Šta je novo?

Lenovo Ideapad S205, AMD Fusion netbook

Pa tako ćeš da doguraš i do 13,3 veličine :).
Ipak je 12,1 primetno veće od 11,6 i cela mašina je dosta veća i normalno je da je hlađenje bolje, gledano sa strane... više Acer722 liči na netbook (10") a Asus1215 na notebook.
Uostalom svi će proizvođači nekako da napadnu 12,1" veličinu pa će tu biti konkurencije žestoke. Kontam ovaj 11,6 size će ostati ekskluzivitet :)

ja ne verujem da ce ostati ekskluzivitet.. po meni je 11.6 idealna velicina za prenosni... pretpostavljam da ce biti i ostalim korisnicima

Od kad se pojavila ova tema, ja sam ozbiljno zainteresovan da kupim ovaj netbook.
Bio sam strpljiv tokom leta, a dočekao sam i ovaj (razočaravajući po pitanju popusta i prodaje) sajam bele tehnike.:mad:

Već neko vreme se cena ovog modela zaustavila na oko 34500 dinara.
Kad se na sajtu pcberza uradi pretraga ovog modela, dobije se ovakav rezultat.

Moje pitanje je da li će se skoro pojaviti nešto slično (11-12" , fusion E serija ...)
-HP Pavilion mi je skup
-Asus Eee1215B (E350, E450) koliko vidim nema u ponudi, a i bio je skuplji kad ga je bilo
-Acer mi se nekako čini slabijim proizvodom od ovog (da ne nabrajam razloge)

To jest, da li je ovo sada dobar trenutak da ovo kupim ?

Glupo mi je da čekam novogodišnja sniženja (ako ih uopšte bude bilo) , a nemam predstavu da li će ovome još padati cena u skorije vreme (mesec dana)

Ja skupio i kesh za s205 i ubi me nedoumica oko slabe baterije...verovatno cu kupiti 1215b.

Meni je ovo netbook za krevet, tačnije tu mi uvek stoji prikačen na adapter, a imam sad i Acer 7715Z za dnevnu sobu, a desktop je glavna stvar naravno :) . Netbook vucaram samo kada testiram nešto od televizora, a obično tamo gde testiram ima utičnica koliko hoćeš. Prvenstveno sam ga uzeo jer odlično radi sa 1080p materijalom, a i ovako je zmajić.

Ako vam baš treba za svaki dan bez izvora struje, predlažem da preskočite ovaj model, ali to se znalo od njegovog izlaska. Ako će biti u kući većinu vremena, onda svaka preporuka. Tastatura i kvalitet izrade su svakako bolji od 1215b modela, dok su performanse maltene iste.

kakav je po pitanju photoshopa? i i igrica u nekim niskim podesavanjima?!

pratio sam ovu temu od početka, i ne sećam se da je neko pomenuo da ne može da se poveća količina deljenog ram-a za grafiku.

količina ram-a za grafiku je oko 350MB , i nema mogućnosti da se u bios-u (najnoviji update sa lenovo sajta) poveća.

za ove pare ovo je najbolji laptop..shto se tiche brazos procesora..samo neajbolje :))))

Koja je aktuelna cena i kako se kreću temperature ovog proca u odnosu na c-60?

U Švabiji model sa 1gb ram i 250gb hdd je oko 260e, još 4gb rama je 20e. Bio je 240e ali je poskupeo zbog ovih hdd-ova.

Vidim,pojavili se modeli i sa E-450 procesorom,u cemu je razlika? Ovaj netbuk moze 8Gb rama? Nema vise kod nas 1215b,taman sam skupio kesh.

Jel moze da izvuce 4 sata surfa? 2,5 sata video materijala? Jel moze da se otvori 10 tabova sa malo flesa i da radi ok,na 8Gb rama?

Pogledaj post http://forum.benchmark.rs/showthrea...sion-netbook&p=2638367&viewfull=1#post2638367

Kakvih 10 tabova, ja često imam po 25-30 tabova otvorenih u Chrome-u bez ikakvih znakova usporenja. Plus što imam gomilu ostalih programa otvorenih u pozadini, kao Dreamweaver, CuteFTP, ponekad i Photoshop, Skype, MSN, Serviio... maksimalno ga izrabljujem, a on se neda. Veoma moćna mašinica - bila bi savršena da je baterija malo jača.

@Gizmor

jel imaš neko rešenje za ovo što deljen RAM ne može da se poveća u korist grafičkog procesora ?

Evo uzeh i ja ovo čudo, i moram da priznam da sam malo razočaran performansama. Dobro, možda sam se ja previše navikao na moj desktop sa 8GB RAM-a i SSD-om, ali ovo je dosta sporo, a ništa zahtevno čak nisam ni radio. Ako je ovo brže od Atom-a (a po svemu sudeći jeste) ja prosto ne znam kako ljudi uopšte trpe Atom netbukove.

Nego, imam jedno pitanje - da li je neko stavljao SSD? Ne znam da li bi dobitak u brzini i trajanju baterije bio dovoljan (zbog slabog procesora). I ne mogu da verujem da za svaku malu intervenciju moram da ga nosim u ovlašćeni servis da ne bih izgubio garanciju, iako i u samom uputstvu postoje instrukcije za promenu/dodavanje memorije i/ili hard diska. 2GB memorije sam već kupio, samo se dvoumim oko SSD-a.

@davormen
Mozda je i 4gb rama za ovaj proc overkill, po meni jeste, ssd bi dosta pomogao kad su performanse u pitanju, dosta manje bi cekao na otvaranje fajlova, ucitavanje wina itd....

Ja bih da se učlanim u klub :D, od juče sam vlasnik ove mašinice i prvi utisci su odlični.
Meni trajanje baterije nije od presudnog značaja, ali evo juče je sa svakojakim čačkanjem izdržao nešto preko 4 sata.
Takođe, Lenovo daje aplikaciju za power management koja omogućava čuvanje baterije (drži je na oko 50%) čime bi se produžio njen vek (ovo je pozdravljeno aplauzom jer je meni u sadašnjem laptopu baterija vrisnula 2 nedelje nakon isteka garancije).
Ono što mene oduševljava je kvalitet izrade (dolazim sa Compaqa 615 pa sad vidim kako laptop treba da izgleda), jedino je glossy plastika minus, otisci od kad je izvađen iz kutije :(
Ostalo je u skladu sa onim što se već može pročitati u ovoj temi.
Inače konfa je: E-450, HD6320M, 2GB DD3 1066 RAM, 250GB hard, Free Dos.

Metni još 2 ili 4GB pločicu, jer RAM-a nikad dosta :D . Jeste, glossy iza i oko ekrana jeste malo bezveze zbog otisaka, ali nije strašno. Izrada i čiklet tastatura, savršenstvo, uživam kada kucam na njemu. Moćno netbukče, može i poneka nezahtevna igra, šta ćeš više.

Ram nikad jeftiniji nije bio i sigurno ću još jedan modul da mu metnem, al' gre'ota ovako novog da ga rasturam :d
Inače radi sjajno i sa 2GB, ali da je došao sa manje bilo bi nategnuto...
Tastatura je perfektna, samo još da se naučim na Fn <-> Ctrl (Lenovo virgin :p), btw imam SR tastaturu.

ja sam prekljuce uzeo istu masinu kao ivan i mogu reci da me je prijatno iznenadio, ja cu videti kasnije da ubacim jos 2gb rama...
nego jer neko zna kako da podesim kolicinu rama koju koristi grafika?

Posle par dana koriscenja S205 E450 250GB hdd 2GB ram@ddr3 1333 netbook-a (cena kad sam ga ja kupio bila je oko 280eur) mogu da kazem da sam prezadovoljan, ultra mobilna makina i komotna rezolucija ekrana (1366@768)uz kombinaciju perfektne besumne ciklet tastature pretvaraju kuckanje i uopste koriscenje ovog netbooka u pravu uzivanciju, vec sam napisao u nekoj od tema da cu bateriju da testiram, jedino sto sam zapazio je da je 6to-celijska ali nisam imao vreme da se baziram na testiranju tako da to javljam otom potom(trebalo bi da ide preko 5h+ uz surf wifi varijantu).

Punjac je dosta manji od standardnih za laptop kao i kabl koji vodi od adaptera ka dzeku je tanji nego inace sto se moze videti.

Zvucnici su dovoljno glasni, kamera standardna za laptop.

U radu pored 20+ firefox tabova otvorenih u pozadini, fotosopom i jos nekim programom sve klizi najnormalnije bez i najmanjih problema.

Jak graficki cip, jaci nesto nego na E350 platformi, pa je u kombinaciji sa tv-om putem hdmija prava stvar pustanje 1080p hd sadrzaja i filmova snimljenih u .mkv kontejneru.

Cardreader,microfon i BT sam samo probao, rade posao, nisam ispratio brzinu bluetooth-a ali mislim da je standardno za laptop ove klase.

Touchpad radi i kao multitouch, precizan je, mogao je biti za koji mm siri/duzi, doduse ja uglavnom wifi mis koristim ali na asusu 1215b bese dosta veci sto je skoro uvek bolje.

Proreze sa donje strane ima kroz koje vuce vazduh, mozda je to bitno nekom jer se secam da se dosta ljudi zalilo na acer 722 da nema otvore sa donje strane.

Inace uredjaj je totalno hladan i necujan , kuler se pali i tad blago cuje u jako retkim situacijama kad je cpu duze opterecen na 100%. Za wifi nisam drajver ubacivao , koristim def driver windowsa 7 , signal je najjaci do sad koji sam imao na laptopu a sa ove lokacije sam isprobao sigurno 15ak komada na iste ove mreze, bukvalno jak i perfektan signal.

Imam u posedu neki ram mushkin od starog laptopa na 1333 4Gb ali mi zao da ga rasturam novog jer radi tako brzo da imam utisak da nemam potrebu trenutno za tim jedino sto mi bleji ram u fioci :d ....ako sta uradim javicu u temi ovde.

Ponovicu za kraj prednosti i mane:

Prednosti: odlican ekran(osvetljaj, boje, uglovi), rezolucija (1366@768), tastatura, temperature uredjaja, vrlo je tih, nadprosecno jak wifi signal, podrska za win 7 32 i 64bit, win xp 32 bit, kvalitet izrade (savetujem da onaj ko kupuje netbook obavezno pogleda svaki pre kupovine, ovaj za moj ukus je najkvalitetniji uredjaj u poredjenju sa konkurentskim modelima), dizajn, cena.

autonomija bi trebalo da je kao sto sam vec napisao gore 5h+ ali javicu tacno nakon sto proverim.

Mane: glossy ekran, glossy poklopac odozgo, touch bi mogao biti veci, (nema os ako je to mana a u prednosti sam stavio cena :d)

Manje vise ove stvari ste mozda vec pisali ovde, mozda nekom ovo bude od koristi ako krene u kopivinu netbook-a pa eto ima sve na gomili u jednom postu :d.

Poslednja izmena:
U tehno**niji, imali su samo jedan komad u durmitorskoj, a od ne znam koliko komada prodatih na banovom brdu(ovde sam ja kupio a gledao sam i onaj u durm. onaj je bio nacet i sa skinutim folijama tamo pa nisam hteo) je ostalo dva kom, na akciji je ne znam od kad, uglavnom jeftiniji je na njihovom sajtu bio od predjasnjeg modela sa E350 :) i krupno crveno je pisalo akcija. Na dan kupovine kostao je 283 eura sto stvarno nije velika para za ovaj netbook. Link

Ovde cu odmah da iskoristim priliku i da pokudim prodavca u durmitorskoj koji nije hteo da rezervise artikal za sutradan pre podne, jako je drzak i bezobrazan bio dok su sushta suprotnost momak i devojka :) koji rade na b.brdu u delu tehnike gde su foto aparati , laptopovi i istu stvar su bez reci rezervisali za sutra do 21h da se dodje u bilo koje vreme. Znam da zaposljavaju svakog u tim trgovinama ali bre neki nisu ni za pod voz a ne da rade sa tehnikom. Apelujem da onaj ko ih dovodi i zaposljava da obrati paznju na zaposlene u durmitorskoj jer ima par njih koje poznajem jos od pre a rade i dan danas i zasluzuju kick iz radnje iste sekunde.

Poslednja izmena:
Ma kakav kick, ban odmah !:D
Ovj seizmos zivi za kickovanje i banovanje bilo koga.

on: Dobar review btw. Koliko traje baterija seizmos ? Jesi testirao ?

Nazad
Vrh Dno