Šta je novo?

WINDOWS 8.1

U biosu ti je boot podešen kao UEFI pa ime diska. Samo stavi da bude bez UEFI, osim ako ne želiš da formatiraš disk sa GPT.

U biosu ti je boot podešen kao UEFI pa ime diska. Samo stavi da bude bez UEFI, osim ako ne želiš da formatiraš disk sa GPT.

Ne mogu da nadjem to sto mi govoris, evo kako je kod mene u biosu (laptop) :

IMG_20131202_154609.jpg

evo sta pise za legacy support sa desne strane:

IMG_20131202_154739.jpg

Dakle probao sam disable legacy support i ista prica:

"Windows 8 cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GP disks."

Poslednja izmena:
Location mi je USA, a i dalje ne vidim worldwide store, samo naš. Ima li neko ideju?

@msandi @analyzer kako vec ste upisani, ne, drajveri su isti nemas vise opciju da biras os, univerzalni su koji god da krenes da skidas pise npr 13-9_win7_win8_64_dd_ccc_whql a freezovi ne znam odakle ono amd stopped working i freeze ali dobro 8.1 i tu je kraj.

Location mi je USA, a i dalje ne vidim worldwide store, samo naš. Ima li neko ideju?

Kad udjes u store, pa settings, pa peferences, odstikliraj sve, pa se izloguj i uloguj i vidi onda. Naravno, ako ti je stiklirano nesto.

Samo obrisi partiticije preko windows instalacije i kreiraj nove i kreirace ti gpt particije! Obe moraju biti obrisane ne moze jedna da ostane mbr a druga da bude gpt ili ce ti i dalje gresku prijavljivati!

Sad udjem i preko celog ekrana mi poruka da mogu da instaliram 8.1 iz stora i ja kliknem da ode na store kad tamo opet nista ne mogu da nadjem win 8.1

Ljudi moze li mala pomoc, hocu da instaliram nov svez win 8.1, ali mi ne dozvoljava da ga stavim ni na jednu particiju i izbacuje mi ovu poruku:

Malo sam guglao i video da particije moraju da se prebace sa MBR na EFI rezim. Medjutim to zahteva da ja izbrisem sve particije, pa da reformatiram hard disk u EFI, pri tom bih izgubio gomilu podataka.

Postoji li neki drugi način da se instalira win 8.1, koji ne zahteva te rabote, ili ipak mora tako?

Trenutno imam instaliran narodni windows 8 pro (on izgleda ne zahteva EFI), medjutim ne mogu da ga updatujem na win 8.1

Po ovome, butuješ UEFI butabilan medijum sa GPT particijama i onda Windows očekuje GPT formatiran hard. Napravi butabilan instalacioni USB sa MBR formatom (Rufus je sjajan alat za pravljenje instalacionog USBa) i uradi instalaciju sa tako formatiranog diska. Verovatno će raditi i sa tim ISOom koji si skinuo - ali bolje da skineš originalan Microsoft ISO za ubuduće.

ljudi, mozda glupo pitanje...
kupio bih asus transformer sa w8.1 touch. da li on ima windows explorer i kako to funkcionise-odnosno da li u Metro-u ima desktop mode? nekako mi kretanje na dodir kroz explorer izgleda cudno mada nisam probao.

Po ovome, butuješ UEFI butabilan medijum sa GPT particijama i onda Windows očekuje GPT formatiran hard. Napravi butabilan instalacioni USB sa MBR formatom (Rufus je sjajan alat za pravljenje instalacionog USBa) i uradi instalaciju sa tako formatiranog diska. Verovatno će raditi i sa tim ISOom koji si skinuo - ali bolje da skineš originalan Microsoft ISO za ubuduće.

namesteno mu je da bootuje prvo uefi, tako bios vidi, a disk je sa uefi particijama, resenje je ovo sto si ti naveo ako uspe (isto preporuka za rufus) znaci mbr partition scheme for bios or uefi computers ili da skine normalnu win8.1 instalaciju

@HigfONE & @MarkoZ:

Hvala ljudi, rešili ste mi problem.
Odoh sad da nastavim instalaciju :)

namesteno mu je da bootuje prvo uefi, tako bios vidi, a disk je sa uefi particijama, resenje je ovo sto si ti naveo ako uspe (isto preporuka za rufus) znaci mbr partition scheme for bios or uefi computers ili da skine normalnu win8.1 instalaciju

Treba ti i grafika sa UEFI GOP Biosom da bi Windows 8 Fast Boot radio. Radi sa integrisanim grafikama. Zavisno od opcija u BIOSu - računar će videti i UEFI i MBR ili samo UEFI, uglavnom kad je aktiviran Windows 8 Fast Boot. Skoro sam siguran da je i njegov ISO upotrebljiv, radio sam instalacije i UEFI i MBR sa originalnim ISO - 8.1 RTM. Osmici je bitno kako je formatiran medijum sa kog se butuje - ako detektuje UEFI, tražiće UEFI HDD.

kako funkcioniše pokazivač miša. na docku imaš touch pad i to mi je jasno-kao lap top. ali kada je tablet da li se vidi pokazivač pod prstom ili je kao na WM6 jedan klik za ulaz a zadržiš na tome da bi dobio desni klik? malo mi je konfuzno sa ovim hibridom a interesantna je kupovina.

ladno klasika! dupli klik i ostalo. extra. hvala.

kako funkcioniše pokazivač miša. na docku imaš touch pad i to mi je jasno-kao lap top. ali kada je tablet da li se vidi pokazivač pod prstom ili je kao na WM6 jedan klik za ulaz a zadržiš na tome da bi dobio desni klik? malo mi je konfuzno sa ovim hibridom a interesantna je kupovina.
Pogledaj par prikaza sa tjuba, verujem da ćeš pronaći šta te interesuje.
edit:
Zakasnih :)
Asus Transformer Book T100TA

Imam legalan 8.1 na lapu, najnovije AMD drivere, i kad spustim osvetljaj ekrana ispod 62% on se ugasi. Menjao drivere, i kad ih deinstaliram osvetljenjem može da se upravlja od 0 - 100%. Bilo koja verzija amd drivera gasi ekran ispod 62%. Da li neko ima neku ideju šta da uradim? Grafika je HD5730...

Ajde neko strucniji da mi kaze, da li mi je preterano neophodan update za W 8.1?
Imam stari hardver, tj sandy bridge platforma od pre dve godine i jedino novu grafu, pa kontam da mi nesto ne znaci taj update. Ili mozda gresim?

Ajde neko strucniji da mi kaze, da li mi je preterano neophodan update za W 8.1?
Imam stari hardver, tj sandy bridge platforma od pre dve godine i jedino novu grafu, pa kontam da mi nesto ne znaci taj update. Ili mozda gresim?

Gresis i znaci ti. Pri tome ti mislis da je 2500k slabiji i stariji hardware? :D
Slobodno stavi, nista ne gubis.

Ne mislim da je slabiji, vec mi logika kaze da je W8.1 mladji od tog CPU-a, pa predpostavljam da sadrzi drajvere za nesto stariji hardver.
Razlog za ne update je jako spor internet i problem sa Windows update-om za jedan uredjaj (to je provereno)

Mozes ti slobodno da koristis racunar dok se skine taj update.
8.1 je malo vise od service pack-a, nije potpuno nov OS.
U principu ti je bolje da predjes na njega.

Imam legalan 8.1 na lapu, najnovije AMD drivere, i kad spustim osvetljaj ekrana ispod 62% on se ugasi. Menjao drivere, i kad ih deinstaliram osvetljenjem može da se upravlja od 0 - 100%. Bilo koja verzija amd drivera gasi ekran ispod 62%. Da li neko ima neku ideju šta da uradim? Grafika je HD5730...

Isto se i meni desava, bas sam spominjao pre par strana kada se vodila polemika oko necije instalacije drivera. To mi se desavalo i sa zvanicnim mobility driverima i sa ovim novim betama mi se desava, nesto su za*ebali pa ne moze normalno da radi ta opcija. Nista ti nece pomoci osim starije verzije drivera, a ako ti bas toliko treba prigusenje najsigurnije je da se zadrzis na default windows driverima.

Nazad
Vrh Dno