Šta je novo?

Vodič kroz PayPal (FAQ u prvom postu)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da je kojim slučajem uvedeno, vrapci bi uveliko koristili PP za primanje uplata jer stvarno bombastičan naslov ne bi izostao u smislu "PayPal omogućio primanje uplata, Srbija napokon izlazi iz krize" i tome slični naslovi koji se plasiraju :)

Ako moze pomoc, verifikovao sam Paypal preko Intesa internet kartice.
Na izvodu mi stoji Pos Pos Pay pal skinuto 0,75, pa druga transakcija 1.57, ukupno 2.32
Paypal i kartica su u EUR. Na sta se odnose ti troskovi od 1.5 eur koliko je skinuto radi verifikacije i da li je to ok?

Nema odgovor na ovo u prvom postu. ;)

Moje pitanje je bilo za razliku od 1.5 eur do 2.32 eur.

Izvini sto sam pitao, necu vise majke mi...

Poslednja izmena:
Sve je u redu, to ide tako, svako dodavanje kartice PP povuče 1$, verifikacija 1.5. Biće vraćeno.

@nvukelic
Hvala na odgovoru.
Moja zabrinutost je bila više u vezi kursnih razlika, da nisam nešto negde zeznuo iako sam pazio da svuda valuta bude eur.

Da li PayPal oduzima sredstva usled neaktivnosti naloga kao što je slučaj kod Skrill?

Da li PayPal oduzima sredstva usled neaktivnosti naloga kao što je slučaj kod Skrill?

Logično razmišljanje glasi ovako banalan primer: Ako plaćam putem PP, a sredstva se povlače sa moje kreditne/debitne kartice kako je onda moguće da usled neaktivnosti meni PP povuče sredstva mimo mog znanja i zaključam mi nalog tj. ugasi.

Logičan odgovor: Nikako

Poslednja izmena:
Pozdrav. Citam dosta o paypal-u u zadnje vreme jer zelim da otvorim nalog. Pa gledam sta i kako.. Pa imam i par pitanja koje bih voleo da mi potvrdite kako bih bio siguran (jer mi je trenutno glava puna kojekakvih pitanja i odgovora). Pa se covek zna zbuniti :D

Imam visa electron od AIK Banke ali nebih nju povezivao zato sto mi tu leze lova. Sobzirom da AIK Banka nema internet karticu preostaje mi Intesa ili Komercijalna. Sad koju od ove dve predlazete. Jer bih uzeo devizni racun i internet karticu koju bih povezao. Tako bih bio siguran. Sad glavna pitanja:

1) devizni racun moze biti otvoren za razne valute? tj valutu za koju smo otvorili neplaca se nikakva kursna razlika ukoliko uplacujemo na taj racun u toj valuti?
2) ukoliko otvorim devizni racun (debitni) u evrima onda je i internet kartica u evrima, ili internet kartica nema, nazovimo je, "primarnu valutu"? I ako placam na devizni racun u evrima pa to preko ebanking-a prebacim na internet karticu (znaci da bih placao preko paypal-a u evrima) banka nece skidati nikakvu kursnu razliku ili proviziju ili sta god oni izmisle?
3) ukoliko bih na taj devizni racun koji je otvoren za evre uplatio dolare, tad placam konvertovanje u evre prema kursu Narodne banke ili banke u kojoj je racun? Da li je to srednji, kupovni ili prodajni kurs? I da li se vrsi direktno iz dolara u evre, ili ide preko dinara (dolar-dinar-evro)!
4) Prilikom transakcije sa internet kartice na paypal, ne placa se nikakva provizija?

HVALA

Pozdrav. Citam dosta o paypal-u u zadnje vreme jer zelim da otvorim nalog. Pa gledam sta i kako.. Pa imam i par pitanja koje bih voleo da mi potvrdite kako bih bio siguran (jer mi je trenutno glava puna kojekakvih pitanja i odgovora). Pa se covek zna zbuniti :D

Imam visa electron od AIK Banke ali nebih nju povezivao zato sto mi tu leze lova. Sobzirom da AIK Banka nema internet karticu preostaje mi Intesa ili Komercijalna. Sad koju od ove dve predlazete. Jer bih uzeo devizni racun i internet karticu koju bih povezao. Tako bih bio siguran. Sad glavna pitanja:

1) devizni racun moze biti otvoren za razne valute? tj valutu za koju smo otvorili neplaca se nikakva kursna razlika ukoliko uplacujemo na taj racun u toj valuti?
2) ukoliko otvorim devizni racun (debitni) u evrima onda je i internet kartica u evrima, ili internet kartica nema, nazovimo je, "primarnu valutu"? I ako placam na devizni racun u evrima pa to preko ebanking-a prebacim na internet karticu (znaci da bih placao preko paypal-a u evrima) banka nece skidati nikakvu kursnu razliku ili proviziju ili sta god oni izmisle?
3) ukoliko bih na taj devizni racun koji je otvoren za evre uplatio dolare, tad placam konvertovanje u evre prema kursu Narodne banke ili banke u kojoj je racun? Da li je to srednji, kupovni ili prodajni kurs? I da li se vrsi direktno iz dolara u evre, ili ide preko dinara (dolar-dinar-evro)!
4) Prilikom transakcije sa internet kartice na paypal, ne placa se nikakva provizija?

HVALA

Imaš već otvorene teme gde se naširoko pričalo o svim sitnim i važnim detaljima

Najpovoljnija platna kartica za placanje putem Paypala, Iskustva i Saveti....

Banca Intesa - internet kartica i ostalo..

Poslednja izmena:
Nase banke sve obracunavaju u evrima...

Neki kazu ovako, drugi onako, iskustva su razna ali dve "glavne struje" pricaju ...
primer 1. Imas dolare na racunu oni ti racun koji je u dolarima uredno plate tvojim dolarima (veoma retka pojava i neproverena)
primer 2. Imas dolare na racunu oni tvoje dolare (potrebni iznos) prodaju sebi po bancinom kupovnom kursu (onaj manji), kupe od sebe po bancinom prodajnom kursu (onaj veci kurs) za tebe evre, onda te tvoje evre po istom principu prodaju i kupe na isti nacin opet dolare i plate tvoj racun u dolarim (veoma cesta praksa) JER BANKE U OVOJ ZEMLJI RADE SAMO SA EVRIMA (uglavnom)...

Preporuka, imaj samo evre na racunu pa nek konvertuju samo jednom i trudi se ako moze da racun i placanje na ebay i drugim sajtovima bude u evrima.

Kursevi za konvertovanje je uvek onaj crni (najnizi) i onaj najcrnji (najvisi), da ne bi da ti banka za DŽ menja tvoje novce i ne zaradi nista... ;(

Ne placa se provizija sa tvog racuna u banci do PP (ako nema konverzije valute naravno) ali od PP ka prodavcu se placa i nju placa prodavac, takodje u slucaju refunda (povracaja novca, celokupnog ili delimicnog) moze lako doci do manje promene iznosa koji se vraca zbog kursnih razlika dolar/funta/evro/aud/cad/neka-valuta od dana do dana...

Evre na racun imaj, proveri u banci kako placaju dolarski racun (da li kovertuju pokvareno ili nekim cudom uredno dolare odma proslede bez konverzije preko €), oprezno biraj robu i porodavca (iskusniji sa veoma visokim % pozitivnih ocena), kupuj sto ti treba i ne razbacuj se novcem...

@P307
Hvala na odgovoru i preporuci. Ostaje mi samo da odem do banke (Intese i Komercijalne) i da se raspitam kod njih kako rade. Sad barem znam gde su cake. A ne mogu da verujem da postoji primer 2. Sobzirom da se placa odrzavanje racuna i da od para koje gradjani imaju na stednji (preko novcanog multiplikatora) oni dosta zaradjuju. Plus kamate. Pa zar kod ljuti "primer 2" prolazi? Verovatno si me spasao glavne vesti dana :D!!! Bio bih im gori od Al Kaide :D heheheh.

