Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja uopste nisam fanboy. Vise volim nVidia-u i to je ono sto svi znaju. Fanboy je neko ko se lozi kad procuri bilo kakav info, ajd mi pokazi kad sam ja tako nesto uradio.
I na ovaj reagujem ravnodusno dok se ne potvrdi.

Meni se na trenutak srusili snovi, heh :) kad bih ja verovao svakom ko pise sta oce, gde bi mi bio kraj.
Nego lepo priznaj da je tvoja reakcija prouzrokovana krivocom sto sam podsetio sta si pisao, tj. u sta si verovao pre par strana.

Anyway, back to topic and away from jerks :D : ako se ovo ispostavi kao tacno i ako cena bude oko 600$, Ati ce itekako imati razloga da spusta cene, jer bi takva kartica bila skoro na nivou 5970, sa svim prednostima single GPU grafike.

Ne trebas ti mene podsjecati sta sam pisao, ja to vrlo dobro znam, u tome je poenta ;) ...jer si ti uradio ono sto fanboyi rade, nasao izjavu nekoga ko je napisao da je nvidia proizvod los i onda likujes ;) (ako te to ne tangira kao sto kazes, sta te onda briga sta sam pisao ;) ) Ja stojim iza svakog svog postaa nigdje nisam rekao da su moji postovi dogma. Vjerovao sam u to jer sam imao takav info, isto tako sada u to vjerujem sa rezervom jer imam drugaciji info, a sta ce na kraju da bude ubrzo cemo saznati.

on topic :)
Ne slazem se jer dovoljne kolicine nece biti dostupne do minimalno aprila a oni ce da spustaju $$ tek kada vide da narudzba opada :) a cekati (jos) 3m nikako nije lako za nekoga ko npr. ima pare i hoce da kupi graficku (jer su velike sanse da ih potrosi na nesto druog :d)

Poslednja izmena:
Da nece mozda da padne cena 5850 karte? "no way hose", tek kad bude imala pristojnog konkurenta fps/$, jedino moze 5970 da pojeftini i mozda malo 5870, i to kad i ako je sve tacno...

O tome pricam naravno, to sto ce 5970 pasti 50$ (pa i 100$) skoro nikoga ne tangira, ioanko ih nema na trzistu :d

^pogodice one koji ih prodaju preko oglasa :)

Pa realno vrlo malo, ljudi koji mogu sebi priustiti 650$+ graficku kupuju istu jer hoce da imaju najbolje tako da sve i da bace u kantu 5970 opet ce biti spremni dati 650$ za trenutno najbolju kartu :)
Sada ispade da svi koji su kupili gtx280 trebaju biti kivni na nvidiu jer su nakon 60 dana izgubili 250$ :D Tada je bila najbrza i kostala je toliko - ***, to je cifra za early adopters...

Ne trebas ti mene podsjecati sta sam pisao, ja to vrlo dobro znam, u tome je poenta ;) ...jer si ti uradio ono sto fanboyi rade, nasao izjavu nekoga ko je napisao da je nvidia proizvod los i onda likujes ;) (ako te to ne tangira kao sto kazes, sta te onda briga sta sam pisao ;) ) Ja stojim iza svakog svog postaa nigdje nisam rekao da su moji postovi dogma. Vjerovao sam u to jer sam imao takav info, isto tako sada u to vjerujem sa rezervom jer imam drugaciji info, a sta ce na kraju da bude ubrzo cemo saznati.

on topic :)
Ne slazem se jer dovoljne kolicine nece biti dostupne do minimalno aprila a oni ce da spustaju $$ tek kada vide da narudzba opada :) a cekati (jos) 3m nikako nije lako za nekoga ko npr. ima pare i hoce da kupi graficku (jer su velike sanse da ih potrosi na nesto druog :d)

Propade mi 2000-ti post na gluposti. :)

Poenta je u tvojoj reakciji i nista vise. Ja kad sam te kulturno pitao odakle ti info za 15% razlike itd. ti si pametovao sa 'inside info-om' i ja sam to iskulirao. Sad kad te na to podsetim ti reagujes kako reagujes.U svakom slucaju, necu vise da slusam o tome.

Slazem se da 5850 nece biti pogodjen sa predstavljanjem prvih GF100 kartica, ali ce recimo biti pogodjeni 5870 i 5970. I to je nesto za pocetak. :)

Evo da se citiram ;) smajli na kraju nekima znaci nesto (a neki bukvalno shvate, jel) a fol je u tome sto je 'izvor' informacija cenzurisan na ovom forumu ;) pa nisam 'mogao' a niti imao zelju za trudom da ga postavim.
Moja reakcija je zbog fanboyizma i izvlacenja mojih postova i predstavljanje istih u svjetlu kao da ja pokusavam nesto da sakrijem. Tebi da nije bilo krivo sto sam ja to izjavio, ne bi se ni sjecao tog posta ;) a ja sam to prenio kako sam i procitao, isto kao sto cu ovo sa bjorna da prenesem na neki drugi forum i sl. Niko nista nije imao konkretno i citava poenta je da se spekulise na osnovu nekih tamo izjava (nisam dao misljenje na osnovu analize arhitekture). Sada stvarno imam zelju da bude 15% brzi pa da ti kazem, e a znas sta sam ja ono rekao, ja sam cool... mislim stvarno :S:
Ako neces da slusas o tome i ako te ne tangira (sto si izjavio) nisi trebao da pocinjes tu pricu ;)

Design Article releases tomorrow 7PM CST with complete Whitepaper info.

New Features, new cache, new Memory setup, and yes it's about 100% performance increase over GTX-2xx so figure single GTX-285 vs 5870 then double the GTX-285 performance.

Then it handles triangles different, triangles on any given frame can number in the hundreds of thousands so that's very important.

It will fold a lot better.

Increased efficiency in several areas.

It's a revolutionary new design oriented toward tessellation (those pesky triangles) and geometric programming. Problem being every wire frame is made up of triangles, tessellation takes those triangle and breaks them down into many smaller triangles. This core is uniquely designed to handle that so geometric and shader heavy games you will see more than the 100% raw power increase.

520USD might handle it. At 2x GTX-285 performance that puts it above GTX-295 performance and it's DX11 ready and designed for that specifically. Current ATI offerings are really good but basically a double the hardware on the same core design to provide more raw power. GF100 is a core design to take advantage of what the industry needs today and for some time in the future.

Read the article tomorrow cause that's about all I can say tonight.

Da se prisjetimo malo Charlijevih bisera :)

Contrast that with the GT300 approach. There is no dedicated tesselator, and if you use that DX11 feature, it will take large amounts of shader time, used inefficiently as is the case with general purpose hardware.

100% brza od gtx285 i nije neka vest. Posto ce imati minimum duplo vise SP-a, u najgorem slucaju i treba da je duplo brza, ali bi trebalo i vise kada pominju razne optimizacije gpu-a.

Izasla je gomila technology reviewova, dobili smo vecinu stvari koje smo vec znali, a reseno je i par misterija.

Performanse jesu brutalne, ali mislim da ovakav Fermi sam po sebi nije dovoljan. Cip je 60% veci od Cypressa, mnogo vise trosi (verovatno oko 50%) i prema projektovanim performansama (makar u Far Cry 2 i Dark Void sto smo videli) je brzi 30-40% od 5870 na defaultu. Karta je u onom FC2 testu bila brza od GTX 285 za nesto ispod 70% (GTX 285 je dao onih ~50FPS). I dalje ostaje misterija da li je ovo 512CC cip, ali best guess je da jeste, eventualno na nesto nizim taktovima.

Sada treba cekati mesec i po da stigne konacna verzija karte i da se finalizuju drajveri, pa da vidimo sta ce na kraju ispasti u realnom koriscenju. Mnogo ce biti bitnije videti kakve su specifikacije GTS 350 verzije i mejnstrim derivata, jer bi oni morali da donose daleko vise novca u cenovnim rangovima od 100-250 dolara/evra.

Kako god, ne bih ocekivao niske cene, jer NVidia nema ama bas ni jedan jedini razlog da ide u price war. Sta vise, mogu samo da se nadaju da ATI nece krenuti tim putem.

U biti se čeka novi "G92", što će biti karta za raju na novoj arhitekturi - performance derivat koji će se klati sa HD5800 :).

Što se tiče ATIa, kladio bih se da su već debelo krenuli tim putem s obzirom da je za početak 2011 najavljena nova arhitektura koja će konačno biti odmak od dosadašnje R600-R700-R800. A kladio bih se i da će GF po prvi put raditi ATI čipove.

http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=3721

anandtech je napisao(la):
In short, here’s what we still don’t know and will not be able to cover today:

1. Die size
2. What cards will be made from the GF100
3. Clock speeds
4. Power usage (we only know that it’s more than GT200)
5. Pricing
6. Performance

At this point the final products and pricing are going to heavily depend on what the final GF100 chips are like.

http://www.hardocp.com/article/2010/01/17/nvidias_fermi_gf100_facts_opinions/3

HardOCP je napisao(la):
However, right now there are unknown variables about the GF100. While we have a good idea about the inner workings of the GPU, there are other factors we simply do not know yet. Not much is really known about pixel shader performance. Without knowing how the clock domains are setup, and what the actual clock speeds are, we can’t even guess at what pixel shading performance will actually be like.

Then there are the variables that will make or break this GPU. We don’t know what the cost of video cards based on this GPU will be. We don’t know how much power this GPU is going to demand and what kind of power supply will be required to operate it. We don’t know the kind of heat output it will generate and what kind of cooling solutions will be required. We don’t know NVIDIA’s production and yields of this GPU. Lastly, we don’t know what availability is going to be like.

When all is said and done, the GF100 sounds impressive in terms of feature set and performance for gaming, but we are far away from being able to tell you what kind of gaming experience it is going to bring to the table. We are also far away from being able to tell you if it is a good value or not based on other physical factors. We’ve been burned before.

kakav lejmerski pokusaj zaustavljanja komadanja marketsharea i stallovanja prodaje konkurentskih proizvoda... i pri tome odvajanje potencijalnih kupaca i od njihove HighEnd ponude!

Ovo nije paper launch, ovo je kamikazi launch :D

Za sada :

Fermi has 16 tessellation units
1 tessellation unit per SM. So that equals 1 tessellation unit per 32 shaders: Nvidia claims up 3x-6x performance advantage. Some slides have shown this to be true. It will depend on rendering bottleneck ((Ie is tessellation the main engine bottleneck)) its very cheap to enable on GF100.
4 Triangles per clock setup engine ((4x improvement over previous engines which do it at 1x))
1.5 Gigabytes of Memory
512 Cuda Cores
384 bit Bandwith Bus
GDDR5
TMUS are decoupled and run connected to the SMs rather than the shaders. Increasing efficiency and possibility of "hot clocks"
64 TMUS
48 ROPS
Polymorph Tessellation Engine:
Vertex Fetch -> Tessellator -> Viewport Transform -> Atribute setup -> Stream Output
The tessellator units are hardware. But the entire pipeline is programmable.
Improved 8x MS performance should be on AVG about 10-15% max slower than 4x.
32x CSAA 8x MS + 24 CSAA.
Transparency AA now works with Coverage Samples. In previous generious 16x CSAA would only provide 4x color samples for Transparency AA. Now its covered by coverage samples as well.
Shader engine improved better cache. Better units. More units = Improved PhysX Support.
This architecture represents a dramatic shift for Nvidia as its moved to focusing on geometry performance. As we have started reaching diminishing returns on pixel fidelity. It is a huge architect shift.

Ono sto je NV uradila to je da je napravila univerzalni GPU gde se dosta toga obavlja "softwerski" na GPU-u i samim tim je podlozno izmenama/optimizaciji tako da Fermi moze implementirati funkcije koje trenutno ne postoje a pojavice se u buducnosti..
Ova arhitektura je sigurno buducnost samo je pitanje kad ce je i ATI implementirati
Mada iskreno ja za sad i dalje velik problem vidim u igrama koje se i dalje pretezno fokusiraju na konzule

Meni je ovde jedna stvar interesantna. Kada se pojavio Rade 5870 glavna zamerka mu je bila što ne postoje igrice koje će da koriste njegovu snagu, 5870 je bio overkill, šta će to kome tolika računska snaga, nove igrice će biti portovi sa konzola, DX11 je sr**e...
Sada odjednom karta koja će da se greje 50% više od dotičnog radeta, košta 50% više i ima performanse više za 50% (best case scenario) nije overkill???

^^I dalje je tako, tj taj deo o DX11 i igrama u "DX11 godini" ;) Ovde se sad prica da li je GF100 ono sto jeste, ili ono sto su neki tvrdili da jeste...

Evo i performanse u FC2, grafikoni, sta god...

http://www.hardwarecanucks.com/foru...idia-s-geforce-gf100-under-microscope-13.html

No, sada cemo, ko sto to obicno biva, verovatno nastaviti u duhu "potrosnje", "dimenzija cipa", "isplativosti za proizvodjaca" i sl. jer to odjednom postaje vaznije od performansi...koje spinovanje:d

Jos tekstova:

http://www.pcper.com/article.php?aid=858
http://www.guru3d.com/article/nvidia-gf100-fermi-technology-preview/1

what? sta to obavlja "softverski"?:trust:

While the PolyMoprh Engine may sound simple in its description, don’t let it fool you. NVIDIA didn’t just move their geometry hardware to a different place, clone it 15 times, and call it a day. This was previously fixed-function hardware where a single unit sat in a pipeline and did its share of the work. By splitting up the fixed-function pipeline like this, NVIDIA in actuality created a lot of work for themselves. Why? Out of order execution.

OoO is something we usually reserve for CPUs, where high-end CPUs are built to execute instructions out of order in order to extract more performance out of them through instruction level parallelism. OoO is very hard to accomplish, because you can only execute certain instructions ahead of other ones while maintaining the correct result for your data. Execute an add instruction that relies on a previous operation before that’s done, and you have problems. GF100 isn’t a full OoO design, so we’re not going to cover OoO in-depth here, but if you’d like to know more please see this article.

While the PolyMoprh Engine may sound simple in its description, don’t let it fool you. NVIDIA didn’t just move their geometry hardware to a different place, clone it 15 times, and call it a day. This was previously fixed-function hardware where a single unit sat in a pipeline and did its share of the work. By splitting up the fixed-function pipeline like this, NVIDIA in actuality created a lot of work for themselves. Why? Out of order execution.

OoO is something we usually reserve for CPUs, where high-end CPUs are built to execute instructions out of order in order to extract more performance out of them through instruction level parallelism. OoO is very hard to accomplish, because you can only execute certain instructions ahead of other ones while maintaining the correct result for your data. Execute an add instruction that relies on a previous operation before that’s done, and you have problems. GF100 isn’t a full OoO design, so we’re not going to cover OoO in-depth here, but if you’d like to know more please see this article.
ne razumem!

pa sve sto se kaze u ta dva pasusa jeste da je Tesselator progamabilan, sto i jeste u definiciji DX11 teselatora.
heh pretece me Ace! :)

I na kraju (u odnosu na 5870) ce imati bolju tesselaciju, bolju/brzu fiziku, ray-tracing, 3d vision surround, bice brzi... Prakticno u svim segmentima je bolji od ATI 5xxx.
Npr.. ATI ima samo 1 triangle setup/clock, dok fermi ima 4. To ne znaci da je fermi samo 4x brzi od ATI (u triangle setupu).. obzirom da shader clock u fermiju radi skoro 2x vecom brzinom od ATI shadera i da se po jedan triangle setup unit nalazi u svakom multiprocesoru, to znaci da su prefomanse triangle setup-a 6-8x vece nego kod 5870.
Texture units su prebaceni u SM i rade na vecem clocku nego u G200. Podrzavaju sve filteringe (cak i anisotropic). Imaju i jittered sampling.. tj mogu da procitaju boju iz texture sa koordinata koje su zadane kao offset + jitter velicine 128x128 pix. Ovo je veoma korisno za meke senke.

Poslednja izmena:
Kako je sad cinicna ona nv izjava da "dx11 is not important":D.Pre bi se reklo da ati-u u stvari nije toliko bitan, finansijski gledano napravili su pametniji potez, manje vise duplirali prethodnu generaciju, i to je to.A tehnoloski ce se valjda malo vise dokazati sa 6800 serijom.

I na kraju (u odnosu na 5870) ce imati bolju tesselaciju, bolju/brzu fiziku, ray-tracing, 3d vision surround, bice brzi... Prakticno u svim segmentima je bolji od ATI 5xxx.
Npr.. ATI ima samo 1 triangle setup/clock, dok fermi ima 4. To ne znaci da je fermi samo 4x brzi od ATI (u triangle setupu).. obzirom da shader clock u fermiju radi skoro 2x vecom brzinom od ATI shadera i da se po jedan triangle setup unit nalazi u svakom multiprocesoru, to znaci da su prefomanse triangle setup-a 6-8x vece nego kod 5870.
Texture units su prebaceni u SM i rade na vecem clocku nego u G200. Podrzavaju sve filteringe (cak i anisotropic). Imaju i jittered sampling.. tj mogu da procitaju boju iz texture sa koordinata koje su zadane kao offset + jitter velicine 128x128 pix. Ovo je veoma korisno za meke senke.

Pa na koliko to Hz radi shader clock? Sve je to lepo na papiru ali nikako na delu, dok oni to lepo izbace ATi će već imati Cypress refresh.;)

strasno me zanima cena tog najjaceg modela...znajuci nvidia-u bice to negde oko 550-600e...jako me zanima i na koji nacin ce resiti grejanje te kartice...ta kartica ni po jednoj osnovi ne moze da ima malu cenu jer moraju da idu jako kvalitetne komponente u nju...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno