Šta je novo?

Lenovo Ideapad S205, AMD Fusion netbook

Koliko mu traje baterija dok se gledaju filmovi recimo, varijanta za neko putovanje ? Dakle, sa wifi off.

@Gizmor ?

Nemam pojma, ja obično gledam poneku seriju na njemu, ali sa uključenim kablom za napajanje. Šta te zanima, trajanje baterije sa HD filmovima? Mogu da testiram ako hoćeš.

Testiraj ako te ne mrzi i mene zanima, gde mu se inace nalazi ventilator odozdo ili sa strane? Je l se greje ?

Jel bi mogao da probas test sa gledanjem filmova sa iskljucenim wifi i osvetljenjem na 80 % sto bi bilo ok za filmove u svakodnevnim situacijama ? I da li moze da se pusti 720p rip sa vecim bitrate-om sa iskljucenim dxva ? Cisto me zanima. I nije lose sto pita Gaga, jel se greje u tom rezimu gledanja hd filmova ?

Ajde ovako. Pustio sam 1080p film The.Dark.Knight.2008.BluRay.1080p.DTS.x264-CHD koji traje 2 sata i 32 minuta. Overall bit rate 12.7 Mbps, znači jedan od zahtevnijih filmova. Osvetljenje sam stavio na 76%, uključio USB slušalice, isključio WiFi, a preko programa Smarter Battery sam jednim klikom upalio Green mode, koji gasi Aero dok je na bateriji. Znači puna baterija gde sam ištekao kabl od napajanja kada je krenuo film. Program sa kojim sam puštao je MPC-HC, koji ima hardversku akceleraciju. Rezultati su ovakvi.

Uspeo je da izgura ceo film, tačnije 2 sata 30 minuta kada sam lupio screenshot, gde je već počeo da "preti" hibernacijom na 7%, kao što to uvek radi. Jednostavno, ova baterija od 48Wh ne može da isporuči više kod gledanja HD materijala na ovim podešavanjima. Ostali modeli imaju 56Wh baterije, ali Lenovo se odlučio na ovu slabiju bateriju, ne znam zašto. Može preko 3 sata da se izvuče kada se gleda SD materijal i smanji još malo osvetljenje, ali više od toga jok. Jednostavno, ako ti je to malo, nemoj bezveze da uzimaš ovaj model, pa da ispadne da će baterija da ti pravi problem. Znači, može da se izvuče nekih 4 sata surfovanja u štedljivom režimu, možda nešto više, ali je baterija opet preslaba. Meni inače ne predstavlja nikakav problem, jer mi je ovo radni netbook za krevet, priključen je na struju većinu vremena, a obožavam da kucam na njemu, ima prosto savršenu tastaturu. Čak i kada ga iznosim da testiram nešto, tamo uvek imam utičnicu, tako da ga priključim kada mu opadne baterija.

Što se tiče grejanja, popeo se i ostao 71c prilikom reprodukcije ovog 1080p materijala. U idle mi je temperatura 60c, a meni se sve čini da je bio hladniji kada sam ga uzeo, kao da mi neki proces u windowsu diže temperaturu. Izduv mu je sa leve bočne strane, dole u ćošku. Problem je što mu je usisnik sa donje strane, a ja ga često držim na krevetu, tako da mu začepim delimično taj usisnik, pa mi temperatura skoči na 80c u normalnom radu. Moram da kupim nešto što će da ga odvoji od kreveta, neku podlogu za laptop, onu CM što su mi predložili, samo da ne kliza sa nje. Kada se ugreje, to se ispoljava samo u jednom predelu, a to je u donjem levom ćošku gde mu je smešten proc, predeo sa kojim nemate kontakta dok kucate, a sa donje strane ako ga držite u krilu tu je malo hladniji, tako da neće da peče noge kad ga maksimalno opteretite.

Mislim da ne može softverski da gura 720p, čini mi se da sam probao i da nije bilo toliko tečno.

