borab
Čuven
- Učlanjen(a)
- 29.06.2000
- Poena
- 860
Meni je zanimljiv ona demo rocket sledges. Kada se kucica raspadne lepo izgleda ali im malo "secka" Tacno se vidi da kada odredjeni broj krhotina padne na zemlju sve postane znatno glace. To je taj physics ali mu ocigledno treba dosta procesorske snage (ko je rekao 2 GPU-a?) jer dzaba svi kvaliteti i efekti ako to stalno nema 40+ fps, onda se jednostavno izgubi fluidnost koja je najbitnija da bi stvorila WOW efekat kod igraca, jer stvaran svet oko nas ne secka, zar ne, a jos manje radi sa 25 fps. :-devil-:
U svakom slucaju sa geometrijom i sa fizikom su NA PRAVOM PUTU, samo da u obicnim aplikacijama to postigne fps koji ima ATI sa novom 5850/5870, a da ne kosta k'o polovan bubreg, da im se ne bi dogodila sudbina 3DFX-a koji je imao u ono vreme i AA i motion blur koji je za to vreme bio revolucionaran, ali dzaba kad tu nije bilo brzine bez tih efekata koje tada programeri nisu koristili (mislim na 95% igara), a jos je i kostala samo tako. U svakom slucaju sa DDR5 memorijom, 384bit magistralom i 512SP tesko da ce napraviti gresku, samo cena... videcemo.
8x geometrijska procesorska moc, pa to obecava. Ocigledno ej da su sencenja dostigla i vise nego odlican nivo i da je sada vreme da se malo popravi geometrija, da kamenje i s stene budu stene, drvece drvece, trava trava, a kosa kosa, zar ne? Za nas korisnike je nekako physics najveci kamen spoticanja, to ej NVidia tehnologija, cuvaj je za tebe i ATI ne moze to koristiti. AKo se fizika pokaze jako bitnom u igrama onda ce ATI ili morati da "izmislja" nesto svoje ili da plati licencu (pod uslovom da NVidia zeli da je proda), jer tesko mi je zamisliti da ako za 2-3 godine to postigne glatkocu animacije i bude prisutno u 90% naslova da ce neko i razmatrati grafiku koja ne ume da radi fiziku. Zasto bi tada neko gubio 20 ili 30% igrackog dozivljaja a dao je 400e za grafiku? Pa dace jos 100 ako treba samo da to bude to. Burna vremena su pred nama, burna.
Dati 500$ za graficku, koja ce nakon jedne godine da padne na 350$, a pri tome mozda se odigraju jedna ili dve vredne igre, moze dati samo pravi entuzijasta, da ne napisem nesto drugo. Odigracu je bez fizike, osim ako nvidia na svojim igrama ne odradi cuvenu foru, da je samu igru nemoguce pokrenuti bez njihove karte. I to za slucaj da odluce da ne prodaju licencu za physx.