Primer 1 koliko je meni poznato uopšte ne postoji, već su sve banke, valjda po zakonu, dužne da devizno poslovanje vrše u eurima. Mogu da ti otvore partiju u dolarima, ali će onda uvek postojati dupla konverzija jer će banka tvoje dolare po užasnom kursu da zameni u dinare, pa onda po još gorem kursu u eure, a onda će Visa, po relativno ok kursu taj iznos u eurima da pretvori u dolare. Tj. ceo taj proces ide obrnuto, počevši od iznosa transakcije u usd, pa Visa u eur, pa banka u usd, no poenta je da je to užasno nepovoljno. Zato je bolje imati eure, pa izbeći konverziju banke.

Tako nekako :D. Iščitaj temu, pametniji od mene su ovo već objašnjavali :).

Primer 1 koliko je meni poznato uopšte ne postoji, već su sve banke, valjda po zakonu, dužne da devizno poslovanje vrše u eurima. Mogu da ti otvore partiju u dolarima, ali će onda uvek postojati dupla konverzija jer će banka tvoje dolare po užasnom kursu da zameni u dinare, pa onda po još gorem kursu u eure, a onda će Visa, po relativno ok kursu taj iznos u eurima da pretvori u dolare. Tj. ceo taj proces ide obrnuto, počevši od iznosa transakcije u usd, pa Visa u eur, pa banka u usd, no poenta je da je to užasno nepovoljno. Zato je bolje imati eure, pa izbeći konverziju banke.

Tako nekako :D. Iščitaj temu, pametniji od mene su ovo već objašnjavali :).

Do sada nisam koristio internet placanje pa bih te pitao.. Jel to znaci da uplatim na internet devizni racun evre, prebacim evre na paypal pa da paypal izvrsi konverziju u dolare? Ili sam pogresno razumeo

Uplatiš eure na svoj račun, a PP će povući onoliko koliko treba sa kartice. Ne postoji još uvek mogućnost da se novac prebaci na PP. Konverziju u slučaju plaćanja preko PP ne znam ko radi, valjda zavisi od toga koju si valutu stavio kao primarnu na njemu.

Ево једне информације.

Visa је та која ради искључиво у еврима!

Банка врши пребацивање из другх валута у Евре, зато што Visa ради искључиво у еврима!

Значи држати на девизним рачунима само Евре!

Надам се да сам некоме помогао.

Тренутно ме мрзи да тражим доказ за моју тврдњу, али веруј ми да код нас Visa ради у еврима.
Нема потребе филозофирати око тога!
Тако је и помирити се да тим, наставити куповину преко интернета и искључити опције конвертовања валута код свих и пустити да банка ради конверзију из евра у тражену валуту.
Ако се неком не свиђа валута са којом се послује, нека обуће сајт и нађе одговарајући.

Пре две недеље сам куповао на Aliexpresu и прво сам код њих ставио валуту у еврима и пуно је узео за провизију пребацивања из долара у Евре. После другу поруџбину сам радио у доларима и пустио Интесу да конвертује и мања је била разлика. Вероватно је иста прича за трговину преко пејпала.

Тренутно ме мрзи да тражим доказ за моју тврдњу, али веруј ми да код нас Visa ради у еврима.
Нема потребе филозофирати око тога!

Upravo tako, nema potrebe filozofirati. Visa kod nas radi u eurima jer po zakonu svo devizno poslovanje u Srbiji se obavlja u eurima. Ne zato što je Visa tako odlučila.

