Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
... Dobrim delom zbog drajvera, a i delom da su maltene prekopirali 4xxx seriju i nazvali je FireGL

FireGL, sada FirePro je postojao davno prije 4xxx serije ... druga je stvar što su neki neupućeni. A čipovi su isti kao kod Radeona, samo karte imaju više memorije, ponešto drugačije hlađenje isl. Uostalom isto je kod Quadro linije.

FireGL, sada FirePro je postojao davno prije 4xxx serije ... druga je stvar što su neki neupućeni. A čipovi su isti kao kod Radeona, samo karte imaju više memorije, ponešto drugačije hlađenje isl. Uostalom isto je kod Quadro linije.

Secam se Diamond FireGL graficke. Imao je neki moj ortak pre bombardovanja. Covek imao para pa je kupio ali se nije naigrao. Vrlo brzo je ustupla mesto nekoj 3dfx :D

Tada je GPU bio iz 3Dlabs.

@Ace: Znam da je postojao davno, samo sam napomenuo trenutno stanje :)
Jednostavno nVidijino razvijanje softvera i podrske im se isplatilo...

Da ne trazim onu staru temu o NVidiji i AIB partnerima, evo ovde, definitvno se odnosi i na Fermi...

XFX's European operations will cease to be an NVIDIA Approved Partner

Rumor has it that this week NVIDIA will let it officially be known that XFX's European operations will cease to be an NVIDIA Approved Partner. This means that XFX will lose all underlying NVIDIA support on GPU allocation and new product launches...including Fermi. It also looks as if Visiontek will be kicked out of a MAJOR USA e-tailer, which will probably decimate Visiontek's business. We will be seeing other major changes in video card sales this year here in the USA as well. The video card manufacturer landscape will be very different in the USA this year. Expect to see two or three major brands fall by the wayside when it comes to NVIDIA and AMD GPUs.

Moram reci da nisam pratio sta se desava sa XFX-om, ali je ovo prilicno cudno, makar se odnosilo samo i na evropsku podruznicu. XFX je mnogo jaci u SAD, ali nije nemoguce da ih ovo stavi i na tom trzistu u mnogo podredjeniji polozaj kada je EVGA u pitanju. Ako je istina, bice veoma interesantno saznati sta je u pozadini svega (ako ikada i saznamo).

Verovatno hoce da imaju vise "cisto svog" proizvodjaca.

Driveri im nisu losi - ocajni su.
Evo vam primer, imam namesten ceo dev environment na Win 7 64b Ultimate. Instaliram Visual Studio 10 i ATI install manager jednostavno umre - nema sanse da se pokrene !?
sve sto znam sam pokusao da shvatim sta ga muci, da ga osposobim.
A kao sto znate ATI IM je aplikacija koja radi sve instalacije i deinstalacije ATI programa, tako da sam ostao bez mogucnosti da instaliram stream, da deinstaliram drivere.
Rezime je da sam sistem vratio u normalno stanje vracanjem na restore point.
Meni se to desava i sa prethodnom verzijom Visual Studio 2008, ako je u pitanju isti problem resenje je instalacija Visual C++ 2005 redistributable v8.0.50727.3079 (bas ta verzija sve do poslednjeg broja).

http://www.xtremesystems.org/Forums/showthread.php?t=241120&page=31

Deep Dive meeting has over, and we already know how powerful GF100 is, and IT IS! Performance is better then expected, most peoples here will search in own words and feel to shy for craps in thread. We can only laugh now, because Nvidia did it! Perf in Unigine DX11 benchmark is spectacular, Radeon HD 5870 is there like low-end toy for kids against GF100.

PS. Yeah, GF100 has 512 CC, and GPUs are in massproduction now, plenty of manufacturers have first GF100 inhouse.

ako su navodi tacni znaci da fermi rastura ATI u DX11 testovima posto je zakljucak baziran na Unigine benchu...

Ako su navodi tačni, evo meni nove grafe.

Ovaj demo, koji inace prezentira kompleksnu fiziku i tessellaciju, nam moze donekle dati uvid u to koliko je GF100 brz. Ovdje je demonstriran wireframe gdje se vidi jako kompleksna geometrija, i sve je pogonjeno na jednoj karti.

http://www.youtube.com/watch?v=6RdIrY6NYrM

Znači ipak negde između GTX295 i HD5970. Brža oko 20% od HD5870?

@starac
Hajde bar počisti ovu temu od raznih prepucavanja i flameovanja + trolovanja kad već nemaš šta da radiš. Zadnjih par stranica imaju 14% veze sa Fermijem ostalo je smeće.

Nema vajde cistiti ovo. :)

Otvorice se nova tema kada se Fermi i zvanicno pojavi i to je to. :)

ljudi mene interesuje sledeće kad se pojavbi nvidia 350 i 360 kartice interesuje me kolika će cena biti,i koliko će treba nvidi 260 da padne cena :)

Najaci mi je onaj lik koji je stavio 3D cvike na gornji deo rama klasicnih naocara :trust:

Celih 4 minuta u vezi Fermi-ja. U stvari nema nista u vezi Fermi-ja. Rekao je da su procesori u proizvodnji i da je on very happy zbog toga :d

Ostatak price je u vezi 3D vision za igre.

Moram priznati da je prvi deo najzanimljiviji. Nisam uopste znao da rade na tablet-u.

Poslednja izmena:
Prilicno je interesantan zaokret koji je poslednjih dana napravio Fuad - u jednom trenutku je bio najveci "believer" u Fermi, a sada objavljuje ovakve vesti...

Chip yields seem to be the topic of discussion lately as the much larger Nvidia Fermi chip is struggling with yield issues as our sources suggest that the actual yields are as low as 20% and are not improving quickly according to sources close to the fabs. With wafer starts costing about $5K the numbers suggest that each chip would cost an astounding estimated $200 per chip which pegs the card with a sticker price of about $600.

Those in the know are claiming that Fermi despite the yield and thermal issues is only about 20% faster than Cypress, while Hemlock smokes it. The combination of low yields, high thermals, and marginally better performance than Cypress could be conspiring to place Nvida in the position of having to release the card, but have to sell it at a loss till they are able to address the issues in the next spin according to sources. Because of the situation a mole we know is suggesting that Nvidia may limit the sales of Fermi to consumers and instead use the chips for the Tesla and Quadro products where prices and margins are much better.

koliko naponskih konektora mozete da prebrojite na ovoj Fermi kartici:

nvidia_geforce_100_2.jpg

2, 1 6pin i 1 8pin, inace to je pretpostavljam Antecovo 1500W napajanje koje ima takve konektore

moguce je da ce fermi imati i 10+2pinski konektor (novi atx standard 250-300W)

DAS me podseti na ovaj slučaj sa napajanjem :D

Na osnovu ove slike na nalepnici se vidi da je u pitanju SilverStone napajanje. Najviše liči na Decathlon DA1200 (review) samo je očigledno nešto rađeno sa PCIe konektorima na napajanju:

DA1200-01.jpg
DA1200-02.jpg

Moguće je da:

1. SilverStone još uvek nije izbacio ovo napajanje (kao što reče illidan 10 pin),
2. SilverStone je u saradnji sa nVidijom napravio ovo najapanje za test svrhe i prezentacije Fermija, ili,
3. nVidija je preradila napajanje da bi osigurala dovoljno struje Fermiju koji je još uvek u test fazi i nije "ispeglan" što se tiče potrošnje i frekvencije.

Poslednja izmena:
NVIDIA outs 300M mobile graphics series, causes little excitement

12jan10kjnbbvcx.png

Many a mind might've strayed from all the CES crazy-talk about future tech and wondered as to what exactly is going on in the war against bad graphics on otherwise totally sweet laptops. The answer from NVIDIA is, disappointingly, not much. The green giant of GPUs quietly snuck out its 300M mobile GPUs over the turn of the year, and there was good reason for the lack of fuss -- the top tier GeForce GTS 360M sports the same number of processing cores as its 260M predecessor, accompanied by the same 2GHz memory clock and identical 128-bit memory interface. But don't despair yet, sailor! There's the stark omission of any GeForce GTX models among the new 300Ms, which should fuel hopes that this gap in what NVIDIA calls the enthusiast market will be filled by Fermi-shaped chips come March of this year.

