Šta je novo?

Lenovo Ideapad S205, AMD Fusion netbook

gizmore,

Ne mogu da verujem da si nespreman dočekao ovu bebicu.
Uf, a već sam se ponadao da ćemo imati prva utiske.
I ovako smo jedva dočekali da uređaj stigne do tebe ...
Hajde, daj sve od sebe i nemoj izneveriti ni sebe ni nas!

Eh, posao u medjuvremenu, plus kasno sam se setio. Pokusao sam da formatiram Galaxy S memoriju da je netbook vidi kao bootabilni USB i sve je proslo kako treba sa windows strane, pratio sam guide i kada sam bocnuo fontele u netbook nece da startuje, a cak i u Biosu netbooka vidi prikaceni telefon koji glumi usb. Sacu da probam network install, ne znam da li to moze tako.

Mogao si instalirati linux u medjuvremenu, taman da vidimo koliko trosi (powertop), to je pola sat posla :-devil-:

Nego, sad ozbiljno, kako ti se cini? Jesi li uspeo sta?

Naravno, instalirao sam windows 7 ultimate x64 jos prvog dana, ali nikako da se nakanim da otkucam nesto duze utiske :) . Predobar je netbook i nenormalno mocan, ne znam kako bih ga duze opisao a da ne mislite da preterujem heh. Sastavite mi listu stvari koje vas zanimaju pa cu da nadjem vreme da otkucam nesto detaljnije. Od testova ako hocete da provrtim nesto, ja sam vrteo za sad samo 3Dmark2006 i dobio ocekivan rezultat.

Koliko se greje? Jel se cuje?
Kakav je ekran?
Tastatura?

Mene interesuje samo autonomija. U ostatak sam prilicno ubedjen da je vise nego dobar.

Ajde ovako. Netbook je prakticno necujan, a ne preterujem kada kazem to. U pitanju je jako mali ventilatorcic, a video sam kako izgleda kada sam otvarao netbook da stavim jos rama, koji u 90% vremena izbacuje hladan vazduh, ne znam sta su radili sa ovom AMD Fusion platformom ali je ladna ko led. Cak i kada ga maksimalno opteretite ventilatorcic malo ubrza, ali opet je necujan, morate da priblizite uvo skroz u deo gde izlazi vazduh da bi ste ga culi kako se okrece.

Ekran je fenomenalan, boje su zivahne a ova rezolucija od 1366x768 na 11.6" je pun pogodak, bukvalno je sweetspot. Uglovi gledanja su ukupno dobri, horizontalni uglovi prakticno da ga posmatras iz mrtvog ugla videces 80% kvaliteta onoga sto vidis kad ga posmatras direktno, veoma dobro su ih odradili, ko god da ga pravio. Vertikalni uglovi su onako, niti nesto previse dobri niti losi, prosecni su sta znam, ali uvek lako podesite nagib ekrana i to resavate. Ekran je glossy, videcete na klipu koji cu da ostavim.

Tastatura - chiclet style je zakon, prostor izmedju tastera je kao kod desktop tastature, nema sanse da omasite taster ili da pritisneta oba u isto vreme. Ono ugibanje tastature ka sredini prakticno ne postoji, mora jacom silom da se pritisne tek da bi se mizerno savila ka sredini, odlican su posao uradili. Jako je ugodna za slepo kucanje, trebalo mi je 15 minuta da se naviknem i da dostignem brzinu kucanja kojom kucam na desktop tastaturi. Lenovo je uvek imao odlicne tastature koliko cujem. Touchpad vrh, ima tackice po sebi i jako je lep osecaj kada pomerate prst po njemu, kao neka mini masaza prsta. Brdo, ali bas brdo gestures na njemu, pinch to zoom, desno odvojena skrol linijica, a moze skrol i sa dva prsta takodje, rotiranje slika uz pomoc dva prsta, pokretanje aplikacija uz pomoc tri prsta. Fazon namestis sta hoces da pokrenes, i onda samo prevuces tri prsta preko touchpada i on to otvori, veoma kul.

Kamerica mi se jako svidja. Nema onog kasnjenja pokreta kako ima na starim kamericama, kako ti napravis pokret tako se u sekundi i prikazuje na ekranu. Jedina mana sto joj treba malo vise svetla za normalno funkcionisanje, ali ok. Ima i Lenovo YouCam program sa brdo efekata za kameru i to ne samo onih prostih, vec kompikovanijih, ja se odusevio.

Autonomija - sta znam kada ga napunim do kraja pise 5h 20min kada surfujes ali to se stalno menja u zavisnosti sta radite na netbooku. Valjda bi trebalo da moze da izvuce 4 sata 1080p reprodukcije, sta znam. Pusticu veceras neki 1080p film da ide na maksimalnom osvetljenju pa cu vam reci koliko tacno moze da izdrzi.

Performanse - leti. Mozete da potrazite kako se nosi sa atom netbookovima u ovoj klasi, kida ih. E sad imao sam jednu neprijatnu stvar u celom ovom iskustvu - riknuo mi je dodatni ram koji su mi dali posle bukvalno dan rada. BSOD memory managment, znao sam tacno u cemu je problem provrteo memtest u tih nekoliko minuta kad se nije gasio i nalazio brdo gresaka. Izvadio taj ram i sve normalno. U pitanju je 2GB DDR3 1066 od nekog CSX proizvodjaca, da li je neko cuo za njih uopste? Bilo kako bilo, to co im poslati u koverti da mi zamene za novi, a ja u medjuvremenu kupio jos 4GB Kingston, sto je sigurno, sigurno je. Jeste da sam puko 3800 za njega, ali kad ide jare, nek ide i uže. Sad imam ukupno 6GB i netbook prakticno leti. 1080p sa kompa uz MPC-HC ide veoma glatko, ide sample na kraju. Youtube 1080p - zbunjuje me. Ako otvoris 1080p i odmah ga uveces u fullscreen radice savrseno tecno, ali kad ga smanjis pa opet pustis u fullscreen krenuce da secka ko blesav i nece se nikad oporaviti tako ce ostati do kraja klipa. Ono sto sam pustao u 1080p na youtube je Big buck bunny, i cak sam pratio video information nema droped frames, ali kao sto rekoh izadjes iz fullscreen pa udjes upet, poludi i sece. Chrome i Firefox ista stvar, glupi Flash je problem onda, sta znam?

Kvalitet izrade - veoma dobar. Nigde nista ne krcka i slicno, platika je kvalitetna. Povrsine plastike nije glatka vec je "naborana" u milion tankih linijica, ne znam da li mozete da vidite sa slika. Evo vam slike koliko mogu da stavim barem u jedan post:

N2HuJ.jpg

DpEGY.jpg

4xs1l.jpg

E46qZ.jpg

LONUg.jpg

eWJOa.jpg

CGjhI.jpg

S5gFF.jpg

t4IVc.jpg

YzRH0.jpg

[YOUTUBE]glE-ahh_qVg[/YOUTUBE]

Pitajte me slobodno ako vas jos nesto zanima. Licno mislim da bi ovaj netbook bio ubedljivi bestbuy ako bi se pojavio kod nas. E da, dobio sam refund, izasao me je sa svim troskovima kartice ipak 318e umesto 335e. Hvala banci ili kome god, me happy.

Edit:

Zaboravih da dodam da je tastatura jako tiha, nema onog klepetanja tastera kako mozete naci na drugim tipovima tastatura sa plitkim hodom.

Poslednja izmena:
Koji carevi ovi Nemci. Kazu ne treba da nam saljes pokvaren ram stick, poslacemo ti svejedno novi na poverenje. Tako je i bilo, odmah istog dana pre nekih 3,4 sata su ga poslali :) . Sad cu imati 2gb viska, sto ce najverovatnije otici u oglase ovde.

Tako je moj drug dobio dva digitalna rama iz Holandije. Zabagovao mu se prvi ram, on mislio da se pokvario, hteo da im šalje nazad, oni rekli ne treba i poslali novi. Posle je popravio prvi ram i sada ima dva za cenu jednog :)

@gizmor,sutra mi drugarica putuje za Bec i voljna je da mi uzme netbook,samo je pitanje da li ima negde bas prodavnica da se on kupi za kesh ili moze samo online narucivanje? I ako moze online,za koliko bi stigao,mora da se vrati u Srbiju u utorak.Svaka pomoc i odgovor bi mi ovde dobrodosla.

Games, games, games...ako mozes instaliraj i probaj nesto novije, umereno zahtevno ili nezahtevno, pa javi kako radi. :)

Cestitam na kupovini! Mocna spravica. :)

Da,moze ovo za igrice,bilo bi lepo da probas...
Koliko si garancije dobio?

Nisam siguran za prodavnice za kesh, ali ako narucis sa Cyberport-a stici ce za dan-dva. Ja sam narucio odatle u ponedeljak ujutru, a vec je stigao sledeceg dana ujutru, sto znaci jedan radni dan - to je po meni neverovatno brza isporuka za standard DHL posiljku. Verovatno je ista brzina slanja i u Austriji, maksimalno moze da traje tri dana ako je bas bas guzva tako da nema sta da brines.

Koliko vidim ova verzija kao moja se razgrabila, pise da ce tek biti dostupan od 5.5.2011 http://www.cyberport.at/notebook/notebooks/1C31-14R/lenovo-ideapad-s205-m632lge-4-gb-ram.html

Ostala je ova skupa verzija od 400e samo http://www.cyberport.at/notebook/netbooks/1C31-14P/lenovo-ideapad-s205-m632ege.html

2 godine garancije. Samo moram da te upozorim da je garancija bring-in tipa, moras njima da nosis ili ga oni pokupe nisam siguran kako to radi. Ne verujem da postoji worldwide garancija kod nas. Neka pogleda po radnjama, mozda i nadje sta znam, bas si potrefio da nemaju na lageru trenutno na cyberport, ali sa obzirom na cenu i na to sta nudi ne cudi me sto se rasprodao.

@Jovyland

Sad cu da stavim Portal 2, jedino to od instalacija imam trenutno. Napisite listu zelja igara koje zelite da testiram, pa cu malo po malo skidati.

Nisam ni video da nema na lageru,****te,ne verujem kakav baksuz...Za garanciju je ok,50 e je put do Beca,autobusom povratna,uvek neko ide,ne treba mi worldwide...

Portal 2 ce biti dovoljan...mada, ne moras da se mlatis...upravo naleteh na HP netbook sa identicnim hardverom koji tera L4D 2 u nekih 15-20 frejmova....
http://www.youtube.com/watch?v=lsnSATGW8Wc (poslednja petina klipa)

"neslužbeno":

Očekuje se negde u drugoj polovini maja.
"najavljena" cena će mnoge iznenaditi, nadam se prijatno.
dolazi sa instaliranim w7.

"neslužbeno":

Očekuje se negde u drugoj polovini maja.
"najavljena" cena će mnoge iznenaditi, nadam se prijatno.
dolazi sa instaliranim w7.

Cena modela sa Windows-om ne može ići toliko nisko da parira ceni FreeDOS modela. Za mene to svakako neće biti prijatno iznenađenje. Poenta ovog netbuka je da košta koliko netbuk kompjuteri inače i koštaju a to je od 250-300 evra. 350 evra je mnogo za netbuk.

G@W, apsolutno si u pravu!

Rečeno mi je da će cena biti vrlo blizu gornjoj ceni koju si naveo prihvatljivom.

Ali, ponajmanje bih da budem PR Lenova za Srbiju,
ovo gore sam napisao kako bi, zainteresovani za ovaj uređaj, mogli imati približniju informaciju kada se očekuje kod nas,
pošto sam i ja jedan od njih.

G@W, apsolutno si u pravu!

Rečeno mi je da će cena biti vrlo blizu gornjoj ceni koju si naveo prihvatljivom.

Ali, ponajmanje bih da budem PR Lenova za Srbiju,
ovo gore sam napisao kako bi, zainteresovani za ovaj uređaj, mogli imati približniju informaciju kada se očekuje kod nas,
pošto sam i ja jedan od njih.

Sluzbeno ili nesluzbeno cena ovog netbooka sa windows7 instaliranim ne moze da bude ispod 400e kod nas jer je 350e u Nemackoj najjeftinija verzija sa win7 home premium 64bit, 2GB rama i 320GB hardom http://www.cyberport.de/notebook/notebooks/1C31-150/lenovo-ideapad-s205-m632kge.html#ratings .

Ja sam ovaj moj sa freedos, 320gb i 4GB rama platio 315e, tako da je to bila granica koju sam bio spreman da platim za netbook. Kod nas ako bude ovakva freedos varijanta jednostavno ispod 370e nece biti, jer im se sigurno ne isplati. Ako mozes da nam das neke konkretnije informacije, ko ti je rekao da ce te cene biti bilo bi lepo :)

Evo vam sve varijante koje postoje za ovaj netbook http://forum.benchmark.rs/showthrea...ook-da-kupim&p=2522016&viewfull=1#post2522016

Gizmore, evo ovako stvari stoje:

Danas sam nazvao pinsoft i pitao za lenovo s205.
Gospodin koji vodi taj deo te firme me je obavestio da je taj model sa e350 platformom, 2GB, HD 320 GB i W7 naručen i da se isporuka očekuje u drugoj polovini maja meseca.
Cena?
Odgovor je bio 320 eura.

To su informacije dobijene telefonskim putem.
Za dalje informacije se obratite gore navedenoj firmi ili nekoj drugoj koja uvozi Lenovo uređaje u Srbiju.

Gospodin koji vodi taj deo te firme me je obavestio da je taj model sa e350 platformom, 2GB, HD 320 GB i W7 naručen i da se isporuka očekuje u drugoj polovini maja meseca.
Cena?
Odgovor je bio 320 eura.

Za dalje informacije se obratite gore navedenoj firmi ili nekoj drugoj koja uvozi Lenovo uređaje u Srbiju.

Ako bude ta cena, odmah pazarim jedan kom...

Cena?
Odgovor je bio 320 eura.

Meni nije jasno kako nesto kod nas moze biti jeftinije 30e nego u Nemackoj, moze da bude samo skuplje, al ajde. Ako to bude tako, ucice u istoriju jer kada pogledas ostale cene netbookova ovde i napolju vidi se da to sto pricas jednostavno ne moze da bude tako.

Pa pojasni sebi prvo da to što kažeš da pričam ja priča uvoznik i to sam jasno i glasno napisao na tvoje traženje.
A ako imaš nameru da se raspravljaš sa mnom oko cene koju sam preneo na osnovu razgovora sa čovekom iz pinsofta, onda tebi, jednostavno, svašta nešto nije jasno.

Nemoj mi zameriti, samo naglas razmisljam :) . Prosto mi je neverovatno da jedan netbook moze da bude jeftiniji kod nas nego negde u Evropi, nikad do sada to nije bio slucaj, a ne samo za netbookove, vec i za ostale stvari. Do trenutka objavljivanja cene ostajem skeptican, do tad je sve rekla kazala.

