Šta je novo?

HTC 8S i 8X Windows Phone 8 telefoni

Ne želim da ulazim ni u kakve rasprave, WP8 me i ne interesuje previše, ali ću ti odgovoriti, naravno :D

920 vs 8X - Veci ekran (iste rezolucije), nenormalno bolja kamera u nocnim uslovima uslovima u odnosu na bilo koji telefon danas vrlo subjektivno (meni ne toliko bitno, ali nekome jeste), kvalitetnija izrada, to ne znam samo sam citao da ljudi dosta hvale dizajn i materijale kod lumie, kao i citav spoj, i po meni skrooz cool keramicke dugmice za zvuk i kameru, kao i celo polikarbontno kucistetakođe vrlo subjektivno, onda imas podatak da Lumia 920 startuje sa 32GB, a 8X [sa 16GBpri čemu je nokia i skuplja u startu, i za kraj imas bezicno punjenje, koje je revolucionarno i trenutno ga sem Nokie i nisam siguran za Nexus 4 nema niko visea da li si možda pogledao koliko će te koštati dodatno taj wireless charging pad.. I da HTC 8X ima bolji zvuk sigurno i to je svakako veliki plus, ali onda kad otvoris kutiju saznas da ne dobija beats audio sluske, vec klasicne sledi razocarenje, barem bi se ja razocarao..

^Nokia Drive je dostupan na svim WP8 telefonima. Ustvari, sve doskorašnje Nokia ekskluzivne aplikacije su dostupne na svim WP8 telefonima, a neke i na drugim OS. Podrazumevane mape za WP8 su Nokia maps, a ne Bing (za nas je to i dalje loša vest).

Ne znam kako mi je to promaklo, mislio sam da ce Drive biti samo za Nokia telefone makar u pocetku. To dosta menja stvar, free navigacija je nesto sto se bas ceni na zapadu.

A ako je ovo tacno trebalo bi uskoro i Srbiju da ubace
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?260025-Srbija-u-Navteq-u&p=3108155#post3108155

Nije fluidan kao iOS, nije "otvoren" kao Android. O Ecosystem-u ne treba trošiti reči za sada. Niti smrdi niti miriše.

Kako nije fluidan kao ios?
Ja koliko sam skontao radi i bolje,to jest fluidnije od iosa.

Nije fluidan kao iOS, nije "otvoren" kao Android. O Ecosystem-u ne treba trošiti reči za sada. Niti smrdi niti miriše.

sto se tice fluidnosti ios vs wp8 razlika se i ne primeti tj oba dva sistema funkcionisu besprekorno nit baguje nit secka tako da ono lose tvrdis a sto se tice android vs wp8 to stoji da je otvoreniji ali to sto je otvoreniji to koristi mali procenat korisnika evo ja npr nikad nisam ni rutovao ni ubacio custom rom jer to ni ne znam da uradim kao ni vecina kupaca smartfona a sada je wp8 malo otvoreniji jer mozes preko mass storage da ubacujes svakakve aplikacije i razne druge stvari tj kao u dobra stara vremena a to postoji i na androidu tako da svaki sistem od ova tri ima svoje prednosti i mane i nekom odgovara ovaj a nekome onaj sve je stvar ukusa i navike :)

Jos kada bi znali sta je otvorenost...

kakva je situacija sa "zakljucanim" HTC x8 da li neko zna? Da li lokalni servisi rade dekodiranje ili kakogod da se to danas zove WP8 telefona? Ispao sam iz toka malo sa telefonima :)

Ja moram da priznam da mi i dalje nije jasno kako ovi nasi vrhunski trgovci traze za htc x8 700 e kada on kosta maks 500....valjda je to normalno u Srbiji. Uzgred jel neko seckao sim karticu na micro slot i kakva su mu iskustva? Znam da to moze da se promeni kod provajdera ali meni za to treba bar 3 meseca...(birokratija) tako da to otpada.

Poslednja izmena:
Ja sam ga danas cackao u telenoru,nije los telefon.
Ali cena je po usima,34.000 din uz paket od 1800 din.
A oko 300 bude na oglasima kad ga ima.
Nek se slikaju lopovi:)

od pre nekoliko dana problem sa aplikacijama na windows store...Kada se god pokuša download ( besplatne aplikacije ) ispiše se greška c101a006 i poruka pokušajte kasnije...Kao što rekoh to kasnije traje nekoliko dana....i posle update-a i dalje ista greška. Da li neko imam isti problem? Gledao sam malo po forumima i uglavnom pišu o problemu sa live id nalogom. Sin ništa nije menjao...dakle nalog je isti...nema nikakve druge windows naloge ( xbox i sl )....
Vidim savet da se otvori nov windows live nalog...Da li to podrazumeva i fabrički reset telefona ili....?

gosn @yooyo posto ja ocigledno pojma nemam sta je to mozete li mi vi objasniti u par recenica sta je to otvorenost ?? :)

Mogucnost da instaliras alternativne aplikacije od onih koje su sistemski isporucene.. da menjas launchere, email klijent, music & video player, sms, integracija aplikacija u sistem i mogucnost da delis podatke izmedju aplikacija (Share na Androidu).

