Evo ja iskreno ne znam kakvo je to ganjanje. Naročito sa MTS/yettel/yunet sada kada može da se uzme idp. Prenos sa jednog na drugog provajdera bez prekida u radu, pozoveš i zakažeš, donesu i zamene jedan dan opremu, sledeći dan vratiš staru opremu. Po meni jednako cimanje kao da odeš u poslovnicu da potpišeš novi ugovor. Ja čak imam i neki matori USB modem pa mogu po potrebi da raskinem ugovor i da čekam neko vreme, a da ruter ostvaruje internet konekciju preko tog USB modema.
Drugo, poređenje isključivo određene brzine interneta je malo bezveze po meni, kao da je 1000/500 jedino što je bitno. Ako povrediš nizu brzinu, onda yettel čak i sa doplatom za statičku IP adresu postaje drastično jeftiniji (evo i ja priznajem da bih yettel uzeo isključivo uz javnu IP adresu, znači mora doplata). Dalje, to što svi govore za MTS da bespotrebno plaćaš fiksni, zašto jednostavno ne smatraš da nemaš fiksni? Ja ga i nemam, od 2014. mislim da sam odjavio fiksni broj u nekom od prelazaka između provajdera, kad sam kod mts-a dodele mi ga ali aparat ne posedujem.
Promena IP adrese mi je najbanalnija stvar od svega. Jednom sam podesio duck DNS (Dyn DNS, no IP...) pre 10 godina možda i nikad ništa nisam promenio. Sve radi kao sat.
Dalje, velika prednost ovih ugovora po dinar je što u nekom trenutku odjaviš to zbog poskupljenja pa kod drugog opet uzmeš sa x meseci po dinar. Evo kod oca sam imao SBB 18 meseci po dinar, pa je trebalo da ide 18 meseci puna cena. Poskupeli su pred kraj tih besplatnih meseci, prešli na MTS sa 16 meseci po dinar, sad opet čekam kad će biti poskupljenje.
Kod mene kući je MTS sa 14 meseci po dinar (box 3 s tim da televiziju ne gledam, imam eon), čekam poskupljenje da idem dalje. A ako je MTS (yettel/ko god) uporedive cene dok je fiksni i mobilni uključen, pa to može biti samo pozitivno, mislim da je poređenje cene box ugovora na mestu. Mobilni imam soko Max 12 meseci po dinar pa 12 meseci 50%, iako je stvarno dobra ponuda čim se stvore uslovi idem dalje, smatram da je to najbolji način da se izbori sa ovakvim ponašanjem provajdera. U krajnjem slučaju, kada provajder prestane da daje ovakve pogodnosti, yunet je tu.