Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Zanima me da li je neko uspeo da se registruje na paypal u poslednjih par dana sa visa internet karticom. Ja sam je juce dobio, probao sam sa nekoliko zemalja i ni jednom nisam uspeo da izvrsim verifikaciju.

Veliki pozdrav.

Pokuasj za dan dva..treba intesi toliko da je aktiviraju.
Meni isto tako prva dva dana nije htelo i treca - voila :)

I ja imam pare na racunu kartice proverim kad uplatim pa opet ne mogu da platim nesto nekad i do 3 sata dok ne "legnu"

Ja nemam taj problem...cim uplatim novac na devizni racun, bilo preko ebanka bilo na salteru, odmah mogu da ih koristim na ebayu ... jutros testirano :)

Zanima me jedna stvar,da li je istina da Paypal naplacuje 6% provizije kupcu pri uplati ?

Naprimer kupim nesto za 50e i postarina je 7e,ja na tih 57e moram da platim dodatnih 6% (3.5e) provizije ?

Koliko ja znam ne, PayPal proviziju naplacuje prodavcu. Na eBayu su sve cene konacne sto se tice kupca. Nisam siguran kako ide kada saljes novac direktno preko PayPala-a. Uglavnom legne manje, da li zbog provizije, konverzije ili ko zna cega i kome skine.

PayPal naplacuje proviziju strani koja inicira transakciju.

Sada ne mogu vise ni preko co.uk da uplatim. :(
Sta da radim da li postoji neka druga caka?
Ne mogu uopste da kupim na buy it now jer nece da otvori paypal

:D:D:D Koji ludaci ovi sa NJUZa ...

http://www.njuz.net/paypal-u-srbiji-od-1-septembra-vlada-osniva-novu-agenciju-za-otvaranje-naloga/

PayPal u Srbiji od 1. septembra. Vlada osniva novu agenciju za otvaranje naloga.

Ostalo još samo 5 država gde nije omogućen njihov servis

BEOGRAD, 16. jun 2011, (Njuz) - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je ranije danas da je postignut dogovor sa globalnim provajderom posredničkih usluga u finansijskim transakcijama na Internetu, PayPal, oko dolaska ove kompanije u Srbiju.

Guverner Šoškić je na redovnom radnom doručku sa novinarima obavestio srpsku javnost da je dugo najavljivani potez od kojeg se očekuje da omogući nesmetano poslovanje na Internetu napokon učinjen i da je posle dugotrajnih pregovora postignut dogovor koji odgovara obema stranama.

- Da, kao deo naše strategije da digitalizujemo privredu dovodimo Paypal. Naravno, neke stvari smo morali da prilagodimo našem sistemu i oko toga su se vodile najžešće rasprave sa našim partnerima. Srećan sam što sam u prilici da kažem da smo ovaj posao napokon priveli kraju i da sledi nova era u poslovanju u Srbiji – kaže Šoškić.

Kako saznajemo procedura otvaranja naloga i korišćenja usluga Paypala će biti dobro poznata domaćim korisnicima ostalih usluga iz te branše. Daliborka Novakovič, portparol NBS-a, izjavila je da je posebna briga vođena o tome da domaći korisnici, iako koriste ovaj novi vid usluge, ne ostanu uskraćeni za procedure na koje su već navikli.

Procedura za otvaranje Paypal (PP) naloga biće krajnje uprošćena. Posle registracije na sajtu PP-a, konfirmacioni email u štampanom obliku, pečatiran i potpisan od vlasnika naloga, treba sa pripadajućom dokumentacijom (jmbg, fotokopija izvoda iz knjige državljanstva, fotokopija iz matične knjige rođenih, adresa stanovanja, potpisana i overena kopija lične karte, a ukoliko je u pitanju pravno lice i kopija rešenja iz APR-a kao i potvrda da nema poreskih dugovanja) poslati faksom Agenciji za otvaranje naloga na Paypalu koja će biti formirana samo za ovu priliku.

Agencija će zakonski biti obavezana da u roku od 30 dana odgovori na zahtev za otvaranje naloga. Zakon kao i podzakonski akti koji regulišu rad Agencije biće doneseni na jednoj od jesenjih zasedanja Narodne skupštine.
Slanje i podizanje novca

Paypal sistem je jako pojednostavio transakcije. Nalozi za naplatu i plaćanje se vrše slanjem email adrese koju Paypal koristi poput pristupne šifre računu.