Mogucnost da instaliras alternativne aplikacije od onih koje su sistemski isporucene.. da menjas launchere, email klijent, music & video player, sms, integracija aplikacija u sistem i mogucnost da delis podatke izmedju aplikacija (Share na Androidu).

Neko ne bas i ne voli tu otovrenost vec voli da mu je sve servirano i unifikovano tako da se tu moze raditi samo o ukusu...

slazem se za launchere i music & video playere ( mada nijedan stock video player na androidu nije bas kako treba pa je tu neminovnost skinuti neki drugi s marketa ) ali sto se sms-a tice sta ce mi tu alternativni program ??

npr. da saljes grupni SMS ili da promenis izgled, skin, font, black liste posiljaoca ili nesto trece.
Ko zeli unifikovano ne mora nista da instalira, ali eto, imas slobodu da izaberes. Kod Apple-a i Microsofta nemas tu slobodu. Osudjen si da koristis kako su oni zamislili i to je to.
Meni je na iOS-u smetalo sto nemam sms delivery report, sto ne mogu da promenim tastaturu i da imam 5 redova (novi red sa ciframa), mail aplikacija je bila jadna, video fajlovi razbacani svuda... a najgori mi je iTunes.

Svi telefoni koji imaju antenu imaju potpuno funkcionalan fm tuner u chipsetu. Na proizvodjacu je da uradi app, ako zeli. Apple npr. ne zeli da ugradi fm tuner iz nekih svojih razloga.

Mislio sam da su WP8 telefoni imaju hardver potreban za funkcionisanje FM radija i da je problem nedostatak drajvera i FM softvera. Možda ipak sa nekim novim apdejtom i dođe. :)

Da sam M$ nije imao dovoljno vremena da uradi to, koliko sam ja pročitao.

npr. da saljes grupni SMS ili da promenis izgled, skin, font, black liste posiljaoca ili nesto trece.
Ko zeli unifikovano ne mora nista da instalira, ali eto, imas slobodu da izaberes. Kod Apple-a i Microsofta nemas tu slobodu. Osudjen si da koristis kako su oni zamislili i to je to.
Meni je na iOS-u smetalo sto nemam sms delivery report, sto ne mogu da promenim tastaturu i da imam 5 redova (novi red sa ciframa), mail aplikacija je bila jadna, video fajlovi razbacani svuda... a najgori mi je iTunes.

pa sad si mi sve objasnio i u redu je sve to ali evo imam druga koji ima xperia U telefon sa dual core procesorom i da budem iskren uopste nije fluidan ni nalik ios-u ili wp8 ali zato je android i otvorena platforma bas iz tog razloga jer mu je to jedina prava prednost sve ostalo je ili slicno sa ios i wp8 ili je gore naravno te notifikacije i ostale sitne stvari su vise stvar ukusa ali ko hoce jednostavno i utegnuto do poslednjeg detalja onda su tu wp8 telefoni i ios a ako neko hoce da moze da radi kustomatizaciju na svakom programu i da menja izgled sistemu svog telefona onda je tu android ali jednostavno da bi ti imao android koji je snage htc 8s telefona moras da puknes oko 350-400 eur ( ne racunam google telefone ) i on mora imati minimum 1gb rama da bi normalno funkcionisao evo ja na svom tabletu imam 512 i ne bas mnogo programa i zna ponekad da mi zatrokira zbog zauzetosti rama tako da ono... ali sto e tice ovoga sto si napisao sve stoji :)

Što se tiče fluidnosti WP-a to zavisi najviše od same aplikacije - iako većina njih radi glatko, ima aplikacija na Marketu koje itekako znaju da krkljaju - recimo na Lumia 800, probao sam neki BarCode skener i još neki program za mape koji su znali lepo da "štucaju" ;)
Najveća prednost Androida je upravo Google Play Store, pored otvorenosti i mogućnosti za customizaciju i ponoviću ono što sam rekao ranije - Windows Phone Marketplace ja JADAN u odnosu na Google Play Store, tek da ne pominjem ciganisanje ala Apple gde moraš da platiš dolar-dva za app koji je inače na Androidu besplatan, i koji pride nudi veću funckionalnost nego na plaćenoj WP varijanti
Druga stvar je džukačka MS politika da na telefonu moraš i moraš da koristiš Bing (za koga je vezano hardversko search dugme, što inače nije bio slučaj pre Mango update-a i mogao si da ga koristiš u bilo kojoj aplikaciji slično kao i na Androidu) i IE Mobile (alternativni browser ne postoji - pa čak i za Iphone može da se instalira Opera Mini ;))
Lepo WP radi i deluje - samo kao što se nekome sve to dopada, isto tako postoje i ljudi koje će da odbije taj "zatvor" princip (a sudeći po standardima koje je nametnuo Android ipak bi rekao da su oni u većini ;))

Poslednja izmena:
To ima na svakom sistemu. Npr. gledao sam neki klip gde je predstavljan AirLive na iPad i zabode aplikacija usred. Neka makar OS elementi rade glatko, na programe sa strane i njihove bubice nikao ne možeš da utičeš.

