Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ok, gde je ova opcija na primer?

Prilozi

• Screenshot 2022-07-31 122727.png
    Screenshot 2022-07-31 122727.png
    239.5 KB · Pregleda: 114
Kakvi su utisci za sad, valja li preci na W11? Da napomenem, koristim osnovne funkcije pa ako je tu i tamo nesto promenjeno/onemoguceno, ne verujem da ce predstavljati problem.

Sta je default? "Always", "Never", ili "When the taskbar is full"?

Kakvi su utisci za sad, valja li preci na W11? Da napomenem, koristim osnovne funkcije pa ako je tu i tamo nesto promenjeno/onemoguceno, ne verujem da ce predstavljati problem.

Ako nisi agent tajnih sluzbni i ne brines sa privatnost apsolutno da, skini ISO ili media creation tools sa MS sajta i predji na win11 bez problema, neces se vratiti na 10 nikada to ti ganantujem. Ako koristis neki stariji racunar koji nije podrzan od strane OS-a i zelis da se zezas sa rufus-om i ostalim zebancijama onda ne znam, bolje ne.

Ma najvece promene je pretrpeo taskbar, on je promenjen iz korena, fale neke opcije, meni nedostaje drag & drop samo, sve ostalo je ok.

Ja se ne secam tacno sta ta opcija i znaci u win10 :S Ali ako grupise otvorene prozore onda je Always

Always. Samo ikonice imaš. Pomažu ljudima da lakše pređu na Mac OS, ChromeOS ili Linux, samo još sys tray da ukinu (jedino što je i dalje bolje nego na drugim sistemima).

Na kraju, sve se svodi na zvaničnu podršku. Koristi se ono što se mora, i šta je tu je.

Kako kreirati butabilnu flešku sa Win11 za instalaciju na novi računar? I koja je najbolja fleška za stavljanje Win11?

A da li može taj ISO fajl i na USB? I da li će odmah da traži ključ licencu ili ne? I da li će pri novoj instalaciji da primeti da nije mogao da se uključi Secure Boot jer win10 mi nije instaliran iz secure boot opcije pa samim tim kada hoću da uključim Secure Boot u matičnoj ploči mi se javlja emdless loop (problem koji sam napisao pre par strana)

ISO fajl je arhiva, on sam na USB-u ne znači ništa, mora da se kreira butabilan drajv (preko MS alata, rufusa ili slično). Može se OS instalirati bez licence, samo neće biti aktiviran. Što se SB-a tiče, ne znam kako će se ponašati

@Sunshine4747 Pa o tome i pricam, skini fajl, prekopiraj sve na USB i instaliraj, Broj mozes i kasnije da ubacis.

Nemoj kopirati ceo ISO fajl.
Screenshot 2022-07-31 180240.png

Dva puta klik, otvoris i kopiras sve iz ISO fajla na USB i to je to.
Screenshot 2022-07-31 180252.png

Nemam nekih posebnih primedbi na Win 11 jer ga tek nedugo koristim. Nije to ni tako loše gledano u celini, posebno za nezahtevne korisnike, ali me pomalo buni jedna pojava. Naime, kada stavim SSD sa Win 11 u laptop, vrlo brzo osetim da se prilično greje na delu gde je SSD i procesor a ventilator se gotovo sve vreme vrti. Kada vratim SSD na kome je Win 10, sve samo šapuće, ventilator se gotovo uopšte ne vrti, sve 'ladno k'o špricer. E sad, da li je to zbog nepodržanog hardvera ili je hlađenje laptopa problematično, nisam siguran. Ponovio sam nekoliko puta taj postupak zamene (vrlo je jednostavno zameniti SSD na njemu) i uvek je ista situacija. Može li izostajanje podrške za hardver na kome je Win 11 izazvati takvu promenu?

Jesu li u pitanju isti SSD? Jer ako nisu, to je onda možda i do samog SSD.

Nisu. Na Samsung EVO 240 je Win 10 a nekom Kongston-u 120 je Win 11. A i inače mi 10 deluje malo živahnije, već sam to napisao u prethodnim porukama, verujem zbog toga što je na kvalitetnije SSD-u. Ali zašto tako toplo ide od procesora, ne znam ...

Pa pogledaj, pogledaj koliko se koristi taj disk kada ti je upaljen laptop i pogledaj temp svuda pa znaces. Nije zivahniji win10 to je ili do sporog diska, CPU-a, drajvera ko ce ga znati...

