Šta je novo?

Windows 8

Gubite smisao mojih reci, ne radi se o tome da moronu sad das linux (jer bi on to odbio jer su svi na win-u a i sve sto vidi na netu od sarenih programa zahteva win), vec je sustina u tome da vecini das linux pa da sacekas razvoj dogadjaja :)

Takodje OSX po dosta toga je zatvoren sistem i nema tu reci o 10% trzista vec o 2-3% (naravno racunamo ceo svet bez mobilnih uredjaja/tableta...), realnost je da 90+% bili oni napredni ili "moroni" traze otvoren sistem da mogu da rade sta oce da mogu da skidaju/instaliraju/krekuju sta pozele, i u takvom sistemu zloupotrebe ce uvek biti moguce

Mene kod win-a (vista,7) najvise ubija u pojam graficki interfejs, koji je ocaj ocaja, nema goreg, sve je u tekstu opcije su sve posakrivane a valjda ovi iz msa obozavaju padajuce menije i prozore koji imaju gore i dole skrol iako sve moze da stane lepo, i tekstualne opcije u obliku web linkova sto je vrhunac, kao da se nalazis u jednom velikom Internet Exploreru.

Ako unormale interfejs ja cu to nazvati najvecim napretkom za Win u zadnje vreme. Mislim nije frka ako si samo korisnik, ali ako odrzavas vece sisteme, ovo jurcanje po opcijama ubija u pojam...

Inace nisu trebali da guraju touch interfejs u PC kad se logicno PC nece koristiti prstima vec misem. To mi stvarno nije jasno.

Poslednja izmena:
Ok i ja se slazem da control panel treba da bude konzistentan i da su stvari na istom mestu bar jednu deceniju, ali koliko vidim windows je okrenut novim korisnicima i zato koliko vidim prilagodjavaju ili pokusavaju da prilagode nekom ko je prvi put seo za PC da nesto uradi... za one sto znaju verovatno kontaju nek se snadje moze to on

^ Control panel ima searh opciju, tako da ne vidim razlog zašto bi neko kroz njega pešaka tražio ono što ga interesuje.

Imam ja, gomilu ljudi u firmi koji su imali Vistu, jedva docekali da predju na Win7. :D

Pa i na ovom forumu ima grupa ljudi koja je prezadovoljna opcijom, pa pojedini pokušavaju da ih ovde ubede u suprotno pričama o placebo efektu :)

Poslednja izmena:
kapitalizam zahteva oživljavanje novih opcija ,a gašenje starih čak iako sve to dobro radi.

- da bi se pogurala prodaja.

svi znamo situaciju sa stalnim menjanjem slotova za cpu, čim se kod cpu-ova pojavi neka inovacija .

isto je tako i sa monitorima . microsoft je na samom izvoru, i može da postavlja pravila i uslove razvoja čak i hardvera .

na osnovu ove metro papazjanije , mogu da zaključim samo da ćemu u bliskoj budućnosti prodavati naše monitore i kupovati nove , sa touch opcijom
i verovatno 3d opcijom bez naočara .

... mogu da zamislim koliko će zaradjivati samo proizvodjači tečnosti za čišćenje ekrana ... :p

Poslednja izmena:
Pa i na ovom forumu ima grupa ljudi koja je prezadovoljna opcijom, pa pojedini pokušavaju da ih ovde ubede u suprotno pričama o placebo efektu :)
Ljudi koje sam ja pomenuo nisu presli sa Viste na Win7 jer su ocekivali da je to potpuno nov OS sa puno novih opcija. Svi su relativno naprednih korisnici, i ono sto im je trebalo je stabilnost i brzina, a to su i dobili sa Win7. Sem toga, manje vise nista nisu dobili. :)

Ljudi moji,probao sam ovo g.... jedno mesec dana i svaki dan sam se nervirao i jeo dzigericu i toplo ga nikome ne preporucujem-win 7 za sada je zakon sto se microsofta tice!

Gubite smisao mojih reci, ne radi se o tome da moronu sad das linux (jer bi on to odbio jer su svi na win-u a i sve sto vidi na netu od sarenih programa zahteva win), vec je sustina u tome da vecini das linux pa da sacekas razvoj dogadjaja :)

Takodje OSX po dosta toga je zatvoren sistem i nema tu reci o 10% trzista vec o 2-3% (naravno racunamo ceo svet bez mobilnih uredjaja/tableta...), realnost je da 90+% bili oni napredni ili "moroni" traze otvoren sistem da mogu da rade sta oce da mogu da skidaju/instaliraju/krekuju sta pozele, i u takvom sistemu zloupotrebe ce uvek biti moguce

Pa to sve moze da se uradi i na OSX-u :)

Imaš neki dokaz za to, ili je u pitanju samo placebo efekat? :d
***, ako ne verujes - probaj. Ja (davno) probao, vracao se sa Vista-e na XP, pa jedva docekao 7-icu

Da ne bi ovo bila diskusija ciji je veci i lepsi ajmo malo testova konkretnih kao na primer http://www.techspot.com/review/561-windows8-vs-windows7/page2.html
Mozes da se slikas s tim testovima, ja probao na 3 kompa, 2 desktopa (i5 i i3) i 1 laptop (i3) i samo je na laptop-u bio brzi boot i to za 1-1.5s. Za sleep garantujem a za boot ako ne verujes - probaj cmd pa shutdown.exe /s /t 0 pa onda meri vreme. Ima da se iznenadis...

Takodje OSX po dosta toga je zatvoren sistem i nema tu reci o 10% trzista vec o 2-3% (naravno racunamo ceo svet bez mobilnih uredjaja/tableta...)
Racunamo samo desktop, Win ima 86-87% (7-ica 40-45%, 8-ica i Vista nesto smesno a XP 35-40%), Linux 1.5-2%, Mac OS 10-ak %. To sto ti ne verujes u to je neka druga prica

@Extreme
Pa ako gledamo market share (znaci legalnu prodaju) slazem se.... ali ko radi stitistiku za 90+% piraterije na widnows-u koja skoro ne postoji na Mac OS-u, niko jer to nikom nije u interesu da objavi cak ni Microsoftu :)

Meni je racunica prosta uzmemo koliko se amd i intel CPU-va proda za godinu dana a koliko mac-va i nema lazi ni prevare

Poslednja izmena:
ja nemam nista protiv 8ce, ali mi ne pada na pamet da prelazim sa win-a 7 jer nista ne dobijam. Probao i nikakvo unapredjenje nisam osetio u taskovima koje najvise koristim (brzina boota mi je apsolutno nebitna jer racunar ne gasim, samo koristim sleep). E sad ako se nekom vise svidja 8 neka cepa :) ja znam da cekam sledecu verziju...

Pa i sledeca ce biti ista :) Za 3-4 god mozda i izbace klasican desktop,tj mozda sve aplikacije budu metro style :p

Da je Mac iste cene kao i ostali, imalo bih ih mnogo više ali i ovako Apple ima odličnu računicu i ide im odlično, koliko vidim. Sa ovakim trendom razvoja popularne IT preme mobilnim i univerzijalnim uređajima, bojim se da će se Operativni sistemi sve više udaljvati od Klasičnog desktopa i bolje bi bilo da se brzo naviknemo na njih. 8mica je odličan dokaz za to.
To što ja nemam ni para ni potrebe da imam i super pametni telefon ni tablet ni All in One kompjuter sa Touch Screen -om ne znači da ne treba da naučim kako rade ti sistemi. Win 8 je pravi pokazatelj na koju stranu to sve ide i sad je prava šansa da počnemo da se navikavamo na sve to.

Mislim da je jasno sta je MS hteo da postigne, u pokusaju da uhvati prikljucak sa trendi konceptima kao sto su: cloud, store, mobile...

- da nabije metro korisnicima desktopa niz grlo jer ce se tako navinkuti na platformu pa samim tim lakse preci sa konkurentskih resenja na njihovu mobilnu platformu
- da pogura svoju prodavnicu
- da nametne svoje cloud resenje
- da ponudi nesto novo i drugacije kako bi oziveo interesovanje za PC

Percepcija Microsofta kao dinosaurusa stare ekonomije trebalo je da se promeni sa novim imidzom. Bezbedno je reci da za sada ne ide dobro. Dobili smo samo iste opcije na drugom mestu uz ukidanje funkcionalnosti na koje smo navikli da bi dobili nesto sto nema nikakvog smisla nema u desktop okruzenju. Touchscreen monitori su losa ideja. Pomerati celu ruku po 24" povrsini zamara u odnosu na kliktanje misem, a sta je sa tastaturom i unosom, ozbiljnim radom. PC nije bas zamisljen da bude entertainment kiosk koji visi na zidu pored frizidera, vec produkciona masina koja predstavlja okosnicu IT industrije i razvoja, pa ne treba od njega praviti dzinovski tablet.

Rezultat: korisnici su besni, vlasnici prodavnica za digitalnu distribuciju su besni, developeri su besni, CEO-ovi azijskih kompanija za proizvodnju hardvera su besni i javno prete Microsoftu.

Apple-u ne da ide nego im desktop market share raste iz godine u godinu (M$-u znaci opada). Jos ako se sastave oni slepci sa 1001 distribucijom Linuxa i naprave 1-2-3 ozbiljne, to bi bio dodatni pritisak. M$ ne zna sta hoce, u stvari hoce sve (sto je video kod drugih) ali ne zna kako.
Ako se OS-ovi udalje od klasicnog desktop-a, pa onda nam i nece trebati desktop. Ne mozes imati desktop sa svim mogucim funkcijama i prednostima/pogodnostima a da OS bude nesto kao iOS ili Android. To je besmislica. Ili pravis desktop ili smartphone/tablet sa daleko vecim performansama (znaci x puta brzi hardware-ski, i sa kolicinom sw kao za desktop). Desktop sa TS i Win8 je nakaza, frankenstajn, a ne zamena za desktop (aj' sto je nepraktican ali sto je ergonomija nikakva - ne odgovara da monitor stoji vertikalno, a ne odgovara ni horizontalno, jedino da se drzi u ruci).
Ako vec pricamo o buducnosti i nestanku desktop-a kao takvog, sta cemo ako zazive ONLIVE ili Nvidia-in Grid ?! Pre ce oni uspeti u tome nego sto ce se M$ sastaviti i napraviti "novi" OS. A tada nam Win nece ni trebati...

slazem se da je ios otiso daleko. Jednostavno kod njih me nervira sto su malo sebe procelini, jesu kvalitetni ali ne toliko koliko oni traze. Radio sam na njima i video sam sta su i koliko vrede. I oni znaju da blokiraju i da koce. U sred posla jednostavno illustrator se zablentavi i tako nesto. Priznajem retko se desava, ali desava se. Microsoft uvek ide na tu loptu da prvo izbaci sistem koj daje ljudima da testiraju, pa nakon godinu dana objave pravi sistem. Sve u svemu cuo sam da izlazi sredjena Win 8 koja ce se zvati BLUE. Kada bi i ja kupio neki ibm ili hp racunar koji je skockan u nekoj fabrici i koj ima dva procesora, koj radi na 12giga graficka neka solidna, naravno da bi racunar izaso mnogo. Win se kupuje i moze da se instalira na svakoj konfiguraciji, sada kada neko pazari neku jeftinu kinesku plocu, i slab procesor, stavi 2 giga rama i to sve optereti, naravno da nece da radi. Drug je kupio racunar za 20.000 dinara zove posle dva dana i pita "STO NE RADE IGRE". Odvoji 3000e pazari komjuter sa jakom intel plocom, dobroim procesorom, stavi mnogo memorije, dobar hard disk, neki eizo kvalitetan monitor, uzmes neko fensi cm cosmos kuciste sa dobrim napajanjem i dobrim kulerom. Instaliraj win i neces imati problema. Ja sam na mom racnaru od kad je kupljen samo jednom instalirao win i sada kada sma stavio win 8 i nemam zamerke. Ako ga koristim solidno radi super. Navikli smo da instaliramo sve i svasta, ne optimizovane programe, krekovane igre, lose antivirus softvere. Sve to utice na rad. Drajvere postavljamo koje mi zelimo i skidamo svakakve i to je to. Apple ima jednu politiku, zna se koje komponente mozes da kupis i sta moze da te ocekuje, tako da su svi ti drajveri implentirani u sam os i to je to. Naposlu imamo mekove radimo graficki dizaj, imamo nekoliko IMAC racunara kojima je ekran pozuteo, zasto nemam pojma. I na njima je crkavao hard disk i tako te stvari, ali to je potrosni materijal. Zato da ne pricamo mi gluposti kako je win los ovo je dobro. Sastavi dobru masinu kao sto je apple i win ce isto kvalitetno raditi. Stvar ukusa je druga stvar i mogucnos koju jedan i drugi softver pruzaju je treca stvar. Da li stvaro jedan I5 laptop vredi 2000e koliko oni traze, to je sada malo druga politika. Priznajem kvalitetni jesu i stvarno mi se dopadaju, ali mislim da ne vrede tu cenu. PEUGEOT JE ISTO DOBAR I KVALITETAN ALI BMW JE DRUGA PRICA- vrsi istu funkciju za vece pare, lepse i prijatnije.

***, ako ne verujes - probaj. Ja (davno) probao, vracao se sa Vista-e na XP, pa jedva docekao 7-icu

Mozes da se slikas s tim testovima, ja probao na 3 kompa, 2 desktopa (i5 i i3) i 1 laptop (i3) i samo je na laptop-u bio brzi boot i to za 1-1.5s. Za sleep garantujem a za boot ako ne verujes - probaj cmd pa shutdown.exe /s /t 0 pa onda meri vreme. Ima da se iznenadis...

Racunamo samo desktop, Win ima 86-87% (7-ica 40-45%, 8-ica i Vista nesto smesno a XP 35-40%), Linux 1.5-2%, Mac OS 10-ak %. To sto ti ne verujes u to je neka druga prica

win ima 92%, 7% mac i 1% linux

Ako XP zauzima toliko koliko je navedeno onda mozemo odmah doci do zakljucka koliko su korisnici zeljni da se prilagodjavaju nepozeljnim promenama.

nemoguce ja mislio da je apple CPU ;)
Ne pravi se pametan. ;)
Meni je racunica prosta uzmemo koliko se amd i intel CPU-va proda za godinu dana a koliko mac-va i nema lazi ni prevare
Izgleda da ti racunica nije toliko prosta. ;)

Win 8 je pravi pokazatelj na koju stranu to sve ide i sad je prava šansa da počnemo da se navikavamo na sve to.
Da, sve ide na losu stranu a mi svi treba na nesto lose/neprakticno da se navikavamo.
hihi ovako je bilo isto kad se pojavio win 7. vec vas sve vidim za dve godine kako koristite win 8 (ili neki derivat) i pevate
Pa nije bas isto, Win7 je bio korak (unapred) u istom smeru, Win8 je korak unazad, i to u pogresnom smeru. ;)

Poslednja izmena:
hihi ovako je bilo isto kad se pojavio win 7. vec vas sve vidim za dve godine kako koristite win 8 (ili neki derivat) i pevate

Ja vec koristim, na dva lapa mi je bio instaliran a sada na samo jednom jer .NET Framework 3.5 je bilo nemoguce naterati da radi a potreban mi je... Zasto sam zadrzao ne znam ni sam, promene radi, i naravno bez Metroa i sa jos par izmenjenih stvari.

ljudi sto kukate? Ako vam se ne svidja nemojte da ga koristite. Ko voli nek izvoli. Ima i dugih operativnih sistema, slobodno predjite na te i to je to. Ja sam koristio win 7 i to bas dugo i iskreno nisam kukao. Zasto bi kukao, koristio bi i linux da mi pruza sve programe koje ja koristim, da sredjujem apple os na mom racunaru jednostavno me mrzi i nisam siguran da ce sve raditi kako treba. Sta je tako lose sto win 8 sada pruza? Meni sve radi kako treba.

Mislim da ovde niko ne kuka, vec diskutujemo sta je i da li je uopste Win8 doneo nesto novo, pre svega nama desktop userima.

Sta je tako lose sto win 8 sada pruza?

Da li koristis jednu jedinu metro aplikaciju, zivo me zanima?

Ako XP zauzima toliko koliko je navedeno onda mozemo odmah doci do zakljucka koliko su korisnici zeljni da se prilagodjavaju nepozeljnim promenama.

Zavisi koji korisnici, "gaming" populacija se sasvim fino prilagođava novijim trendovima. Steam survey - Decembar:

Prilozi

• surv.jpg
    surv.jpg
    66.8 KB · Pregleda: 126
Poslednja izmena:
Ja jednostavno iako imam kljuc, testirao sam par baznih programa koje mi trebaju nasao neka resenja da radi ok, ali neverujem da cu preci na win8 do sledece reinstalacije (6-12 meseci) mozda sacekam i onaj blue i haswell-a ;)

Ono sto se vec rekao po meni veoma bitno ubacili su korektan dual monitor setup (taskbar je napokon na oba monitora bez prckanja po sistemu)

Poslednja izmena:
Da koristim proveravam mail preko outlook a i yahoo mail. kad je vec tu i uvek je aktivan. Skype radi u pozadini mozda bi mogli malo da ga srede ali meni se svidja. Imam jos par programa koji su super, kao sto je onenote koj lepo radi. Ne snalazim se nesto sa photo i music aplikacijom ali niti se trudim imam klasican windows pa gledam slike, lightroom je tu isto a za muziku koristim media monkey.

Poslednja izmena:
Vrh Dno