Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

ja vama nebranim da svoje teze kako AMD na CPU polju dobro ide pokrepite konkretnim brojkama, a ne da vicete da ko god misli drukcije pojma nema...

dakle, intel je postao odlican da ne kazem superioran...od kako je poceo da lici na amd :D
cini mi se da je slican zakljucak imao i test i5 na bench-u :)

ja vama nebranim da svoje teze kako AMD na CPU polju dobro ide pokrepite konkretnim brojkama, a ne da vicete da ko god misli drukcije pojma nema...

Sta znaci "dobro ide"?

1. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse u desktop segmentu <100$ = DA
2. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse u desktop segmentu <150$ = DA
3. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse u desktop segmentu >150$ = NE
4. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse/potrosnja u notebook/netbook segmentu = DA
5. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse/potrosnja u server segmentu = DA

Nije problem sto ti mislis drugacije, vec sto bez argumenata tvrdis nesto.

Poslednja izmena:
Znaci vrlo dobro poznajes serversko trziste?

Evo Nedjo moze da kaze kako se prodaju 4/6 core Opteroni.

Poslednja izmena:
Znaci vrlo dobro poznajes serversko trziste?

Evo Nedjo moze da kaze kako se prodaju 4/6 core Opteroni.

prakticno ne ali zato citao sam razliku izmadju i7 servera i AMD baziranog i racun u performansama prema potrosnji struje.... po cemu se cak zakljucuje da je upgrade isplativ za nekih godinu dana rada... i7 sistema u donosu na AMD Opteron
cini mi se da je test bio na andtechu

vidim ja da bi mnogi voleli da AMD propadne(ja ne) pa da nam intel uvaljuje celerone za 200evra...

ja bi voleo da amd propadne pa da ne moram vise da slusam bla, bla intel...:mad:

Ja neverujem da i jedna normalna osoba to zeli... a na osnovu cega ste zakljucili da neko to zeli to mi je jos manje poznato ;)

dakle, ja nisam normalan :D
kako ne kapiras...poenta je u tome sto u ovoj zemlji svi znaju sta je dobro za drugog...tako je valjda 'normalno' u nasem narodu a drzava u najgorem ****** ikad :S:
dakle, zbog ovakih prica i ubedjivanja ja sam i presao na amd :)
a 'najgore' od svega jeste to sto sam se tim prelaskom odusevio i tako do dan-danas ;)
i stoga...vise volim da razmisljam svojom glavom zato sto je upravo iz tog razloga imam i svako dusebrizno ubedjivanje po pitanju intel-a me samo jos vise odbija od istog ;)

ah, da...od kako sam uzeo D700 amd samo sto nije propao i propast se ocekuje 'na prolece' bas kao i smak sveta...sve neki proroci a koliko vidim amd nikad nije imao losu procenu i svaki proizvod je imao uspesan plasman, sta vise predugacak trzisni zivot ali sve u cilju bolje racionalnosti :wave:

Hector nista nije naucio... Najavljivali su maltene da ce imati 32nm pre Intel-a, a sada delay od 6 meseci (ignorisati spekulacije o Buldozeru)...

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/di...duction_AMD_Says_No_Delays_for_Bulldozer.html

U principu nista drugacije u odnosu na situaciju kada su Fab-ovi bili pod AMD-om: kasne za Intel-om barem godinu dana sa osvajanjem novog proizvodnog procesa. Dodati na to i da se nisu bas proslavili sa privlacenjem novih customera - rezultat: Globalfoundries na duge staze nece biti konkurentan sa TSMC-jem i Intel-om (koji su sklopili tihu alijansu). GF moze biti uspesan samo, ako privuce jos par klijenata pored AMD-a. Namece se pitanje naravno da li GF uopste, osim za potrebe AMD-a, treba najnovije proizvode procese, jer ako na primer vecinu kupaca budu sacinjavali partneri koji kod njih proizvode wifi i sta ja znam - sasvim je logicno da GF nece ulagati milijarde dolara na osvajanje novih proizvodnih procesa paralelno sa Intel-om sto AMD stvavlja u nekonkurentnu poziciju.

Odvajanje fabrika je bio iznudjen potez i nikako nesto sto je pozitivno - da je AMD imao izbora ne bi sasvim sigurno to nikada uradio.

Poslednja izmena:
Sta znaci "dobro ide"?

1. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse u desktop segmentu <100$ = DA
2. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse u desktop segmentu <150$ = DA
3. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse u desktop segmentu >150$ = NE
4. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse/potrosnja u notebook/netbook segmentu = DA
5. Da li AMD ima konkurentan proizvod cena/performanse/potrosnja u server segmentu = DA

Nije problem sto ti mislis drugacije, vec sto bez argumenata tvrdis nesto.

4. Svakako NE i AMD rapidno gubu share u mobile segmentu. AMD mobile lineup ne moze da se nosi ni sa Montevina platformom, a kamo li sa Calpellom. Jos kada se na to doda za u Q1 izlaze Core i3/Core i5 mobilni procesori koji ce skroz zameniti Monetvina procesore (cenovno), jasno je zasto je AMD pribegao marketinskoj zvaki zvanoj "Vision" koja je ustvari pokuaj da se kroz model rating uproscen do bola zamaskira upravo to da su totalno izgubili korak sa konkurencijom u mobile segmentu. Problem sa celim "Vision" konceptom (ako se to uopste moze i nazvati konceptom), jer sto to 1) Nije nista novo 2) Sto AMD nema iza sebe milione dolara pa da od toga napravi sto je Intel napravio sa Centrinom. To ce kao i dosta stvari iz AMD-a u poslednje vreme proci manje-vise neopazeno na trzistu...

Uostalom, ako AMD ima, kako kazes, konkurentnu mobilnu platformu, zasto se nisi odlucio za AMD Neo CPU nego za Intel CULV platformu?
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=207819&highlight=milanbb

:)

Poslednja izmena:
Global Foundries: Ovo je klasicna patkometrija, da izvines na izrazu, kakve veze ima kada ce GF imati 32nm proizvodni proces u odnosu na Intel? Pa ni 45nm nije Intelu donelo ne znam kakve svemirske prednosti osim u par procenata potrosnje pri OC-u. Sa druge strane, prica o tome koliko je AMD u stanju da iscedi odredjeni proizvodni proces po pitanju prinosa je vec 'legendarna', ne znam zasto bi trosili novac unapred ako mogu do krajnjih granica da cede 45nm. Ako cemo tako ni Intelu ne cvetaju ruze po tom pitanju - eno TSMC, Chartered vec planiraju 28nm proizvodnju za sledecu godinu INTEL KASNI (OMG)....

4: Pricam o trenutnom stanju, pogledaj na prethodne dve stranice sta AMD ima da ponudi od Turion II procesora. TII ce neopazeno proci jedino ako Intel bude delio C2D po ceni zvake (tm by zeljko), u sta sumnjam. Vision je kiselo grozdje za sve navijace Intela, jer je to bolji marketing nego Centrino 1/2/3. I naravno da nista nije novo, pa sta je novo Intel napravio? Iskopirao AMD K8 i dodao HT i eto srece - najbrzi procesor. Cela prica sa Visionom mozda nece proci tebi i meni, ali ce proci na zapadu gde je vecina kupaca zainteresovana samo da im 'sve radi' a ne na koliko 'ercova. Apple je to doktorirao - bookovi su im bili smesni kada je grafika u pitanju pa su svi bili srecni zbog c2d procesora, pa su onda stavili 9300 - sjajno, integrusa zamenila integrusu - opet svi srecni.

Sto se tice ovog sitnog 'underfakinga', osnovni razlog zbog kog sam uopste razmatrao taj Lenovo U350 je vrlo prihvatljiva cena i za mene fantasticni uslovi kupovine, a drugi razlog je sto ne postoji nista drugo kod dobavljaca sa kojim saradjujemo. Na kraju nisam uzeo U350 iz dva razloga: nema optiku i AMD je izbacio Turion II ;).

Poslednja izmena:
ovo izgleda dosta brze od intela :)
ipak amd radi nesto i samo nek tako nastave

To na videu je pre poređenje AMD integrisane grafika sa Intelovom , prikazane performanse nemaju mnogo veze sa snagom procesora. Uzgred, to je “poređenje“ starog Turiona sa C2D.

Dobar rezultat AMD-a u trecem kvartalu:
http://finance.yahoo.com/news/AMD-Reports-Third-Quarter-bw-851313827.html?x=0&.v=1
AMD+GloFo gubitak od $128 million.
Sam AMD:
In the third quarter of 2009, AMD Product Company reported non-GAAP net income of $2 million and non-GAAP operating income of $47 million.
Obavezno procitati da bi vam bila jasnija situacija:
http://www.brightsideofnews.com/new...rts-yet-another-loss2c-but-only-128m-usd.aspx
Restruktuiranje konacno daje rezultate i da ne idem u detalje (ATI HD 5xxx, nove mobilne platforme, konacno prihvatanje platformi (a ne samo procesori) i u desktop segmentu...) logicno je ocekivati da u 4 kvartalu ponove rezultat.
Bitno je da je AMD poceo da donosi profit dok Glo Fo i dalje gubi (arapske) pare. ;)

Upravo je ovaj topic i otvoren kada su objavljeni rezultati za Q3 2008... Nakon toga gubitci su bili sve veci i veci...

Indikativno je da je prosle godine u ovo vreme gubitak bio oko 50 miliona (odatle valjda i naslov teme, imate link u prvom postu ove teme...), a sada je 2.5x veci... Toliko o uspesnom restruktuiranju kompanije.

AMD je objavio da ce "breakeven" tacka biti na 1.3milijardi dolara - taj da ce pri prihodu od 1.3 milijardi biti na nuli - mislim da su sada upravo po ko zna koji put demantovali sebe (1.4 milijarde prihoda i opet gubitak). Govorili su i da ce uci u zelenu zonu od Q3 2008, a sada je vec proslo godinu dana od toga.

Pitanje je vremena kada ce investitori izgubiti strpljenje, a procene su da AMD ima dovoljno kesa do sredine 2010. Tada ce morati da traze nove kredite ili ce jednostavno dodatno smanjiti udeo u GF-u i dobiti novu isplatu od Arapa u nadi da ce ih kad-tad posao krenuti ponovo.

"Jefferies & Co. analyst Adam Benjamin told investors to sell their shares of AMD. He has an "Underperform" rating on the stock."

http://finance.yahoo.com/news/AMD-shares-fall-on-weaker-4Q-apf-2835534389.html?x=0&.v=1

AMD akcije se trenutno na trzistu kotiraju kao "spekulativne akcije" - znaci u njih ulazu "investitori" koji ocekuju kratkorocan dobitak na bazi kratkorocnih fluktuacija vrednosti istih koje su posledica obicno raznih glasina koje lansiraju i sami berzanski mesetari. Niko vise ne ocekuje da se AMD vrati u vreme u kome je bio, a da akcije dosegnu nekadasnjih 40$ i sl.

Poslednja izmena:
Upravo je ovaj topic i otvoren kada su objavljeni rezultati za Q3 2008... Nakon toga gubitci su bili sve veci i veci...

Indikativno je da je prosle godine u ovo vreme gubitak bio oko 50 miliona (odatle valjda i naslov teme, imate link u prvom postu ove teme...), a sada je 2.5x veci... Toliko o uspesnom restruktuiranju kompanije.

AMD je objavio da ce "breakeven" tacka biti na 1.3milijardi dolara - taj da ce pri prihodu od 1.3 milijardi biti na nuli - mislim da su sada upravo po ko zna koji put demantovali sebe (1.4 milijarde prihoda i opet gubitak). Govorili su i da ce uci u zelenu zonu od Q3 2008, a sada je vec proslo godinu dana od toga.

Pitanje je vremena kada ce investitori izgubiti strpljenje, a procene su da AMD ima dovoljno kesa do sredine 2010. Tada ce morati da traze nove kredite ili ce jednostavno dodatno smanjiti udeo u GF-u i dobiti novu isplatu od Arapa u nadi da ce ih kad-tad posao krenuti ponovo.

"Jefferies & Co. analyst Adam Benjamin told investors to sell their shares of AMD. He has an "Underperform" rating on the stock."

http://finance.yahoo.com/news/AMD-shares-fall-on-weaker-4Q-apf-2835534389.html?x=0&.v=1

AMD akcije se trenutno na trzistu kotiraju kao "spekulativne akcije" - znaci u njih ulazu "investitori" koji ocekuju kratkorocan dobitak na bazi kratkorocnih fluktuacija vrednosti istih koje su posledica obicno raznih glasina koje lansiraju i sami berzanski mesetari. Niko vise ne ocekuje da se AMD vrati u vreme u kome je bio, a da akcije dosegnu nekadasnjih 40$ i sl.
Jesi li ti bio u hibernaciji godinu dana? :)
Upravo nakon 3Q 2008 ekonomska kriza je zakucala na vrata i bilo je iluzorno i pomisliti da ce AMD u tom periodu da predje u pozitivno poslovanje.
Ovi rezultati su dobri jer vise ne trose pare ali samo ako to potvrde u naredna 2 kvartala mozemo pricati o stabilizaciji firme. ;)

To je i ono sto Dirk kaze investitorima (osim ovog dela sa hibernacijom, pretpostavljam) da bi ih umirio.

Medjutim, ako pogledas rezultate ostalih kompanija iz sektora (pa i Intel-a) videces da se sa AMD-om desava nesto specificno... Problem je sto je Intel AMD sveo na toliko nizak prihod da ovi ne mogu nikako da pokriju fiksne troskove, a da se tzv. prelomna tacka stalno povecava, ali oni ne mogu da povecaju prihod toliko.

Uostalom - videcemo sta ce se desavati, ali dosta toga se vec i desilo.

Zaboravljas da je najprofitabilniji deo AMD-ovog proizvodnog programa GPU a ne CPU. A kada pogledas da je situacija trenutno takva da na tom trzistu bukvalno nemaju konkurenciju sve do sledece godine, recimo da je proizvodnja CPU-a sporedna stvar.

Da, ATI je ostvario profit od par miliona dolara - ono sto se previdja da GPU biznis u ukupnom AMD biznisu u Q3/2009 ucestvuje sa svega 300 miliona dolara, a kancerogeni CPU biznis sa 1.1 milijardi. Ima tacan podatak u ovim izvestajima koji su linkovani.

Mozda GPU biznis i radi kako treba - ali to nije dovoljno da izvuku iz dubioze CPU biznis.

UUU,.... "kancerogeni" :) >spektakularno< nema sta :)

Zaboravljas da je najprofitabilniji deo AMD-ovog proizvodnog programa GPU a ne CPU. A kada pogledas da je situacija trenutno takva da na tom trzistu bukvalno nemaju konkurenciju sve do sledece godine, recimo da je proizvodnja CPU-a sporedna stvar.

Svakako, kako da ne :sceptic:

Prodaja procesora je donela prihod od 1,06 milijardi dolara, što je povećanje od 17% sekvencijalno. GPU-ovi su doprineli prihodima sa 306 miliona dolara, što je povećanje od 22%.

Eto i filipenko se slaze sa mnom.

Poslednja izmena:
Svakako, kako da ne :sceptic:

Da li je ovo povecanje prihoda ostvareno u odnosu na Q3 prosle godine ili na Q2 ove godine?

Svakako je normalno da su prihodi u Q3 veci nego u Q2 (kada je prodaja najslabija) i bice jos veci u Q4. To nema nikakve veze ni sa cime.

EDIT: Nasao sam

AMD (NYSE:AMD) today reported revenue for the third quarter of 2009 of $1.396 billion. Third quarter 2009 revenue increased 18 percent compared to the second quarter of 2009 and decreased 22 percent compared to the third quarter of 2008.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Prihod nije profit, to bi i ti i on trebali da znate. Isto tako bi mogli da primetite sta se trenutno desava kada je marketing AMD-a u pitanju i sa koliko energije reklamiraju taj 'niskoprihodni' GPU posao. Iz svega toga sledi "recimo da je proizvodnja CPU-a sporedna stvar" ...

p.s. Kada postaje zanimljiv taj video?

Poslednja izmena:
koliko je cpu business sporedna stvar nagovestava i 'prijateljsko ubedjivanje' od strane intel-a po pitanju larrabee-a...

AMD će izdržati do izlaska Bulldozer jezgra i važno je da ta arhitektura bude bolja od Sandy Bridge-a,po onome što sada kruži na netu oko Bulldozer jezgra(1 core-4 thread,128-bit,mogućnost ukljucivanja i iskljucivanja jezgara prema potrebi,novi memorijski kontroler sa nativnom podrskom ddr3 1600 itd...) deluje da AMD ipak nudi nešto novo a ne samo redizajn K8 arhitekture,ali videćemo šta će to konkretno biti sledeće jeseni kad se očekuju prve probne verzije...

Nazad
Vrh Dno