Šta je novo?

Windows 11

Te cene za windows jesu nešto niže nego drugi, obično su oko 10€ ali i nisu neki veliki reskir.

Ima li novosti/rešenja povodom sporog "context" menija (tj. desni klik)? Instalirao sam 24H2 najnoviji i ta lista sa opcijama se jako sporo učitava, tipa možda 3-4 sekunde, zavisi koliko opcija ima.
Skontao sam da se radi o novoj vrsti "dynamic context" opcija i popunjavaju se iz nekog fajla dinamički (nije shell kao ranije). Ipak, 50% ljudi ima problem sa sporim učitavanjem, a 50% nema. Pa verujem da je to bug, a ne "feature" koji dolazi uz Windows 11 svima.

Probao sam sve ono standardno: restart, check health, sfc scan, da uklonim stavke, obrišem programe koji dodaju stavke u taj menu... čak sam i reinstalirao Windows.

Znam da mogu vratiti stari Windows 10 menu, ali na njemu nemam sve stavke, npr. one koje dodaje PowerToys alat - a što mi je veoma bitno.

Pa reko možda nešto pravi problem ako ovo nije slučaj kod svih. PC mi je dosta jak i novijeg datuma, naravno SSD, čisto da napomenem jer svi se uhvate toga "spor ti PC".

Na slikama je kako izgleda učitavanje, i posle stavke koje su učitane. Probao sam da uklonim jednu po jednu i nisam našao onu koja usporava učitavanje. Čak i samo jedna kad ostane i ona se sporo učitava.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    34.2 KB · Pregleda: 98
  • Untitled2.png
    Untitled2.png
    27.5 KB · Pregleda: 93
1733067704052.png
Neznam o čemu se tu radi, čujem da se i drugim to događa ali ja imam daleko duži meni i otvara se instant čak i na "sporom" SATA SSD-u.

Nije ni čudo što se sporo učitava kada je u meniju Kaspersky pa dok on prekontroliše ti čekaš. :);):cool::cool::cool: Meni se otvara brzo kao i uvek. :sneaky::sneaky::sneaky::sneaky:🥰🥰🥰🥰

Steam.png

Windows 96.56%
Linux 2.03%
macOS 1.41%

Meni izbacuje za windows 11 24H2 update ali zabode na 8% i stalno izlazi greska: This update can't be downloaded and installed because it's not yet ready for your device. Procitah da se mnogima desava,zna li se sta,da cekam ili neko trece resenje?

Meni jos ni ne nudi. :LOL:

Ja sam instalirao pre nedelju- dve. Sve isto radi kao i pre, nikakvih problema nemam.

Ja juce dobio 24H2,sve proslo OK.Ali evo danas imam problem sa zvukom.Sta god da pustim dali neki video ili pesmu ili bilo sta,u pozadini se cuje neki zvuk!Neki ritmicni zvuk metalni onako na svaki sekund se javlja.Nema veze da li je sa YT ili sa mog kompjutera neka pesma,stalno se cuje taj zvuk.Cak i film neki ako pustim.Jedino se utisa taj zvuk ako je na filmu tog trenutka tisina.Dal je do drivera ili cega bi moglo biti?Jel se desilo nekom nesto slicno?

Да ли ти можда микрофон неки хвата те звуке па враћа у звучнике? То ми је прво пало на памет.

Ja sam uspešno ažurirao na 24H2 i sve bilo ok, jedino mi nije radio Sandbox. Onda sam uradio clean install sa USB-a i sve ok ali opet ne radi Sandbox. Ne znam da li je do mog računara, podešavanja, ili čega. Ako neko može da potvrdi da li mu radi Sandbox na 24H2 bio bih zahvalan.

Да ли ти можда микрофон неки хвата те звуке па враћа у звучнике? То ми је прво пало на памет.
Nemam mikrofon.I dalje se cuje,samo menja zvuk,nekad je glasniji i vislji a nekad nizi i tisi.Nemam pojma,nikad nisam tako nesto cuo.To se pojavilo od kako sam instalirao 24H2,sa windows update-a.

Da li je u pitanju integrisana zvucna?
probaj da uzmes neku od onih usb zvuncih kartica cisto da testiras. Mozda i usb slusalice, a ne bi bilo lose ni bluetooth zvucnik.
Dakle, povezi bilo sta sto ne ide na 3.5mm od integrisane zvucne karte i vidi da li se ponavlja.

Probao sam,preko bluetooth-a radi super!Jel to onda do kabla koji ide od kompa do zvucnika?

Da li moze u win11 da se promeni font? ovaj windows font mi smeta prilikom citanja.

Probao sam,preko bluetooth-a radi super!Jel to onda do kabla koji ide od kompa do zvucnika?
Moze biti da je do drivera ili do integrisane zvucne. Ja sam na par racunara imao foru da se cuje scripanje dok pomeram mis ili ako krene cpu/gpu da radi malo vise poput igrice. Film i igrice zaguse taj zvuk, ali u tisini kada sam na desktop, bude izrazajno. Navodno smetnje jer je sve na ploci kompaktno pa se prenosi na kablove.
Imas par mogucnosti,
1. druga zvucna karta, nesto na pcie, mada i to moze da ima problem jer je opet kod ostataka komponenti i kabl ide pored svih ostalih. Obicno su dovoljno dobre da nema problema
2. DAC. Ima preporuka po raznim temama ovde. Uglavnom je pocetak na 30ak-50 eur. Mozda mozes da prodjes i sa malo manje ako ti je samo bitno da imas zvuk. Da se razumemo, mozes da prodjes i sa 600rsd ako ti je sve jedno.

Planiram da probam i taj Win 11, koja alatka je najbolja da pokaze da mi racuanr podrzava Win 11 ?

Ako ti radi win 10, radice i win 11, imas tutorijale na netu kako...

Danas uradio update na 24H2 i posle toga nisam imao pristup sherovanim folderima u LANu i preko Zerotiera (sve skupa 14 masina).
Iako su sva network i security podesavanja ostala ista i posle update, svaki put mi je izbacivalo enter network credentials.
Probao i sve moguce sa googla u vezi problema, ali nista nije pomoglo.
Na kraju sam vratio na 23H2 i sada opet sve radi kako treba.

Ako ti radi win 10, radice i win 11, imas tutorijale na netu kako...
Paa, i ne moze.
Ima par stvarcica.

TPM 2.0, ne znam, kad udjem u BIOS/Security, tamo nemam niti jedan TPM. Dell Vostro 270 (Desktop), kad sam usao u BIOS bila verzija A09, otisao sam na Dell sajt, skinuo neku verziju A013, instalirao, fajl je bio .exe, pokrenuo nornmalno, skidalo se, instaliralo se, azuriralo se, trayio restart, sto sam i uradio. Opet usao u BIOS, verzija se promenila i sad je A013 ali i dalje nema TPM opcija tamo gde treba da bude. Pri tome Boot mode mi je Legacy a treba da bude UEFI, kad prebacim na UEFI nece da se digne sistem, pise "No boot device available". Mozda maticna ne podrzava TPM.

Nazad
Vrh Dno