Šta je novo?

Windows 8

Izgleda ce sva poboljsanja biti vezana za touch screenove a ostatak ce biti slican sedmici... Ja se nadam da ce konacno izbaciti 32bit verziju pa da se krene napred po tom pitanju ali sve nesto mislim da nece...

Ja se vec godinama nadam da ce sledeci Win eliminisati potrebu za restartom masine nakon (de)instalacije drajvera (za graficku kartu). :)

Pa zar nije vec tako sa novim NVIDIA driverima :p

Ali za svaki slucaj roknem ja restart. :)
Sto se tice Windows 8, volim da probam novo, i uglavnom poboljsanja dolaze. Tek kad izadje, mozemo davati pohvale i kritike. 7-ca u odnosu na XP-a mi je kao iz fice u BMW. :) Dok sa 7-ce n 8-cu ne ocekujem bas toliku razliku.

Osta je ti jos 1gb za rad i igrice a bolje ce ti raditi na win7 nego na xp, a mozes i da dodas jos jedan eventualno dva giga sad barem nisu tako skupi kao nekad.

ma imam 2gb, al kako da radi bolje w7 kad on uzima 1gb u idle?

ma jok win7 u odnosu na xp trosi ~200-300MB vise, takodje 7-ca sasvim lepo radi sa samo 1GB rama bolje nego xp sa 512mb (naravno izuzetak su igrice koje traze 1GB rama one na xp rade bolje), sa 2GB nemas razloga nikakvog da ostajes na XP-u

sto se tice win8 ja se nadam da ce podrzati native multimonitor taskbar, itd...

ma imam 2gb, al kako da radi bolje w7 kad on uzima 1gb u idle?

Ovo je prezvakano vec 10 puta, ali opet da se kaze. WIndows 7 ima drugaciji memory managment od xp-a, to sto on uzima u idle ce se sve osloboditi ako nekoj aplikaciji zahteva. Ta "zauzeta" memorija sluzi da bi se obezbedio konforniji rad.

Mene je "uplašilo" ono kad pročitam na netu zahtevnost neke igre, npr. za win xp min 1gb rama, a za vistu i sedmicu 2gb ram... pa reko bolje da stavim xp kad imam 2gb. koristio sam 7 dok sam imao 3 na laptopu... znači bolje mi je da stavim sedmicu na ovu konf? hmmmmmmm

razliciti su ukusi :p

vidis da sve objedinjuju ;p tablet/desktop/phone/konzola

edit: kad su ga stavili na WP7 sto ne bi u windows xD

Poslednja izmena:
Izgleda ce sva poboljsanja biti vezana za touch screenove a ostatak ce biti slican sedmici... Ja se nadam da ce konacno izbaciti 32bit verziju pa da se krene napred po tom pitanju ali sve nesto mislim da nece...

Ne daj bože da ikad izbace 32-bitnu verziju. Vreme je da se najzad krene napred i da se polako zaborave prastari 32-bitni programi.

Boli njih uvo sta ti zelis, oni pitaju Samsung, LG, Intel, IBM i koje vec jos firme imaju ogromnu bazu Windowsa da li sme da se izbaci 32bit - ako oni kazu imamo stvari koje ne rade u 64bit, nema prestanka rada na 32bit verziji.

Pa ako ni sada, u 2011. godini, firme takvog kalibra kažu da imaju aplikacije koje ne rade u 64-bitnom Windowsu, onda ne znam šta da kažem...bruka i sramota. Ali verujem da to neće biti slučaj zbog firmi, nego će se pitati i obični korisnici, verovatno.

Kako da nece :) ubise se od pitanja korisnika. 95% korisnika i dan danas nema pojma koji procesor ima ispod haube a pogotovo nemaju dve blage zbog cega bi trebalo preci na 64bit u potpunosti.
To sto je alfaunits rekao je tacno - veliki moraju mnogo da uloze da bi postojeci softver / drajvere prebacili na 64bit, nije to bas tako prosto i jednostavno.

