Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko su im sada cjene cisto sumnjam da ce biti pretplata od 5 dolara, mada bi ja volio da bude bilo kakva forma pretplate pa da je i 20 dolara to nije puno za more igara. Ali ovo 4.99 za 4h je besmisleno, ispada kao da placas jedan demo jako velikom cjenom.

Jesu oni normalni? Pogledajte cjene "from 2.99, 4.99, 5.99" tj. pocetna cjena za rent sto jest samo 4h, ko ce to uzeti stvarno? Darksiders 14.99 za 90 dana, pa moze se uzeti citava igra za 5-6$ koja ce trajati zauvijek, ja sam imao skroz drugaciju viziju sto se tice PN-a a izgleda oni su potencijal ovog servisa ukopali prije nego li je on ugledao svijetlost dana. Steta.
Steam ovo gazi ne jednom nego 1000 puta.

- Sony je potvrdio da ce 4h rent prebaciti da kosta svuda $2, ipak su i dalje u beti.
- Kako mozes da poredis polovni retail PS3 disk ili jeftine Steam kopije sa streaming servisom koji cilja da posluzi igrace na 5+ sistema [kucne konzole, handheld konzola, HDTVs, android portables, mozda jednog da na i PC [absolutno minimalna konfiguracija needed]]? Also, PSNow nije dzabe, svaka igra mora da se renderuje sa PS3 hardverom.
- Sticice i subscription servis do kraja godine

Poslednja izmena:
Jel neko uopste probao ovaj streaming (iz nase zemlje)? Mene najvise interesuje kolicina laga i video kvalitet streama.

Pa to je jedino sto nema smisla proveriti iz nase zemlje 🙂.

Ovo mora zvanicno da se ponudi za oredjenu zemlju da bi imalo smisla, ili bar da bude u nekoj od susednih zemalja.

I dalje imam odbojnost prema streamingu igara kao ideji, ali videcemo...

Bojim se razvoja situacije u kome bi se ispostavilo da vecini ne smeta odredjeni lag i da je to "dovoljno dobro za ljude u proseku", pa da se tako sve degradira i krene u smeru u kom ne zelim. Mada ce i to napredovati, valjda...

Poslednja izmena:
Jel neko uopste probao ovaj streaming (iz nase zemlje)? Mene najvise interesuje kolicina laga i video kvalitet streama.

Mozes sada isprobati Onlive, serveri su u UK pa lag nije bas najbolji. Ali tech radi, pogotovo ako koristis gamepad. Bio sam ranije i isprobao Gaikai na PC-u, bio je server u madjarskoj. Radilo je bolje [Dead Space 1]. Lag nije problem ako je server blizu, a za video sliku Sony preporucuje minimuim 5mbit, reccomended je 12mbita. Ne bi trebalo da bude problema sa takvim bitrateom.

Razlika izmedju Onlive-a i Gaikai-a je bila sto je Onlive forsirao 60fps sa slabijim podesavanjima grafike [custom video encoding hardware], a Gaikai je bio fokusiran na 30fps i dosta bolja podesavanja grafike [interni Gforce video encoder]. Onlive je takodje forsirao par velikih server lokacija, dok je Gaikai rasprsio servere na manje clustere koji su bili blizi velikim koncentracijama igraca.

Kad PSNow dodje u evropu, nadam se da ce Madjarska dobiti jedan server. To bi bila najbolja moguca pozicija za igranje sa nasih podrucja.

Bojim se razvoja situacije u kome bi se ispostavilo da vecini ne smeta odredjeni lag i da je to "dovoljno dobro za ljude u proseku", pa da se tako sve degradira i krene u smeru u kom ne zelim. Mada ce i to napredovati, valjda...

Gafferi javljaju da jednostavno zaborave da igraju streaming igru. U pocetku alfe/bete je bilo malo problema sa serverima, ali sada sve radi savrseno.
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=867038

Poslednja izmena:
Ne, PS4 ne podrzava kodiranje bez api-a. Jednostavno, PS4 API je malo 'nizi' od Xbone-ovog, a i PS4 nema miks virtuelnih masina kao sto to Xbone ima [sto dodaje mali overhead].

Zanimljivo. Pitam se zasto je to tako? Jedino sto mi pada na pamet jeste da imaju dugorocni plan saradnje sa AMDom pa ce pokusati za sledecu konzolu da odrze kakvu takvu kompatibilnost. Inace, nema nikakvog smisla braniti first party studijima da direktno kodiraju neke stvari na hardveru.

