Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma manje vise za potrosnju,:D Dobar i brz auto mnogo trosi.:D Mene brine ovaj "TUNEL"!!!
1102071-fermi2.jpg

1102081-fermi3.jpg

Poslednja izmena:
Mislim da taj tunel ipak nije tesno vezan za Fermija.

Nvidia vec duze vremena ima tkz. SLI certified kucista, s tim sto hladjenje kod TripleSLI sistema predstavlja stalan problem otkako je ta mogucnost i predstavljena.
Vecina korisnika mora da radi sledecu stvar ne bi li koliko-toliko ohladila tri zbijene kartice:

q6600rig.jpg
[/url][/IMG]

Prema tome verovatno konacno zele da naprave kuciste koje ima SLI sertifkat i u kome sve SLI varijante rade bez toga da je potrebno alternativno hladjenje tipa sobni ventilator i otvorena stranica kucista. :)

Poslednja izmena:
koliko naponskih konektora mozete da prebrojite na ovoj Fermi kartici:

nvidia_geforce_100_2.jpg

pa bolje i konektor viska nego kao neke 48xx koje su se gasile pri max opterecenju :p

Ma nek se greje, i nek trosi... al bar da znamo kolko je to brzo!

Nego jel se to oba kabla, na osmopinskom, "ulivaju" u jedan, ili je to samo nastavak na jos jedan konektor na istom kablu?

Poslednja izmena:
pa naravno da mozes to reci za ati drivere i delimicno ces i biti u pravu(mada su se popravili)...ti driveri se poprave kroz par meseci(ja bi voleo da ih ni nema) ali ako nvidia napravi "furunu" koja ce mnogo da trosi,e za to bas nema bas nikakvog "leka" i ne pomazu im bolji driveri...nvidia ce da kasni najmanje 6 meseci jer fermi ce biti prikazan navodno u martu(top model),a njegova prodaja jos nesto kasnije dok se o derivatima(slabijim modelima) nista ne prica

Lepo receno ovo za drajvere. :)

Zar je potrosnja/hladnjene problem za potencijalni jednocifreni broj vlasnika istih na ovom forumu?
I na drugim forumima...
Ovo mi lici na neki drugi forum gde se svi pale na dobra i brza kola, a vlasnici su Opel suza GSI i BMW-a starih 20 godina. Eventualno ako nekom cale kupi novi hyundai i30 :D
Koje ste lozane
P.S. Auuuuu, pa jedan od najglasnijih radi za AMD!!!! IZvinjavam se sto sporo kapiram, ali ovo mi lici na nasu skupstinu.
Svi jedu go*na lopatom, a dah im mirise na colgate 8in1

Poslednja izmena:
Ako bude najbolje i najbrze zasto da ne ako treba i 2000W:D;)

Mozda zato sto je ekonomski neisplativo ;)

Sirove performanse nisu NVidijin problem, tu je i GT200 bio vise nego dobar, ali kada se pogleda sve ostalo, nisu konkurentni (perf/mm2, perf/watt i slicno).

Kako trenutno stoje stvari, ako im sledeci cip u nizu nije ono sto je pre 5 godina bio NV40, nece biti dobro za njih.

koliko naponskih konektora mozete da prebrojite na ovoj Fermi kartici:

nvidia_geforce_100_2.jpg
2, 1 6pin i 1 8pin, inace to je pretpostavljam Antecovo 1500W napajanje koje ima takve konektore

moguce je da ce fermi imati i 10+2pinski konektor (novi atx standard 250-300W)

element_v_nvidia_edition.jpg

http://www.tweak.dk/nyheder2.php?id=22680

Zar je potrosnja/hladnjene problem za potencijalni jednocifreni broj vlasnika istih na ovom forumu?
I na drugim forumima...
Ovo mi lici na neki drugi forum gde se svi pale na dobra i brza kola, a vlasnici su Opel suza GSI i BMW-a starih 20 godina. Eventualno ako nekom cale kupi novi hyundai i30 :D
Koje ste lozane
P.S. Auuuuu, pa jedan od najglasnijih radi za AMD!!!! IZvinjavam se sto sporo kapiram, ali ovo mi lici na nasu skupstinu.
Svi jedu go*na lopatom, a dah im mirise na colgate 8in1

:)

Malo glasina :)

NVIDIA GeForce GTX 395 Specs :

- Codename "GF104".
- Dual Core GPU Design (Two GF100 "Fermi" Cores).
- 6.4 Billion Transistors In Total (TSMC 40nm Process).
- 32 Streaming Multiprocessors (SM).
- Each SM has 2x16-wide groups of Scalar ALUs (IEEE754-2008; FP32 and FP64 FMA).
- The 32 SMs Have 1536KB Shared L2 Cache.
- 1024 Stream Processors (1-way Scalar ALUs) at 1350MHz.
- 1024 ALUs In Total.
- 1024 FP32 FMA Ops/Clock.
- 512 FP64 FMA Ops/Clock.
- Single Precision (SP; FP32) FMA Rate : 2.76 Tflops.
- Double Precision (DP; FP64) FMA Rate : 1.38 Tflops.
- 256 Texture Address Units (TA).
- 256 Texture Filtering Units (TF).
- INT8 Bilinear Texel Rate : 153.6 Gtexels/s
- FP16 Bilinear Texel Rate : 76.8 Gtexels/s
- 80 Raster Operation Units (ROPs).
- ROP Rate : 48 Gpixels
- 600MHz Core.
- 640bit (2x320bit) Memory Subsystem.
- 4200 MHz Memory Clock.
- 336 GB/s Memory Bandwidth.
- 2560MB (1280MB Effective) GDDR5 Memory.
- New Cooling Design.
- High Power Consumption.

GTX395 is 60% faster than GTX380
GTX395 is 70% faster than HD5970
Release Date : May 2010, Price : 499-549 USD.

koliko ce tek taj 395 da se greje i trosi? znaci ocekivana cena u evropi od 500-550e kod nas i 600e

ni u najoptimistickijim (nvidia) snovima mislim da GF100 nece biti 300dolara jer bi to znacilo da ce ta kartica onda biti 300e sto je nemoguce...sam gpu je mnogo veci,a samim tim i mnogo skuplji za proizvodnju sto iziskuje i skuplje komponente,mnogo bolje hladjenje i na kraju i vecu cenu...ja tipujem da fermi nece biti ispod 450e

Cena ce zavisiti od performansi, as simple as that. Ovaj GTX 395 ce ponovo imati dva slabija cipa, sto se vidi iz memorijske magistrale (2x320 bita), ali navodno punih 1024 jezgra. To navodi na cinjenicu da cemo odmah videti i GTX 360, 375 i 380.

Sto se performansi tice, i ono sto je navedeno na kraju (single gpu Fermi brzi od 5970) deluje totalno nerealno. To znaci da bi efikasnost u odnosu na GT200 trebala da bude teoretski ~4 puta (realno preko 3) veca na slicnim klokovima (a broj jezgara je uvecan za malo vise od 2 puta). Jedino ako nije greska, i ako nisu mislili na 5870. Mislim, da je ovo istina, pustili bi te brojke i "ubili" prodaju 5800 serije.

za zerbaha
to je naravno tvoje misljenje i ja ga cenim ali ja npr nikada nisam imao problema ni sa jednom ati karticom,a izredjao sa ih toliko da ne mogu svih ni da se setim...cak sam imao daleko losija iskustva sa nvidia-om jer mi par kartica "crklo" koje mi i danas stoje u kutiji za uspomenu i jos da napomenem da su mi riknule dve kartice 280-ke koje mi na srecu nisu ostale kao suvenir jer sam za te imao garanciju...ponavljam da nisam fan ni nvidia-e ni ati-ja vec sam fan mog novcanika koji uvek zeli da za sto manje pare dobije sto bolji hw

Poslednja izmena:
pitanje samo bolji hw za sta? neko koristi graficku i za nesto drugo osim igranja, a tu veliku ulogu igra i softver tog hardvera :).

Ja sam, eto, imao kartice i jedne i druge firme i ni jedna mi nije pravila nikakve probleme. Nisam nikada imao problema sa ATI-jevim drajverima po kojima se tako rado pljuje, niti sam primetio da su nVidijini nesto bolji. Sada imam cak i zloglasni CCC instaliran pa mi opet nista ne fali. Stavise bas me dobro sluzi kod podesavanja dual outputa, scalinga, itd... Mozda je to zato sto se ne zalecem da kupujem najnovije stvari pa dok ja pazarim sve se ispegla i legne na mesto, a mozda je u pitanju sramotno preterivanje.

Istina je da kod nekih specificnih namena moze doci do problema, pa onda ljudi uzimaju nVidije jer one imaju bolje uradjeno "nesto za nesto", ali isto tako znam za primere da ljudi uzimaju ATI karte jer je na njima bolje uradjeno "nesto drugo za nesto drugo". Svejedno, ne bih nijedan od ovih primera uzimao kao argument. Za obicnu upotrebu nema nikakve razlike. I otud ja gledam cenu, performanse, potrosnju... a ne koja firma pravi kartu.

pitanje samo bolji hw za sta? neko koristi graficku i za nesto drugo osim igranja, a tu veliku ulogu igra i softver tog hardvera :).

Taj ko ne igra igre a "miran san" mu je najbitniji kriterijum pri kupovini hardvera treba da kupi Apple kompjuter ;)

Neki od nas vole da cackaju, kvare, popravljaju, podesavaju...

Ja sam, eto, imao kartice i jedne i druge firme i ni jedna mi nije pravila nikakve probleme. Nisam nikada imao problema sa ATI-jevim drajverima po kojima se tako rado pljuje, niti sam primetio da su nVidijini nesto bolji. Sada imam cak i zloglasni CCC instaliran pa mi opet nista ne fali. Stavise bas me dobro sluzi kod podesavanja dual outputa, scalinga, itd... Mozda je to zato sto se ne zalecem da kupujem najnovije stvari pa dok ja pazarim sve se ispegla i legne na mesto, a mozda je u pitanju sramotno preterivanje.

Istina je da kod nekih specificnih namena moze doci do problema, pa onda ljudi uzimaju nVidije jer one imaju bolje uradjeno "nesto za nesto", ali isto tako znam za primere da ljudi uzimaju ATI karte jer je na njima bolje uradjeno "nesto drugo za nesto drugo". Svejedno, ne bih nijedan od ovih primera uzimao kao argument. Za obicnu upotrebu nema nikakve razlike. I otud ja gledam cenu, performanse, potrosnju... a ne koja firma pravi kartu.

+1
... ta fama o lošim ATI i ultradobrim NV driverima postaje legendarna. O štednji na hardveru i inicijalnim verzijama BIOSa bi se već moglo pričati kod nekih modela.

Ako posmatramo grafichke karte kao sredstva za igranje igara, nvidija i ati su tu negde (i jedni i drugi daju dobar frame rate u igrama, sa manje ili vishe bug-ova). Ali opet, sa nvidijom imate PhysX, mogucnost da koristite 3D vision i stalan rad na razvijanju novih primena GPU-a u raznim programima.

Ako posmatramo grafichke karte kao profesionalni alat, Ati je jednostavno daleko iza Nvidije i to uglavnom zbog jako slabe softverske podrshke. 90% developera i ljudi koji se bave ozbiljnim poslovima koriste nvidiju bash zbog softverske podrshke.

Ono shto se ochekuje od Fermi arhitekture je potpuna programabilnost GPU-a, tj. da uz pomoc CUDA-e i C++ mogu da se prave aplikacije koje ce se izvrshavati na GPU i raditi mnogo brze od onih koje se izvrshavaju samo na CPU. Zato se stalno i potencira realtime raytracing i slichne stvari jer je postalo jasno da CPU tuda nece skoro krochiti.

P.S. Molio bih da ako se brishu postovi koji nemaju veze sa temom, da se brishu i odgovori na te postove, a to neko ko nije video te postove nece znati o chemu se radi, hvala.

Poslednja izmena:
Sa Nvidijom imaš Physx, ali ako imaš kartu slabiju od GTX260 ne smeš da je uključiš jer ti značajno ubije frame rate pa igra postane skoro neigriva u višim rezolucijama (1680x1050 i višim)...

Te primene sa CUDA-om su trenutno vrlo marginalne, a ima ih i ATI sa Steam-om i Brook++, doduše nešto manje nego Nvidija, ali velikoj većini nas smrtnika ne znače ama baš ništa. Biće to rašireno tokom 2010-te, ali sa OpenCL-om, pa će biti svejedno ATI ili Nvidia.

Sve u svemu, ostaje činjenica, da do Fermi-ja Nvidija može samo da podvije rep među noge, a šta će onda biti videćemo. Siguran sam da ni ATI ne spava na lovorikama, i kad izađe Fermi, biće i 5970 a u H2 2010-te verovatno i nova HD6xxx serija...

Živi bili pa videli, na radost svih nas, kojima rat između crvenih i zelenih donosi stalna poboljšanja, veće brzine i niže cene.

Ako posmatramo grafichke karte kao sredstva za igranje igara, nvidija i ati su tu negde (i jedni i drugi daju dobar frame rate u igrama, sa manje ili vishe bug-ova). Ali opet, sa nvidijom imate PhysX, mogucnost da koristite 3D vision i stalan rad na razvijanju novih primena GPU-a u raznim programima.

Imas i mogucnost sa atijem da koristis DX11 i kosta manje za veci perf... mislim, nikakve logike spominjati physx koji radi u 2 zanimljive igre.
Niko ne spori upotrebu u profesionalnom okruzenju niti bilo ko (osim vas, koji pravdate nv) spominje ati u tom kontekstu. GTX380 je prvenstveno tu kao graficka karta koja sluzi za igranje igara i ljudi koje zanimaju igre, komentarisu fermi u tom polju. Tebi treba za nesto drugo, ok, ali ti si u manjini, od tebe se svakako ne ocekuje da kupis ati niti te bilo ko nagovara na to, ja ne znam sta tu nije jasno. Zasto ti mene nagovaras da kupim nvidiu koja ce moci da gura physx kada ja to ne koristim? (ovo samo parafraziram, ne mislim konkretno da se to mene tice)
Imam gtx280 od kada se pojavila i odigrao sam samo 1 igru (batman) koja je vrijedna pomena sto se tice fizike (i to nisam mogao igrati na max) te ME koji sam presao reda radi, eto da vidim kako se stakla lome :D
Ja bih tebi trebao reci, nemoj da kupujes bilo koji intel procesor iz low segmenta (sada je to drugacije) nego kupi amd koji ima virtuelziaciju, a to hoces li je ti koristiti, pa nisam ti ja kriv. Budi malo realan, ti imas 3d naocale i imas koristi od gpgpu ili sta vec ali to si samo ti, postoje jos 3 lika poput tebe na balkanu i to je to... oni svakako znaju da ce kupiti nvidiu i sumnjam da si ti potreban da im to kazes.

Izgleda da mnogi nisu uopste culi za FireGL. Ali danas svi pricaju da nVidia pravi graficke za rad dok ATI radi samo grafiku za igre.

Poslednja izmena:
To je delom jer ATI nije posvecivao toliko paznje tom segmentu, pa je FireGL u zaostatku u odnosu na nVidia Quadro resenja... Dobrim delom zbog drajvera, a i delom da su maltene prekopirali 4xxx seriju i nazvali je FireGL.. doduse, najjaci ATI model je 3x jeftiniji od nVidia modela...
Koliko vidim ATI je zapostavio Brook++, kako bi se fokusirao na OpenCL... jer trazeci podrsku za GPU u matlabu, samo je za sada podrzana CUDA.

Poslednja izmena:
za sve koji bi da koriste StreamSDK i mnogo pominjanji OpenCL, jedno pitanje :

Kako ce te debugovati OpenCL kernel u tom ATI SDK ?
Mozda pomocu printf-a pri izvrsavanju kernela na CPU umesto na GPU dok radite razvoj ?
Ne, ni to cak ne radi. Dakle pitanje za sve znalce koji tvrde da su Stream i CUDA egal:
Kako debugovati OpenCL kernel ?

GPGPU nije nikakva mistika za iole ozbiljnog programera koji makar zeli da proba da preradi neki svoj program da se izvrsava na GPU.

Probao sam i CUDA i Stream - odnosno stream nisam probao, pokusao sam - jednom recju jako je oskudan i neorganizovan po mojim merilima.

OpenCL nije nikakav plus ATI-a posto koliko vidim i nV ima OpenCL over CUDA.

Tako da je brutalna istina da ATI kasni za nVidiom nekoliko godina na polju softwarske podrske za gpgpu.

Driveri im nisu losi - ocajni su.
Evo vam primer, imam namesten ceo dev environment na Win 7 64b Ultimate. Instaliram Visual Studio 10 i ATI install manager jednostavno umre - nema sanse da se pokrene !?
sve sto znam sam pokusao da shvatim sta ga muci, da ga osposobim.
A kao sto znate ATI IM je aplikacija koja radi sve instalacije i deinstalacije ATI programa, tako da sam ostao bez mogucnosti da instaliram stream, da deinstaliram drivere.
Rezime je da sam sistem vratio u normalno stanje vracanjem na restore point.

Dakle, ko hoce da se izigra za najbolji odnos $/performance - go for ATI !
A ko hoce da (pokusa) koristi graficku i za jos nesto osim igrica i 3DMarka - go for nVidia.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno