Šta je novo?

Yunet optika - mts

Usled skorašnjih promena na tržištu, ne vidim više razlog da se otimaju o korisnike tim pilićarskim 'promoter' metodama gde ti daju u pola cene, ali videćemo uskoro...

Zvanično, trenutna cena za 1000/500 pakete na MTS infrastrukturi uz 24M ugovorne obaveze je:

Yunet 3.390,00, obuhvata i javnu, statičku IP adresu
MTS 3.350,00 x 4M + 6.799,00 x 20M ~ 6.1224,17 mesečno + 699,00 za statičku adresu = 6923,17 mesečno
Yettel 3.399,00 500/250 + 1.999,00 booster na 1000/500 + 480,00 za statičku adreseu = 5.878.00 mesečno

Čak i da za MTS računamo 3350,00 za ceo period (24M po 50% ili 12M po 1RSD) to izađe na 4.049,00 a za Yettel (ako imaju uopšte takvu varijantu) 4.178,50 mesečno.
I pri tome da zanemarimo MTS insistiranje na fiksnom broju koji je još nekoliko stotina dinara svakog meseca.

Znači, i sa 50% cenama koje imaju MTS/Yettel, Yunet je jeftiniji oko = 17% od konkurencije i na sve to još daje 5% za redovno plaćanje ili 10% za avansno na godinu.
Ja stvarno ne razumem koje cene i popusti se od njih još dodatno očekuju. Nikakav popust da ne daju pa su opet najpovoljniji.

PS. Orion 1000/500 je 2.249,00 za nove korisnike sa nekim '12 do 20 meseci popustom', uz najbolju volju me je mrzelo da čitam sitna slova oko 'obavezne tehničke podrške' od 350/590dinara mesečno + da tražim doplatu za statičku IP. SBB koliko vidim ni nema samo čist internet paket već sve nešto uz EON mada je u svetlu dešavanja i kod njih diskutabilno šta će nuditi za koji mesec.
Orion je 1800 rsd 1000/500 Mesečna naknada sa popustom u akcijskoj ponudi važi prvih 12 odnosno 20 meseci uz ugovornu obavezu od 24 meseca.

Više voleM da za 1800 din imam 500/50 + slobodu 😂😂

Usled skorašnjih promena na tržištu, ne vidim više razlog da se otimaju o korisnike tim pilićarskim 'promoter' metodama gde ti daju u pola cene, ali videćemo uskoro...

Zvanično, trenutna cena za 1000/500 pakete na MTS infrastrukturi uz 24M ugovorne obaveze je:

Yunet 3.390,00, obuhvata i javnu, statičku IP adresu
MTS 3.350,00 x 4M + 6.799,00 x 20M ~ 6.1224,17 mesečno + 699,00 za statičku adresu = 6923,17 mesečno
Yettel 3.399,00 500/250 + 1.999,00 booster na 1000/500 + 480,00 za statičku adreseu = 5.878.00 mesečno

Čak i da za MTS računamo 3350,00 za ceo period (24M po 50% ili 12M po 1RSD) to izađe na 4.049,00 a za Yettel (ako imaju uopšte takvu varijantu) 4.178,50 mesečno.
I pri tome da zanemarimo MTS insistiranje na fiksnom broju koji je još nekoliko stotina dinara svakog meseca.

Znači, i sa 50% cenama koje imaju MTS/Yettel, Yunet je jeftiniji oko = 17% od konkurencije i na sve to još daje 5% za redovno plaćanje ili 10% za avansno na godinu.
Ja stvarno ne razumem koje cene i popusti se od njih još dodatno očekuju. Nikakav popust da ne daju pa su opet najpovoljniji.

Moja kalkulacija je malo drugačija jer poredim Yunet sa Mts Box 2. Najbrži Box 2 paket je 400/400 (nema brže, ali je brzina simetrična). Yunet s druge strane dolazi bez fiksnog telefona, ali dolazi sa fiksnom IP adresom (velikoj većini nije bitno, meni jeste).

Yunet 2340.00 (400/200) ili 3090.00 (800/400, kome je bitan upload), obuhvata i javnu, statičku IP adresu.

MTS Box2 (fiksni + 400/400) 1.550,00 x 10M + 3.199,00 x 14M ~ 2.511,92 mesečno + 699,00 za statičku adresu = 3210,92 mesečno.

@Naci kod Oriona sam bio od nastanka (i Sezama/Pro pre) i uspeli su da me drže par nedelja bez interneta tvrdeći da je korisnički problem (300m od njihove centrale na NBG), Ratel rešavao na kraju tako da se na njih ne vraćam džabe da ga daju.

@rkramer sve je to lepo, ali svestan si da porediš 'akcijsku' cenu koju ti neće dati pri obnovi ugovovora? I to sam prošao i prešao na YuNet, za sad nemam zamerke, radi isto kao i MTS.

Edit. Pri tome i sa tom akcijskom cenom ne vidim da je MTS povoljniji sem što ti daju fiksni ako ti je potreban (800/400 Yunet prema 400/00 MTS).
Jedina zamerka na Yunet je što su za pravna lica cene +20% PDVa (jeste odbitni, ali ko nije u PDVu ne znači mu), dodušeda ne idemo onda u MTS ponudu za poslovne korisnike...

@mickeyrs

Imaš barem dve greške.
Nisi nabrojao sve koji koriste MTS infrastrukturu (izostavio si A1 - trenutno daju 12m po 1din).
Citat "porediš akcijsku cenu koju ti neće dati pri obnovi" ne odgovara istini - npr. ljudi koji su kod Yettela imali 14m po 1din su ove godine pri obnovi masovno dobijali 18m po 1din (drugim rečima obnovljeni ugovor je bio povoljniji od prvobitnog).
Takođe postoji mogućnost "skakanja" od jednog do drugog provajdera - kad svakog novog si "novi korisnik" i imaš X m po 1din svaki put, a kod MTS-a postoji i mogućnost da na istoj adresi promeniš nosioca ugovora (nije straightforward ali izvodivo preko akvizitera).
Tako da, da bi ti poređenje tržišnih ponuda bilo iole realno - sve to mora da se uzme u obzir po sledećoj formuli:
MESEČNA CENA USLUGE = { (BR. MESECI GRATIS / PO 1 DIN) x 0 + (BR. MESECI PUNA CENA) x (PUNA CENA) } / 24

cudno meni agent iz a1 rekao da koriste verovatno kad im odobre.

Npr. koriste na većini lokacija na Vračaru i Zvezdari. Za druge opštine nisam proveravao, ali svakako imaju tehničke mogućnosti ako odobri MTS, ni Yettelu isto nisu dali da koriste njihova vlakna na svim lokacijama. Inače način na koji sam ja proveravao je preko njihovog akvizitera (čiji telefon mogu da žvajznem kome treba), ne znam na koji ste način Vi proveravali.

@Belgrade.

OK, dodajte i A1 ako je to toliko od značaja, ja sam bio na tom MTSu i ne, nisu mi dali 12M po 1 RSD kada je trebalo obnoviti ugovor iako sam više puta pitao i mailom i telefonom.
To što treba ja da proganjam nekog akvizitera ili koga već da bih dobio povoljniju cenu je baš ono 'ozbiljno' poslovanje, pošto vidim da se drugima zamera 'samo' 5-10% popusta kao 'neozbiljnost'.

Koga ne mrzi, samo napred u lutriju, možete i posle 1 meseca od raskida opet da im se javite kao 'novi' korisnik i ako ne ponude popust pri obnovi, možda dobijete kao novi korinsnik, samo ne kapiram dokle mislite da će takva farsa trajati sad kad više ne moraju da otimaju korisnike od SBBa?

Tako da, da bi ti poređenje tržišnih ponuda bilo iole realno - sve to mora da se uzme u obzir po sledećoj formuli:
MESEČNA CENA USLUGE = { (BR. MESECI GRATIS / PO 1 DIN) x 0 + (BR. MESECI PUNA CENA) x (PUNA CENA) } / 24
Računica koju sam napisao je upravo ta koju si i naveo osim što sam izostavio A1 (Čak i da za MTS računamo 3350,00 za ceo period (24M po 50% ili 12M po 1RSD) to izađe na 4.049,00 a za Yettel (ako imaju uopšte takvu varijantu) 4.178,50 mesečno.), ali ako smatrate da je u redu porediti te 'akcijske' cene sa normalno objavljenim redovnim cenama, šta da vam kažem. Da, povoljniji su u nekim slučajevima, mada je i to diskutabilno, no dobro.

Meni više odgovara da ne mislim oko toga da li će mi neko udeliti milostinju za 2 godine pa da tada opet jurim drugog provajdera.

YuNet i Yettel koriste mts optičku infrastrukturu na Ethernet Bitstream nivou pristupa.

To znači:
  • mts obezbeđuje celokupan prenos od ONT-a preko OLT-a, kroz celu transportnu mrežu do jedne ili više tačaka gde je provajder-korisnik povezan sa mts-om.
  • provajder obezbeđuje interkonekciju sa mts mrežom na tački pristupa
  • provajder obezbeđuje (po potrebi) deo infrastrukture od mts splitera do korisnika
  • provajder obezbeđuje CPE (ONT) opremu.
  • provajder je ograničen na tehnologiju koju mts ima na lokaciji (za sada samo GPON).

A1 od mts-a (ne svugde) koristi mts optičku infrastrukturu na tzv IRO nivou pristupa.

To znači:
  • mts obezbeđuje cela fizička optička vlakna od mesta kolokacije A1 opreme do lokacije blizu korisnika.
  • A1 provajder obezbeđuje sopstveni link do mesta kolokacije (može i kroz rentiranje telekom magistralnih vlakana)
  • A1 provajder obezbeđuje sopstvene OLT uređaje na mestu kolokacije
  • A1 provajder obezbeđuje sopstvene optičke splitere za realizaciju PON servisa
  • A1 provajder obezbeđuje (po potrebi) deo infrastrukture od svog splitera do korisnika
  • A1 provajder obezbeđuje CPE (ONT) opremu.
  • A1 može da ponudi i 10GSPON i 25GPON jer sam obezbeđuje opremu na obe strane zakupljenih vlakana.

Što u prevodu znači da YuNet i Yettel u potpunosti zavise od zakupljenih kapaciteta kod mts-a, ali im je pokrivenost slična mts-u (jedino ako ih negde baš ne puštaju), A A1 ima potpuno nezavistan servis, ali im je pokrivenost samo na lokacijama gde imaju ili sopstenu infrastrukturu ili zakupljena vlakna od mts-a i kolokaciju.

Npr. koriste na većini lokacija na Vračaru i Zvezdari. Za druge opštine nisam proveravao, ali svakako imaju tehničke mogućnosti ako odobri MTS, ni Yettelu isto nisu dali da koriste njihova vlakna na svim lokacijama. Inače način na koji sam ja proveravao je preko njihovog akvizitera (čiji telefon mogu da žvajznem kome treba), ne znam na koji ste način Vi proveravali.
Ne koriste na Zvezdari, bar ne kod mene. Ja ih pitao iako mts, yettel i yunet koriste, A1 kod mene na Zvezdari ne koristi njihovu optiku. Mts je postavio optiku od 2018 ali kad sam njih zvao nemaju infrastrukturu na mojoj lokaciji.
A ja sa njihovim promoterom jurio komsije da bude 50+, jer su njemu samo nas dvoje dali potpis pa me pitao jel mogu da mu pomognem.
Odradili preko 50% i nikada nije javio sta bi sa tim.

YuNet i Yettel koriste mts optičku infrastrukturu na Ethernet Bitstream nivou pristupa.

To znači:
  • mts obezbeđuje celokupan prenos od ONT-a preko OLT-a, kroz celu transportnu mrežu do jedne ili više tačaka gde je provajder-korisnik povezan sa mts-om.
  • provajder obezbeđuje interkonekciju sa mts mrežom na tački pristupa
  • provajder obezbeđuje (po potrebi) deo infrastrukture od mts splitera do korisnika
  • provajder obezbeđuje CPE (ONT) opremu.
  • provajder je ograničen na tehnologiju koju mts ima na lokaciji (za sada samo GPON).

A1 od mts-a (ne svugde) koristi mts optičku infrastrukturu na tzv IRO nivou pristupa.

To znači:
  • mts obezbeđuje cela fizička optička vlakna od mesta kolokacije A1 opreme do lokacije blizu korisnika.
  • A1 provajder obezbeđuje sopstveni link do mesta kolokacije (može i kroz rentiranje telekom magistralnih vlakana)
  • A1 provajder obezbeđuje sopstvene OLT uređaje na mestu kolokacije
  • A1 provajder obezbeđuje sopstvene optičke splitere za realizaciju PON servisa
  • A1 provajder obezbeđuje (po potrebi) deo infrastrukture od svog splitera do korisnika
  • A1 provajder obezbeđuje CPE (ONT) opremu.
  • A1 može da ponudi i 10GSPON i 25GPON jer sam obezbeđuje opremu na obe strane zakupljenih vlakana.

Što u prevodu znači da YuNet i Yettel u potpunosti zavise od zakupljenih kapaciteta kod mts-a, ali im je pokrivenost slična mts-u (jedino ako ih negde baš ne puštaju), A A1 ima potpuno nezavistan servis, ali im je pokrivenost samo na lokacijama gde imaju ili sopstenu infrastrukturu ili zakupljena vlakna od mts-a i kolokaciju.
Mislim da yunet cak koristi isti VLAN kao mts i da im je PPPoE username na domenu @xdsl.isp.telekom.yu

Ne koriste PPPoE, dobiješ VLAN i IP adresu i to je sve.

@LFShadow0 ne koriste. Ne koriste ni PPPoE ni DHCP. Dobiješ samo VLAN ID, Javnu statičku IPv4, netmask i gateway parametar koji ručno upisuješ u ruter (ili monteri to urade za tebe).

IPv4 adrese su iz opsega koji je davno koristio EUnet, odnosno dok su usluge pružali pod tom franšizom.

...To što treba ja da proganjam nekog akvizitera ili koga već da bih dobio povoljniju cenu je baš ono 'ozbiljno' poslovanje...

...ako smatrate da je u redu porediti te 'akcijske' cene sa normalno objavljenim redovnim cenama, šta da vam kažem...
.
...ne mislim oko toga da li će mi neko udeliti milostinju za 2 godine pa da tada opet jurim drugog provajdera...
Kao što treba svakih par godina menjati provajdera, tako treba i svakih par godina menjati patike, partiju na vlasti, itd, to je prosto neki svetonazor po meni. Tzv "Akcije" su samo naziv/fora gde dobijaš realnu tržišnu cenu usluge, naravno dobije je samo velika manjina koja se malo potrudi da izađe iz zone komfora.

@ekoguard
Deo Zvezdare oko Crvenog Krsta i Đeram pijace (generalno deo Zvezdare ka Vračaru) je proveren s moje strane na više adresa, u kom si ti delu?

Za većinu stvari koje si naveo se slažem, za provajdera i ne baš, naročito ne sa ovakvim lovom u mutnom oko cena. Promena provajdera (barem meni) povlači i promenu IP adrese za koju mi je što šta povezano, pa eto, ajd' da menjamo sve i svuda na svake dve godine zarad par stotina rsd razilike. Ali ok, svako sam bira šta će da koristi.

Moja poenta je bila da za 1000/500 paket MTS/Yettel nisu povoljniji i kada se računa 50% cene ceo ugovor, a evo da dodam i tvoj primer.
Yettel čak i sa 18M po 1 RSD jedva prestiže Yunet 1000/500 'redovnu' cenu na 24M od 3.390,00
18x1,00+6x3.399,00 500/250 + 24x(1.999,00 booster na 1000/500 + 480,00 za statičku adresu) = 3.329,00 RSD, a što se lako poništi ako samo redovno plaćaš Yunetu gde dobiješ još 5% popusta.

Dakle, ne vidim nikako da ima povoljnijeg provajdera (i dalje se ograničavam na MTS optiku, bez A1, ako je bitno da se napomene), što je u startu bila tvrdnja za navođenje ovih brojnih 'akcija'.
rkramer je jedini naveo konkretan primer za 400/400 kod MTSa koji opet, zavisi kako se poredi, i jeste i nije povoljniji, jer nemaš isti paket na Yunetu.

Naravno, možemo sad da idemo da cepamo dlaku i tražimo kombinaciju gde će se eto nategnuti neka niža cena, ali odosmo u debeli off.
Ispašću bot Yuneta samo zato što ljudi imaju normalne cene i normalnu ponudu za istu uslugu za koju se ostali gađaju nekim XYZ 'popustima' sa kojima su i dalje skuplji.

Kao što treba svakih par godina menjati provajdera, tako treba i svakih par godina menjati patike, partiju na vlasti, itd, to je prosto neki svetonazor po meni. Tzv "Akcije" su samo naziv/fora gde dobijaš realnu tržišnu cenu usluge, naravno dobije je samo velika manjina koja se malo potrudi da izađe iz zone komfora.

@ekoguard
Deo Zvezdare oko Crvenog Krsta i Đeram pijace (generalno deo Zvezdare ka Vračaru) je proveren s moje strane na više adresa, u kom si ti delu?
Ustanicka oko zadnje stanice 31 i 17
Za većinu stvari koje si naveo se slažem, za provajdera i ne baš, naročito ne sa ovakvim lovom u mutnom oko cena. Promena provajdera (barem meni) povlači i promenu IP adrese za koju mi je što šta povezano, pa eto, ajd' da menjamo sve i svuda na svake dve godine zarad par stotina rsd razilike. Ali ok, svako sam bira šta će da koristi.

Moja poenta je bila da za 1000/500 paket MTS/Yettel nisu povoljniji i kada se računa 50% cene ceo ugovor, a evo da dodam i tvoj primer.
Yettel čak i sa 18M po 1 RSD jedva prestiže Yunet 1000/500 'redovnu' cenu na 24M od 3.390,00
18x1,00+6x3.399,00 500/250 + 24x(1.999,00 booster na 1000/500 + 480,00 za statičku adresu) = 3.329,00 RSD, a što se lako poništi ako samo redovno plaćaš Yunetu gde dobiješ još 5% popusta.

Dakle, ne vidim nikako da ima povoljnijeg provajdera (i dalje se ograničavam na MTS optiku, bez A1, ako je bitno da se napomene), što je u startu bila tvrdnja za navođenje ovih brojnih 'akcija'.
rkramer je jedini naveo konkretan primer za 400/400 kod MTSa koji opet, zavisi kako se poredi, i jeste i nije povoljniji, jer nemaš isti paket na Yunetu.

Naravno, možemo sad da idemo da cepamo dlaku i tražimo kombinaciju gde će se eto nategnuti neka niža cena, ali odosmo u debeli off.
Ispašću bot Yuneta samo zato što ljudi imaju normalne cene i normalnu ponudu za istu uslugu za koju se ostali gađaju nekim XYZ 'popustima' sa kojima su i dalje skuplji.
Najpovoljniji je paket koji imam 1000/500 box 4 zlatni za 3750 sve sto ima.
Sad je malo skuplje ali tada je bilo jeftinije pre poskupljenja uz 50%

Poslednja izmena:
Ustanicka oko zadnje stanice 31 i 17

Najpovoljniji je paket koji imam 1000/500 box 4 zlatni za 3750 sve sto ima.
Sad je malo skuplje ali tada je bilo jeftinije pre poskupljenja uz 50%
Da ponovim napisano - naravno, možemo sad da idemo da cepamo dlaku i tražimo kombinaciju gde će se eto nategnuti neka niža cena, ali odosmo u debeli off.

Yunet nema ni fiksni ni mobilni u ponudi pa ne vidim kako je poređenje BOX 4 paketa relevantno za ovu priču + je već napomenuto da MTS svakako insistira na posedovanju fiksnog broja da biste koristili optiku iako jedno sa drugim nema veze i samo nepotrebno povećava cifru koju plaćamo MTSu za optički internet.
Eventualno možemo da uzmemo da poredimo cene paketa samo sa TVom, ali mislim da je već dovoljno napisano.

Kome nije mrsko da se ganja sa Telekomom/Yettelom oko cena i želi da 'izlazi iz zone komfora' na svake dve godine menjajući provajdera, slobodno neka nađe kombinaciju usluga gde su povoljniji i samo napred. Složili smo se već da sve radi vrlo stabilno od koga god da uzmete MTS optiku tako da se izbor svodi na lične preferencije.

Evo ja iskreno ne znam kakvo je to ganjanje. Naročito sa MTS/yettel/yunet sada kada može da se uzme idp. Prenos sa jednog na drugog provajdera bez prekida u radu, pozoveš i zakažeš, donesu i zamene jedan dan opremu, sledeći dan vratiš staru opremu. Po meni jednako cimanje kao da odeš u poslovnicu da potpišeš novi ugovor. Ja čak imam i neki matori USB modem pa mogu po potrebi da raskinem ugovor i da čekam neko vreme, a da ruter ostvaruje internet konekciju preko tog USB modema.

Drugo, poređenje isključivo određene brzine interneta je malo bezveze po meni, kao da je 1000/500 jedino što je bitno. Ako povrediš nizu brzinu, onda yettel čak i sa doplatom za statičku IP adresu postaje drastično jeftiniji (evo i ja priznajem da bih yettel uzeo isključivo uz javnu IP adresu, znači mora doplata). Dalje, to što svi govore za MTS da bespotrebno plaćaš fiksni, zašto jednostavno ne smatraš da nemaš fiksni? Ja ga i nemam, od 2014. mislim da sam odjavio fiksni broj u nekom od prelazaka između provajdera, kad sam kod mts-a dodele mi ga ali aparat ne posedujem.

Promena IP adrese mi je najbanalnija stvar od svega. Jednom sam podesio duck DNS (Dyn DNS, no IP...) pre 10 godina možda i nikad ništa nisam promenio. Sve radi kao sat.

Dalje, velika prednost ovih ugovora po dinar je što u nekom trenutku odjaviš to zbog poskupljenja pa kod drugog opet uzmeš sa x meseci po dinar. Evo kod oca sam imao SBB 18 meseci po dinar, pa je trebalo da ide 18 meseci puna cena. Poskupeli su pred kraj tih besplatnih meseci, prešli na MTS sa 16 meseci po dinar, sad opet čekam kad će biti poskupljenje.

Kod mene kući je MTS sa 14 meseci po dinar (box 3 s tim da televiziju ne gledam, imam eon), čekam poskupljenje da idem dalje. A ako je MTS (yettel/ko god) uporedive cene dok je fiksni i mobilni uključen, pa to može biti samo pozitivno, mislim da je poređenje cene box ugovora na mestu. Mobilni imam soko Max 12 meseci po dinar pa 12 meseci 50%, iako je stvarno dobra ponuda čim se stvore uslovi idem dalje, smatram da je to najbolji način da se izbori sa ovakvim ponašanjem provajdera. U krajnjem slučaju, kada provajder prestane da daje ovakve pogodnosti, yunet je tu.

Ako je verovati Lucicu, ovakvih poskuljenja vise nece biti. Realno je i preskupo i oni to znaju pa lagano dobijas od 16 do 24 meseca 50% ili za dinar.(za 24 meseca 50%).
Nije to samo brzina 1000/500 vec soko max koja u sebi ima neo net, voice i sms u Srbiji i BiH, AU i ne znam gde sve imaju te mtel sms i mtel medjunarodni minuti besplatno, imam deezer, max, 6GB u romingu a 22 u AL i MK, balkan music i jos neke app koje ni ne koristim a pripaduju mi kao free varijanta uz Soko max Iris go, 4 u Box 4 sa 200 GB( koje i nema ko da trosi) sve televizijske kanale, a sto kazes ja aparat ni ne posedujem zadnjih 10 god sve samo mobilnim ne znam sto ljudima to smeta, ako neces ne moras ga koristiti. I ono sto kazem ako bi ukinuli da posedujes broj(ne aparat) u Mtsu kao must have, za toliko bi podigli cene i opet ti isto, ne znam kako ljudi toga nisu svesno, nece se odreci(zapravo ne bi niko) tih cca 650 dinara i to je uredu jer nisu Crveni krst, nego neko ko ganja profit kao i svaka firma na svetu.
Samo sam hteo reci koliko se dobije za 3750 din sto je smesno zaista takoreci dva kila mesa u Maxiju.
Ali odosmo u off, izvinjavam se.

Došlo vreme da obezbedim Internet pristup u novom stanu gde ću živeti. Pošto me TV kanali apsolutni ne interesuju jedino što brži i pouzdaniji net pristup, izbor mi je između:
MTS optike (Yunet i Yettle su u opciji, A1 nije moguće)
ili
SBB (valjda optike) - otpadaju u startu.

A pošto sam se baš razmazio kod Oriona kod kojeg sam poslednjih 6 meseci koristio optiku (poslednjh par godina 1Gbps).

Brinu me priče padanja protoka čak i na optici kod MTS-? Tipa, youtube bufferuje, razna stucanja drugih sajtova i skanje pinga na oline igrama.
Kakva su Vam iskustva ko je pre kroistio MTS optiku? Upoznat sam da necu imati staticku javnu IP, da cu biti iz CGNAT (vrlo verovano), to su mi rizici.

Jer kod Oriona se ne sećema kad sam video buffering na 4K ili da mi YT klip stao (reklame sa rešio Firefoxom i blockerom, to na početku sto skoci na skip mi je OK).

Sto se tice cena ista brzina 600 Mbps download (simetricni upload kod MTS je marketing) izadje me na U24 ~10,000 din jeftine u mts (BOX3 600/600). Takođe gubim mogu'nost povecanja brzine kod MTS, jer sledeci skok im je samo na 1000/500 u najskupljem paketu. Ovo sto mi nudi mts je 50% na 24 meseca.

Došlo vreme da obezbedim Internet pristup u novom stanu gde ću živeti. Pošto me TV kanali apsolutni ne interesuju jedino što brži i pouzdaniji net pristup, izbor mi je između:
MTS optike (Yunet i Yettle su u opciji, A1 nije moguće)
ili
SBB (valjda optike) - otpadaju u startu.

A pošto sam se baš razmazio kod Oriona kod kojeg sam poslednjih 6 meseci koristio optiku (poslednjh par godina 1Gbps).

Brinu me priče padanja protoka čak i na optici kod MTS-? Tipa, youtube bufferuje, razna stucanja drugih sajtova i skanje pinga na oline igrama.
Kakva su Vam iskustva ko je pre kroistio MTS optiku? Upoznat sam da necu imati staticku javnu IP, da cu biti iz CGNAT (vrlo verovano), to su mi rizici.

Jer kod Oriona se ne sećema kad sam video buffering na 4K ili da mi YT klip stao (reklame sa rešio Firefoxom i blockerom, to na početku sto skoci na skip mi je OK).

Sto se tice cena ista brzina 600 Mbps download (simetricni upload kod MTS je marketing) izadje me na U24 ~10,000 din jeftine u mts (BOX3 600/600). Takođe gubim mogu'nost povecanja brzine kod MTS, jer sledeci skok im je samo na 1000/500 u najskupljem paketu. Ovo sto mi nudi mts je 50% na 24 meseca.
Na mts optici imam javnu dinamičku adresu. Uz dobar DynDNS, podešen na mom ruteru (bridge mod), kao da imam javnu statičku 😁.

@Magnus Dinamička javna IP adresa mi nije problem. Ona se ne menja često, jedino ako se redovno pali/gasi ruter.

Imao sam dinamicku IP kod Oriona i bez problema sam uspevao da podesim portforwarding da ortaci pogode hostovan game server kod mene. Samo sam i javio koji je moj public IP.

@LFShadow0 Sva moja rodbina na Box 3 i Box DSL paketima je već nekoliko godina iza CG-NAT. A nisu baš svi na najmanjeg / 20 Mbps paketu.

Evo ja iskreno ne znam kakvo je to ganjanje. Naročito sa MTS/yettel/yunet sada kada može da se uzme idp. Prenos sa jednog na drugog provajdera bez prekida u radu, pozoveš i zakažeš, donesu i zamene jedan dan opremu, sledeći dan vratiš staru opremu. Po meni jednako cimanje kao da odeš u poslovnicu da potpišeš novi ugovor. Ja čak imam i neki matori USB modem pa mogu po potrebi da raskinem ugovor i da čekam neko vreme, a da ruter ostvaruje internet konekciju preko tog USB modema.

Drugo, poređenje isključivo određene brzine interneta je malo bezveze po meni, kao da je 1000/500 jedino što je bitno. Ako povrediš nizu brzinu, onda yettel čak i sa doplatom za statičku IP adresu postaje drastično jeftiniji (evo i ja priznajem da bih yettel uzeo isključivo uz javnu IP adresu, znači mora doplata). Dalje, to što svi govore za MTS da bespotrebno plaćaš fiksni, zašto jednostavno ne smatraš da nemaš fiksni? Ja ga i nemam, od 2014. mislim da sam odjavio fiksni broj u nekom od prelazaka između provajdera, kad sam kod mts-a dodele mi ga ali aparat ne posedujem.

Promena IP adrese mi je najbanalnija stvar od svega. Jednom sam podesio duck DNS (Dyn DNS, no IP...) pre 10 godina možda i nikad ništa nisam promenio. Sve radi kao sat.

Dalje, velika prednost ovih ugovora po dinar je što u nekom trenutku odjaviš to zbog poskupljenja pa kod drugog opet uzmeš sa x meseci po dinar. Evo kod oca sam imao SBB 18 meseci po dinar, pa je trebalo da ide 18 meseci puna cena. Poskupeli su pred kraj tih besplatnih meseci, prešli na MTS sa 16 meseci po dinar, sad opet čekam kad će biti poskupljenje.

Kod mene kući je MTS sa 14 meseci po dinar (box 3 s tim da televiziju ne gledam, imam eon), čekam poskupljenje da idem dalje. A ako je MTS (yettel/ko god) uporedive cene dok je fiksni i mobilni uključen, pa to može biti samo pozitivno, mislim da je poređenje cene box ugovora na mestu. Mobilni imam soko Max 12 meseci po dinar pa 12 meseci 50%, iako je stvarno dobra ponuda čim se stvore uslovi idem dalje, smatram da je to najbolji način da se izbori sa ovakvim ponašanjem provajdera. U krajnjem slučaju, kada provajder prestane da daje ovakve pogodnosti, yunet je tu.
Ne vazi IDP za sve.

Ja upravo prelazim sa Yettela na Yunet, oba provajdera idu preko MTS infrastrukture, samo menjam rutere, kablovi ostaju isti, i ne moze IDP, navodno to mogu sa MTS na Yettel/Yunet i obrnuto, ali izmedju Yettela i Yuneta mora otkazivanje jednog, cekas 5 dana kao da zivimo u 2001-oj i onda uzmes kod drugog provajdera internet..

Nazad
Vrh Dno