Sony-a ne interesuje PC previse, bitno im je da im je API dovoljno blizu onoga sto sto svi multiplatform developeri zele da imaju, a i Mantle je cist pokazatelj da se svi nextgen projekti mogu lako prebaciti na lowlevel PC API. Also, WatchDogs je sponzorisan od strane Nvidija, a njih boli briga za OpenGL.

OpenGL funkcionise na potpuno drugaciji nacin od DirectXa. Ne vidim kako je taj nizi API koji je osakaceni OpenGL prednost za developere. Njima odgovara GNMX jer je maltene ista stvar kao DirectX 11.1 GNM (taj low-level) API znaci dodatni posao kao dodavanje Mantle podrske na PC-ju na primer. Cisto sumnjam da je Ubisoft za Watch_Dogsu koristio GNM.

Ovo drugo sto kazes, kakve veze ima sponzorstvo nVidije na PC-ju sa konzolnim izdanjima? Nisi u pravu ni za OpenGL, nVidija od svog nastanka ima najbolju OpenGL podrsku od svih vendora. OpenGL nije prvobitno zamisljen da se koristi kao graficki API za video igre, a svaka specifikacija koju su dogovarali AMD, nVidija, Intel, Apple i ostatak ekipe je uvek nakaradna. Zato nVidija ima sopstvenu implementaciju koja radi kako treba ali samo na njihovom hardveru i to je OpenGL specifikacija koju usvajaju programeri koji rade na igrama. Zato se na AMDu raspadaju OpenGL igre radjene za PC.

- Sony je potvrdio da ce 4h rent prebaciti da kosta svuda $2, ipak su i dalje u beti.
- Kako mozes da poredis polovni retail PS3 disk ili jeftine Steam kopije sa streaming servisom koji cilja da posluzi igrace na 5+ sistema [kucne konzole, handheld konzola, HDTVs, android portables, mozda jednog da na i PC [absolutno minimalna konfiguracija needed]]? Also, PSNow nije dzabe, svaka igra mora da se renderuje sa PS3 hardverom.
- Sticice i subscription servis do kraja godine

-I da stave 2$ nema nikakve logike, ko ce uzeti igru na 4h, bolje bi bilo da naprave free demo od 30-60 min za svaku igru i kome se svidi nek izvoli.
- Mogu da poredim jer ovo bi trebalo da ide stopama Netfilx-a a ne da ja mogu za najmanje 50% naci digitalnu ili retail verziju iste igre koju mogu igrati kad pozelim i nakon toga prodati sto mi vraca veliku sumu novca koju sam ulozio u kopovinu te igre, sto je win-win situacija u mom misljenju. A ovo je totalan ripoff ako ovako ostane, to 5+ sistema nije dovoljno jak argument da opravda ovo, ja licno nebih nikada mogao igrati igre na telefonu ili bilo kakvom dr. mini gadget-u tako da to otpada, al eto vidjecemo kakav ce biti deal za pretplatu..

Ide stopama i netflixa i ostalih veoma popularnih movie/TV renting servisa [eno na iTunesu je Rise of the Planet of the Apes 15$, a za taj film iz 2011. godine se odavno moze naci dosta jeftiniji bluray], ali jos uvek nisu objavili info o mesecnoj/godisnjoj pretplati. Mozda to odrade na Gamescomu, koji krece za ~9 dana, mada to je EU focused show.

Poslednja izmena:
-I da stave 2$ nema nikakve logike, ko ce uzeti igru na 4h, bolje bi bilo da naprave free demo od 30-60 min za svaku igru i kome se svidi nek izvoli.
- Mogu da poredim jer ovo bi trebalo da ide stopama Netfilx-a a ne da ja mogu za najmanje 50% naci digitalnu ili retail verziju iste igre koju mogu igrati kad pozelim i nakon toga prodati sto mi vraca veliku sumu novca koju sam ulozio u kopovinu te igre, sto je win-win situacija u mom misljenju. A ovo je totalan ripoff ako ovako ostane, to 5+ sistema nije dovoljno jak argument da opravda ovo, ja licno nebih nikada mogao igrati igre na telefonu ili bilo kakvom dr. mini gadget-u tako da to otpada, al eto vidjecemo kakav ce biti deal za pretplatu..

Tebi u Shvedskoj mnogo 2$ da probas igru i da vidis da li ti se svidja, kupis i opet te ispadne trecina cene full igre ? 🙂 Znaci poneo si sa sobom ono da sav softver u stvari treba da bude dzabe, oni nam duguju to, kako se u Srbiji razmishlja :d

Ne shvatas nije problem u novcu, ovo je jako glupa ideja sa ekonomskog gledista prvenstveno njima steti, moze se ovo mnogo bolje rijesiti sto bi moglo dovesti do velikih promjena u svijetu igranja, ovaka jedna struktura koju su oni zamislili moze samo ukopati i upropastiti jedan ambiciozan projekat. Sto se tice likvidnosti, ako se slaze cjena sa vrijednoscu nekog produkta ili servisa nemam nikakvih problema odvojiti za to, ja bih bez ikakve dileme davao 30$ mjesecno da mogu koristi ovaj servis onako kako bi trebalo da se koristi tj. da imam sve na raspolaganju, 30$ koliko to moze biti, sat-dva posla. Inace igre koje sam presao i koje igram sam nabavio na legaln nacin tj. kupovinom, a one narodne verzije mi sluze samo za one naslove s kojim licno nisam dobro upoznat, pa mi to dodje kao try-before-buy, a naravno vecinom ih batalim u roku od 10 min.
Tako da ne, nisam ponjeo s sobom to, jer nisam imao prilike.

Budi realan, ne mogu oni sad ubiti diskovno tržište gde se vrti velika lova i postoje ogromne prodavnice specijalizovane samo za igre. Zato PS Now neće nikad biti 100% bolji izbor. Biće najbolji onima koji ni nemaju konzolu budući da će raditi i na smart televizorima.

Drugim rijecima ciljaju na casual publiku.
Jer hardcore gamer ima staru konzolu i nije mu mrsko na netu naci i za sitnu lovu naruciti neku staru igru koja ga zanima.
Po meni promasena investicija od Sonya.

Da, promasena investicija im je sto ciljaju da ponude sansu da se KOMPLETAN ps1/ps2/ps3/psp/vita [cak su spominjali i PS4] katalog da na koriscenje userbase-u od ~2 milijarde usera [dok je tradicionalni Sony console gaming i dalje ogranicen na sub 100 miliona ljudi, recimo da je smo na ~250miliona max kada se sve aktivne kucne konzole saberu]...

PSNow je stigao za sada samo kao PS4 beta za US teritoriju, nece odustajati od njega, siri ce se preko sveta, bice izmena u cenama, ponudi subscriptiona, prosirice katalog igara, broj podrzanih konzola, prosirice broj podrzanih uredjaja [nadam se da ce stici i na PC]... A kome se to ne svidja, nek trazi polovne diskove. Svi znamo da u Srbiji moze zaista da se nadje puno orginalnih polovnjaka za stare konzole [not].

Poslednja izmena:
Xdravo svima,

planiram da se castim ps4 pa imam par pitanja:

1) da li postoje pal i ntsc verzije, ili mogu da kupim koju god (ovo pitam posto zivim u emiratima a vidim da su ovde obe verzije zastupljene)
2) kada pravim nalog, koju zemlju mi je najbvolje da izaberem? Pretpostavljam US zbog toga sto je tamo jeftinije
3) da li su igrice na ps storu jeftinije od alternativa ( amazon, base, itd)
4) video sam da ovde da se konzole prodaju u bundle-ovima pored base packa. Koliko se isplatio uzeti bundle
5) cena: samo konzola sa kotrolerom je oko 360 evrica, dok su bundlovi oko 380-400 evra. isplati li se razlika?
6) koliko xsam shvatio, kada uplatim ps plus, ja svakog meseca dobijem par igrica na poklobn, i njih mogu d apeglam dokle god imam ps plus?

hvala svima

1) Koju god mozes da kupis (koliko znam nema vise vrsta) (ispravite me)
2) US ali napravi i "rezervni" nalog koji ce biti na UK (da uvek mozes iskoristiti nesto sto nema na US, pa uzmes na UK, a igras takodje sa US 😀 ) (Evo vec se pojavio prvi primer, motoGP 14 nema na US, na UK ima)
3) Sve zavisi, nekad da nekad ne, sve pratis
4) Isplati se sigurno, najgore sta moze da se desi je da igru kao polovnu prodas po ceni razlike i ispadne da si kupio base pack (ako ti se igra ne svidja pa neces da cuvas)
5) napisano pod 4
6) tako je

Da, promasena investicija im je sto ciljaju da ponude sansu da se KOMPLETAN ps1/ps2/ps3/psp/vita [cak su spominjali i PS4] katalog da na koriscenje userbase-u od ~2 milijarde usera [dok je tradicionalni Sony console gaming i dalje ogranicen na sub 100 miliona ljudi, recimo da je smo na ~250miliona max kada se sve aktivne kucne konzole saberu]...

