Šta je novo?

Windows 8

Aha nisam znao da ipak moras da imas program kompajliran za odredjenu arhitekturu..mislio sam da posto se izvrsavaju pod windowsom, da koriste njegove api-je i da nemaju dodirnih tacaka sa hardverom na kome se taj windows izvrsava...

Nažalost ARM ima skroz drukčiju arhitekturu i nije previše slična x86 procesorima tipa AMD i Intel. Zato moraju da se posebno kompajliraju programi za ARM arhitekturu.

Evo ti lep tekst koji ukratko objašnjava šta je ustvari ARM: http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture

Aha nisam znao da ipak moras da imas program kompajliran za odredjenu arhitekturu..mislio sam da posto se izvrsavaju pod windowsom, da koriste njegove api-je i da nemaju dodirnih tacaka sa hardverom na kome se taj windows izvrsava...

To vazi jedino za Java i valjda MS CLR. U sustini sto je nesto vise high level to ga je lakse prevesti ili ima manje potrebe za prevodom za izvrsavanje na raznim OS-ovima i arhitekturama.

Trenutne aplikacije ce sigurno morati da se menjaju da bi se pokrenule na Windowsu na ARM-u, ali kako je W8 najavio single ecosystem, verovatno ce nove aplikacije od pocetka biti pisane da budu cross-platform i onda ce samo recompile biti dovoljan (a mozda ce cak i biti neke binarne kompatibilnosti, ili ce biti emulator za ARM na x86/x64 pa ce samo za ARM kompajlovati). Videcemo.

Manimo to, usredsredimo se na Windows 8.

Da li je neko probao ovu poslednju leakovanu verziju Windowsa 8, build 7955 x64 ? Posto je nema u 32-bitnoj varijanti. Ja nisam, ali bih voleo da čujem prve utiske. Kako radi,da li baguje,šta je novo što se lako primeti ?

poslednja "leakovana" verzija je 7989 i mene isto zanima da li je neko probao da je instalira i kakvi szu utisci? sama instalacija i aktivacija mi deluje nešto mnogo zatutuljeno....:trust:

Ja sam je skinuo ali se plašim da je instaliram jer ne znam kako će da se ponaša pored Windowsa 7 koga imam...

Mislim da virtual ne podrzava Windows 8 image...mozda gresim ne znam. Ali nesto mi se ne isprobava, bar za sada.

Malo mi je nelogicna prica da MS nece da pogura x64 zbog velikih kompanija koje teraju neki stari x86 softver. Te kompanije verovatno i dalje voze XP, tako da nece prelaziti na recimo Windows 8 x86, kao sto verovatno nisu presli ni na Windows 7 x86. :)

Malo mi je nelogicna prica da MS nece da pogura x64 zbog velikih kompanija koje teraju neki stari x86 softver. Te kompanije verovatno i dalje voze XP, tako da nece prelaziti na recimo Windows 8 x86, kao sto verovatno nisu presli ni na Windows 7 x86. :)

Hoce. Neke od tih firmi imaju godisnje licence i GUBE pravo na koriscenje starih OS-ova kad izadje novi (imaju npr. 6 meseci da upgraduju). Ili imaju delimicno takve licence.
Ali u pravi si verovatno, dok to radi na XP-u i nemaju razloga da predju na nesto drugo, nece.

Mislim da virtual ne podrzava Windows 8 image...mozda gresim ne znam. Ali nesto mi se ne isprobava, bar za sada.

Dokle ces da izbacujes "misljenja" samo?:) U stvari, nastavi, lepo me nasmejavas :)

dobro šta si napao čoveka, i ja ne znam da li bi w8 radio u virtual box- u recimo... šta treba izabrati prlikom kreiranja virtuelne mašine? w7 i radiće?

Ne zelim da iznosim misljenja ;) Ali yep.

Novi GUI za file copy operacije

[youtube]5eiE1qXyiBw[/youtube]

Odgledao sam taj video danas popodne, kao i onaj koji se tiče USB 3.0 podrške u Windows 8. Kažu da će zvaničnu USN 3.0 podršku dobiti i Windows 7 kroz Service Pack 2.

Veoma se pozitivne stvari dešavaju u vezi razvoja samog Windowsa 8.

A zašto ovo lepo ne inkorporiraju u sedmicu kroz neki update... sad mora menjam windows zbog copy.. ovaj M$ je uvek bzbrazan...

mene je prilično oduševilo kako w8 radi na arm procesoru i na običnom tabletu koji je i danas dostupan... želeo bih da znam da li će biti mogućnosti da w8 radi na nekom od trenutno aktuelnih soc-ova ali na to pitanje teško da mogu dobiti odgovor... polako, videćemo šta će se zbiti...

Ne, nova copy funkcija neće biti dostupna za Windows 7 SP2, već samo zvanična USB 3.0 podrška. Bar je sada takvo stanje,e sad kada se bude najavio SP2 za Windows 7 znaćemo mnogo više detalja. Sad je sve još u ranim fazama da bi se nešto više znalo.

Dzaba kada je interfejs i dalje krs... bolje da porade na unapredjenju konzistentnosti GUI-a.

ma samo da radi na arm :) hoću konačno sistem za tablet koji ima apsolutnu, ali apsolutnu podršku za microsoft office... logično je da će to biti samo windows, pošto ni ios ni android ni linux nemaju office koji neće da poremeti formatiranje microsoft office dokumenata... eh, kad bi se svi naterali da pređu na open document format gde bi nam kraj bio... ali džaba meni što ja volim open source projekte kad mi budale donesu neki word dokument koji kod mene u libre office-u izgleda kao da su ga pravili vanzemaljci iz dimenzije x....

Na šta konkretno misliš, preciziraj se. :)
Nije se mogao preciznije izraziti... Mac OS X inspired GUI consistency.

Untitled.png

P.S. Zašto forum skalira sliku na njegovih 800px širine kada smo u 2011? Nadam se da svi imaju dovoljno velike rezolucije...

Poslednja izmena:
Sta si uopste zeleo da prikazes tom slikom?

Mozda će i to da uključe u Win 7 SP2, mi to ne znamo sada jer Microsoft sve vešto krije. Prosto je neverovatno sa kojom dozom straha i nepoverenja se Microsoft odnosi prema firmama kojima ustupa Windows 8 bildove na testiranje....ali to je zbog toga da hakeri ne bi mogli da tako lako provale u njegovu srž i tako napravili neku aktivaciju sličnu onoj koju ima Windows 7 Loader.

Na šta konkretno misliš, preciziraj se. :)

Misli na to da je GUI na W7 katastrofa za desktop i laptop usere, i da se razlikuje ko tezge na pijaci. Kao da je pravljen za tablet, a onda se setili "Jao! Pa nama treba verzija za desk/lap!".

Ne bih se složio da je GUI loš u Windows 7. Meni se on apsolutno dopada i odgovara mi za moj rad. Ali to je moje lično mišljenje, da se odmah ogradim.

Misli na to da je GUI na W7 katastrofa za desktop i laptop usere, i da se razlikuje ko tezge na pijaci. Kao da je pravljen za tablet, a onda se setili "Jao! Pa nama treba verzija za desk/lap!".

A šta ti konkretno smeta ili stvara problem na W7, baš bih volio da znam.
pvUVX.gif

Poslednja izmena:
Meni ovaj Ribbon izgled izgleda suvise sareno i natrpano...Uostalom Total Commander radi posao bolje od njega :D

Vrh Dno