- Nama se taj sistem učinio nedovoljno sigurnim za naše korisnike i uveli smo nekoliko međukoraka koji će obezbediti da nema nikakvog rizika kako za učesnike u transakciji tako i za banke posrednike – kaže Novaković.

Naime, na tenderu će Western Union biti proglašen za zvaničnog posrednika. Tako će korisnici prilikom plaćanja Pejpalom, račun koji im stigne na email u štampanom obliku odneti na najbliži šalter Western Uniona u bilo kojoj pošti ili banci. Posle provere identiteta i boniteta dužnika, novac će uz 26% provizije biti poslat vašem PayPal prodavcu. Ista procedura je i za primanje uplata, gde će još biti potrebno priložiti kopiju lične karte i izvod iz matične knjige rođenih prilikom dizanja novca u gotovini. Ukoliko se radi o većim sumama novca, preko 37 evra, transakcija će biti poslata Poreskoj upravi i Upravi za organizovani kriminal, Odeljenju za sprečavanje pranja novca radi provere tokova novca uz dokaz uplate takse za korišćenje usluga Uprave. Rešenje o odobrenoj transakciji Uprava mora da pošalje u roku od 7 radnih dana.
Ostale novine

PayPal će se koristiti i kao zvanični posrednik u plaćanju obaveza prema državnoj administraciji. Tako će korisnici usluga moći da sve Republičke administrativne takse plaćaju ovim putem, prilikom čega je potrebno peti primerak konfirmacione email poruke o izvršenom plaćanju lično dostaviti najbližoj ispostavi Poreske uprave ili Suda.

Ovaj uspeh Vlade Srbije naišao je na unisono oduševljenje stručne javnosti koja je posebno naglasila prilagođavanje najbolje prakse u e-trgovini lokalnim potrebama administracije.

:D

Ne znam sta da kazem, osim da je ovo ocigledno zaje8ancija, ali ipak... imajuci u vidu da je ovo Srbija, ne bih se uopte iznenadio da je sve ovako kako je i napisano.

Nama se taj sistem učinio nedovoljno sigurnim za naše korisnike i uveli smo nekoliko međukoraka koji će obezbediti da nema nikakvog rizika kako za učesnike u transakciji tako i za banke posrednike

LOL ! (ma ceo text je za 'quote' )

Pa i nismo daleko od ovoga što ovi sa njuza napisaše.
Naravno, ovo je sprdnja, ali zaslužili su da se sprdaju sa njima, s obzirom da u Evropi od priznatih država samo mi i Makedonci nemamo PP.
Toliko o tome.

Ni mi ni Makedonija nismo "priznata" drzava kompletno :) :) :)

ma nije priznanje problem, problem je nas bankarski sistem koji politicari nece da menjaju...

Ne pusta me ni da kupim ono sto je "buy it now" i sto trazi odmah da se placa.

Resenje sam nasao uz pomoc clana @sikivela (hvala!), treba adresa na paypall da se u potpunosti podudara sa adresama na ebay, znaci na sva ova tri mesta mora da bude ista adresa:
paypall: home address
ebay: Registration address
ebay: Primary shipping address

Ne razumem zasto uopste i daju opciju da izaberes shipping address kada to ne radi.

Resenje sam nasao uz pomoc clana @sikivela (hvala!), treba adresa na paypall da se u potpunosti podudara sa adresama na ebay, znaci na sva ova tri mesta mora da bude ista adresa:

Ne razumem zasto uopste i daju opciju da izaberes shipping address kada to ne radi.

Kod mene radi.

Otovoris PP sajt. Ulogujes se. Odes na:

Profile

Add/Edit Street Address

Zatim na dnu stranice:

ADD ADDRESS

Zatim izaberes:

Add my addressAdd a gift address

i tu popunjavas podatke :

ime prezime.... i sve ostalo. Ne moze se staviti druga drzava, vec samo ona koja je registrovana.

I sad kada nesto placas preko ebay imas opciju da promjenis adresu primaoca i tu ce da se pojavi ova lista GIFT adresa.

Ja koristim kada treba da narucim vise stvari , pa da na carini ne zezaju narucim na nekoliko drugova.

Znaci uspelo je. Drago mi je:wave:

Kod mene radi.

Otovoris PP sajt. Ulogujes se. Odes na:

Profile

Add/Edit Street Address

Zatim na dnu stranice:

ADD ADDRESS

Zatim izaberes:

Add my addressAdd a gift address

i tu popunjavas podatke :

ime prezime.... i sve ostalo. Ne moze se staviti druga drzava, vec samo ona koja je registrovana.

I sad kada nesto placas preko ebay imas opciju da promjenis adresu primaoca i tu ce da se pojavi ova lista GIFT adresa.

Ja koristim kada treba da narucim vise stvari , pa da na carini ne zezaju narucim na nekoliko drugova.

Da li onda Ime i Prezime za GIFT adresu mora da bude tvoje ili stavljas imena od drugara? Trebalo bi da moze da se stavi za GIFT bilo koje ime, zar ne?
Drugo, zasto za GIFT mora biti ista drzava? Ako je GIFT onda je GIFT (poklon). Saljes poklon kome ti zelis i gde ti zelis. Jesi li siguran da ne moze da se stavi druga zemlja za GIFT adresu?

Ne mora da bude tvoje, stavljas ime koje hoces.

Evo kako izgleda formular:

P8Z03.jpg

A drzavu ne mozes da mjenjas, kao sto vidis stoji ona na koju je PP registrovan.

ok za Ime. To je dobro. A sto se tice drzave, ispada da prema PayPalu, covek moze imati prijatelje samo u svojoj drzavi i samo njima moze slati poklon.

Ja ne znam kako si ti priest iskomplikovao to, ja i dalje mogu da placam iako sam imao razlicite adrese - samo sto mi je sam paypal blokirao 2 dodate shipping adrese koje su glasile na Srbiju, a ostala je ona registraciona - adresa kao sa kartice al na Hungary. A shipping adresa na ebay mi nije ista, tj. isto je bg ali druga ulica i samo na Srbiju.

E zalio mi se drug u CG ima 3 neplacene jer sad ni njima ne radi, radovao se ko dete kad sam mu rekao za UK foru:)

Imam jedno pitanjce:

2005. godine, registrovao sam paypal (na Hrvatsku, a ostatak adrese je moja u Srbiji) i verifikovao ga potvrdjivanjem iznosa koj je skinut sa kartice koju sam dodao na paypal profil. Za ono za sta mi je trebao, nisam uspeo da zavrsim posao, pa sam jednostavno od svega digao ruke.

Pre 2-3 dana, probam da se logujem i sve prodje bez problema. I dalje sam 'verifikovan' user (bez i jedne transakcije) i glasi na Hrvatsku kao zemlja. U medjuvremenu, kartica koja je tada dodata je istekla. Takodje korisnici iz Hrvatske su dobili mogucnost da primaju uplate.

Mene zanima sledece:

Kada ce mi PayPal (to ce se sigurno desiti) blokirati nalog radi provere?

Tj. konkretno:

Da li blokiraju nalog cim primim neki novac ILI kada taj novac pokusam da prebacim na devizni racun?

Pitam jer bih novac koji mi neko posalje, potrosio kupujuci na ebay-u (ili nekom online shopu) a ne bih ga povlacio na racun u banci. Koliko sam siguran (znam da nista nije sigurno 100% ali...) da me ne blokiraju? (znaci necu povlaciti primljeni novac na racun u banci vec bih ga dalje trosio)

Hvala

Poslednja izmena:
Ja ne znam kako si ti priest iskomplikovao to, ja i dalje mogu da placam iako sam imao razlicite adrese - samo sto mi je sam paypal blokirao 2 dodate shipping adrese koje su glasile na Srbiju, a ostala je ona registraciona - adresa kao sa kartice al na Hungary. A shipping adresa na ebay mi nije ista, tj. isto je bg ali druga ulica i samo na Srbiju.

E zalio mi se drug u CG ima 3 neplacene jer sad ni njima ne radi, radovao se ko dete kad sam mu rekao za UK foru:)
Nisam nista iskomplikovao, jednostavno je prestao da radi pre dva tri dana.
Do sada je sve radilo bez greske preko co.uk

I ja sam placao direkt preko US, nekoliko puta preko UK, ali danas nece nikako :(

Nazad
Vrh Dno