Poslednja izmena:
Hvala na opsirnom odgovoru. Odlican si sagovornik, Gizmore. E sad posto smo ustanovili da S205 nije sampion po pitanju autonomije, namece se pitanje, sta ako bi bateriju pojacao dodatnim celijama i na taj nacin povecao kapacitet znatno ? Tu rabotu rade neki momci iz Nisa, bilo je reci o njima na forumu. Dakle, oni rade reparaciju istrosenih celija kao i dodavanje novih u samu bateriju jer uglavnom uvek ima mesta za dodatne celije da se stave unutra. verovatno bi izgubio garanciju na bateriju ali ako bi povecao autonomiju zasto da ne ? Mislim, ja bih tako uradio. E dakle, po ovoj prici rekao bih da je Acer 722 duplo bolji sto se tice autonomije. U cemu je onda njegova tajna ? Ipak, e-350 nije mnogo jaci od C-50.

Nema na čemu. Vidiš, nisam znao da to ljudi rade sa baterijama kod nas. Pa ono, nije baš duplo ali dosta više traje baterija kod njega. Kod njega je citirano 7 sati, ne znam koliko je to u realnom radu. Nije mnogo jači, ali verovatno vuče više struje, ali stvarno ne znam kako je ta razlika tolika, kada je u pitanju ista 48 W 4400 mAh baterija kod oba modela. Jedino procesor može da bude tu krivac, ali opet, nije logično.

Jes majku mu, to mi je promaklo, znao sam da srče više struje, ali nisam znao da je duplo :)

"Zacate consume more power (18W tdp) than Ontario (9W tdp)
Zacate E-350 have faster CPU (1.6GHz) than Ontario C-50 (1.0GHz)
Zacate have faster graphics (HD6310) than Ontario (HD6250)"

To je to onda.

I momci sta smo zakljucili, da se ipak drzimo 722...??? Meni ipak mozda vise odgovara sto nema nista sa donje strane ni ventilator ni neke usisnike, pa mogu da radim na krevetu i da ga premestam gde hocu bez nekih pomagala, a izgleda da i nije ovaj s205 nesto jaci???? Po vama ??? Jedino sto mozda ima lepsu zavrsnu obradu ...vredi li razlike u novcu? Gizmor hvala punoooo na testiranju

moj neki zakljucak je da se 722 ipak poprilicno greje i da ono sto ima mora se koristiti pazljivo (verovatno?)... tj. definitivno i nije za neko zahtevno igranje a i video materijal ga zna cak gotovo isto tako opteretiti... a ohladiti ga je prakticno nemoguce s obzirom da je sa donje strane skroz zatvoren... no, ni ta temperatura koliko vidim ne ide u beskonacnost... maksimum 93 sam iskusio :D
722 upravo zbog toga (+ i tastatura koja se ugiba recimo, a koja je kod mene neprijatno topla u toku igre) kosta toliko koliko kosta...
da li vredi dati vece pare za nesto bolje... to je pitanje... zavisi koliko imas para, za sta ti treba i koliko ga koristis... i da li si spremna da prihvatis temperature kod 722... za neki normalan rad je ok, za nesto zahtevnije greje se poprilicno, i to je fakat

Poslednja izmena:
Njega se već neko vreme mislim kupiti, cena mu je ovde još niža nego na drugim mestima.
Ista konfiguracija kao Acer 722, a čini mi se pristojno bolji kvalitet. Nije samo što imam prvi model eee :p već i imam više poverenja u Asus nego u Acer kao brand.
Po video prikazima i fotografijama, deluje kvalitetnije urađen od Acera i pogotovo mi se sviđa chiclet tastatura.
Ono što mi se ne sviđa kod skoro svih netbookova i većine notebookova je glossy ekran. Jedini netbook za koji provereno znam da ima mat ekran je Asus 1015B, manji brat 1215B.

Njega se već neko vreme mislim kupiti, cena mu je ovde još niža nego na drugim mestima.
Ista konfiguracija kao Acer 722, a čini mi se pristojno bolji kvalitet. Nije samo što imam prvi model eee :p već i imam više poverenja u Asus nego u Acer kao brand.
Po video prikazima i fotografijama, deluje kvalitetnije urađen od Acera i pogotovo mi se sviđa chiclet tastatura.
Ono što mi se ne sviđa kod skoro svih netbookova i većine notebookova je glossy ekran. Jedini netbook za koji provereno znam da ima mat ekran je Asus 1015B, manji brat 1215B.

i ne samo to, ekran mu je 12,1, i ide sa 3% popusta online sto ti ga je malo jace od 28 iljki..
cini mi se da mi je sada zao sto sam morao pozuriti sa acerom...

i ne samo to, ekran mu je 12,1, i ide sa 3% popusta online sto ti ga je malo jace od 28 iljki..
cini mi se da mi je sada zao sto sam morao pozuriti sa acerom...
Tako ti može biti žao doveka :)
Stalno izlaze novi modeli i besmisleno je čekati, staro pravilo glasi da valja kupiti najbolje u datom trenutku.

No, čini mi se da i 722 i 1215B mogu da se "sagnu" s205 po kvalitetu izrade.

Možda zato što ovaj 1215B nema nikakav OS, čak ni starter...

Naravno da je legalan, to ti je vrednost između 4-5k...

Ja imam 722 crven, drugarica bi da kupi od mene, a ja bih da uzmem plav...meni se ne greje tastatura niti ugiba.....skroz je ok....greje se , ali nista nesto sad pretereano, drug je donosio njegov lap i greje se mnogo vise....ne igram igrice samo net, office i multimedija , filmovi full hd , muzika , ja sam prezadovoljna....evo sad gledam ovaj asus hm....lep je...a gde li se njemu nalazi ventilator i to sto usisava vazduh ?? Da li je odozdo ?

Ja imam 722 crven, drugarica bi da kupi od mene, a ja bih da uzmem plav...meni se ne greje tastatura niti ugiba.....skroz je ok....greje se , ali nista nesto sad pretereano, drug je donosio njegov lap i greje se mnogo vise....ne igram igrice samo net, office i multimedija , filmovi full hd , muzika , ja sam prezadovoljna....evo sad gledam ovaj asus hm....lep je...a gde li se njemu nalazi ventilator i to sto usisava vazduh ?? Da li je odozdo ?

nesto se vidi na slikama, pa mi se cini da je slicno kao i kod 722.. samo sto ima veci otvor za izduvavanje vazduha... po testu hladjenje je dosta dobro

...evo sad gledam ovaj asus hm....lep je...
Pa tako ćeš da doguraš i do 13,3 veličine :).
Ipak je 12,1 primetno veće od 11,6 i cela mašina je dosta veća i normalno je da je hlađenje bolje, gledano sa strane... više Acer722 liči na netbook (10") a Asus1215 na notebook.
Uostalom svi će proizvođači nekako da napadnu 12,1" veličinu pa će tu biti konkurencije žestoke. Kontam ovaj 11,6 size će ostati ekskluzivitet :)

Pa preko recovery particije, valjda ima. Mada verovatno bi moglo ako se snimi image celog diska...

nemam ti ja pojma o tome... nego ja ono standardno.. ako je placen legalni operativni sistem onda ocekujem original disk... a ovo kad ti ga instaliraju bez da dobijes ista stvarno ne razumem.. pretpostavljam da je placeno samo stavljanje

Ovo je OEM, ili možda COA varijanta. Sve je legalno.

ako je, pretpostavljam da mora tako.., samo sto ja jos nisam shvatio gde mi je ta recovery particija tj. kako ovaj isti da instaliram ponovo

Poslednja izmena:
Vrh Dno