Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

Mobilni Nehalem ce izaci mozda mesec dana ranije sa cenom iznad 300$ koja cak i da padne na 200$ podize ukupnu cenu laptopa. U odnosu na AMD 2009 roadmap, dva potpuno razlicita segmenta.

Sve sto AMD treba da napravi je K10 na 2.0-3.0GHz sa potrosnjom ispod 45W. Sto, sudeci po desktop procesorima, nece biti veliki proble/m.
To očigledno nije tako lako, čim AMD i dalje gura "frizirani" K8 procesor a to mu na kraju 2009 dođe nešto kao frizirani jugo.
Taj neki željeni mobilni K10 će se verotano primaći mobilnoj Core platformi, ali će se pre njega pojaviti novi 32nm moblini Nehalem. Radiće se i u dual core varijanta sa TDP-om ispod 35W i perfomansama o kojima AMD može samo da sanja.

Ne znam sta ste se zalepili za procesore u mobile segmentu kad su oni tamo mozda i najmanje bitna stavka. Samo pogledajte ovu anketu, uzmite u obzir da je ovo forum kompjuterskih "zaludjenika" i sve ce vam biti jasno....

Ne znam sta ste se zalepili za procesore u mobile segmentu kad su oni tamo mozda i najmanje bitna stavka. Samo pogledajte ovu anketu, uzmite u obzir da je ovo forum kompjuterskih "zaludjenika" i sve ce vam biti jasno....

Problem u toj racunici je sto sastav ovog foruma ni u kom slucaju nije reprezentativan za siroku populaciju.

@Bogda: ne znam sa kojim sredstvima AMD moze u godinu dana da izbaci reviziju Phenoma i Athlona, nove serverske procesore, novu generaciju grafickih, nove (stare) cipsete, i jos da ima prostora da drzi korak sa mobilnom platformom. Pa ni Intel ne moze toliko da se razmase. Za ocekivati je da novi mobilni procesori dodju pred novu godinu, taman kada se zaleti prica o DX11.

Problem u toj racunici je sto sastav ovog foruma ni u kom slucaju nije reprezentativan za siroku populaciju.
Nisam ni rekao da jeste vec da se samo uzme u obzir sastav ovog foruma i odnos koji je skoro 50:50, kod siroke populacije prva stavka bi sigurno bila daleko ispred. A i siguran sam da je mnogima koji su izabrali drugu stavku u glavi bio bilo koji DC procesor (Intel naravno :D), meni su licno mnogo bitniji dijagonala, RAM i HDD.

Nisam ni rekao da jeste vec da se samo uzme u obzir sastav ovog foruma i odnos koji je skoro 50:50, kod siroke populacije prva stavka bi sigurno bila daleko ispred. A i siguran sam da je mnogima koji su izabrali drugu stavku u glavi bio bilo koji DC procesor (Intel naravno :D), meni su licno mnogo bitniji dijagonala, RAM i HDD.

E vidis tu gresis, ovde se vecina ne bi ni slucajno odrekla desktopa, tako da im jak notebook ne treba;)
Sto se tice "prosecnih" korisnika oni su ti vise u fazonu da notebook zauzima manje mesta, fensi je, moze da se nosi po kuci i tako dalje.
Naravno pri tome ne znaju koje su njihove potrebe i koja konfiguracija ce biti dovoljna pa kupuju "skuplje i bolje" cisto za svaki slucaj!
Da stvar bude gora, vecina je u fazonu "cula/cuo sam da je to dobra marka i da Intel dobro radi, a da ostalo zeza, pregreva se itd". Neobavesteni su maksimalno, jedna drugarica mi pre mesec dana rece da je citala u nekim dnevnim novinama da baterija traje 24h:S:

E da, da ne zaboravim jos jedan vazan detalj, izgled! Tako je jedna devojka kupila Toshiba a300 (ubedljivo najgori izgovor za laptop koji sam u zivotu imao u rukama) a za iste pare je mogla da da kupi Tecru (o da, morala je da kupi Toshibu, njenoj sestri odlicno radi i ona ne bi da rizikuje!) za isti novac, ali joj je Tecra mnogo ruzna!
Nema veze sto ima mnogo bolji ekran sa vecom rezolucijom sto bi joj mnogo znacilo posto je arhitekta.:wall:

@alfaunits: Pa bas na to sam i mislio, quad-core laptopi su retki i skupi i nikako ne spadaju u mainstream gde se moze ocekivati da ce AMD plasirati mobilne Phenom II derivate.
Hm, u pravu si. Videh da ce najjeftiniji biti Core i3 za $225 (koji je dual core doduse), tako da Centrino 2 i dalje ce biti aktuelan sigurno.

AMD ima dobru pozadinu da izbaci K10 dual core mobile - posto vec ima dual core K10, koji siguran sam rade na dovoljno niskom TDP-u za laptope, bice im isplativije da ih izbace kao DC za laptop nego za desktop. (za quad core i dalje ne shvatam zasto ceo magacin ne koriste samo za Opterone :d)

:D heheh... pa nema bas smisla gurati Radeone na Opteron ploce :)

Centrino2duo ce biti aktuelan dok Intel ne spusti potrosnju i cenu za iX, negde sam procitao da ce prvi i7 mobile trositi 45-55W. AMD bi tada trebao da ima desktop Phenom II na 45W koji makar u potrosnji moze da pridje iX, pa se moze desiti da desktop PII nadje mesto u nekim gamerskim laptopima. Desktop 3GHz Athlon II je vec na 65W, jos da ga doteraju na 35W/2.5GHz i eto lepog mobile procesora.

Poslednja izmena:

Centrino2duo ce biti aktuelan dok Intel ne spusti potrosnju i cenu za iX, negde sam procitao da ce prvi i7 mobile trositi 45-55W. AMD bi tada trebao da ima desktop Phenom II na 45W koji makar u potrosnji moze da pridje iX, pa se moze desiti da desktop PII nadje mesto u nekim gamerskim laptopima. Desktop 3GHz Athlon II je vec na 65W, jos da ga doteraju na 35W/2.5GHz i eto lepog mobile procesora.

Kad mogu da izbace Athlon II X4 605e na 2.3GHz/45W ne vidim zasto ne bi mogli i bolje od 2.5GHz/35W:)

Ako ubiju sav kesh onda moze i 25W :)

Nisam ni mislio to, nego zasto prosto ne ostave sve osim serverskog trzista - gde najvise zaradjuju, a ionako nemaju dovoljno procesora, IIRC.

Centrino2duo ce biti aktuelan dok Intel ne spusti potrosnju i cenu za iX, negde sam procitao da ce prvi i7 mobile trositi 45-55W.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_future_Intel_microprocessors
Bice i 18W i3 modela u Q4. Doduse... kad ce izaci laptopi sa njima - ihaaaaa.

AMD bi tada trebao da ima desktop Phenom II na 45W koji makar u potrosnji moze da pridje iX
To bi bilo nelogicno sve dok vecina procesora ne moze da postigne tu potrosnju. Vise im se isplati da takve procesore predstave kao Opteron HE.

Koliko je meni poznato AMD planira da predstavi novu mobilnu platformu po imenu Tigris sada u septembru. Platforma će biti bazirana na 45nm CPU-u koji je zasnovan na istoj arhitekturi kao i Phenom II. CPU će biti uparen sa mobilnim chipsetom koji je baziran na 785G desktop chipsetu.

AMD’s September Tigris launch may have platform surprise

A evo i MSI laptopa baziranog na novoj AMD platformi:

[YOUTUBE]ZqN6qbBB3wc[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
@alfaunits: U pravu si kada se gleda ASP Opterona i Phenoma, medjutim vazan je i "brand awareness". Pre dve godine sam morao da crtam koji server sa Core procesorima da se uzme jer je IBM uvaljivao matore netburst Xeone, dok danas svi znaju za "kor dva duo". Nazalost, velik broj ljudi u IT-u (pogotovo oni zaduzeni za nabavke) se ne razlikuju od domacice koja odlazi u diskont da kupi ono sto je videla na reklami.

@F.L.C.X.: Moram da priznam da sam prespavao najave o Tigrisu, ocekivao sam da predstavljanje bude najranije u oktobru, ali izgleda da ce septembar biti veoma zanimljiv ove godine :)

Jos kada bi neko (ne MSI :S:) napravio ThinkPad T30 sa ovim cipsetom i procesorom :D

Poslednja izmena:
@alfaunits: U pravu si kada se gleda ASP Opterona i Phenoma, medjutim vazan je i "brand awareness". Pre dve godine sam morao da crtam koji server sa Core procesorima da se uzme jer je IBM uvaljivao matore netburst Xeone, dok danas svi znaju za "kor dva duo". Nazalost, velik broj ljudi u IT-u (pogotovo oni zaduzeni za nabavke) se ne razlikuju od domacice koja odlazi u diskont da kupi ono sto je videla na reklami.
Sada vec imaju Cray i druge koji mogu ceo tovar da kupe - ali sta znam... mozda i ne mogu, ili mozda lose mislim ;)

@F.L.C.X.: Moram da priznam da sam prespavao najave o Tigrisu, ocekivao sam da predstavljanje bude najranije u oktobru, ali izgleda da ce septembar biti veoma zanimljiv ove godine :)
Bice ovo stvarno zanimljivo... Nehalem mobile ce biti za sada samo i5, tako da je PhII u sustini korak ispred - ako ne budu morali da zrtvuju ista za mobile quad core K10.5 - bice super platforma!

Jos kada bi neko (ne MSI :S:) napravio ThinkPad T30 sa ovim cipsetom i procesorom :D
Moje misljenje o MSI laptopovima je bilo "who? what?" dok nisam video jedan manji broj - svi su mi bili odlicno - pravi IT geek laptopovi, dobro uradjeni hardverski, bez gomile j***nog softvera (SONY/TOSHIBA/HP/DELL - UZAS) - po meni odlicni. (video sam samo 12 i 13" modele doduse - ipak je to business klasa)

Bice ovo stvarno zanimljivo... Nehalem mobile ce biti za sada samo i5, tako da je PhII u sustini korak ispred - ako ne budu morali da zrtvuju ista za mobile quad core K10.5 - bice super platforma

Tigris je baziran na dvojezgarnim procesorima, pa bi bilo preciznije da sam rekao da je zasnovan na Athlon II X2 procesorima. Za AMDove mobilne quadove ćemo morati da sačekamo 2010. Moguće je da čekaju prelaz na 32nm kako bi potrošnju quadova doveli u granice prihvatljivog.

AMD Danube Quad Core mobile platform

Caspian je die shrink postojeceg Griffina i nije baziran na K10 jezgru...
http://www.reghardware.co.uk/2009/05/18/amd_laptop_cpu_computex/

Ocigledno je AMD-u bitnije da juri sto nizu potrosnju, a to ne moze sa K10. K8 u 45nm ce biti prilicno stedljiv. Uocljivo je da caspian podrzava samo DDR2, sto je jos jedan dokaz da je u pitanju K8 derivat, a ne K10.

Negde sam citao da ce Intel vec tokom sledece godine predstaviti i Core i3 za mobile i da ce Callpela platrofma u potpunosti naslediti Montevinu - za pocetak ce biti quad core procesori, a kasnije, logicno, i dual core modeli (ULV i obicni). Dakle, Core 2 nece imati jos previse dug trzisni vek i nasledice je Nehalem mikroarhitektura u mobile segmentu (a i u desktop segmentu ce se slicno destiti tokom sledece godine). To je i uobicajeno za Intel posto obicno kada predstave novu arhitekturu, prvo je predstave u high-end segmentu, pa je polako sele u nize segmente.

Ne mogu da nadjem drugi link (pukao mi je Firefox, pa koristim IE8 lol), ali evo sa Ananda...

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3513&p=7

The 32nm Clarkdale/Arrandale parts arriving by the end of this year really means one very important thing: the time to buy a new notebook will be either in Q4 2009 or Q1 2010. A 2-core, 4-thread 32nm Westmere derivative is not only going to put current Penryn cores to shame, it’s going to be extremely power efficient. In its briefing yesterday, Intel mentioned that while Clarkdale/Arrandale clock speeds and TDPs would be similar to what we have today, you’ll be getting much more performance. Seeing what we’ve seen thus far with Nehalem, I’d say a 2-core, 32nm version in a notebook is going to be reason enough for you to want to upgrade.

Arrandale je kodno ime za nove mobile CPU bazirane na Nehalem/Westmere arhitekturi koji ce zameniti Penryn-e...

Poslednja izmena:
E *** onda :( Previse sam se ponadao :(

Caspian je die shrink postojeceg Griffina i nije baziran na K10 jezgru...
http://www.reghardware.co.uk/2009/05/18/amd_laptop_cpu_computex/

Ocigledno je AMD-u bitnije da juri sto nizu potrosnju, a to ne moze sa K10. K8 u 45nm ce biti prilicno stedljiv. Uocljivo je da caspian podrzava samo DDR2, sto je jos jedan dokaz da je u pitanju K8 derivat, a ne K10.
Meni prilično neverovatno zvuči da će ponovo koristiti staru arhitekturu. Pored toga i novi K10 bazirani Athlon II X2 procesori imaju 1MB L2 cache-a po jezgru i podržavaju DDR2. Tako da te citirane specifikacije ne moraju ukazivati na to da je procesor baziran na staroj K8 arhitekturi. Uz to nova K10 jezgra su energetski efikasnija od starih K8, pa su logičniji izbor.

A evo i vesti koja tvrdi da je Caspian baziran na K10:
AMD Tigris platform in accordance with development plan will be adopted processor, code-named “Caspian” the 45-nanometer process processor, including the Sempron M100, Athlon II M300, Turion II M500 and Turion II Ultra M600 series, compared to previous generations 65nm K8 architecture, “Caspian” is based on the Star architecture, support Hyper-Transport 3.0,128 bit FPU width instruction set support SSE4A performance upgrade to a certain extent, but also because of the performance-power process dropped a lot of progress.

link

Pored toga na slajodiva za AMD mobile roadmap se vidi da će Caspian procesori ići na novi socket S1g3, na koji će ići kasnije i novi mobile quad procesori u okviru Denube platforme.

A koja je vest tačna i ko je bio u pravu vreme će ubrzo otkriti. ;)

The quarter finally shows some AMD headway in market share

Since the summer of ’08, AMD’s Radeon-brand graphics AIBs began giving market leader Nvidia a much tougher run for its money. Despite its renewed competitiveness, however, AMD hadn’t yet seen a sustained growth in market share, as Nvidia adamantly refused to give up any volume, aggressively cutting prices as necessary to avoid a loss in share.

But as prices settled out and AMD got its RV770 GPU (and subsequent derivatives RV730, RV790, RV740) in place across the Radeon line-up, the company did finally see a meaningful tick up in market position. JPR’s tabulations show AMD’s unit share rising from 31% in the first quarter to 35% in Q2’09, with Nvidia declining four points to 64%.

Izvor

Sto se tice akcija, i tu je primetan napredak - u poslednjih 10 dana vrednost je skocila za gotovo 30%, a i dalje je prisutan trend rasta. Doduse, Core i5 stize uskoro, a onda AMD-u verovatno sleduje jos jedan pad ASP.

A sta je tu... zaokruzeno?
Jel' ovo K8 jezgro????

Ako malo bolje pogledas link koji je milanbb postavio videces da su ovi turionII procesor derivati K10 jezgra.
Svi imaju 128 bit FPU.

Tako je,ovo je dual core 45nm Shanghai bez L3 kesa sa 2x1MB L2. Mali,brz i malo trosi :). 128 bit FPU i nije toliko bitan za mobilni segment ali nije lose da je tu ,cisto zbog anand-a i slicnih review site-ova :).

da samo sto ce tada intel u ponudi imat 32nm mobile nehelem derivate... tako da ostaje da se vidi potrosnja i naravno ako je priblizno dobar kao derivat mobilnog nehelema da zagrabi svoj deo

Nehalem ce biti QUAD core sa 35-45W potrosnje... ovo su dual core :( Zato sam i mislio da je jos uvek K8.
Iskreno me cudi da AMD ne moze dual core Shangai da spusti primetno ispod 35W, ipak Shangai je mali potrosac? (ovo ispadaju najgora jezgra ne probrana)

A mene interesuju real world testovi i koliko ce ceo sistem da trosi energije,ne tamo neka genericka brojka. To sta ce intel imati i koliko ce energije da trosi zivi bili pa videli-uz turbo me zivo interesuje kolika ce biti potrosnja na mobile qc nehalemu. Quad core za mobile segment nece skoro postati mainstream tako da qc nehalem sa svojom inferiornim igp podsistemom tesko da ce biti toliko primamljiv. Ja bih radije da vidim ekvivalent i3-ke za mobilni sektor,2 jezgra sa HT i turbo mode-om su mnogo bolja nego qc nehalem. I dalje ce igp biti dosta losiji ali barem ce procesor biti izbalansiran-odlicne singlethread i solidne MT performanse uz manju potrosnju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno