao bolju grafiku na cross platform igrama (naravno ekskluzive su druga prica), tako da ne verujem da ce se nesto bitnije promeniti i sada (ipak se najvise igraju cross platform igre zar, ne ??). I sami znati da ovo 1080p/60fps ili 900p/60fps se nije ni gledalo kod proslih konzola, a sada malo malo izadje neka igra i obavezno ta informacija (nemam nista protiv nje cak je korisna, ali sto toga nije bilo na proslim konzolama ??), i svi znate da je to Sony potencirao, i iskoristili da se rugaju XOne-u u svom marketingu (kao sto se napadaju Samsung i Apple npr), ali dobro ovo je samo moje misljenje... I imam misljenje da je MS stavio slabiji hardver zbog cene, jer je isao Kinect u paketu, mada opet ko zna koji je pravi razlog stavljanja slabijih komponenti...

Ja sam bogami redovno pratio na Eurogamer-u face-off između PS3 i X360 za svaki značajniji naslov.
Primeri

Black Ops 2:
PS3 - 832x624
X360 - 880x720

Crysis 2:
X360 - 1152x720
PS3 - 1024x720

Ako neko zna bar priblizan odgovor bio bih mu zahvalan

Nema tu neki poseban razlog, Sony je postigao bolji dil, napravio bržu mašinu za nižu cenu, ekosistem sa ostalim PS brendovima, a uz sve to i mnogo bolje komunicirao svoju viziju kupcima. Microsoft je za to možda prekasno shvatio i pored industrijske špijunaže, a posle jednostavno zauzeo stav da ima dovoljno jake diferencijatore koji mogu da nadomeste malo slabiji hardver. Power of cloud, spilberg, titanfall, kinect, microsoftov superioran API i mrežno iskustvo, seamless prelaz TV-gaming, always on... I failovali u svakoj od tih stavki. Čak su bili toliko suludo arogantni da u startu stave znatno višu cenu, što samo govori o otuđenosti od kupaca i opuštenciji koja je vladala kod njihovog top menadžmenta, sada naravno bivšeg.

Da dopunim DieHarda, postoji još nekoliko suštinskih razlika:

- PS4 koristi GDDR5 memoriju i za sistemsku memoriju i za grafiku; XBOne za to isto koristi DDR3 memoriju. Zamislite grafiku sa PCja na kojoj je DDR3 naspram GDDR5 i još to proširite na sistemsku memoriju. Jednostavno, PS4 ima integrisanu grafiku sa performansama diskretne, i zato me nervira ekvivalentiranje "jao vidi taj PS4 ima običan APU". Dakle, nije samo stvar u CU, tj. Computing Units-ima.
- XBOne ima de facto tri operativna sistema simultano pokrenuta; ne znam da li je nešto promenjeno sada kada su izbacili Kinect, jer je jedan OS bio zadužen za njega, ali ne bi me čudilo da tu softverski nije ništa dirano; uostalom, isti OSovi su i dalje na njemu. Sve u svemu, treba mu solidno više resursa.

Ima tu još pokoja razlika, ali su u suštini ovo najbitnije. Jednostavno ne postoji način da XBOne bez ozbiljne hardverske revizije parira PS4 po performansama. Nije ovo situacija iz PS3 vs XB360 ere gde PS3 ima daleko složeniju arhitekturu, a dokumentacija se developerima isporučuje kao knjiga od 1000 strana na japanskom, bez prevoda na engleski (nije šala, prvi čovek Naughty Dog-a je pričao o tome :d ) i onda je za njega bilo daleko teže programirati, premda su najlepše igre na prethodnoj generaciji konzola svakako PS3 ekskluzive. Ovog puta je sve jasno.

Novi Infamous uposljava DirectCompute ako sam dobro skapirao iz njihovih slajdova. Sto se tice API-ja nizeg nivoa, to imaju obe konzole ali i DirectX kao high level opciju. Pitanje je koliko ce 3rd party developeri koristiti taj API nizeg nivoa. Sonijevi studiji uglavnom kodiraju direktno, bez API-ja. Zato i izvlace bolje performanse. A tako je i lakse kada imas ljude koji znaju low level progamiranje.

Microsoft je u pravu kada je jedna stvar u pitanju. Ako isporuce DX12 na vreme, smanjice se razlike izmedju konzola kada su u pitanju multiplatforme jer ce na Xbone koristiti DX12 optimizacije dok ce na PS4 ostati na DX11. Osim ako ih Sony ne oduva po broju prodatih konzola. Ne vidim da ce iko koristiti Sonijev subset OpenGL-a. Ubisoft nece svakako, sto smo videli kod Watch_Dogs.

Poslednja izmena:
Novi Infamous uposljava DirectCompute ako sam dobro skapirao iz njihovih slajdova.

Sve nove igre koriste Direct Compute, uglavnom za manje poslove ili za neke standardne efekte [blur, dof i sl]. Ono sto PS4 nudi unikatno je prosiren queque za slanje DC poslova na rad, sto znaci da cak i kada je ceo CU posvecen tradicionalnom renderovanju [DC je neiskoriscen], ako se pojavi rupa u tom poslu [a uvek se nalazi, nijedan posao nije 100% efikasan], developeri mogu da iskoriste te rupe i posalju male DC poslove da se odrade dok je window otvoren. Ovo je napredna tehnika koju niko za sada ne koristi. Kome sada treba neki DC posao, samo uzmu ceo CU i dedicateuju ga samo za DC.

Xbone nema to, kad god neko oce DC, mora ceo CU da posveti tome. Ako u nekoj multiplatform igri developer oce da iskoristi 4 CU-a za DC, ostace mu 8 za regularni rendering.

Na PS4 developer moze da za tu istu igru uzme 6 CU-a za DC, ostace mu 10 za rendering, a koristeci ove prosirene ACE queque-ove, moci ce da izvuku jos pola ili jedan ceo "CU" kad god pronadju rupu radu na ovih 10 CU-ova. Nije lak posao raditi taj asymetric work schedule, ali 1st party ce defintivino iskoristiti to uskoro, a kasnije i 3rd party kada ih pritisne konkurencija da prave sto bolje igre.

Sonijevi studiji uglavnom kodiraju direktno, bez API-ja. Zato i izvlace bolje performanse.
Ne, PS4 ne podrzava kodiranje bez api-a. Jednostavno, PS4 API je malo 'nizi' od Xbone-ovog, a i PS4 nema miks virtuelnih masina kao sto to Xbone ima [sto dodaje mali overhead].

Ne vidim da ce iko koristiti Sonijev subset OpenGL-a. Ubisoft nece svakako, sto smo videli kod Watch_Dogs.
Sony-a ne interesuje PC previse, bitno im je da im je API dovoljno blizu onoga sto sto svi multiplatform developeri zele da imaju, a i Mantle je cist pokazatelj da se svi nextgen projekti mogu lako prebaciti na lowlevel PC API. Also, WatchDogs je sponzorisan od strane Nvidija, a njih boli briga za OpenGL.

- PS4 koristi GDDR5 memoriju i za sistemsku memoriju i za grafiku; XBOne za to isto koristi DDR3 memoriju. Zamislite grafiku sa PCja na kojoj je DDR3 naspram GDDR5 i još to proširite na sistemsku memoriju.
Sistemska memorija PC-a nema veze sa brzinama koje Xbone izvlaci. DDR3 na Xbone-u izvlaci 78GB/s, a DDR3 na PC-u moze da se nasvira da izvlaci ~30GB/s. DDR4 ce moci da ide do 50 za par godina [mada stvarno ne verujem da ce DDR4 lako moci da ide do 3200mhz].

Poslednja izmena:
razlicita ekspertiza

Izvini, ali ja sam jos uvek srednjoskolac, za mene je to malo jaci pojam, ako moze u par recenica bolje da se objasni ne bih imao nista protiv 😀

Ovo do sada sto sam procitao mi je dalo neku sliku, i zao mi je Xbox-a na neki nacin, mislim 360 im je pokidao, ali upravo zbog cene, dobrih servisa (i lakog hakovanja naravno :d) i usluga, a Xbox One je toliko osakacen da je to stvarno strasno, i jedino to odvraca od njegove kupovine i naravno visa cena, ekskluzive manje vise, na obe konzole su odlicne... Ne znam sto popljuvase Ryse, gledao sam na YT, bas se dobro kolje, haha 😀 A kod Sony-a mi se svidja Killzone, koji je pokidao u grafickom smislu 🙂

Jesu oni normalni? Pogledajte cjene "from 2.99, 4.99, 5.99" tj. pocetna cjena za rent sto jest samo 4h, ko ce to uzeti stvarno? Darksiders 14.99 za 90 dana, pa moze se uzeti citava igra za 5-6$ koja ce trajati zauvijek, ja sam imao skroz drugaciju viziju sto se tice PN-a a izgleda oni su potencijal ovog servisa ukopali prije nego li je on ugledao svijetlost dana. Steta.
Steam ovo gazi ne jednom nego 1000 puta.

Poslednja izmena:
Beta ***. Već su najavili da cene neće biti takve kada dođe finalna verzija usluge. Mada opet s druge strane neko želi da igru zaigra iste sekunde a to ipak moraš platiti ekstra.

Ali se govori i o pretplati, a to moze biti veoma interesantno i dostupnije.

Ps4 je 50% jaci od xbone reci ce sony fanboyevi.
A xbox fanboyevi ce reci je samo 30% slabiji od ps4.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno