Šta je novo?

Windows 8

Ko je proveo 35 godina radeći na svakakvim skalamerijama od kompjutera, setiće se da većina komentara na račun 8mice može može da se precrta na skoro sve promene operativnih sistema. Od ˝užas, ovo ništa ne valja˝do ˝Fantastično, ovo je budućnost˝. Jedino se može zameriti proizvođačima OS-a što oni koji ih upotrebljavaju moraju praktično puškom (tj. parama ) da ih nateraju da rade onako kako većina traži.
Naravno da su sputani i sa ¨ Backward Compatibility¨ programa i hardware-a ali to je dovelo do ovolikog širenja PC-a, oni koji su zahtevali da svaki put mora da se nabavi novi hardware nisu prošli baš slavno.
Ne, 8mica nije Win 7 bez Starta a + Metro i ako nije baš ˝skok veka ˝, ima puno promena ispod kože.
Ni ja nišam našao da je 8mica neki ˝Speed demon˝ prama Win 7 ali je činjenica da se bolje ponaša u odnosu na memoriju i poneki hardware. Mnoge stvari koje sam morao da menjam pre, sada su implementirane.
Neke stvari mogu biti u isti vreme i dobre i loše, kao recimo oslanjanje na internet za puno stvari a ne samo za Metro. Na primer stvarno me je zaćudilo koliko drajvera se instaliralo automatski preko net-a za koje sam morao da se mučim da nađem pre ali mora da budeš na net-u i da Windows Update bude aktivan.
I NE, nije 8mica za desktop samo prilagođena verzija za mobilne i tablete nego je samo interface vizualno prilagođen da ne mora mnogo da se misli pri prelazu sa jednog na drugi. Ako pogledate po razvijenijem svetu videćete da je trend na prelaz na tablete vrlo izražen pa nije ni čudo što i OS mora da se prilagodjava.
Ono za da brže pali kompjuter može da bude važno i nekome ko puno eksperimentiše sa sistemom pa kad moram zbog nečega da ga gasim i palim desetak puta za redom onda dođe prilična ušteda u vremenu, mada kad budem prešao na SSD to i neće biti baš mnogo. Moj kompjuter baš i nije neki zmaj ali se oseća razlika od 7mice i da, isto je tako prepun programa, nije samo zato što je sistem ˝nov˝.
I ako sam probao 8micu još od Alfa verzije još uvek nikako da se potpuno odreknem starih navika ali polako ih menjam bez da se vraćam na Start meni i takve retrogradne poteze. Pošto mi skoro svi stariji potrebni programi rade bar onako kao i pre sa ostalim stvarima mogu i da eksperimentišem i ne sećam se kada sam se poslednji put vratio na 7micu koju još uvek imama i Dual Boot-u, zlu ne trebalo, što se ono kaže. Inače 8micu sam instalirao na odvojeni HDD pa nije problem i ako nešto zabrljam.
Za pitanje oko upgrade-a, samo ukucaj ¨Windows Blue¨ u Google, videćeš više nagađanja o tome nego o smaku sveta. Svi su radoznali šta i kada će biti, mada Microsoft uglavnom ćuti o tome i samo pušta ˝ buve˝, valjda da vidi šta ljudi očekuju a da se tačno ne odredi po tom pitanju. Koliko sam video, Microsoft prelazi na polugodišnje upgrade-ove i velike godišnje promene. Sve u svemu izgleda da nas očekuju uzbudljive promene. Mnogo toga zavisi i od hardware scene, trendovi na sve strane, ko zna šta će još da izmisle sledećih nekoliko godina,samo da otmu što više para a mi ćemo ovde da kaskamo za njima koliko se može.

jedno pitanje. instalirao sam win 8 sa ključem koji sam nabavio i bio je aktiviran sve ok. onda sam se prijavio za ovaj besplatan media centar upgrade i dobio sam ključ. e sada kada sam pomoću nekog programa proveravao koji mi je ključ windowsa on mi je izbacio da mi je ključ ovaj što sam dobio za windows media centar upgrade. kako ja sada da radim kada instaliram novi win? da kucam taj moj ključ koji sam nabavio, ili taj ključ od windows media centra koji mi je dao ms? s obzirom da ta akcija za wmc traje do kraja januara, a ja planiram neki upgrade tamo u aprilu, da li to znači da neću moći više da koristim taj wmc upgrade?

To je bila fora za besplatnu 8micu, čudo mi je da još uvek to radi, da nisu zapušili rupu.

ma ja sam taj wmc upgrade uradio na legalno instaliranu osmicu sa legalnim ključem. ali sad kad sam nekim programom proveravao na koji mi je ključ registrovan win piše taj od wmc. pa se pitam kada budem radio reinstalaciju da li da koristim moj ključ, ili taj ključ od wmc?

Koristiš ključ sa kojim si instalirao Win 8. Ako hoćeš da mu ponovo dodaš WMC, sa add/remove components ubacuješ taj dodatni ključ. Mada ne moraš ponovo raditi reinstalaciju, sad imaš opciju Reset Windows koja dovodi instalaciju na stanje koje je bilo nakon čiste instalacije.

Poslednja izmena:
Imam laptop star 3 godine sa original Windows 7 Home Premium 64bit i imam mogucnost da ga za 29,99 EUR nadogradim na Windows 8 Pro...

Sta da radim?

Vrlo su podeljena misljenja oko novog operacinog sistema. Bojim se da ce u buduce biti nadogradnja skuplja, a i mozda ce biti da ce moci nadogradnja na neki novi Windows 9 ili Blue moguca samo sa Windows 8!?

Poslednja izmena:
daaaa ljudi recite mi kakva je procedura oko dobijanja popusta na licencirani win7???

Koristiš ključ sa kojim si instalirao Win 8. Ako hoćeš da mu ponovo dodaš WMC, sa add/remove components ubacuješ taj dodatni ključ. Mada ne moraš ponovo raditi reinstalaciju, sad imaš opciju Reset Windows koja dovodi instalaciju na stanje koje je bilo nakon čiste instalacije.
hmm... menjaću komplet postavku hardvera, samo ću disk da ostavim, mislim da bi bilo bolje da se reinstalira...

Da vas pitam, sta znaci kada hocu da skinem neku igricu koja npr. treba da se kupi na windows storu, a pored nje pise ono "try" i sada jel to kada se klikne i skine igrica jel ta igrica trajal ili neki demo ili jednostavno nema neki feature koji ima verzija koja se kupuje ?? :)

Da vas pitam, sta znaci kada hocu da skinem neku igricu koja npr. treba da se kupi na windows storu, a pored nje pise ono "try" i sada jel to kada se klikne i skine igrica jel ta igrica trajal ili neki demo ili jednostavno nema neki feature koji ima verzija koja se kupuje ??

To ti je da je probas, pre nego sto kupis.. Da znas sta kupujes...

To ti je da je probas, pre nego sto kupis.. Da znas sta kupujes...
Ma to je u redu, ali evo meni Angry Birds Space stoji u kompu vec mesec i kusur dana i sasvim normalno mogu da je igram, pa zato pitam mislim jer ima neki rok trajanja ili neka ogranicenja ?? Nadam se da si sada koliko toliko razumeo moje pitanje ?? :D

Mozete li preporuciti neku dobru aplikaciju osim vremenske prognoze? Koliko ja vidim sve je bespotrebno...

Imam laptop star 3 godine sa original Windows 7 Home Premium 64bit i imam mogucnost da ga za 29,99 EUR nadogradim na Windows 8 Pro...

Sta da radim?

Vrlo su podeljena misljenja oko novog operacinog sistema. Bojim se da ce u buduce biti nadogradnja skuplja, a i mozda ce biti da ce moci nadogradnja na neki novi Windows 9 ili Blue moguca samo sa Windows 8!?

Ja sam to uradio, doduše za 15€ i nisam zažalio.

Win 8 je extra- prednosti
1.Integrisani antivirusni[defender],koji sasvim zadovoljava i netreba drugi i za razliku od budjavog Nod 32 ne smara brisanjem krekova[lazno ix prijavljuje kao viruse]
2.Brze podizanje sistema
3.Neverovatno brz Sleep mod 2-3 sekunde nemoze se izmeriti,sa 8 gb ram memorije comp se i nemora gasiti samo sleep[samo ram dobija napajanje] maltene ssd postaje nepotreban-idealno je 16 gb rama i comp gasiti na 10 dana cisto onako informativno
Jer neko primetio da i posle gasenja ne moze se uci u bios vec mora da se ide na restart iz Windowsa da bi se uslo u bios,kao da i shutdown nije klasicno gasenje

Poslednja izmena:
Shutdown i nije klasično gašenje, već neka varijanta kvazi sleep moda, zato se i kompjuter brže "pali".

Evo kako sam podesio metro i bas mi je ok,neznam sto ga tolko blate-one MS ove gluposti deinstaliras i stavis svoje
Kako se ponasa komp sa 16 gb rama posle recimo 20 dana negasenja-samo sleep,dal se javljaju neki problemi,ja sam sa 8 gb ga tero 10 dana samo
sleep i nikakvih problema-sve leti,hard se maltene i ne pali sve cuva u ram memoriji-definitivno sam odusatao od ssd diskaScreenshot (4).png

Integrisani antivirus nije prednost nego zakrpa. Moderan OS mora biti otporan na viruse u toj meri da antivirusni programi nisu potrebni. Vi kao da smatrate da je sasvim normalno da postoje racunarski virusi i lekovi za iste. Ne, to nije normalno i veoma je jadno sto proizvodjac najpopularnijeg pc operativnog sistema vec 15 godina nije uradio nista na tu temu. Uvodili su raznorazne tehnike za oporavljanje OS-a, ali su sve neuspesne. Npr. System Restore je mesto gde se krije svaki virus, tako da posle pokusaja vracanja sistema u prethodno stanje i dalje imas funckionalan virus.
Brze podizanje sistema je samo marketinski spin, posto nista drugo kvalitetno i nema da ponudi.
Treba ignorisati Microsoft i naterati ih da srede OS pa onda pokusati ponovo, pa cak i po cenu rusenja kompatibilnosti. Uostalom mogu da podignu virt masinu sa starim windowsom za stare aplikacije i to bi bilo prelazno resenje dok sasvim ne predjemo na ispravan OS. Izlet na tablet i mobilno trziste je promasaj.

Ne želim da te razočaram ali Defender nije niti blizu ¨ pravom¨ antivirusu a to što ne ˝smara˝ samo znači da ne primećuje da nešto menja programe i onda kako očekivati da prepozna ponašanje pravih virusa koji to isto rade.
To što brže ulazi u Windows je zahvaljujući tome što normalan shutdown ide preko Hibernate-a , ako se to isključi brzina dizanja sistema je mnogo duža.
Ono poslednje o gašenju stvarno nema veze jer i onako da bi se ušlo u BIOS mora kompjuter da se upali ili resetuje. Šta onda tu nije klasično ?
Moj komšija isto tako verovao da je defender najbolja stvar posle tople vode ali kad se nakupio buba za nedelju dana brzo je promenio mišljenje. Nebih ga preporučio ni neprijatelju.

Vecina ljudi se izlozila na integrisani AV u win osmici, a niko od njih nije ni pomenuo isti AV koji je mogao da se nabaci na sedmicu. Sada kad ide uz OS onda je super, a ranije nije bio. A AV je ostao isti, nista i nije menjano sem naziva i mozda par zakrpa...

@yooyo
A sta mislis da svi facebook korisnice krenu da koriste neku linux distribuciju (normalno vecina bi koristila samo tu jednu izvikanu), preko noci bi se pojavili serveri sa milion aplikacija.... i sta mislis koliko bi vremena trebalo da se tvorci virusa prilagode novom okruzenju (ja mislim manje od par dana)... nevazno da li bi virusi radili pa istom principu ali uvek bi koristili glupost user-a, pa dosta je poslati PM poruku na facebooku sa linkom i gotovo, protiv toga ne postoji zastita, mozes tu uvesti 100 nivoa pristupa sa siframa root-u korisnik bi sve to prihvatio samo da vidi sta mu je najbolji friend od njih 1000 poslao

Da prekinem jednim off-om temu. Da ne zna ko šta pravi ove fajlove u Windows/Temp i App Data folderu? Stalno ih brišem, a oni se stalno vraću:), a svaki MB mi je bitan na ovom sirotanu, a ovi fajlovi kidaju skoro 3 GB u oba foldera.

Untitled.png

@zeljko:
Kod linuxa, zbog sredjenih pravila pristupa i vlasnistva, nije moguce da neki program izmeni neki drugi program. Aplikacije imaju ogranicen pristup i mogu da imenjuju samo fajlove za koje imaju privilegije.
Npr. Moguce je napraviti read-only system particiju gde niko zivi nema pravo da nesto upisuje, da se os podize sa te particije, drivere izmestiti u efi, uvesti user-space drivere (za razne usb uredjaje), itd. Aplikacije mogu da citaju os fajlove i da citaju i pisu user fajlove.
Virusi u tom slucaju mogu da inficiraju korisnicku app ali sa te pozicije ne mogu nista da urade niti da se prosire na druge aplikacije. U stvari korisnik moze da skine inficiranu app, jer nije moguce da skine virus koji bi inficirao neku app.

Necemo vise o ovome. Moguce je napraviti siguran OS. Jos da dodam da je Windows jedini OS koji je supalj sa svih strana.

Zivis u zabludi... rupa uvek ima linux ih je takodje pun ali jednostravno nije interesantan jer ga od "morona" niko ne koristi, i nisi uospte u pravu kad kazes da je windows supalj sa svih strana, suplji su korisnici da ih takve imas na linux-u bilo bi 5x vise problema dok im se linux ne bi zgadio :)

Jednostavno jedini nacin da se zastitis je da ogranicis korisnika da nista nemoze da radi a oni takav OS ne zele

Poslednja izmena:
Ne želim da te razočaram ali Defender nije niti blizu ¨ pravom¨ antivirusu a to što ne ˝smara˝ samo znači da ne primećuje da nešto menja programe i onda kako očekivati da prepozna ponašanje pravih virusa koji to isto rade.
To što brže ulazi u Windows je zahvaljujući tome što normalan shutdown ide preko Hibernate-a , ako se to isključi brzina dizanja sistema je mnogo duža.
Ono poslednje o gašenju stvarno nema veze jer i onako da bi se ušlo u BIOS mora kompjuter da se upali ili resetuje. Šta onda tu nije klasično ?
Moj komšija isto tako verovao da je defender najbolja stvar posle tople vode ali kad se nakupio buba za nedelju dana brzo je promenio mišljenje. Nebih ga preporučio ni neprijatelju.

Ja od kada koristim MSE i evo sad Defender, već dobrih četiri godine, nisam imao ni jedan jedini problem niti zarazu. Doduše to je uglavnom do toga što ja znam šta radim sa svojim računarom, ali ranije su svi antivirusi pravili više problema nego koristi, radije bi koristio os bez av nego ga davio nekim komercijalnim antivirusima.

Shutdown u osmici nije klasičan hibernate, i u osmici paralelno postoji pravi hibernate. Dok ovaj shutdown u osmici čuva samo drivere i pojedine sistemske fajlove za brzo pokretanje, tako da se ne dešavaju problemi koji umeju da se dešavaju sa klasičnim hibernate-om u kojem neke aplikacije se ne ponašaju kako bi trebalo.

A što se tiče toga da nema dovoljno promena, ne znam zašto su ljudi uopšte onda prelazili sa Viste na win 7, ili uopšte stavljali neki SP na vistu, kada je to po takvim vašim standardima u pitanju isti operativni sistem, tako da ne vidim smisla zašte ste i te upgradeove pravili :)

Prvo to uvezi virusa je toliko prenaduvano da je smesno i o tome govoriti
Za svakog iole malo upoznatog korisnika defender je i vise nego dovoljan
Slucajno se bavim servisiranjem i racunara pa znam o cemu govorim
A to sto ima tutubana kojima nemoze pomoci ni 10 Antivirusna programa to je druga stvar
Windows 7 kad ga ugasis -shutdown,posle toga mozes uci u bios
Windows 8 kad ga ugasis-shutdown,posle toga ne mozes uci u bios,mora se ici na restart iz Windowsa
Isto win 7 prilikom gasenja instalira ispravke,a win 8 ne vec se mora iz Windowsa restartovati
Jedino posle 15 tog piva u 3 ujutru me strah od virusa-tad su mi sve lepe,ciste fine
Pored fierwala-internet explorera[i on stiti] i defendera treba biti umetnik pa dobiti te strasne viruse

Poslednja izmena:
Zivis u zabludi... rupa uvek ima linux ih je takodje pun ali jednostravno nije interesantan jer ga od "morona" niko ne koristi, i nisi uospte u pravu kad kazes da je windows supalj sa svih strana, suplji su korisnici da ih takve imas na linux-u bilo bi 5x vise problema dok im se linux ne bi zgadio :)

Jednostavno jedini nacin da se zastitis je da ogranicis korisnika da nista nemoze da radi a oni takav OS ne zele
OS X je bese na nesto vise od 10% racunara. A virusa za isti ne 10, ne 100 nego par hiljada puta manje nego za Win. Znaci da tu ima nesto.

Win 8 je extra- prednosti
1.Integrisani antivirusni[defender],koji sasvim zadovoljava i netreba drugi i za razliku od budjavog Nod 32 ne smara brisanjem krekova[lazno ix prijavljuje kao viruse]
2.Brze podizanje sistema
3.Neverovatno brz Sleep mod 2-3 sekunde nemoze se izmeriti,sa 8 gb ram memorije comp se i nemora gasiti samo sleep[samo ram dobija napajanje] maltene ssd postaje nepotreban-idealno je 16 gb rama i comp gasiti na 10 dana cisto onako informativno
Jer neko primetio da i posle gasenja ne moze se uci u bios vec mora da se ide na restart iz Windowsa da bi se uslo u bios,kao da i shutdown nije klasicno gasenje
1. Taj integrisani je isti onaj MSE koji se stavi na 7-icu za 10sec.
2. Nije brze, ako se 8-ica stvarno ugasi (a ne ide na onaj shutdown koji je u stvari neka polu-hibernacija)
3. Sleep brze radi na 7-ici (bar na ova 3 kompa na kojima sam probao).
A što se tiče toga da nema dovoljno promena, ne znam zašto su ljudi uopšte onda prelazili sa Viste na win 7, ili uopšte stavljali neki SP na vistu, kada je to po takvim vašim standardima u pitanju isti operativni sistem, tako da ne vidim smisla zašte ste i te upgradeove pravili :)
Zato sto je Vista bila jezivo bug-ovita. Inace zaista nema nekih vecih promena u 7-ici

OS X je bese na nesto vise od 10% racunara. A virusa za isti ne 10, ne 100 nego par hiljada puta manje nego za Win. Znaci da tu ima nesto.

1. Taj integrisani je isti onaj MSE koji se stavi na 7-icu za 10sec.
2. Nije brze, ako se 8-ica stvarno ugasi (a ne ide na onaj shutdown koji je u stvari neka polu-hibernacija)
3. Sleep brze radi na 7-ici (bar na ova 3 kompa na kojima sam probao).

Zato sto je Vista bila jezivo bug-ovita. Inace zaista nema nekih vecih promena u 7-ici
Da ne bi ovo bila diskusija ciji je veci i lepsi ajmo malo testova konkretnih kao na primer http://www.techspot.com/review/561-windows8-vs-windows7/page2.html

Znaci "moronima" nema pomoci na Winu, zarazice se ocas posla? :)
Bilo bi interesantno dati nekom "moronu" linux sa user accountom, da vidimo kakav picvajz moze da napravi. :D
Pa lepo ti rece neko, Vista je bila do zla boga bagovita i spora, ne cudi sto je naziva Beta Win7. :)
Imaš neki dokaz za to, ili je u pitanju samo placebo efekat? :d
Imam ja, gomilu ljudi u firmi koji su imali Vistu, jedva docekali da predju na Win7. :D
Drugo, SPovi su vrlo brzo izlazili za Vistu, i to govori dosta. ;)

Rupa na Linuxu ima, to niko ne spori. Ko kaze da ga niko ne koristi - Linux sa svojim udelom na trzistu servera itekako predstavlja izazov za sve vrste provala, upada, viruse... ali ... :)

Nazad
Vrh Dno