Pre nekoliko dana sam otvorio nalog na pay pal što košta valjda 0,75 eur. Istog dana sam platio haljinu za ćerku 19,76 eur zajedno sa troškovima prevoza. Ta cifra je stajala i na sajtu sa kojeg sam kupovao i taj iznos se vidi na mom pay pal nalogu. Problem je što su mi u banci sa mog deviznog računa skinuli 22,18 eur dok jer onih 0,75 eur ostalo kao "nedospele obaveze". Posle nekoliko dana onaj iznos od 22,18 eur je promenjen i sada je evidentirana isplata od 20,78 eur dok onih 0,75 eur su i dalje "nedospele obaveze". U Banci Intesa mi kažu da moram da se pbratim Pay palu a na sajtu pay pala malte ne i nema kontakt forme preko kojeg se može postaviti pitanje u vezi sa ovim.
U međuvrmeenu haljina je stigla i u vezi sa tim nemam nikakve primedbe.
I na kraju da se razumemo. Nije problem u 1,02 eur razlike nego volim da znam o čemu se radi da zna za ubuduće. Jer imao neko ovakav problem i šta mi je činiti?
Pozz

Poslednja izmena:
Da li je u EUR stajala cena na sajtu i da li sajt u evrima naplacuje? Nelogocna je razlika u svakom slucaju.
Ovih 0.75 ce biti proknjizeno u toku meseca i refundirano.

Najverovatnije konverzija PayPal-a u dinare. Srećom, to se lako isključi.

To je preko 4% koliko je ovde uzeto (tj. PP za konverziju dinara uzima vise). E sad, ako je Intesina Visa Electron (verovatno i Visa Internet), oni ce dodati jos 1.75% za konverziju dinara u evro! (posto kartica samo u devizama radi)
Znaci, to bi bilo nekih 8% skoro, preko cene.

Meni je vracena. Tebi je ostala na PP racunu?

Da li je u EUR stajala cena na sajtu i da li sajt u evrima naplacuje? Nelogocna je razlika u svakom slucaju.
Ovih 0.75 ce biti proknjizeno u toku meseca i refundirano.
Cena na sajtu je mogla da se bira da li u dolarima ili evrima i ja sam izabrao evre normalno. Prilikom kupovine na sajtu je obračunato tačno 19,76 eur i, koliko se sada sećam link ka pay pal nalogu gde je taj isti iznos malte ne već bio upisan. Pay pal nalog mi je "vezan" za visa electron karticu koja prati devizni račun na kojem sam tada imao evre.
Ovih 0,75 eur ako mi naplate to mi je jasno da toliko košta otvaranje računa ali ovih 20,78 je totalno meni nelogično a štp je najgore ne znam ni kome da se obratim niti da pitam...osim Vas ovde.
Pozz

Skrinšotove od pp i od svoje banke pa pisi paypal-u i pitaj ih zasto, da li oni znaju ALI licno mislim da su nesto u banci zaracunali iz nekog razloga vise... pa bi mogao i do banke takodje sa ss od pp, od prodavca i od bankarskog stanja...
Nesto trece ne mozes da radis.

Koji sajt je u pitanju?
Pogledaj ove tri stvari:
- U PP nalogu, pod transkacije, sta tacno pise sve za tu transakciju? Cena u EUR, neka druga valuta, da li imas prometa kroz USD deo PP naloga, sve sto vidis vezano za tu transakciju
- Na deviznom racunu, tj. na eBankingu Intese, idi na Racuni, pa Promet, i nadji tu transakciju. Paste-uj ovde celu liniju sa detaljim (datum transakciju, cifra i cifra u originalnoj valuti u sustini)
- Na samoj kartici (idi na Kartice, pa Pregled, kopiraj nam ovde istu liniju za tu transakciju). Nemoj broj kartice da copy/pasteujes ovde, vec samo ostatak linije :)

Razlika je 4-5% (20.7 vs 19.7), sto se ne uklapa ni u jednu nama poznatu proviziju. Imao si evre samo na deviznom, jel' tako?

To se i meni desava kad nesto platim ~20eur, skine ~21.5 eur i posle 10-15 dana vrati tih ~1.5 na karticu...zar nije vec pominjano to kao osiguranje banke zbog kursne razlike dok legne uplata? I to pri direktnom placanju, a jos akonse ugradi i paypal...msm mora da ocekujete tako nesto, ja na steam nisam mogao da uplatim 5 eur a na kartici bilo 5.5eur...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno