Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Meni licno ne smeta widnows 8.1, treba dati Mikrosoftu sansu. Koristim ga i prezadovoljan sam, sa dosta update-a su ispeglali stabilnost i drajvere.

Igre rade odlicno, noviji naslovi josh bolje, testirao sam frame rate u nekim igrama. Start meni smara ili ne zavisi kako se covijek navikne, start dugme nije naravno nikako isto kao na sedmici, ali je dobor odradjeno ipak, u smislu pristup Control Panelu i ostalim opcijama, sve je tu.

Samo da su ugasili kao opciju start meni i windows store, bilo bi perfektno.

@neogeo: Ako koristiš VLK aktivator za Office, Windows 8.1 koristi novi KMS v6 - pa ga koristi i Office 2013, i stariji aktivatori ne rade. Ne vidim kakve veze ima VC++ redist?

Poslednja izmena:
@neogeo: Ako koristiš VLK aktivator za Office, Windows 8.1 koristi novi KMS v6 - pa ga koristi i Office 2013, i stariji aktivatori ne rade. Ne vidim kakve veze ima VC++ redist?

Izgleda da je to u pitanju ;).
Instalirao sam 2010Pro.

Ima li koga da je ostao na Windows-u 8 ?

Kako da uradim recived bluetooth file, da li treba da se instalira neka app ili ne, pretpostavljam da ne treba jer moye da se posalje ali kako da se uradi recived?

imam ja 8cu + Clasic Start meni (free, za sada).
Pre toga, par dana probao sam 8.1 i čini mi se, da 8 dozvoljava više slobode kod raznoraznih podešavanja.

Npr.? Posto je upravo obrnuta situacija od toga.

Pa nije baš "upravo obrnuta" jer sam po defaultu, na mašini imao instaliran Win 8 64 SL (OEM) sa reg ključem, koji mi je 100% prepoznao sve drajvere, a posle updata iz Store-a na Win 8.1 64 SL (OEM), urađeni automatski i svi dodatni od strane MS, 2 drajvera su generic (monitor i zvuk), a sama interna podešavanja nisu odmah na dohvat ruke ,). Ako ništa, ili bolje skrivena il nedostaju.
Metro je doduše bolji, ali to me ne tangira mnogo - tako da sam se posle 7 dana vratio na Win 8. MS uradio sve update do današnjeg dana i radi super, uključujući i starije igrice CoD1/2, MOH,...,itd, out of the box.
Toliko (100 ljudi, sto utisaka.) :smash:

Cekaj, mozda te nisam dobro razumeo. Ti se to bunis da ti Windows nije prepoznao monitor? Trollujes ili? Ako nemaju drajveri za zvucnu, to je onda kompanija koju je napravila istu odgovorna, a ne 8.1.

Pa nije baš "upravo obrnuta" jer sam po defaultu, na mašini imao instaliran Win 8 64 SL (OEM) sa reg ključem, koji mi je 100% prepoznao sve drajvere, a posle updata iz Store-a na Win 8.1 64 SL (OEM), urađeni automatski i svi dodatni od strane MS, 2 drajvera su generic (monitor i zvuk), a sama interna podešavanja nisu odmah na dohvat ruke ,). Ako ništa, ili bolje skrivena il nedostaju.
Metro je doduše bolji, ali to me ne tangira mnogo - tako da sam se posle 7 dana vratio na Win 8. MS uradio sve update do današnjeg dana i radi super, uključujući i starije igrice CoD1/2, MOH,...,itd, out of the box.
Toliko (100 ljudi, sto utisaka.) :smash:

To generic je za grafičku , kad instaliras drajver za grafičku nestane!

Cekaj, mozda te nisam dobro razumeo. Ti se to bunis da ti Windows nije prepoznao monitor? Trollujes ili? Ako nemaju drajveri za zvucnu, to je onda kompanija koju je napravila istu odgovorna, a ne 8.1.

pa i nisi ,)

1. aLo, instalirao 8cu i setup prepoznao.
2. koristio ga 10ak dana sve OK.(upoznao ga).
3. uPdate preko Store na 8.1 auto. sa svim kasnijim updateovima.
4. Šminkerske izmene (Metro) i ništa više, clear?

Nepotrebna priča oko drajvera o tome koje kriv?.
Znači ništa dirao (default).
BTW, nVidijini su i zvučni drajveri, ali na 8ci nije bilo potrebe d'išta pipam ;)

Setup prepoznao sta? Monitor? Ti to stvarno mislis da ima razlike u tome da li imas genericne ili ne drajvere za monitor? Jesi li mozda instalirao i drajvere za tastaturu? O kakvim tim Nvidijinim "zvucnim" drajverima pricas? O HDMI? To ni ne treba da se instalira samo od sebe, nego treba da skidas Nvidia/AMD drajvere, u zavisnosti koju graficku imas.

Poslednja izmena:
Setup prepoznao sta? Monitor? Ti to stvarno mislis da ima razlike u tome da li imas genericne ili ne drajvere za monitor?
Uđeš leepo u AIDU i vidiš da je monitor po default instalaciji na 8ci prepoznat i instaliran kao Samsung Syncmaster 757DFX. Generic monitor na 8.1 ima smanjen opseg dozvoljenih rezolucija što baš i nije isto, možda tebi jeste?

Jesi li mozda instalirao i drajvere za tastaturu?
Pročitaj još jednooom, valjda razumeš srpski? Ništa ja nisam dirao, automatika odradila...

O kakvim tim Nvidijinim "zvucnim" drajverima pricas? O HDMI? To ni ne treba da se instalira samo od sebe, nego treba da skidas Nvidia/AMD drajvere, u zavisnosti koju graficku imas.
Instalirani, instalirani - živ mi ti, Aida ne laže.

Generic drajveri za monitore kao i plug & play feature postoje sa razlogom, ali ok. Kad koristis Aidu za proveranje stvari, nema ni potrebe za diskusijom.

http://support.microsoft.com/

U ime svih 8.1 korisnika, zamolio bih te da odes na sajt i prijavis problem kako generic drajveri ne podrzavaju sve rezolucije. Na stranu da za dodavanje custom rezolucija ti ne trebaju uopste posebni drajveri...

U ime svih 8.1 korisnika, zamolio bih te da odes na sajt i prijavis problem kako generic drajveri ne podrzavaju sve rezolucije. Na stranu da za dodavanje custom rezolucija ti ne trebaju uopste posebni drajveri...

Meni na win 8 64 SL + regularni MS update, nisu bili potrebni nikakvi dodatni drajveri, a u moje ime, preporučio bih korisnicima Win 8 da bez velike muke ne prelaze, za sada, na Win 8.1 :)

Ovo mi je novo - da se neko vratio na Windows 8 sa 8.1...

Znam da je bilo problema sa drajverima, ali to nije do Windows-a. Da se vratiš na sedmicu, razumem. Ali na osmicu?

Znam da je bilo problema sa drajverima, ali to nije do Windows-a. Da se vratiš na sedmicu, razumem. Ali na osmicu?

Krivica je podjednaka i na M$ i na vendorima ako driver nevalja... po meni su nedopustive izmene na sistemu da se za win8 i win 8.1 driveri moraju specijalno pisati i da nisu kompatibilni..

Meni na win 8 64 SL + regularni MS update, nisu bili potrebni nikakvi dodatni drajveri, a u moje ime, preporučio bih korisnicima Win 8 da bez velike muke ne prelaze, za sada, na Win 8.1 :)

Tesko mi je da poverujem da je baza drajvera i u sistemu i online manja u 8.1. Ako si dobio neke novije genericke drajvere, to je verovatno zbog kompatibilnosti sa novim OS-om. Ja sam svuda presao na Windows 8.1 zbog raznih vrsta sitnijih problema sa osmicom - koristim je otkako je izasla, za razliku od tebe.

Očigledno je nešto promenjeno u načinu rada nekih drajvera između 8mice i 8.1 čim moraju da se menjaju. Meni su pravili problem drajveri za video kartu koji su radili na 8mici ali ne i na 8.1, tek jedno 2 nedelje kasnije je AMD izbacio drajvere za 8.1 i sad radi čak i bolje nego na 8mici. Problem je takođe i u DirectX-u i .Net-u ako ima promena u njima pa eto problema.
M$ ne piše drajvere, (čak ni one "Generic"), na proizvođačima HWa je da ih pošalju na sertifikaciju M$u pa ih oni tek onda uvrste u bazu drajvera. To je i razlog zašto M$ šalje podatke i OS proizvođačima HW mnogo ranije nego što se OS pusti za generalnu publiku. Sa tolikom bazom različitog hardwera i njihovih kombinacijama nije ni čudo što dolazi do zakašnjenja u novim drajverima ili se nikad i ne pojave. M$ bi morao da bude 10 puta veći i Windows bi koštali daleko više kada bi sami morali da pišu drajvere za sve to. Zbog svega toga trebalo bi prvo proveriti postojanje dravera kada se prelazi na novi OS, posle je kasno kukanje.
Postoje takođe "Compatibility Utilities" kod M$a koji mogu da ukažu na probleme pre instalacije novog ili "unapređenog" OS-a.

Tesko mi je da poverujem da je baza drajvera i u sistemu i online manja u 8.1. Ako si dobio neke novije genericke drajvere, to je verovatno zbog kompatibilnosti sa novim OS-om. Ja sam svuda presao na Windows 8.1 zbog raznih vrsta sitnijih problema sa osmicom - koristim je otkako je izasla, za razliku od tebe.

Ponavljam, što se drajvera tiče, obe instalacije po defaultu bez ikakvih problema, bez potrebe da se naknadno instaliraju spoljni.
- Stariji Win prepoznao je monitor i ob zvučni čip (VIA) bez problema...

Ponavljam, što se drajvera tiče, obe instalacije po defaultu bez ikakvih problema, bez potrebe da se naknadno instaliraju spoljni.
Ima itekako potrebe da se instaliraju "pravi" drajveri directno od proizvođača hardwera, oni od MSa su u većini slučajeva samo bazični i nemaju sve mogućnosti niti pomoćne programe za nameštanja i upotrebu, tu su samo koliko da instalacija prođe.

Prepoznavanje monitora je potpuno nebitna stvar. Što se tiče zvuka, bilo je promena i u ovom delu sistema, znam po problemima sa Realtek drajverima. Ne vidim nikakav razlog za vraćanje na stariju verziju OS-a u ovome... Ako Windows instalira svoj zvučni drajver, podešavanja vršiš iz Control Panela. Meni je drajver koji dolazi sa OSom za 8.1 bio odličan, ali nedostaje mu ASIO i WASAPI. Realtek sa druge strane ne definise ispravno 5.1 konfiguraciju zvucnika u drajverima za 8.1..

Poslednja izmena:
Krivica je podjednaka i na M$ i na vendorima ako driver nevalja... po meni su nedopustive izmene na sistemu da se za win8 i win 8.1 driveri moraju specijalno pisati i da nisu kompatibilni..

Mislim da je ovde Intel gadno podbacio - drajveri za Sandy su izbačeni tek nedavno. Meni je drajver za osmicu za integrisanu grafiku radio, ali sa dosta problema... Ne vidim neku veliku krivicu Microsofta u ovome. Imali su RTM i vremena da se spreme.

Mislim da je ovde Intel gadno podbacio - drajveri za Sandy su izbačeni tek nedavno. Meni je drajver za osmicu za integrisanu grafiku radio, ali sa dosta problema... Ne vidim neku veliku krivicu Microsofta u ovome. Imali su RTM i vremena da se spreme.

Intel je podbacio, ATI takodje jos gore jer je totalno unistavao sistem... zadnji catalist su resili problem ali je morala reinstalacija... ipak kriv je M$ jer dok veci vendiri ne srede driver ne treba izbacivati sistem na trzistu

Imali su dovoljno vremena da spreme drajvere. Nisam znao da je bilo takvih problema sa Catalystima...

Vrh Dno