Šta je novo?

Windows 8

Jednostavno receno u dve reci: Windows 8 je prilagodjen facebook i sl. korisnicima kojima je jedini cilj da razgledaju sadzaje... dok je produktivnost gurnuta u drugi plan

StartW8

startw8-3.jpg

StartW8 key features
Automatically switch to desktop immediately after signing in
Added Windows Start menu in Windows 8 design, but Windows 7 functionality
Activate menu with Win key
Log off, lock and turn off buttons
Traditional search field
Favourite applications
All user configurable
Support for silent installation
Multilanguage support (18 languages)
Option to ignore the lower left Hot corner

http://www.areaguard.com/startw8

poprilicno los video, verovatno nije ni koristio Win8 ...

pazi totalno mu s**** workflow Win8, sve je skriveno, sav se izgubio, kako ??? ne kapiram, desktop je POTPUNO ISTI KAO WIN7, 5 minuta ti treba da skapiras gde je charms bar koji mozes totalno da ignorises, isto i za novi metro task switcher..

2 minuta ti treba da skines neki od 10 programa koji menjaju start menu, i da dobijes potpuno isti Win7 desktop.

ali ne, on ne moze da radi koliko se sve promenilo i sad se izgubio o_O

Nije problem skinuti dodatni prog koji vraca funkcionalnost koja nedostaje. Problem je u tome sto Microsoft ne odustaje od ovoga sto je zapoceo, sto znaci da ce u narednim verzijama situacija biti jos gora. Besmisleno je boriti se protiv OS-a.

pazi totalno mu s**** workflow Win8, sve je skriveno, sav se izgubio, kako ??? ne kapiram, desktop je POTPUNO ISTI KAO WIN7, 5 minuta ti treba da skapiras gde je charms bar koji mozes totalno da ignorises, isto i za novi metro task switcher..

2 minuta ti treba da skines neki od 10 programa koji menjaju start menu, i da dobijes potpuno isti Win7 desktop.

Ocito je da ti nisi obratio paznju na video niti ukljucio mozak dok si ga gledao :)

Video je super, uostalom sa manje više istiom temom imate pun youtube. Ali najbolji je goblin u obliku androida.

Deluje mi da nisi ni pogledao ceo video i usao u sustinu problema UI-ja Windows-a 8. nije uopste glavni problem vracanje start button-a, glavni problemi su konstanto saltanje iz jednog interfejsa u drugi, neintuitivnost ovakvog nacina rada, neintuitivnost samog Metro UI-ja, celokupna nekonzistentnost, a sve to zajedno znacajno smanjuje produktivnost ljudi koji racunar koriste za neki ozbiljniji rad. sve to bi nekako bilo i oprosteno da se posle odredjenog vremena potrosenog na ucenje nekih osnovnih radnji u novim UI-jevima ostvaruje odredjena korist, olaksanje rada u odnosu na prethodnu verziju ali prakticna korist promena koje su uveli maltene ni ne postoji osim sto su napravili hibrid koji zele da prodaju i na mobilnim uredjajima i na desktop-u sto je nemoguce zbog razlicitih namena tih uredjaja. i sam znam koliko sam mrzeo OSX zbog Mission Controla koji mi nije doneo nikakvu korist u radu a promena je bila daleko manja i nije uticala toliko na rad u odnosu na promene koje je MS uveo menjanjem Windows 7 UI-ja (koji je bio sasvim korektan) .

Opet ima jedan problem bar >80% koristi samo net i facebook za njih je win8 idealan......., desava se isto sto se desilo sa video igricama da su *****cine koje ih konzumiraju na konzulama dovele do toga da su igre *****ne bar >90%

Deluje mi da nisi ni pogledao ceo video i usao u sustinu problema UI-ja Windows-a 8. nije uopste glavni problem vracanje start button-a, glavni problemi su konstanto saltanje iz jednog interfejsa u drugi, neintuitivnost ovakvog nacina rada, neintuitivnost samog Metro UI-ja, celokupna nekonzistentnost, a sve to zajedno znacajno smanjuje produktivnost ljudi koji racunar koriste za neki ozbiljniji rad. sve to bi nekako bilo i oprosteno da se posle odredjenog vremena potrosenog na ucenje nekih osnovnih radnji u novim UI-jevima ostvaruje odredjena korist, olaksanje rada u odnosu na prethodnu verziju ali prakticna korist promena koje su uveli maltene ni ne postoji osim sto su napravili hibrid koji zele da prodaju i na mobilnim uredjajima i na desktop-u sto je nemoguce zbog razlicitih namena tih uredjaja. i sam znam koliko sam mrzeo OSX zbog Mission Controla koji mi nije doneo nikakvu korist u radu a promena je bila daleko manja i nije uticala toliko na rad u odnosu na promene koje je MS uveo menjanjem Windows 7 UI-ja (koji je bio sasvim korektan) .

u prvom komentaru sam napisao sta mislim o sustini videa....

a za ovo boldovano... upravo zbog toga instaliras neki od start programa !!!

imam start8 i NE VIDIM METRO, znaci nema saltanja...

bootuje se direktno na deskto, automatsko logovanje, disablovani charms bar i metro switcher...

Poslednja izmena:
Third party hackovi ne cine operativni sistem dobrim ili losim. MS je odlucio da isforsira Metro interfejs i simbiozu desktop-a i mobile-a i to se nece promeniti u nekoj od sledecih verzija (Windows Blue nastavlja da koristi Metro) pa ce samim tim primorati dev-ove da pise sve vise metro app-ova.

Poslednja izmena:
I koja je onda svrha Windows-a 8 ako mu hackom vratis UI 7ice? pa citav fokus MS-a u Windows-u 8 bio je simbioza mobile i desktop-a koja je trebala da se odvije kroz Metro UI i Windows Store. ne vidim zaista nijedan logican razlog za prelazak sa 7ice na 8icu barem onima koji na ovaj ili onaj nacin zaradjuju radom na racunaru.

Griffine, poenta je da ce MS nastaviti da forsira Modern UI, a meni i mnogima drugima se to ne dopada. Zbog toga ne planiram da se u buduce druzim sa Windowsom i planiracu da se prabacim na neku drugu platformu gde mi niko nece zavrtati ruke i soliti pamet. Dakle, spreman sam da u potpunosti bacim sve MS licence koje imam i predjem 100% na Linux, jer ovo sto MS forsira je nevidjeno djubre.
Godinama sa bavim razvojem aplikacija i primarno okruzenje mi je Windows. Medjutim, iz verzije u verziju, Microsoft potpuno zapostavlja stare korisnike i ubacuje nekakve iritantne inovacije bez ikakvog realnog razloga. Razumem da malo promene izgled prozora i ubace kompozitni desktop, ali promena nacina rada je *****ska odluka.

Isto tako meni i mnogim korisnicima Metro odgovara više nego klasičan start. I ja bih se prebacio na neku drugu platformu, ali ni jedna nema metro, već me prisiljava na druga rešenja :(

probah osmicu, a onda sam pogledao i ovaj video. iako se lik lozi previse oko dosta stvari je u pravu (UI)

moj utisak je

ko zeli da koristi win8 pronacice nacin da to funkcionise dobro (ipak ako se ne zalazi u metro prilicno je slican sedmici), ako je i brzi OS to je plus itd

ono sto je po meni problem je sto su vestacki nakalemili metro ui kako bi zadovoljili tablet korisnike ($) i onda su morali da prave kompromise itd itd i na kraju ispade ovo, nit smrdi nit mirise :D

licno cu se drzati win7 jer mi metro ne treba (a ni start nisam koristio do sada) dok me ne nateraju, ili dok adobe ne sklopi pakt za linuxom :p

Ево, купих за 40$ Windows 8, па да поделим утиске, можда ће неком значити:
1. У старту сам погрешио, јер се нисам лепо информисао, није могуће са 32-битног Win-a купити 64-битни, тако да ћу и даље на располагању имати само 3.15GB RAM-a. Био сам сигуран да ће ме питати приликом куповине.

2. Инсталација личи као на неку "safe mode" варијанту Седмице, а кораци су идентични, све је прошло без проблема. Траје отприлике исто као и раније.

3. Metro је буквално налепљен на остатак система. Док нисам инсталирао овај програмчић да ми врати Start, био сам тотално погубљен. Не знам како бих дошао до Control Panel-a, а не нешто друго... И генерално, има пуно дуплиране функционалности, а апликације које су дате у старту су изузетно сиромашне опцијама.

4. Ни до сад Aero нисам имао, тако да немам неких проблема са тиме што је Win ружан, мада ми делује чудно што је taskbar провидан.

5. Перформансе су мање-више идентичне, а понекад имам осећај као да команде мало касне, што више одговара осећају на телефонима, него кад је рачунар спор, па се Win гуши. Субјективно тотално.

6. DLNA је супер урађен, и у старту ми се у My Computer-у појавио сервер, коме сам приступио без проблема, пуштао музику, све је радило савршено.

7. Task manager je одличан, као и информације приликом копирања фајлова.

И на крају једно питање, молим вас да ми помогнете... Да ли је и даље могуће да подесим да имам 2 језика, српски и енглески, а да онда кад одаберем српски, преко ctrl+shift шалтам између ћирилице и латинице? Овако морам стално да беспотребно ротирам то.

Ako imaš namešteno za druge jezike ( Control Panel / Language ) onda je ALT + Shift za promenu.

Овако је на Windows-у 7 (а и на ХР-у) мени било подешено: Са ALT+SHIFT мењам између енглеског и српског, а кад одаберем српски, са CTRL+SHIFT мењам између ћирилице и латинице. Сад не видим да могу да спојим две српске тастатуре...

И да, у међувремену сам провалио да Intesa iBank софтвер не ради на осмици... Избаци сваки пут чим укуцам пин.

Ti jezici su u stvari samo promena koda tastature, pogledaj u Control Panel / Language / Advanced setings, ima tu nešto za Hot keys, mogu da se nameste po želji.
Što se Intese tiče, ne znam, ja sam kod Reiffaisen a, kod njih ne radi kako treba ( Mogu da uđem ali ne i da radim tranksakcije ) kad je Pop-up Blocking uklučen u browser u , bilo IE ili Firefox u. Ako upotrebljavaš IE pogledaj Securiz Setiings.

Potraži input method - mislim da je to analog izgledu tastature u Visti i 7. Konvencija je Alt-Shift promena jezika, Ctrl-Shift promena input metoda. Mada i novi Win + Space uopšte nije loš i meni se i više sviđa izgled language bara.

Да, само што у input method не може да се стави комбинација латиница+ћирилица, него само ћирилица+ћирилица или латиница+латиница (из два различита језика). Ништа, изгледа морам да се навикавам на чешће шалтање.

Е, и колико видим, више немам опцију десни клик на shortcut, па "Find target", или тако нешто?

Windows Media Player и даље није сређен, крене да брља само тако после неког времена, скенира ми већ сатима библиотеку (crash доживео у међувремену пар пута)...

Овако је на Windows-у 7 (а и на ХР-у) мени било подешено: Са ALT+SHIFT мењам између енглеског и српског, а кад одаберем српски, са CTRL+SHIFT мењам између ћирилице и латинице. Сад не видим да могу да спојим две српске тастатуре...

И да, у међувремену сам провалио да Intesa iBank софтвер не ради на осмици... Избаци сваки пут чим укуцам пин.

Probaj Compatibility mod.

Само што не знам где ми је инсталиран програм уопште:) Не пита приликом инсталације не могу да га нађем у Program Files, а кад одем на shorcut десни клик, па properties, немам више "Find target", или било шта слично. Чак је и екстензија сад .appref-ms, уместо .lnk.

Јок, тако ми отвори локацију у AppData/.../StartMenu... Што ли су морали да то склањају, није ми јасно.

А иначе, Win8 ми ради баш доста брже него 7. Редовно имам по 7-8 програма упаљених, у којима радим, и раније се на 15-20 минута дешавало да све стане на десетак секунди а да хард оре као ненормалан (ово се дешавало и непосредно након инсталације система). Сад је и кад учитава нешто доста тиши, што ми није баш јасно како је постигнуто. Да, и брже се пали рачунар, што и није нешто битно, али ето... Ал' да је Metro тешка глупост, јесте, бар мени.

Hahaha, najbolji odgovor koji sam procitao u poslednje vreme, hvala :D

Zahvaljujem trudimo se.. :)

Sto se tice ovog Find Target, tacno je da nema, ali ima Open file location.. desni klik na ikonu > Properties > Open file location.. ocigledno je ovo find target postalo isfurano..

p.s. ako si mislio na metro, onda se izvinjavam ako nisam razumeo, ali ovo se odnosi na desktop ofc... A u Metrou samo desni klik na zeljeni fajl (plocicu) i pojavljuje se dole open file location, takodje..

Poslednja izmena:
bacio sam taz win8 na z77+i5 3570 + ssd + gtx 660. driveri za tp link wn822 neki adapter postoje i rade. drivere za neki matori pljuckavac je našao windows update i on radi. možda sam samo imao sreće :)

Nazad
Vrh Dno