Ma, Gizmore, nema veze i ne zameram ti, ali ima i toga da je kod nas jeftinije nego u Nemačkoj.
Pogledaj cenu Acer AO 721.
Iznenadio sam se kada sam video cenu u Nemačkoj za slabiji procesor, manji hard ... jedino je razlika u W7 starteru i HP...
I veruj mi da sam se, kada mi je dotični gospodin rekao cenu obradovao da je nisu nagurali, kako to obično kod nas bude i skoro šokirao kada mi je rekao da je na njemu w7 HP!!!
Naravno i ja sam blago skeptičan.
Mada, ako uzmemo da je naš porez na računare 8%, a u Nemačkoj mislim da je 18 ili 19% (to tebi jasno stoji na računu), da su troškovi radne snage kod nas daleko ispod nemačke, verovatno još niz zavisnih troškova manji, onda je kalkulacija sasvim OK.
E, sad, kakva je politika formiranja cena uvoznika, to je druga priča o kojoj malo toga znam, pa nema smisla ni da pričam.
No, hajde da napravimo poređenje:
Ako je kod nas Ideapad 575 sa istom konfiguracijom kao S205 oko 341 euro (izvor Itsvet), onda bi to trebalo da pije vodu sa cenom za S205 koju su mi rekli.
Uostalom, pogledaj thinkpadove 11,6" koji su se naprasno pojavili kod nas.
Pa, neće biti da je ideapad skuplji od thinka.
Evo još malo da dodamo na ovu temu, u Sloveniji je S205 kao tvoj (na jedinom mestu gde su ga imali), prošle sedmice bio 399 eura!!!
Sumnjam da ga neko kupuje tamo po toj ceni, jer su nam sa ovog sajta sa kojeg si ti kupio poslali predračun za Sloveniju na 345 eura. Tu su troškovi slanja povećali cenu. A Slovencima je Austrija ... pa tu negde, na dohvat ruke.
Okasnio sam par dana, jer mi je "slovenačka veza" došla ranije no što su mogli da isporuče uređaj, inače bih ovo kuckao sa S205.
Nemci mi dolaze tek u junu, pa sad, izgleda da ću pazariti domaći, ako cena ostane kako mi je rečeno.
Ako bude veća, onda će u meni proraditi čuveni srpsko - balkanski inat i ima da ostavim pare Švabama, sve sa merverštojerom, pa neka njime školuju svoju decu.
Eto i od mene malo rekla kazala.

Nadam se da smo ovo sad stavili na stranu, pa nam daj malo sladi tog S205, dok si jedini u njegovom posedu.

bilo bi stvarno lepo da se pojavi po toj ceni, mada i ja sumnjam.

evo na primer, danas vidim da se najzad posle par meseci najavljivanja kod jednog domaćeg prodavca pojavio Asus Eee 1015B AMD Fusion C-50 Dual Core 1.0GHz (Brazos, 9W) kojem su neke stavke "ispod" onih na Lenovo S205 , pa košta 33000 dinara

Upravo tako, stavke su itekako ispod, Asus 1015B je precenjen kod nas za te specifikacije 10.2" 1024x600, 250gb hard i 1GB rama. Koliko ce tek onda 1215B koji je slican sa S205 kostati, 500e? 1215B sa E-350 u Nemackoj kosta 450e http://www4.hardwareversand.de/articledetail.jsp?aid=44038&agid=877&lb

Ako Lenovo S205 dodje po ceni od 320e ( i to jos sa win7 kako brica kaze), ne da ce napraviti takav bum, nego ljudi ima da gaze jedni preko drugih da ga kupe :D . Ko ce kupovati onda 1015B kada po cak i nizoj ceni ima dva puta bolji S205, a ko ce tek kupovati 1215B koji ce biti 100+ evra skuplji? Dakle i dalje ostajem skeptican :)

Inace S205 radi ko sat, opteretim ga gomilom tabova u chrome-u, Dreamweaverom, AcdSee-om, Portalom 2 u pozadini, a on ni da stucne. Jeste da imam 6gb rama, ali ipak :)

Poslednja izmena:
Zanima me je li ekran mat ili glossy? Ako ovo čudo dođe kod nas za 320e, kupujem odmah, samo što bih radije neki model s više memorije i bez Win7... Jedino mi smeta što baterija drži kraće nego na mom netbuku (Atom N550), mada i nije neki problem... Je li imao neko prilike da poredi dual core Atom vs. AMD Fusion?

Nazad
Vrh Dno