PSNow je stigao za sada samo kao PS4 beta za US teritoriju, nece odustajati od njega, siri ce se preko sveta, bice izmena u cenama, ponudi subscriptiona, prosirice katalog igara, broj podrzanih konzola, prosirice broj podrzanih uredjaja [nadam se da ce stici i na PC]... A kome se to ne svidja, nek trazi polovne diskove. Svi znamo da u Srbiji moze zaista da se nadje puno orginalnih polovnjaka za stare konzole [not].

Jes cuo ti za OnLive, ja nisam, bar u poslijednje vrijeme.
Nigdje ih niko ne spominje, kao da su propali ili samo sto nisu, jer para za marketing ocito nemaju.
Eto koliko su ljudi zainteresovani za game streaming.

Ponudit ce to Sony i uz svoje smart televizore, samo sto ih skoro pa niko ne kupuje lol
Ili mozda uz svoje laptope, ups... povukao se Sony iz tog segmenta.
Jedino im je ps4 profitabilan, ili ce ubrzo biti, al jedan produkt da donese dovoljno zarade da cijeli Sony opstane??

Prije ce Sony bankrotirat neko napraviti streaming servis world wide.
Al kako kazu, zivi bili pa vidjeli.

Poslednja izmena:
OnLive je spalio mostove ka mnogim publisherima, marketing nikad nisu imali dobar, a onda su doziveli BANKROT i sada i dalje rade, ali pod novom upravom. I dalje nude ceo stari katalog, i preko pojedinacnih kupovina i preko subscriptiona koji otkljucava par stotina igara. Nemam poima dal dodaju ikakav novi content. U svakom slucaju, oni su manje vise propala firma.

Al svakako, ko oce da proba, moze da se konektuje na UK servere, dosta igara ima kratke free triale.

Sa druge strane, Dave Perry je cutao i radio svoj poso, narpavo scalable tech koji dobro radi, i sad je nasao dom u Sony-u gde moze da ponudi najbolji moguci game streaming servis za fixne platforme i ogromnim katalogom igara.

Poslednja izmena:
Jes cuo ti za OnLive, ja nisam, bar u poslijednje vrijeme.
Nigdje ih niko ne spominje, kao da su propali ili samo sto nisu, jer para za marketing ocito nemaju.
Eto koliko su ljudi zainteresovani za game streaming.

Ponudit ce to Sony i uz svoje smart televizore, samo sto ih skoro pa niko ne kupuje lol
Ili mozda uz svoje laptope, ups... povukao se Sony iz tog segmenta.
Jedino im je ps4 profitabilan, ili ce ubrzo biti, al jedan produkt da donese dovoljno zarade da cijeli Sony opstane??

Prije ce Sony bankrotirat neko napraviti streaming servis world wide.
Al kako kazu, zivi bili pa vidjeli.

Jel ti to poredis PC trzite gde nema igara i koje za 5 godina nece postojati sa najjacim igrackim trzistem i najjacom kompanijom na svetu za to ? :d

Jedno je kada ti nemas sta da igras na tom servisu, a drugo kada su to igre Sonijevih studija...

Jel ti to poredis PC trzite gde nema igara i koje za 5 godina nece postojati sa najjacim igrackim trzistem i najjacom kompanijom na svetu za to ? :d

Vidi se da to pratis i da si dobro nacitan, nema sta.

Lol driver, nisu beze raja sa foruma rekli da si na platnom spisku Sonya.
Najjaca kompanija bila nekad davno, dok si bio mali.

Propali Onlive si mogao/mozes pokrenut na pc kao jednu od mnogih platformi, za razliku od Sony servisa koji je samo na ps4.
Mogu oni prosiriti to na vise Sony uredja, samo ponavljam o5,sem Playstation branda slabo ko kupuje bilo kakve druge Sony uradjaje.
Znaci da za ikakvu sansu za uspjeh moraju pokriti vece trziste, kako po uredjajima na kojim ces imat pristup servisu tako globalno.
A sve to kosta, serveri, licence itd.
I na kraju moraju ponuditi i ps4 igre, jer sumnjam da su ljudi toliko ludi/zeljni igranaja starih ps1 i ps2 igara.
Al to bi bio apsurd i bilo bi jos skuplje nego sto jest.

Onlive servisu je pristup imalo 30 puta vise populacije nego sto Sony moze ponuditi pa opet propadose.
Zato kazem, tesko ce biti, koliko god neko bio optimista u Sony.

I na kraju;
Sta je to crveno debelo dolazi svake godine, a nije Djed Mraz?
Sonyev financiski izvjestaj :d

Tuzi ih advokatska firma koja je specijalizovana da tuzi velike korporacije zbog najludjih stvari.

Glupost. Radije bih da neko tuzi From Software zbog epskog DS2 downgradea kojeg nisu najavili.

Ja se ne slazem. From Software igre mi znace nesto, za Guerrilla Games mi se fucka hoce li propasti ili ne.

Lol driver, nisu beze raja sa foruma rekli da si na platnom spisku Sonya.
Najjaca kompanija bila nekad davno, dok si bio mali.

Propali Onlive si mogao/mozes pokrenut na pc kao jednu od mnogih platformi, za razliku od Sony servisa koji je samo na ps4.
Mogu oni prosiriti to na vise Sony uredja, samo ponavljam o5,sem Playstation branda slabo ko kupuje bilo kakve druge Sony uradjaje.
Znaci da za ikakvu sansu za uspjeh moraju pokriti vece trziste, kako po uredjajima na kojim ces imat pristup servisu tako globalno.
A sve to kosta, serveri, licence itd.
I na kraju moraju ponuditi i ps4 igre, jer sumnjam da su ljudi toliko ludi/zeljni igranaja starih ps1 i ps2 igara.
Al to bi bio apsurd i bilo bi jos skuplje nego sto jest.

Onlive servisu je pristup imalo 30 puta vise populacije nego sto Sony moze ponuditi pa opet propadose.
Zato kazem, tesko ce biti, koliko god neko bio optimista u Sony.

I na kraju;
Sta je to crveno debelo dolazi svake godine, a nije Djed Mraz?
Sonyev financiski izvjestaj :d

Prvo pravilo uspeshog posla je kvalitet, ne znachi nista 30 miliona potencijalnih kupaca ako im prodajes djubre, a djubre je sistem koji ima los softver kao sto je bio Onlive. Sonijevi studiji prave najbolje igre na planeti i trenutno drze svetsku igracku industriju, a ja cu prvi da platim 2 dolara da probam neku igru par sati pre nego sto je mozda kupim..

Sonijev problem sa finansijama je zbog svega ostalog sto oni rade, njih Playstation od pocetka drzi a u jednom trenutku spasio od bankrota, tako da to nista ne vazi za Playstation brand koji je najjachi na planeti i samo ce biti jaci, pogotovo pored trenutne "konkurencije"...

A kad ces ti da obrnes neku od tih najboljih igara na planeti? 🙂

Ne znam, ali koliko sam gledao po netu najjaci izdavac sa najvecom prodajom je Nintendo (koji takodje samo za svoje konzole pravi igrice), pa ide Activision, pa EA, ostale nisam ni gledao, ali Sony-a nema u top 3, najpoznatija igra TLoU last gen-a (koja mi se veoma svidja al nemam gde da je odigram) se nije prodala ni u priblizno primeraka nego npr Super Mario kart ili tako neka igra... Nisam trol, ali sam realan, a Sony ne moze ziveti samo od PS Brenda, tj moze ali pod uslovom da se reformisu I postanu firma iskljucivo za gejming I otpuste veci deo zaposlenih koji nemaju veze sa PS brendom, sto ce se desiti nikad...

Ako može mala pomoć,uzeo sam Uk nalog za Ps+ ,poslali su mi kod ,gde tačno treba da ukućani taj kod ? Probao sam ali ima 2 dana free trial. Hoće kad istekne ta dva dana biti opcija da ukucam kod ili mogu to odmah da uradim ? Hvala

Jok. Prvo mesto Mali Mekani, drugo Tencent, trece Sony.

Za 2013... kada je Ninty bio najslabiji ever.

Nintendo sedi na vecoj hrpi novca od svih ovih sa liste zajedno. Ne bukvalno, ali plivaju u parama, i pored ozbiljnih problema, mogu da finansiraju njihove gimmick igrackice jos 100 godina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno