Šta je novo?

Windows 8

Da li bi mogao da mi objasniš u čemu je toliki problem pa tranzicija na 64 bita traje evo već petu godinu...ja ne kontam. Kako toi da je Linux odavno prešao na 64 bita i MacOS, a Windows kuburi sa prastarim 32-bitnim aplikacijama ?

Da li uopšte ima neko logično objašnjenje za to, a da ga ja razumem ?

A ko kaze da je linux 64bit ok, pa desktop se uvek preporucuje 32bit-na verzija za kucne korisnike (ubutntu, itd...)
takodje dosta software-a je open sorce i tvorac distroa samo recompilira i prilagodi 64bit sistemu, dok za windows to nemozes reci jer vecina kompanija ni ne postoji vise, kao ni source kod za te programe

mali primer zasto mozila 5/6 blokira problematicne matore plaginove... zamisli da windows izadje u samo 64bit pa nista ti ne bi radilo vise :)

Poslednja izmena:
Pa zar nema dovoljno kvalitetnih razvojnih alata za 64 bita ? Koliko ja znam čak je i Delphi izbacio pre koji mesec verziju koja podržava x64 kompajliranje programskog koda, ako se ne varam.

Pa zar nema dovoljno kvalitetnih razvojnih alata za 64 bita ? Koliko ja znam čak je i Delphi izbacio pre koji mesec verziju koja podržava x64 kompajliranje programskog koda, ako se ne varam.

Da ali ko ce da rekompajlira program kojeg autor vise ne razvija (to je tona aplikacija)?, a i ako ga razvija ko ce ga naterat da se prilagodi 64bit sistemu

Pa koliko ja znam, ti alati imaju mogućnost da automatski prebace kod u x64 kod. Bar bi trebalo da tako bude, uz neka odstupanja naravno.

Pa ja govorim o situaciji kada imaš source kod, naravno. A i ne verujem da se aplikacije starije od 4 do 5 godina više koriste u velikim preduzećima i kompanijama. To su priče za malu decu da, navodno, kompanije koriste prastari softver.

Koriste ga jer su navikli na njega,to je prosto stvar navike. Jer kod mnogih ljudi je to to, kad se navikneš na nešto a i dobro radi nećeš da ga menjaš ni pod razno. To su za mene plitki umovi koji tako razmišljaju,a nažalost ima plitkih umova i među kompanijama iako ređe... Windows XP jeste bio dobar za svoje vreme,ali danas ima kvalitetnijeg operativnog sistema,a to je Windows 7 ! Jednostavno,nema se šta više pričati, Windows XP je pregazilo vreme i to poodavno, hteli vi to da priznate ili ne.

U međuvremenu, Windows 7 se pokazao kao superioran sistem i sve više ljudi prelazi na njega. U svetu je prodato čak 400 miliona kopija Windows-a 7 i on ubrzano preuzima dominaciju na tržištu. Do kraja godine on će biti apsolutno dominantan u odnosu na Windows XP, a to će se još bržim tempom nastaviti i u 2012. godini. To nisu moje prognoze već analitičara.

Koriste ga jer su navikli na njega,to je prosto stvar navike. Jer kod mnogih ljudi je to to, kad se navikneš na nešto a i dobro radi nećeš da ga menjaš ni pod razno. To su za mene plitki umovi koji tako razmišljaju,a nažalost ima plitkih umova i među kompanijama iako ređe...

ja se sa tvojom konstatacijom ne slažem. nije problem u "plitkim umovima" već jednostavno u $$.... evo npr, ja radim u kompaniji koja ima preko 1000 desktop računara i svi su na XP-u. ako bi gazda hteo da bude savremen, morao bi da calne koliko? jedno 150.000€ minimum..... misliš da će preći na Win7?! aha....

Pa kad-tad će morati da pređe jer neće više biti moguće ostati na XP-u....pa svemu dođe kraj pa i štedljivim gazdama.

Ja sam lepo rekao više puta,treba da održimo nivo diskusije na nivou. Sve što imaš da kažeš na tu temu možeš i mnogo uljudnije i smirenije, takav ton ne priliči Benchmark forumu.

U redu je da se ne slažeš,ali reci to lepše i daj argumente koji to potkrepljuju.

u pravu si,nije lepo. mada nisam imao lošu nameru, tj. nisam hteo da zvučim bahato, a ispade tako. izvinjavam se.

stvar je u tome što ovakvoj raspravi nije mesto ovde, zato sam napisao- aman dosta više. jer sam poleteo na ovu temu da vidim šta ima novo o w8, a dočekao sam milion puta prežvakanu raspravu o tome kako je 64bit sistem bolji. i žurio sam da krenem od kuće, al mi se ne ustaje od kompjutera dok sve ne pročitam- sve se nadam da će nešto novo da iskoči, zato sam reagovao onako. otvorite novu temu o preuzvišenosti 64bit sistema i tamo iznosite prednosti :)

hoću da vidim windows na arm- u. hoću windows u džepu, neću 64bit sisteme koji mogu da podrže 2056GB RAM-a. ne treba mi.

Poslednja izmena:
E Windows 8 na ARM-u biće interesantno videti, ali nažalost nemoguće lako i testirati zbog specifičnosti te platforme. Pitanje je da li će uopšte biti moguće ostvariti kompatibilnost između x86 programa i ARM-a, postoje neke šanse da se urade emulatori ali koliko sam ja čuo, ima tu još prepuno rada da bi se to optimizovalo kako bi radilo makar približno brzo.

Inače ne, ne radim za MS niti planiram. Ali dobra ti je šala, ATI. :)

Pa i Server 2008 x86 Enterprise podrzava cini mi se max 64GB RAMa tako da ne verujem da je to neki bitniji razlog. Da jeste, mogli su i sa R2 tako, x86 Standard ili Enterprise, u zavisnosti od zeljene kolicine RAMa.
Da, ali x86 koristi PAE da bi mogao to da iskoristi.
ALI, bitnija stvar, aplikacija ne moze da iskoristi >4GB bez vecih manevracija preko drajvera, jer je pointer limitiran na 4GB :)

^
Windows 8 radi na ARM uređajima bez problema.

Pa koliko ja znam, ti alati imaju mogućnost da automatski prebace kod u x64 kod. Bar bi trebalo da tako bude, uz neka odstupanja naravno.

Mnogo ti "znas" o IT-u :)
Nijedna od tih aplikacija ne moze automatski da prebaci KOD u 64bit. Moze da ga recompile-uje, ali ako IMALO se koriste pointer i int tip, tu nastaje tona problema, i kod MORA da se menja.

Da li ti _zaista_ mislis da firme ne bi izbacile 64bit softver da sve to moze da se uradi automatski ili samo recompile-om??? Nemas predstavu koliko treba testirati samo kod koji koristi int, a da ne pricam tek o potrebnim promenama i testovima za kod koji koristi pointere.

Pa ja govorim o situaciji kada imaš source kod, naravno. A i ne verujem da se aplikacije starije od 4 do 5 godina više koriste u velikim preduzećima i kompanijama. To su priče za malu decu da, navodno, kompanije koriste prastari softver.

Ajde prekini sa svojim razmisljanjima na temu IT-a molim te, barem za biznis stranu jer si u ovoj temi napravio dovoljno netacnih misljenja da je ocigledno da nemas predtavu kako funkcionisu kompanije.

Da ponovim vec receno: Samsung i ostale korejske kompanije se smatraju brzim kupcima i vrlo cesto upgraduju softver naspram drugih, a pogotovu naspram zapadnih firmi. Pa ipak tamo ima softvera starog 12 godina.
Neke firme imaju AV softver star vise od 5 godina (definicije nove, ali engine star). Zasto? Because it works... if it ain't broken, don't fix it!

Koriste ga jer su navikli na njega,to je prosto stvar navike. Jer kod mnogih ljudi je to to, kad se navikneš na nešto a i dobro radi nećeš da ga menjaš ni pod razno. To su za mene plitki umovi koji tako razmišljaju,a nažalost ima plitkih umova i među kompanijama iako ređe... Windows XP jeste bio dobar za svoje vreme,ali danas ima kvalitetnijeg operativnog sistema,a to je Windows 7 ! Jednostavno,nema se šta više pričati, Windows XP je pregazilo vreme i to poodavno, hteli vi to da priznate ili ne.
Sto rece dj, ne upgraduje se samo jer je nesto bolje, vec firme gledaju iskljucivo kroz $$.
Osim sto se placa dodatno za licence ako se predje na Windows 7 (to je NAJMANJI trosak inace), postoji trosak novog hardvera (jer firme kupe najmanje sto moze da tera XP a to ni pod razno nece terati W7 kako treba) a posto vecina hardvera u firmama je stara nekoliko godina (cesto i desetak) to znaci kupovina celih novih racunara, i na kraju, najbitnije, trosak vremena!
Da bi se u firmi preslo na ceo novi OS, treba prvo dosta dugo da radi test lab koji ce da testira da li sve radi kako treba (inace, NE radi sve kako treba na W7 :)), treba da se kupuju nove licence za AV softver (jer stari engine ne radi u W7, iako imaju najnovije definicije), i onda treba ceo staff da se malo propriuci da radi na novom sistemu, i to je ono sto najvise kosta - transition time.

Nego.... kad ces ti nama da platis za celu ovu edukaciju koju smo ti priredili???????

U međuvremenu, Windows 7 se pokazao kao superioran sistem i sve više ljudi prelazi na njega. U svetu je prodato čak 400 miliona kopija Windows-a 7 i on ubrzano preuzima dominaciju na tržištu. Do kraja godine on će biti apsolutno dominantan u odnosu na Windows XP, a to će se još bržim tempom nastaviti i u 2012. godini. To nisu moje prognoze već analitičara.
I kakve to veze sa time da TREBA da se predje na njega i jos bitnije, kakve to veze ima sa tvojom izjavom da treba preci na 64bit?:)

E Windows 8 na ARM-u biće interesantno videti, ali nažalost nemoguće lako i testirati zbog specifičnosti te platforme. Pitanje je da li će uopšte biti moguće ostvariti kompatibilnost između x86 programa i ARM-a, postoje neke šanse da se urade emulatori ali koliko sam ja čuo, ima tu još prepuno rada da bi se to optimizovalo kako bi radilo makar približno brzo.

Mnogo si ti nesto cuo bre :)

Pa i čitao sam razne blogove i sajtove, odatle sam čuo tj. pročitao.

Inače za ostalo ne znam šta da kažem, izgleda da zaista ne znam tačno kako funkcionišu kompanije. Manimo to, usredsredimo se na Windows 8.

Da li je neko probao ovu poslednju leakovanu verziju Windowsa 8, build 7955 x64 ? Posto je nema u 32-bitnoj varijanti. Ja nisam, ali bih voleo da čujem prve utiske. Kako radi,da li baguje,šta je novo što se lako primeti ?

Poslednja izmena:

Inače ne, ne radim za MS niti planiram. Ali dobra ti je šala, ATI. :)

Ja te ovde bas nesto ne razumem...programi rade pod windowsom i oni nemaju direktan pristup hardveru. Tako da nije bitno na cemu se izvrsava taj Windows...

e ljudi šta mislite hoće li raditi w8 na aktuelnim soc-ovima? snapdragon, hummingbird i to?

edit: sad gledam ovaj klip, i reče ovaj lik da ono čudo na prezentaciji radi na snapdragon 1.2ghz. hoće li recimo 1ghz hummingbird i 512mb rama biti dovoljno da se pokrene ovaj w8? koliko će biti teško instalirati w8 na sadašnje android tablete koji imaju ove bolje soc- ove? hoće li postojati neka prepreka, tipa nešto što sada onemogućava instalaciju full desktop linuxa na tabletu (kapiram da imaju dovoljno firepower za to, ali je nečim zabranjeno da se to radi...)

Poslednja izmena:
ja se sa tvojom konstatacijom ne slažem. nije problem u "plitkim umovima" već jednostavno u $$.... evo npr, ja radim u kompaniji koja ima preko 1000 desktop računara i svi su na XP-u. ako bi gazda hteo da bude savremen, morao bi da calne koliko? jedno 150.000€ minimum..... misliš da će preći na Win7?! aha....

Samo da se nadovežem, trenutno sam u firmi koja ima 25000 zaposlenih širom sveta, kada sam došao dobio novi laptop hp 6560b, na njemu nalepnica za win7, a instaliran xp. Poenta: Mislim da čak i nisu pare problem, dobije se dooobar popust na par hiljada licenci. Ovde je problem što imaju softver koji je ko zna ko izradio za potrebe firme i koliko je to trajalo i koštalo... Sa druge strane, potpuno sam siguran da će u trenutku kada bude prestala podrška ms-a za win xp sp3, početi prelazak na win n, koji u tom trenutku bude aktuelan i za koji budu ponovo odradjeni neophodni programi.

Ja te ovde bas nesto ne razumem...programi rade pod windowsom i oni nemaju direktan pristup hardveru. Tako da nije bitno na cemu se izvrsava taj Windows...

Ako imaju isti binary kod, inace ne. Za Alpha, MIPS i x86 si morao da imas posebno prekompajlirane programe.
ARM je valjda potpuno drugi instruction set od x86/x64?

Nazad
Vrh Dno