Što se tiče fluidnosti WP-a to zavisi najviše od same aplikacije - iako većina njih radi glatko, ima aplikacija na Marketu koje itekako znaju da krkljaju - recimo na Lumia 800, probao sam neki BarCode skener i još neki program za mape koji su znali lepo da "štucaju" ;)
Najveća prednost Androida je upravo Google Play Store, pored otvorenosti i mogućnosti za customizaciju i ponoviću ono što sam rekao ranije - Windows Phone Marketplace ja JADAN u odnosu na Google Play Store, tek da ne pominjem ciganisanje ala Apple gde moraš da platiš dolar-dva za app koji je inače na Androidu besplatan, i koji pride nudi veću funckionalnost nego na plaćenoj WP varijanti
Druga stvar je džukačka MS politika da na telefonu moraš i moraš da koristiš Bing (za koga je vezano hardversko search dugme, što inače nije bio slučaj pre Mango update-a i mogao si da ga koristiš u bilo kojoj aplikaciji slično kao i na Androidu) i IE Mobile (alternativni browser ne postoji - pa čak i za Iphone može da se instalira Opera Mini ;))
Lepo WP radi i deluje - samo kao što se nekome sve to dopada, isto tako postoje i ljudi koje će da odbije taj "zatvor" princip (a sudeći po standardima koje je nametnuo Android ipak bi rekao da su oni u većini ;))

Bez želje da moj komentar pređe u neku bespotrebnu raspravu ali...
Sve ovo što si naveo u korist androida mene je zaparavo odvratilo od njega. Znači da bi "kostimzirao" android telefon potreban ti je kuvani ROM, gomila dodatnih programa i recimo osrednje znanje iz ove oblasti (čisto da nebi bacio telefon posle "kuvanja")... da bi posle 15 ili 30 dana, uz verovatno bezbroj resetovanja telefona video da to nije to, pa jovo nanovo. Verovatno je nekome ovo zanimljivo ali može i da smori.
Upoređuješ markete, izbor aplikacija, a po rečima samih android korisnika, 95% njih je glupost. Ono što nazivaš "zatvorom" za mnoge znači sigurnost, barem da će telefon raditi onako kako mu i piše u specifikaciji.
I na kraju standarde ipak postavlja Apple, još uvek. Mislim da je realnije poređenje telefona po zadnjoj verziji OS, znači porediti android, iOS i WP8, i videti gde je ko.

Sve ovo što si naveo u korist androida mene je zaparavo odvratilo od njega. Znači da bi "kostimzirao" android telefon potreban ti je kuvani ROM, gomila dodatnih programa i recimo osrednje znanje iz ove oblasti (čisto da nebi bacio telefon posle "kuvanja")... da bi posle 15 ili 30 dana, uz verovatno bezbroj resetovanja telefona video da to nije to, pa jovo nanovo. Verovatno je nekome ovo zanimljivo ali može i da smori.
Upoređuješ markete, izbor aplikacija, a po rečima samih android korisnika, 95% njih je glupost. Ono što nazivaš "zatvorom" za mnoge znači sigurnost, barem da će telefon raditi onako kako mu i piše u specifikaciji.
I na kraju standarde ipak postavlja Apple, još uvek. Mislim da je realnije poređenje telefona po zadnjoj verziji OS, znači porediti android, iOS i WP8, i videti gde je ko.

1. Nije ti potreban custom rom, ne znam odakle ti to.
2. Bezbroj restartovanja, opet ne znam odakle ti to, ja ne gasim telefon po mesec dana (a opet koristim custom rom)
3. 95% gluposti, opet onda je isto tako na Windows storeu, ali onda na androidu imaš mnogostruko veći izbor gluposti.
4. Zatvorenost ne znači sigurnost. a ni otvorenost ne znači da će ti telefon biti konstantno u raspadu, i koji to telefon ne radi kako mu piše u specifikacijama.

1. Nije ti potreban custom rom, ne znam odakle ti to.
2. Bezbroj restartovanja, opet ne znam odakle ti to, ja ne gasim telefon po mesec dana (a opet koristim custom rom)
3. 95% gluposti, opet onda je isto tako na Windows storeu, ali onda na androidu imaš mnogostruko veći izbor gluposti.
4. Zatvorenost ne znači sigurnost. a ni otvorenost ne znači da će ti telefon biti konstantno u raspadu, i koji to telefon ne radi kako mu piše u specifikacijama.

Znači koristiš cutom ROM. :)
Pod 3. tačno 100%
Za pod 1, 2 i 4 postoji poseban deo foruma za android telefone:
http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?152-Mobilni-telefoni-Android-platforma
izbor je veliki. :) i uglavnom je kako da...? A odgovor koristi taj i taj rom, zakon je.;)

Vrh Dno