Ma *** ti i taj 64bit windows kad se 90% aplikacija, dll-va pokrece u 32bit... a da ne govorimo o tome da 64bit u sebi ima i duple filove u 32bit bez kojih 98% stvari ne bi radilo, mislim da ce tranzicija trajat dugo bar jos 6 godina

Kad je u pitanju Windows, hoce. Neki su to uradili za daleko krace vreme i na mnogo efikasniji nacin (MacOS recimo).

Ma *** ti i taj 64bit windows kad se 90% aplikacija, dll-va pokrece u 32bit... a da ne govorimo o tome da 64bit u sebi ima i duple filove u 32bit bez kojih 98% stvari ne bi radilo, mislim da ce tranzicija trajat dugo bar jos 6 godina

definition of windows:
32 bit extensions and a graphical shell for a 16 bit patch to an 8 bit operating system originally coded for a 4 bit microprocessor, written by a 2 bit company, that can't stand 1 bit of competition.

Ako Server 2008 R2 postoji samo kao x64, ne vidim zasto ne bi tako bilo i za Windows 8. :)

More ne troluj da ne bi radile packe :)

Pa ako ni sada, u 2011. godini, firme takvog kalibra kažu da imaju aplikacije koje ne rade u 64-bitnom Windowsu, onda ne znam šta da kažem...bruka i sramota. Ali verujem da to neće biti slučaj zbog firmi, nego će se pitati i obični korisnici, verovatno.

Ocigledno iako se "odavno bavis kompjuterima i znas dosta o njima" (kao sto si sam rekao u drugoj temi), to nije slucaj sa biznis stranom IT-a.
Uz to zasto bi firme tog kalibra uzimale 64bit OS ako im je 32bit skroz dovoljan? Trebace im veci disk u proseku i vise RAM-a da isto radi kao 32bit verzija a vecini korisnika nije bitno da imaju vise od minimuma tamo. Za firme tipa Samsung recimo, to je ogromna usteda u memoriji, iako je njihova :)

A to da se pitaju obicni korisnici - je li, ti si na forumu da zafrkavas? :D

Ako Server 2008 R2 postoji samo kao x64, ne vidim zasto ne bi tako bilo i za Windows 8. :)

Zato sto serveri olako imaju koristi od >4GB, i ne pitaju se korisnici da li ce nesto raditi na njima vec sav serverski hardver ima 64bit podrsku i sav softver takodje?

Kad je u pitanju Windows, hoce. Neki su to uradili za daleko krace vreme i na mnogo efikasniji nacin (MacOS recimo).

Lako je njima kad su tranziciju uradili po principu menjamo SVE :D Kod njih nema upgrade, vec kupi jovo nanovo.

Da li bi mogao da mi objasniš u čemu je toliki problem pa tranzicija na 64 bita traje evo već petu godinu...ja ne kontam. Kako toi da je Linux odavno prešao na 64 bita i MacOS, a Windows kuburi sa prastarim 32-bitnim aplikacijama ?

Da li uopšte ima neko logično objašnjenje za to, a da ga ja razumem ?

Zato sto serveri olako imaju koristi od >4GB, i ne pitaju se korisnici da li ce nesto raditi na njima vec sav serverski hardver ima 64bit podrsku i sav softver takodje?
Nisam bas najbolje razumeo drugi deo recenice, al nebitno.
Pa i Server 2008 x86 Enterprise podrzava cini mi se max 64GB RAMa tako da ne verujem da je to neki bitniji razlog. Da jeste, mogli su i sa R2 tako, x86 Standard ili Enterprise, u zavisnosti od zeljene kolicine RAMa.
Jednostavno, morali su da preseku u jednom trenutku. :p

A za desktop trziste ostaje ona fora, sto da programiramo x64 verziju softvera kad ne moramo.

Nazad
Vrh Dno