Konacno smo saznali kako bi sve to trebalo da radi, a sada treba da cekamo jos mesec i po dana da bi videli i kako ce stvarno raditi.
Najava koja je preksinoc linkovana je realno najmanje kriticna prema citavoj stvari - svi ostali sajtovi su stavili prst na celo. Karta ce vrlo tesko u realnom radu biti brza 100% od prethodne generacije (GT200b) kao sto je tu najavljeno.
Da li vi stvarno mislite da su die size, perf/mm2, potrosnja i perf/wat nevazni podaci? Po meni su dva poslednja, pored cene, i najvazniji za korisnike, a za samu NVidiju su i ostali veoma bitni, jer im direktno odredjuju zaradu po svakom prodatom komadu. Negde procitah da je trenutni yield 20-25% - ako je AMD trenutno na 50% (sto je prilicno verovatno), jeftinije mu je kada podvuce crtu da proizvede dva Cypressa nego NVidiji jedan Fermi. Ako su tacni poslednji podaci o povrsini cipa, broj je cak blizi tri. To sto neko ovo ne shvata, ili ne zeli da shvati, ili ga jednostavno nije briga (sto je potpuno logicno sa stanovista krajnjeg korisnika, da se razumemo), ne menja cinjenicu da jeste tako, ali sam siguran da neko ko u NVidiji pravi biznis model veoma mnogo razmislja o svemu ovome.
Po meni ce veoma interesantno videti kako ce "seci" cipove koji nisu u potpunosti ispravni. Ako bi se iskljucio jedan GPC (sto bi bilo najlogicnije), dobili bi cip sa 384CC i 25% losijim performansama u teselaciji (zbog 4 PM engina manje). Opet, Tesla je najavljena sa 448SP, pa ako nije u pitanju potpuno nezavisan dizajn, to znaci da imaju mogucnost da iskljucuju i Cuda Cores nezavisno od ostalih delova Graphic clustera. U tom slucaju bi, kao sto napisah pre par meseci, mozda na samom predstavljanju imali vise od dve karte - GTX 380 bi bio full cip, GTX 375 bi imao 64 CC manje, uz ostali deo nedirnut, a GTX 360 bi imao ta 384 CC i 12 PM engina. Ukoliko bude jos "derivata", idu na dusu TSMC-a

, koji ce, ako ovako nastavi, jos morati da im placa kako bi ostali kod njih.
Kada su realne performanse u pitanju, postoje samo dva razloga da ih sada ne objave... ili nemaju pojma sta ce im realno stici iz fabrike (tj. koje ce frekvencije moci da dostignu) ili znaju, ali svesno precutkuju taj podatak. Ni jedan razlog nije bas sjajan u najavi. Po meni, da znaju da imaju nesto sto ce da pomete konkurenciju, ne bi sedeli na toj informaciji u ovom trenutku.