Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Update završio za 9 minuta uključujući download.

Microsoft je danas objavio da će win11 moći da se instalira i na “stariji” hardver. Toliko o TPM. Caka je samo što neće moći da se nadograd sa 10 na 11 preko ažuriranja, već će morati da se skine iso i instalira ručno. Naravno ako se ponovo ne predomisle 😂

Toliko o tome 😁

Na kraju će moći i na rešo da se instalira 😂

Microsoft je danas objavio da će win11 moći da se instalira i na “stariji” hardver. Toliko o TPM. Caka je samo što neće moći da se nadograd sa 10 na 11 preko ažuriranja, već će morati da se skine iso i instalira ručno. Naravno ako se ponovo ne predomisle 😂
Napisali su da nece ostaviti u prasini prvu generaciju Ryzen (AMD Zen 1) i Intel 7 generacije jer isti mogu da ispune kriterijume. Svi ostali ryzeni koji su ispod Zen arhtekture i Intel 6 generacije nece zadovoljavati niti ispunjavati kriterijume za mogucu instalaciju Windows 11 operativnog sistema.

Ovo sto sada ljudi pomocu stapa i kanapa mogu da instaliraju Win 11 je tako kako je ali mislim da ce sam Microsoft to pokusati da onemoguci ali kao i sve na ovom svetu sto covek napravi ima i resenje da se zaobidje. Tako me ne bi cudilo da smisle nesto da zaobidju njihove uslove.

Lepo izgleda 11 vizuelno, jel ima nekih bitnih funkcija ( za vas koji ste insajder )?
Kad izlazi zvanicno?

Tako me ne bi cudilo da smisle nesto da zaobidju njihove uslove.
Bukvalno niko nije napravo hackable-proof sistem, neće se ni MS truditi da uradi to.

Kao što sam već pisao iz saopštenja u saopštenje sve više deluje da će na kraju dozvoliti svima, i to ne bi me čudilo, bez ikakvih zaobilaznih rešenja za instalaciju.

Ne verjem da ce bas dozvoliti svima ali sigurno da ce se drzati ovoga sada sto su rekli da ce da puste prvu seriju zen procesora i intel 7 generacije. A sve ostalo ako bude moglo ce se pravdaju eto moze ali nemate zvanicnu podrsku.

Napisali su da nece ostaviti u prasini prvu generaciju Ryzen (AMD Zen 1) i Intel 7 generacije jer isti mogu da ispune kriterijume. Svi ostali ryzeni koji su ispod Zen arhtekture i Intel 6 generacije nece zadovoljavati niti ispunjavati kriterijume za mogucu instalaciju Windows 11 operativnog sistema.

Ovo sto sada ljudi pomocu stapa i kanapa mogu da instaliraju Win 11 je tako kako je ali mislim da ce sam Microsoft to pokusati da onemoguci ali kao i sve na ovom svetu sto covek napravi ima i resenje da se zaobidje. Tako me ne bi cudilo da smisle nesto da zaobidju njihove uslove.

Sadašnji kriterijum u vidu posedovanja TPM 2.0 više nije obaveza već preporuka. I ko ga nema neće moći da nadogradi 10 na 11 preko ažuriranja, ali će moći da skine zvanični iso fajl Win11 i instalira ga normalno kao sada win10, bez ikakve prepravke. Dake neće biti nikakve blokade za hardver koji ne podržava i nema TPM. To je suština.

Naravno kažu da to ne preporučuju jer će navodno sistem biti nestabilan, neće dobijati ažuriranja i ostale lepe stvari koje kažu kada krene propaganda za prelazak i kupovinu novog hardvera...

Poslednja izmena:
Ja sam pratio i5 cak 4te generacije "no tpm" kako se ponasa u radu tog windowsa, nigde ja ne videh da on stuca ili pravi probleme, ms ispravio dosta stvari u poslednja 3 update-a, adobe radi sada i jos neke stvari koje su pre zezale ali pojavio se neki cudni bag sa explorerom gde rad u samom pocne da koci i cpu ode na 100%, valjda ce ga resiti.

Sta kazu kresuje se kernel sa nepodrzanim procesorom?Je li moguce da su tako nisko pali?

Sibnuo danas W11 + Ubuntu dual boot, nisam mogao da cekam stabilnu verziju za W11 :D

Prvi Windows koji stvarno dobro izgleda, barem ovaj deo koji je novi. Nadam se da ce do stabilne verzije prebaciti ceo ili bar vecinu GUI-ja na novi dizajn.

To je kazna sto skidas sa Microsoft prodavnice 😁 😁

Skidam sa MS prodavnice MS program i MS antivirus ga obrise 🤔

tumblr_nnxrikv3m41tq4of6o1_500.gif

EaseUS Win11 Builder

EaseUS Win11 Builder is a freeware, portable app that will assist you in downloading Windows 11, optionally bypassing TPM, and creating a bootable USB drive.

^ Nisam detaljno pratio koliki kapacitet minimalno USB mora da bude da bi se kreirao bootable sa Win11?
Ovde piše +4GB što može da bude i 6, i 8 i 12GB :)

Drugo, kako je jednostavnije/pouzdanije registrovati Win11, direktno sa Win10 SN (pretpostavljam da Win11 SN još nema za kupiti), ili prvo instalirati Win10 pa ga registrovati, pa ažurirati na Win11?

^ Nisam detaljno pratio koliki kapacitet minimalno USB mora da bude da bi se kreirao bootable sa Win11?

Drugo, kako je jednostavnije/pouzdanije registrovati Win11, direktno sa Win10 SN (pretpostavljam da Win11 SN još nema za kupiti), ili prvo instalirati Win10 pa ga registrovati, pa ažurirati na Win11?
Uzmi veci usb nije na odmet, sto se tice registracije ja sam odradio update sa Win 10 Pro gde sam u racunaru prebacio na beta insider i skinuo update Win 11 Pro i posle toga mi je u racunaru pisalo da mi je Win registrovan, inace kljuc je original. Tako da mislim da je to za sada najbezbolniji prelaz.

Ono sto ti je mozda jos bolje neces morati sve da podesavas i da sve skidas sto sada vec imas u racunaru.

@sam633

Vidi se sve osim latencije (trial verzija). Ne znam koje su normalne vrednosti, valja li ovo? :D

1630352820166.png

L3 treba da bude u stotinama GB u sekundi, ne na nivou RAM-a. ;)

Definitivno ne valja, sad vidim da nije ni duplo brzi od memorije koja radi na mizernih 3000MHz :D

Ne smeta mi za sada, s obzirom da Windows koristim samo za gaming (nista zahtevno trenutno :D ) i Plex media server.

Citam i da su preformanse NVMe diskovima degradirane.
Taskbar je napravljen od nule, pa zato nema opcije za ukljucivanje "labela", pozicije i velicine.
File Explorer je uzasan za sada(teska budzevina starog i novog) pri cemu su mu i performanse lose.
Start meni nista posebno.
Interfejs je dobio samo oble ivice, i dalje je onaj sa 10-ke.
Fale brze precice za volume mixer, task manager(koji naravno opet nije dobio tamni stil) u taskbar opcijama.
Widgets, ko ce realno to da koristi?

Pretpostavljam da ce prva beta 22.4xxx doneti zaista nesto konkretno...

Da ne mracim vise, samo posmatram promene i citam komentare 😁

Da se podsetim nečega pre pet godina, možda i više, tj. da se ukloni deo (skoro sve) za "setup.exe", ali tako da ostane sam "setup.exe" i još nešto, da zadovolji "boot.wim".

Da skratim, mora minimalno ostati "setup.exe" i par pripadajućih fajlova ili neće raditi. Naravno, "boot.wim" i "install.wim", odnosno "install.esd" su obavezni, kao i BOOTMGR za Legacy/EFI.

"install.wim" (LZX) arhivu spakovati u "install.esd" (LZMS) arhivu, njen sadržaj u potpunosti ostaje isti.

mEfl6uL.png

U folderu "sources" izbrisati sve fajlove, osim na slici:

QpyLILu.png

U podfolderu "en-us" folder-a "sources" ostaviti samo:

gqQfDXZ.png

I na kraju dobili smo ISO, manji od 4 GB, čiji sadržaj bi stao na flešku od 4 GB.

WmLBEoI.png

Njegov sadržaj: (možete i izbrisati folder "support")

8ltUoqk.png

Instalacija: (prikaz da prolazi instalacija, ako je ostavljen "setup.exe" kako treba)

jv3Y4v6.png

Desktop:

S5ZeZSc.png

Nazad
Vrh Dno