Šta je novo?

HTC 8S i 8X Windows Phone 8 telefoni

Moze li neko da mi kaze kakav je sync sa wp 8 na ovom uredjaju? Postoji li gtalk i gmail aplikacija i da li je sync kao na androidu, da li si stalno online, postoji li ta opcija, bez prekida kada je ugasen ekran i kakva je situacija sa google serivisima docs i tako to? Ja bas razmisljam da pazarim ovaj model, kao jeftiniju varijantu, android mi se ne svidja, koliko sam video u vipu lepo radi, ali ne bi skodilo ni vase iskustvo, ne pognosim lag kod nekih najobicnijih operacija kao sto su skrol, ulazak u listu poziva ili dialer ili poruke, kretanje po menijima itd. Ne zanima me ako aplikaciju ucitava za 5 ili 10 sec ali neke osnovne stvari moraju biti glatke i brze :)

Nema zvanične Gmail aplikacije, imaš fabričku aplikaciju za mail u telefonu i još neke 3rd party na marketu - fabrička aplikacija je sasvim korektna
Za GDocs i Gtalk imaš 3rd party aplikacije na marketu
Da, mail i sync se odvijaju realtime (kontakti, kalendar i sl), pod uslovom da si na netu - mada zbog ograničenog multitaskinga internet konekcija se uvek refrešuje (tj stopira) kada se npr ugasi ekran, bar na WP 7.5

Poslednja izmena:
Da da, tako sam i cuo da je na 7.5 ali me zanima na wp8 da li je ista situacija? Onda mu to i ne dodje realtime, ako moram da palim ekran da bi on obnovio konekciju i rifresovao :) moj burazer ima android i znam da njemu sve stize uz zvucno obavestenje, mail kao sms ili kada ga neko kontaktira na gtalk.

Poslednja izmena:
Posle vise od 3 godine koriscenja Androida otisao sam u Vip u zelji da produzim ugovor i uzmem HTC One S ili Xperia P model. Nazalost nigde u Novom Sadu, pa ni okolini nije oistao ni jedan primerak osim izlozbenih (sto je veliki deficit za VIP, razocarao sam se) te sam uzeo da probam HTC 8x i nakon tridesetak minuta igranja sa windowsom uzeo sam isti. Posle par dana odusevljenje ne jenjava, i iskreno sve sto mi je falilo u pocetku nadoknadio sam navikom ili dodatnim programima. Sve funkcionise savrseno, trenutno izvrasava sve i osim dobrih mapa i pozadine na desktopu ne nedostaje mi nista vise.
Skinuo sam custom dialer da bih imao dial pad kao na androidu, kompas, conection tiles i to je to. Takodje Pocket plans za Autocad crteze fenomenalno funkcionise te sam bio prijatno iznenadjen.
Vise mailova na jednom mestu mi savrseno odgovara zbog posla, vrlo uredno reseno, nema bespotrebnih pokretanja vise programa da bih procitao sve mailove. SMS/mms aplikacija je odlicna, ne vidim nijedan problem oko koga se ljudi zale. Sve je minimalistickog dizajna, nema bespotrebnih eyecandy efekata koje samo bune oko, ali opet sve zavisi od ukusa. Meni licno je mnogo lepsi w8 od androida u koga sam se do skora kunuo. Nedostatak igara i manjak besplatnih aplikacija bez reklama na netu se i ne oseti za moje potrebe, jedino mi fali flash :( Mada ce i on uskoro u penziju.
Video snimci su fenomenalni dok kamera nije bas besprekorna, ali za moje potrebe 8mp slike su vise nego odlicne.
Vise i ne palim stari Desire, malo sam se napatio dok nisam prebacio kontakte na live platformu, ali ovo je vise nego odlicno resenje jer ne moram da brinem kako cu na sledeci telefon prebaciti kontakte.
Nedostatak vise memorije od 16GB, tj 13 ne osecam jer ga nisam pretprpao muzikom, svega 2,5GB muzike je sasvim dovoljno za potpuno uzivanje i pokoja serija i film.

^ Osvezio si temu, malo je zamrla... :)

U potpunosti se slazem s tobom, nakon mesec dana koriscenja 8S mogu samo da potvrdim sve sto si napisao, utisci su nam vrlo slicni.

Sada mi je zao sto odmah nisam uzeo 8X, ali ce se valjda pojaviti neka prilika za zamenu...

heh, citam ovo i deluje dosta cudno.. Do skoro su svi pricali kako niko normalan ne moze da koristi WP 8 a da mu se isti svidja, a sad svi utisci su i vise nego pozitivni, i to od nekog ko je sa Androida presao na WP.. Drago mi je da to cujem i drago mi je da se moja tvrdnja kako WP8 nije promasena stvar pokazala kao tacna..
E sad jedno pitanje.. :) Da li ste probali da jb uredjaje te koje imate, tj da li ste mozda videli da li ima romova za WP8 negde?

sve zavisi od afiniteta i licnih potreba.

jb - za sada, to je nemoguca misija.

Sve se može kada se hoće ;).
Otvorio sam Developer Account i sve fercera besprekorno.
Pošto je procedura složena googlajte i potražite detaljno uputstvo na xda-developers forumu pa sa srećom.

Ja sam svoj 8S prodao ali sam tako uradio i sve su se aplikacije otvorile kao na dlanu ;), ali yaba kada se može instalirati samo npr. Navigon sa 1nom mapom i više nema mesta na 8S...

Dok se WIN8 JB ne ustali sačekaću a onda samo Lumia serije telefona i ništa drugo.

Koristim HTC 8S par dana, moji utisci su sljedeći:

Brz OS, odlična integracija Office-a kao i singronizacija naloga. Naizgled prelijep.

Mane:

1. Nema notifikacija
2. Bezličan i razočaravajući font koji ne odražava ozbiljnost kakvu bi trebao imati jedan "pametni" telefon. Sve je pisano naprimjer malim slovima...
3. Razočaravajuća potvrda o ispuruci sms-a. Kao kod telefona prije 10 godina, u vidu nove poruke. Razočaravajuće. Trebali su staviti samo kvačicu kad je isporučena.
4. Nema brojača poziva, poruka i podataka.

Mane marketa:

1. Nema kvalitetne navigacije poput IGO
2. Nema kvalitetnog brojača poziva, poruka i internet prenosa poput "Phone Usage" na androidu https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jupiterapps.phoneusage&hl=sr
3. Neozbiljno pisane aplikacije za WP8

I da, broj aplikacija na marketu je nebitan. Bitno je da su aplikacije kvalitetne, ali sam interfejs WP8 aplikacija je do bola pojednostavljan. Kao da smo teletabisi. Sad mi nedostaje androidov market...

Ako nešto ne urade kroz naredni update, čekam prvu priliku da na HTC 8S instaliram Android!!!

I NE MOGU SA SHVATIM DA NE MOGU DA PROVJERIM KOLIKO IMAM MINUTA POZIVA, KOLIKO SAM PORUKA POSLAO I KOLIKO PODATAKA PRIMIO... PA ŠTA JE OVO????

P.S. Mislim da je Nokia napravila Veeeliku grešku kad se okrenula WP, jer je Microsoft bezobrazno neodgovoran i spor. Pretpostavljam da će i developeri odustati od WP8 ako se Microsoft ne uozbilji. Meni je stvarno trebala promjena jer Android koristim od verzije 1.6, ali ovo što sam vidjeo u WP8, strahovito živcira. Sve to jesu sitnice, ali sitnice i čine život...

Poslednja izmena:
Kombinacija nokia hardvera i androida softvera bi bio pun pogodak...za mene nista drugo nebi bilo potrebno

Nokia ima svoj integrisan counter za pozive poruke i data saobracaj, verujem da mozete i za HTC da skinete nesto sa marketa..

Све сам претражио, нема ништа... Има некаква апликација Data Sense, али није доступна за све оператере. Ја сам на Мте:л - у... а налог ми је UK...

Nokia ima svoj integrisan counter za pozive poruke i data saobracaj, verujem da mozete i za HTC da skinete nesto sa marketa..

@boxandroid

Ja sam na marketu našao besplatan app koji je napisala Nokia, Counter se zove i služi za monitoring protoka (pozivi, poruke, net...) doduše vrlo je bazičan (koristim Lumia 800 i WP 7.5)
Lepo si primetio to za notifikacije - ono što najviše smara je to da ne postoji poseban ekran ili prozorčić za notifikacije kao kod Androida već kada ti npr stigne sms pojavi se oblačić koji je vidljiv samo nekoliko sekundi, ti ga stisneš i on te vodi u inbox sa porukama (kao da koristim svoju matoru N72 i praistorijski Symbian 7.0 :smoke:), tj notifikacije se pojavljuju samo u okviru tileova odnosno samih aplikacija
Što se tiče aplikacija na marketu, kao što si rekao, nije toliko ni do broja nego do KVALITETA istih, a ja samo mogu da kažem da je Google Play Store daleko ispred po tome i što je nabitnije ima krš sjajnih besplatnih aplikacija, dok se sa druge strane LOŠIJI WP pandani Android aplikacija ovde naplaćuju

@mladenius:
To oko notifikacija sam i ja ranije pominjao. Kada stigne, iskoci toast sa obavestenjem i to je sve. Ukoliko je app pinovana za start screen, dobice badge. Ukoliko nije pinovana, nemas pojma o poruci sve dok ne otvoris app. U svakom slucaju, aplikacija nije obavestena o prispecu poruke i tek po startovanju aplikacije ona se povezuje na server i skida sve poruke koje su poslate od poslednjeg startovanja app.

Lepo si primetio to za notifikacije - ono što najviše smara je to da ne postoji poseban ekran ili prozorčić za notifikacije kao kod Androida već kada ti npr stigne sms pojavi se oblačić koji je vidljiv samo nekoliko sekundi, ti ga stisneš i on te vodi u inbox sa porukama (kao da koristim svoju matoru N72 i praistorijski Symbian 7.0 :smoke:), tj notifikacije se pojavljuju samo u okviru tileova odnosno samih aplikacija

Kada sam ja ovo napisao proglasili me ludim nokia fanbojevi.

Mene izbacuje iz takta da jednu tako osnovnu aplikaciju mogu proglasiti ekskluzivnom, pa je mogu imati samo oni telefoni koji su vezani uz određene operatere. Data Sense je prijeko potrebna aplikacija, ali Microsoft kao da je upao u 3-ću dimenziju (a i Nokia sa njim).

http://www.google.rs/imgres?q=data+...tbnh=186&tbnw=226&start=0&ndsp=18&tx=52&ty=62

Ali fale tu i profili, ne mogu vjerovati da "pametni" telefon nema profila pa da mogu jednim klikom "šarati" kroz profile po potrebi. Nevjerovatno....

Nadam se da će manjkavosti riješiti kroz sljedeći update (DATA SENSE, PROFILI, NAVIGACIJA I NOTIFIKACIJA.). Kako sam čitao, to bi moglo biti krajem februara, ako se ne varam!?

Poslednja izmena:
Mnogo oni spoooro napreduju i ispravljaju greske... Ne razumem kako je BB (po testovima na net-u) uspeo da izbaci zaokruzeniji proizvod ( i to sa BB10 moze se reci da krecu od nule, kao sto je i MS sa WP-om), a sam BB je malo dete za MS-a (u pogledu resursa)

Zato sto BB ima iskustva sa telefonima, a MS posto-poto zeli da udje u mobile trziste. Da bi bili drugaciji, izmislili su novi koncept koji ima previse rupa da bi pokrio sve zahteve korisnika.

@telep

Meni kažu da pljujem WP a ja samo pokušavam da ukažem na mane koje ta platforma poseduje, i koje nekoga ko očekuje malo više od telefona mogu odbiti od kupovine istog ili ga razočarati u isti nakon kupovine (družim se sa WP telefonom evo skoro već godinu dana i smatram da sam kompetentan da nešto i kažem o tome :))
I slažem se sa čovekom - prosto neverovatno da WP nema još uvek profile i sms draft (ovo poslednje je najavljeno doduše kao update za WP 8) - takve stvari imaju i najjeftiniji telefoni koji koštaju 2500din i prepotopski telefoni poput Nokia 3330 :S:

Poslednja izmena:
Prije bi rekao da je u pitanju bahatost! Hm... Možda se i opamete...
http://mobile.benchmark.rs/mobile_vesti/windows_phone_8_dostupan_u_evropi

Koliko je meni poznato Portico je u Evropi puišten još u decembru, tako da mi nije jasno o čemu pišu u textu čiji si link dao....Takođe tu prvi put vidim da se pominje verzija 8854, Portico je 8.0.10211.204...
Koliko čitam na WPcentral, još samo korisnici Verizon operatera u US nisu dobili taj update.....HTC 8s ga ima inicijalno u sebi...

I ja sam skontao po builkdu 8.0.10211.204, međutim vijest nije stara. Što ti kažeš, još više me buni build 8854. Nisam više siguran u ništa. Zna li neko kad je sljedeći update. Pošto je izašao BB10, nadam se da će Microsoft konačno mahnuti krilima.... Nije mi jasno, Microsoft zapošljava na hiljade i hiljade programera, pa šta ti ljudi rade?? Oni kao da su došli iz "balkanske" administracije.... :)

Nego, zna li neko kako otključati HTC 8S?? Znači ne Jailbreak nego klasično otključavanje da ne bude vezan za operatera??

P.S. Još jedna neprovjerena informacija:

http://software.benchmark.rs/softve...i_mogao_doneti_poboljsanja_za_windows_phone_8

Poslednja izmena:
Vrh Dno