Pa zar je moguće da če biti samo 20% brži od 5870. Iz ove teme ne mogu da izvedem nikakav zaključak. Čas ATIjevci citiraju Fuada i ostale izvore koji kažu da je 20% brži, čas starac vadi neke informacije (čini mi se da su u većini slučajeva u pitanju PRi nVidie) koje kažu kako je opravdao očekivanja, kako je 5870 igračka naspram Fermija. Šta je od ova dva tačno i jel ima ijedna proverena informacija ili samo naklapate kao i obično.

Meni je Fermi jako bitan pošto još uvek nisam uzeo 5870, čekam Fermi da sruši cene ili da ako bude mnogo dobar (i ~400$) uzmem Fermi. Ako bude samo 20% ja tu ništa ne dobijam tj. cene ATI neće dole a pitanje je da li nVidija toliki čip može da daje u bescenje.

Mislim da josh uvek niko ne moze tachno da kaze koliko je Fermi zaista brz. Da li vredi chekati da se on pojavi - mislim da vredi, jer se ne ochekuje neka poplava DX11 igara u skorije vreme (osim novog AVP-a, mislim da nema nishta interesantno do kraja godine).

Realno gledano, Fermi mora biti brzi od 5870 jer ce mu cena sigurno biti veca od 5870. Ali, kao shto je istorija nekoliko puta pokazala, moze da se desi da ne bude brzi (ili da bude marginalno brzi) i da ce tek u svojoj reviziji da da dobre rezultate - setite se NV30 i radeona 2900XT.

...There's the stark omission of any GeForce GTX models among the new 300Ms, which should fuel hopes that this gap in what NVIDIA calls the enthusiast market will be filled by Fermi-shaped chips come March of this year.[/IMG]

Ili ce jos jednom preimenovati G92 sa 128SP ;) Prevelika je potrosnja Fermija kako god da okrenes da ga odmah predstavljaju kao mobilni cip. Eventualno mejnstrim derivat kada se pojavi, ali to izgleda nece biti tako skoro.

@ G@W

Pa realno se malo sta pouzdano zna, manje vise opste stvari... bice 40nm; podrzavace DirectX 11, ali nece imati dedicated hardver za to; koristice DDR5; najjaci model ce imati 384-bitnu memorijsku magistralu, derivati 320 bitnu; 1.5GB ili 3GB memorije za jace modele, 640MB ili 1.28GB za slabije; jedan model ce defintivno imati 448 CUDA cores, a bice onih sa vise (512) i (verovatno?) manje (384, mozda cak i 320/256, sve zavisi koliko "otpada" bude; bice veoma veliki potrosac; podrzavace PhysX, 3D Vision na vise monitora.

Proverljive informacije se tu zavrsavaju - tacne specifikacije, klokovi, potrosnja, yield, cena, a pre svega performanse u igrama je moguce samo nagadjati, bar za nas koji nismo insajderi.

@ GOW,

Ono sto ja mogu kao najbolju informaciju da ti kazem jeste da: "Dzabe cekas"! :)

G92 chip je unifeid u pravom smislu te rechi, moze da nosi bilo koje ime.

Pa dobro, G92 moze da tera 99% savremenih igara u 1680x1050 sa maximumom detalja :) Ali ga preterashe zaista.

Bilo bi lepo ako bi Fermi naterao Nvidiju da napravi neshto zaista novo i da napravi zaista prekretnicu u dizajnu svojih GPU-ova. U neku ruku Fermi jeste pokushaj, ali mislim da im fali da prelome i prestanu da prave ogroman chip "all-in-one". Buducnost je, chini mi se, vishe za karticama koje koriste nekoliko dedicated chipova - jedan za fiziku, drugi za geometriju, treci za 3D itd... Mada ko zna.

Ja sam imao G92, pa sam provrteo nekoliko nVidia i Ati kartica i opet se vratio na G92.
Na kraju ce postojati samo G92, shvatite to. :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno