Šta je novo?

Windows 8

I da .NET Framework 3.5 radi u win 8 i to bez ikakvog problema. Danas sam cak imao update za njega.

Poslednja izmena:
Tebi radi bez ikakvog problema, ne i drugima. Ako te bas zanima odradi pretragu u guglu i videces xyz tema posvecenih tom problemu. ;)

Čini mi se da je 3.5 sada feature u Windowsu, dakle, ne radiš instalaciju sa standalone installerom.

Jeste, ali je po def. deaktiviran. Meni bar, poslednji build i update-ovi... kao i mnogim ljudima na netu kao sto rekoh.

A aktivacija nije jednostavna itd... duga prica... poenta je da nesto ne stima.

Za dve godine 70% laptopova ce imati touchscreen... takodje metrou treba malo doterivanja da bi bio upotrebljiv za htpc masine (po meni je ubuntu daleko zgodniji), tako da u svetlu toga treba metro gledati kao buducnost :)) tmurnu douse ;)

^ slazem se ubuntu je sjajno uradjen, kako za obicne racunare tako i za TOUCH uredjaje, W8 mi zaista nije korektan OS , metro aplikacije se updateuju svaki cas i treba im godisnji odmor za isto kao da imam dialup :p Sto se tice Desk masine katastrofa mi je ovaj metro , i trudim se da naviknem ali nema sanse nikako ne moze da zameni W7 :) Gasenje je brzo samo zato sto ga stavlja u hibernaciju, pa je i ukljucivanje istog par sec. Dok restart traje koliko treba da traje. Meni se ovaj princip gasenja nikako ne dopada, jer volm da ugasim masinu a ne da je stavim da "spava" Sta znam ok je taskmrg mi se dopada kao i sam explorer fino je odradjen ali dzabe metro me ubija u pojam, i nervira me sto kada ukljucim racunar prvo sto vidim je metro sa npr katastrofalnim ikonicama npr instalirao sam adobe paket i ikonice sicusne dok ovi gedzeti OGROMNI kao 3 4 ikonice... a opet ta jedna ikona zauzima kao pola gedzeta tj prostor kao pola gedzeta u samom start-u. Voleo bih da odrade posebno 2 OS-a za Desk i Portable ovo za sada mi se ne dopada i ako ima fju Win to Go ... jos uvek mi to nije neophodno. Ili nadam se SP2 w7 i bicu miran jos par godina sigurno (sto se podrske tice) jer po meni je W7 avion naspram ovog W8 (za desk masine) jer meni je interface katastrofalan.

Meni je Unity (i uopste Gnome 3) djubre. A i vidi se da je Metro delom kopija istih, samo je ispao jos vec djubre

Metro je ispao ogromno djubre :-DD meni je bilo tesko privikavanje na novi ubuntu interface ali uvek moze classic da se odabere sto mi je Cool ali ovo na w8 uzas...

^ gore sam napisao i zasto, totalno mi je nepraktican za desk masine. ali totalno rece da ga koristim neko vreme i trudim se da naviknem na isti ali nikako mi ne moze zameniti smekerski W7 jednostavno NIKAKO!

Pa ocito ne umes da ukapiras ljude oko sebe a sebe si ubedio da je ovo vrh os ili nesto slicno tome a daleko je ispod samog W7 ;-) W7 radi pre svega SAVRSENO gasi racunar i pali ga a ne stavlja u hibernaciju i to mi PREVISE SMETA kod osmice, dalje metro interface nije ni malo userfrendly vec je katastrofalan, zato sam i rekao smekerski W7 jer to i jeste sve je na dohvat ruke, sve je logicno reseno i sjajno reseno. Nije ni cudo sto je W7 postao ovako masovan OS i zasluzio je s obzirom koliko je dobro odradjen OS. Metro applikacije SMARAJU pre svega glupavi pregledaci video snimaka, fotografija i slicno, sami mi menjaju default aplickaciju za pokretanje npr image fajla itd... Gore sam rekao jos TESKIH gluposti koje mi smetaju ako zelis citaj ako ne , ne komentarisi nista. W8 je mladji brat Gliste ( propalitet)

Aha da sumiramo:
- gasi sistem kako ja ne zelim i ne razumem :)
- pun teske gluposti
- smara
- W8 je glista propalitet...
....

PS: Ja sam sasvim zadovoljno koristio Glistu (Vistu) sa 4Gb ram-a i sa optimizovanim/smirenim superfetc-om i sve mi je letelo kao i kad sam presao na Win7 i zbog par mana nikad necu razumeti hvalospev win7 u odnosu na vistu jer se tu radi uglavnom o dodatnoj optimizaciji i faceliftingu

Poslednja izmena:
Pa ocito ne umes da ukapiras ljude oko sebe a sebe si ubedio da je ovo vrh os ili nesto slicno tome a daleko je ispod samog W7 ;-) W7 radi pre svega SAVRSENO gasi racunar i pali ga a ne stavlja u hibernaciju i to mi PREVISE SMETA kod osmice, dalje metro interface nije ni malo userfrendly vec je katastrofalan, zato sam i rekao smekerski W7 jer to i jeste sve je na dohvat ruke, sve je logicno reseno i sjajno reseno. Nije ni cudo sto je W7 postao ovako masovan OS i zasluzio je s obzirom koliko je dobro odradjen OS. Metro applikacije SMARAJU pre svega glupavi pregledaci video snimaka, fotografija i slicno, sami mi menjaju default aplickaciju za pokretanje npr image fajla itd... Gore sam rekao jos TESKIH gluposti koje mi smetaju ako zelis citaj ako ne , ne komentarisi nista. W8 je mladji brat Gliste ( propalitet)
da vidimo ovako... win7 je savrsen, a vista je glista (ne valja). win7 je smekerski i savrsen zato sto:
1. gasi i pali kompjuter, a ne stavlja ga u hibernaciju (isto radi i vista)
2. ima interfejs gde je sve savrseno i na dohvat ruke (isti interfejs ima i vista)

win7 je extra sistem zbog interfejsa, a izgleda apsolutno isto kao vista, ima isti interfejs kao vista, a vista ne valja. ti si se posvadjao sam sa sobom izgleda. deder razmisli pre nego sto napises nesto molim te.

inace fast boot (ono sto volis da zoves hibernacijom, sto nema blage veze, al ajd) se moze iskljuciti. od jednog ucesnika u raspravi na ovakvom forumu ocekujem da bar toliko zna. saberi se i prouci malo materiju pre nego sto krenes da pises... ili ako ne znas pitaj. rado ce te neko nauciti. problem je sto se ti ponasas kao da nesto znas i onda zauzimas neki stav koji je u startu pogresan jer se zasniva na neznanju....

ja rec nisam rekao o visti da je interaface los, ne razumem odakle ti to? za pocetak pazljivije procitaj, drugo kada je izasao WV seti se hardware-a kakav je bio 2006 godine pretezno Pentium 4 ke i to su imali retki ja sam imao Intel P4 @ 2.8 i 1Gb ddr1 a 2007 se ponovio Dualcorom @ 1.8 i 2 gb rama gde me vista isto nije lepo sluzila (bez sp sp ove nisam koristio ) . A sto se tice "Fast boot"zasto restart nije isti i zasto app kao npr u torrent koji nije u startupu ostane pokrenut? zasto sam nastavi dw bez cekiranja a nakon restarta sve to radi i daleko duze ga butuje, zasto restart ne poseduje Fast boot? . Eto pitam da me naucis, i kako da ga iskljucim jer je po meni to teska hibernacija.

Je li neko primetio od korisnika sa SSD diskom da win 8 sporije ucitava startup aplikacije od win7?Iskljucio sam tu fast boot opciju jer zelim da totalno iskljucim masinu.Evo primera:Kod Win 7-mice podigne se veoma brzo sa sve startup aplikacijama i servisima i ja mogu odmah i da koristim iste,dok kod win 8-mice podigne sistem jos brze,ali moram bar 10 sekundi da sacekam dok podigne i sve servise i aplikacije,pa tek onda nakon 3 sekunde mogu da ih koristim.:trust:

Poslednja izmena:
dao si parametre po kojima se gleda da li je sistem los ili dobar. po tim parametrima je win8 los, a win7 dobar. kako onda vista nije dobra, kada je u tim parametrima ista kao win7? to ostaje misterija...

i milion puta je receno da fast boot radi samo kad uradis shut down, ne i kada uradis restart, namerno su to uradili da bi prilikom instalacije nekog novog hardvera recimo nakon restarta isao cold boot.

u power opcijama nadji fast boot i iskljuci ga ako te toliko muci i prestani da mracis ovde jer se jos nisi dogovorio sam sa sobom sta zelis.

Nisam citao za cold boot ali radi kao hibernacija ugasi ekran i nastavi racunar da radi... :-D ja kazem da je vista lose optimizovana, sto ce reci da je problematican OS bun lagova i ostalih sitnica koje su izlecene na w7 inace interface kao interface je odlican, i skroz bi bio zadovoljan da nije onako lose radio, sada sa SP 2 cini mi se da ima ne znam kako radi, ali W7 mi zaista radi fantasticno zato sam i rekao da je ipak lider . Sto se w8 tice METRO i PONAVLJAM metro je KATASTROFALAN za desktop Racunare. Totalno UN userfrendly interface, meni je mucenje da radim sa njim razmisljao sam o W8Start aplikaciji ali to je servis vise tj proces vise u startupu sto dovodi u pitanje rad sa racunarom, desava se da mi zakuca OS sto mi se sa W7 nije desavalo nikada. Kada bih mogao da mu odradim interface W7 bio bi ok jer Explorer mi se skroz dopada, bukvalno kao office 2010-07. ali Metro nikako nije za desk.

Za fast boot opciju hvala ti nisam obracao paznju na to :)

Shutdown u osmici je kombinacija tradicionalnog shutdowna i hibernacije - sve user sesije se zatvaraju, a kernel odlazi u hibernaciju. Mislim da je to odlično rešenje - efektivno nema potrošnje energije kod gašenja, fajl za hibernaciju kernela je mali, start i gašenje je brzo... Sve na nivou korisnika se zatvara. Dakle - prosvetli me šta to tu ne valja. Osnova (kernel) osmice je samo unapređen u odnosu na sedmicu. Kome se ne sviđa novi UI - ok, poštujem. Mislim da je u trenutnom stanju nedovršen - videćemo

Po meni samo trebaju da osatve slobodu u kostumizaciji metro start-a da mozes svo djubre da izbacis ubacis sta ti treba... nista vise
A koliko se prica bas ce widnows blue to doneti bar u nekoj meri dok ne vidimo

I sada se može srediti sve tako da ne vidiš novi UI uopšte, sa nekom od zamena za start meni, i tako da zameniš default aplikacije koje otvaraju fajlove u Metro UI. Dakle, instaliraš neku od zamena - Classic Shell, StartIsBack, Start8 i nastaviš kao da si u sedmici.

I u celoj toj priči metro uopšte nije manje funkcionalan od klasičnog start menija u bilo kom smislu, pa da razumem kuknjavu :)

I u celoj toj priči metro uopšte nije manje funkcionalan od klasičnog start menija u bilo kom smislu, pa da razumem kuknjavu :)

U principu da, posto takodje jako retko ulazim u start....

@HighONE
Ne podnosim izmene sistema jer uvek mzoe biti problema, ocekujem da M$ ponudi opcije...

Da, instalirajmo 100 tweakova da bi od Win8 napravili Win7. Koja glupost. Onda smo to isto radili i sa WinXP-om ali tada je Win7 bio nesto uzviseno i savrseno a sad idemo unazad. Valjda cemo taj Blue da tvikujemo da izgleda kao WinXP jer ce to biti tako extra...
Windows 8 je cist promasaj, gori od Milenijuma i Viste zajedno. M$ ocigledno ne zna gde tera.

nije ali je ne pristupacniji sve mi je sporije po coskovima metro app i kada zelim npr program koji mi je u gornjem levom cosku da pokrenem vratim se na metro app pa poludim pa ono kliktanje da mi izbaci one opcije za start search i settings, nekada nece da mi izbaci iz prve a zurim npr.... bas bas skakljivo za DESK! ne dopada mi se a sto se tice gasenja sesija ja sam mislio da ostaju dignute bas jer mi je torent aplikacija ostala u radu i ako nije u startup-u ... Cudno mi je to...

Dobih službeni laptop sa Windows-om 8 i sa uživanjem sam instalirao Start8 i pogasio sve aktivne ćoškove da ne vidim nikada Metro. Kada zaboravim na to da Metro postoji, sistem je zapravo odličan :)

Kako si iskljucio aktivne coskove zelim i ja da uzivam malo u OS ps i meni sproje pokrece startup applikacije ali sve sam tripovao da je jer prvo pokrece metro app i skida novosti sa FB itd....

Ima opcija u Start8 gde može da se odčekira detektovanje aktivnih uglova. Konačno mi više ne iskače ono čudo sa desne strane svaki put kada hoću da zatvorim full-screen prozor :)

A reci mi kako si izlecio start8 meni patcher nista nije odradio i dalje mi stoji da je 30 dana trial?

Pa kupio sam ga :)
Meni vredi tih 5$. To mu dođe par kokakola u kafiću.

Vrh Dno