E sad, da li je to zbog nepodržanog hardvera ili je hlađenje laptopa problematično, nisam siguran. Ponovio sam nekoliko puta taj postupak zamene (vrlo je jednostavno zameniti SSD na njemu) i uvek je ista situacija. Može li izostajanje podrške za hardver na kome je Win 11 izazvati takvu promenu?
Sam si sebi odgovorio

Da, sve ukazuje da je to to. Čim CPU nije podržan, verovatno su neke pogrešne instrukcije ili šta već, čemu ovaj procesorčić ne može da odgovori. Znači, uzmi kredu i biće sve u redu sa Win 11 :)

Jedino što za Win 11 zvanično treba pored TPM, je da CPU ima MBEC da bi HVCI mogao da radi bez nekog udara na performanse.

Because it makes use of Mode Based Execution Control, HVCI works better with Intel Kaby Lake or AMD Zen 2 CPUs and newer. Processors without MBEC will rely on an emulation of this feature, called Restricted User Mode, which has a bigger impact on performance.

U tome je poenta - neću da se navikavam, hoću da radim kako sam i do sada radio. Pre svega mislim na icon only taskbar. Druga stvar je što ako moram više vremena da provedem boreći se sa OS-om, umesto da korisitm aplikativni softver koji mi treba, onda čemu sve to. Priznali su sa su pogrešili sa Win8 i toliko velikom promenim UI-a (brzo 8.1, pa W10), i sad opet rade isto. Ok, možda razlika nije tolika, ali oni ignorišu svoje korisnike koji već 20 godina (zapravo više) rade na način koji im odgovara.
Koristi ti i dalje 7 što je sigurno osigurano je 💯😀

Dzabe kudite 11-icu,
promenice te hardver za koji mesec, pa ce 11-ica da bude idealna.

Nije lose za podsecanje

Poslednja izmena:
@Dark Magician zar MBE nije deo VT-x specifikacija? U sustini svaki procesor koji ima podrsku za VT-x ima i MBE? (intel)

Meni grupisanje baš odgovara, uvek to namestim kada ima izbora, a čas se taskbar napuni specijalno sa tabovima nrowser-a iprogramima koji rade više stvari odjrdnom.

StartAllBack je najbolji za vracanje svih neophodnih funkcija iz svih verzija windowsa. Primetio sam da cak smanjuje i upotrebu rama za nekih 700-800 mb. NPR: (barem kod mene) ako je za svezu instlaciju sa svim drajverima, zakrpama i softverom i indeksiranjem potrebno oko 2.9 -3GB rama, sa StartAllBack to je bilo oko 2 - 2.1 GB.

Mozda je najbolje na jos neko testira. Program je besplatan za upotrebu na 100 dana.
screen3.jpg

Naravno. Zato postoji jednostavno rešenje, koje su pametni ljudi smislili i implementirali - desni klik -> show alternatives (icon only, taks manager, window list). Slično i za start. Ali bitno je izmišljati toplu vodu i prodavati 3rd party rešenja za nešto što nije trebalo da bude problem (Windows, Mac OS)

Orangutani nakon 30 godina postojanja stotinu različitih start menija

Da ne zaboravim pomeranje panela na različite pozicije i odgovor "stručnjaka" iz MS-a
When it comes to something like actually being able to move the taskbar to different locations on the screen, there's a number of challenges with that. When you think about having the taskbar on the right or the left, all of a sudden the reflow and the work that all of the apps have to do to be able to understand the environment is just huge.
And when you look at the data, while we know there is a set of people that love it that way and, like, really appreciate it, we also recognize that this set of users is really small compared to the set of other folks that are asking for other features. So at the moment we are continuing to focus on things that I hear more pain around.
It is one of those things that we are still continuing to look at, and we will keep looking to feedback, but at the moment we do not have a plan or a set date for when we would, or if we should, actually build the side taskbar.
Ja ne očekujem ništa pametno od budućih verzija OS-a /DE-a i koristiću ono što mogu i moram. Ali neću se pretvarati da ne primećujem da svaka promena nabolje nosi sa sobom još dve unazad

Poslednja izmena:
@Dark Magician zar MBE nije deo VT-x specifikacija? U sustini svaki procesor koji ima podrsku za VT-x ima i MBE? (intel)
Mogu i stariji, ali sa velikim udarom na performanse, dvocifren u nekim slučajevima. Kod novih, zvanično podržanih, udar na performanse treba da bude neprimetan.
Doduše, iz nekog razloga Intel 7th gen nije zvanično podržan, a treba da je prva generacija sa hw ubrzanjem za MBEC.

Nazad
Vrh Dno